Skocz do zawartości
IGNORED

Power amplifier stereo klasy d własnej budowy do 3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zbudować power amplifier bo niedługo będę budować klon wzmacniacza lampowego Conrad Jonson pv12 i chciałbym go podłączyć do  końcówki mocy w klasie d. Obudowe moge zrobić sam albo kupić gotowy kit z modułem i obudową i go złożyć. Chciałbym jakiś panel który jest dostępny bez większych problemów. Wzmacniacz powinien mieć około 200W mocy przy 4ohm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Albo wchodzisz na apollonaudio czy nordacoustic i kupujesz gotowca 

Ukryta Zawartość

1200W na strone to strasznie dużo. Moje głośniki to celestion ditton 66 studio monitor i one mają maksymalną moc wejściową 80W więc troche to spory zapas mocy.

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, ganjor86 napisał:

Szczerze to nie rozumiem o co chodzi z tymi 5V, dodatkowe zasilanie ?

może kolega miał na myśli wielkośc sygnału potrzebną do pelnego wysterowania wzmacniacza

nie widzę danych w linku ale jest to możliwe

chodzi o to ,że Twoj przedwzmacniacz powiniem na wyjściu mieć sygnał maksymalny 5 V

mocą wzmacniacza bym się nie przejmowal lepiej taki niż zbyt słaby

poza tym wg mnie to on 1200w może dać w chwilowym piku dla niskiej impedancji

bardziej bym uważal by kolumny nie mialy niższych spadków impedancji niż te 2,7 oma

Możesz też kupić gotową końcówkę Monacor STA-400D na modułach Hypexa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Rozkład zniekształcen w klasie D jest inny. Przesterowanie takiej końcówki to lawinowy przyrost tych ostatnich. Szczególnie w kladie D właśnie warto mieć duży zapas mocy.

Mam już przedwzmacniacz gramofonowy nuda mini w obudowie galaxy z modushop i przedwzmacniacz lampowy też w takiej będzie i dlatego szukam modułu który mógłbym włożyć do kolejnej obudowy galaxy tak aby wizualnie tworzyło komplet. Na razie skłaniam się ku modułowi icepower ale jeszcze nie podjąłem decyzji a wzmacniacze od monacor są brzydkie 😄

W dniu 12.11.2021 o 10:11, szpotek73 napisał:

Ukryta Zawartość

moduły pascala,można włożyć w swoją obudowę🙂

Jakie konkretnie są tam moduły ? To sprzęt chyba bardziej estradowy ktoś próbował tego wzmacniacza w domowym audio ? Cena jak za kompletny sprzęt bardzo atrakcyjna 🙂 myśle o kupieniu modułu icepower 1200as2 i koszty byłyby sporo mniejsze ale nie wiem jak wyglądałoby porównanie jakości dźwięku tego monacora i własnej konstrukcji. Liczyłem że budowa własnego wzmacniacza na icepower 1200as2 to jakieś 450£ a ten wzmacniacz kosztuje praktycznie 600£ ale czy warto ?

Ukryta Zawartość

Czytając ten wątek to odnoszę wrażenie, że z tobą jest jak z tym powiedzeniem "chciałabym i boję się". W DIY niestety ponosi się ryzyko. Jak komuś się nie podoba samodzielne dłubanie albo nie umie to idzie do sklepu czy wchodzi na stronę sklepu branży HiFi (a jest ich sporo) i kupuje zdalnie wzmacniacz za 3 tysie i po sprawie. Masz 14 dni na zwrot bez podania przyczyn. Przez ten okres nasłuchasz się ile wlezie i ocenisz. Piszesz o jakimś bliżej nieokreślonym module a masz na myśli tylko ICEPower1200 bo to widać i czuć. Tak się składa, że zrobiłem wzmacniacz na tym module jakiś czas temu.  Trochę zabawy było, czekanie na moduł, później na okablowanie i wreszcie odpaliłem. Posłuchałem i niestety z moimi kolumnami nie będzie grało. Wystawiłem na sprzedaż między innymi na naszym audiostereo za 2 tys. Odzewu nie było długo chociaż cena była prawie po kosztach. Dopiero niedawno na sprzedajemy jakiś Czech napisał, że kupi więc mu wysłałem. Ja mam spokój a on odpisał, że gra wspaniale. Cieszę się, że chociaż tam nie ma takich malkontentów jak u nas.

30 minut temu, ganjor86 napisał:

Jakie konkretnie są tam moduły ? To sprzęt chyba bardziej estradowy ktoś próbował tego wzmacniacza w domowym audio ? 

