Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki preamp do końcówek Ugody?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Poszukuję preampu lampowego, który dobrze zagra. Były propozycje Conrad Johnson i Lamm. Budżet mam 3,5k. 

Reszta toru Thiel CS 1.5 oraz dac Nostromo 4. Potrzebuję podłączyć gramofon i CD.

Czego brakuje? Jest za ostro, mam czysty, dynamiczny dźwięk, chciałbym trochę złagodzić wszystko, ale bez utraty rozdzielczości. Ma być szybko, z dociążeniem niskich. Potrzebuję więcej niskiego basu, ale bez przesłonięcia reszty pasm. 

Preamp ma grać na poziomie przedwzmacniaczy za około 10 k. 

Zakładam, że będzie to konstrukcja DIY. Sam nie biorę się za składanie, bo mam za małe doświadczenie, ale z drugiej strony korci, by coś samemu zrobić. 

Najchętniej kupię już złożony. Ale nie wykluczam, że wezmę na warsztat niedokończony projekt. 

Proszę o propozycje.

Pozdrawiam

Edytowane przez 1Ender

Myślę, że BA-3 gain stage będzie dla Ciebie idealny. Brzmieniowo wpisuje się perfekcyjnie w Twoje wymagania. Ma tylko jedną wadę. Nie jest lampowy 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SomekPoland

Gdzie to kupić w Polsce?

15 minut temu, SomekPoland napisał:

Myślę, że BA-3 gain stage będzie dla Ciebie idealny. Brzmieniowo wpisuje się perfekcyjnie w Twoje wymagania. Ma tylko jedną wadę. Nie jest lampowy 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie bardzo. Ja kupowałem części z tej strony (to jedyne źródło). Przy okazji możesz tam kupić parowane FETy do kompletu. Cała transakcja była bezproblemowa, a wysyłka w miarę sprawna jak na ten dystans. Zmontowałem go ostatnio z zasilaczem Muzga i kumpel jest zachwycony (ma do kompletu F5T v2 Passa).

Złożyłem preamp Pee CeeBee z wątku w zakładce DIY i jakość dźwięku przerosła moje oczekiwania. Nie spotkałem się jeszcze z tak przezroczystym przedwzmacniaczem. Oczywiście wyeliminowałem kondensatory w torze bo nie było offsetu, i wyprałem bebechy ze starego MF300, zostawiłem tylko wejścia na przekaźnikach i potencjometr zdalnie sterowany z oryginalnego pilota. Nie myśle o zmianach, całość prezentuje się ładnie bo siedzi w budzie MF.

6 minut temu, 1Ender napisał:

Przezroczysty, czyli jak pasywka. To po co budować? Zrobić pasywkę wyjdzie sporo taniej.

Nie masz wzmocnienia na pasywce tylko tłumienie.

No to może jest dobre dla Ciebie, u mnie przezroczysty się nie sprawdzi. Można też wsadzić drabinkę i selektor do końcówki wówczas takie pre jest zbędne.

Ja szukam zmian w dźwięku delikatnych, ale jednak.

Pozdrawiam

13 hours ago, 1Ender said:

Ja szukam zmian w dźwięku delikatnych, ale jednak.

Rozumiem że pomieszczenie już zrobione na fest? Też