A co końcówki np hypex  czy pascal mają do tego jaki to sprzęt ?   , patrz cała seria  wzmacniaczy NAD jest na hypex i to w porównaniu do wzmacniaczy  Monacor końcówkach sporo ''biedniejszych'' , a podobno pascal to tak wyższa średnia do hypex tańszych 

Ciężko znaleźć kogoś kto sprzeda mi moduł a dodatkowym utrudnieniem jest to że mieszkam w UK. Modułów nikt oficjalnie osobie prywatnej nie sprzeda i zaczyna się kombinowanie i szukanie źródła. Moduły 1200as2 są dostępne w UK i z UK są zamówienia zbiorowe czyli taki moduł musiałby być wysłany z UK do PL i z PL do UK... Monakor jak na gotowy produkt ma naprawde rozsądne ceny. Wzmacniacze klasy d mają bardzo podobne charakterystyki i gdybym miał okazje kupić gotowy produkt za niewiele więcej i z gwarancją o podobnych możliwościach to wybiore gotowy produkt. Zrobiłem sobie przedwzmacniacz gramofonowy nudamini i jestem mega zadowolony. Zrobie przedwzmacniacz lampowy i pewnie też będe bardzo zadowolony. Ze wzmacniaczem diy klasy D byłoby łatwiej gdybym mógł zamówić na swoje dane osobowe i swój adres moduły i włożyć to do zgrabnej odudowy ale to nie takie proste. Nie boje się samego procesu budowania i uruchamiania ale to kombinowanie z kąd zamówić moduł w rozsądnej cenie nie jest łatwe. Dlatego gdyby za około 500-600£ byłoby coś gotowego o porównywalnym brzmieniu i parametrach jak icepower 1200as2 to wolałbym gotowy produkt.

Wysłane z mojego MI PAD 4 przy użyciu Tapatalka

Możesz jeszcze rozważyć coś takiego:

Ukryta Zawartość

To jest Monacor tylko pod inna marką, na module Pascal S-PRO2:

Ukryta Zawartość

Myślę, że w brzmieniu nie będzie jakichś większych różnic w porównaniu do 1200AS2. Jest wiele opinii, że Hypexy i Pacale (ten sam konstruktor) grają lepiej od IcePowerów. Ja osobiście mam 1200AS2 i sobie chwalę.

Jak Ci się spodoba brzmienie, to weźmiesz bebechy do swojej obudowy i masz wzmacniacz. Jak nie, to oddasz i po temacie. Amazon pod tym względem jest mega bezpieczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez frobek

Jeff Rowland 535 za bagatela 6500 GBP też jest na modułach Pascala:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, jarekb napisał:

a podobno pascal to tak wyższa średnia do hypex tańszych 

Pascal utworzony został przez ludzi z B&O. Hypex przez ludzi z Philipsa. 

4 godziny temu, ganjor86 napisał:

Monakor jak na gotowy produkt ma naprawde rozsądne ceny.

Ukryta Zawartość

Może ten opis w czymś  pomoże.

W dniu 12.11.2021 o 11:02, Krzych 2 napisał:

Rozkład zniekształcen w klasie D jest inny.

Rozkład zniekształceń zarówno klasy D jak i innych klas można najlepiej przeanalizować z portalu ASR. Nie ma żadnych dramatycznych różnic pomiędzy klasami. Oczywiście są konstrukcje lepsze i gorsze we wszystkich klasach. 

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Podałem Ci w pierwszym poście sklepy które mają gotowce, np : 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie coś a nawet lepiej mogę sam zbudować. Dolna część obudowy jest niewystarczającym chłodzeniem, tu potrzeba radiatora ustawionego pionowo i otworów wentylacyjnych w obudowie. Koszt zbudowania tego to około 550£ a ten z nord po dodaniu VAT i kosztów przesyłki to 1072,80£ więc wykonanie to połowa ceny :( a wzmacniaczem monacor STA-1000D lub STA-1000DSP zainteresowałem się bo są tanie i można je zwrócić. Jeśli ktoś słyszał moduł icepower 1200as2 i monacor STA-1000D lub STA-1000DSP to prosze coś o tym powiedzieć bo cena monacore jest podejrzanie niska.

Jak Monacor jest dla Ciebie za tani, zawsze możesz kupić Jeff Rowland 535 za ok. 6500 GBP (ok. 30 000PLN), zbudowanego na tym samym module Pascal S-PRO2. Fakt, że Jeff Rowland dodał od siebie bank kondensatorów filtrujących (po kosztach ok. 100PLN), filtr EMI (40 PLN) i obwód wejściowy na trafach Lundhall (ok. 1500 PLN), no i znacznie ładniejszą obudowę 🙂

Mi chodzi o ogólną różnicę w jakości dzwięku pomiędzy icepower 1200as2 i pascal s-pro2. Mało w internetach jest o module pascal chyba z jakiegoś powodu nie odniusł sukcesu.

To teraz (zupełnie serio piszę), zrób coś dla nas - zamów z Amazona STA-1000D, porównaj, opisz i oddaj 🙂

Myślę, że nie tylko ja byłbym zainteresowany tym porównaniem.

M.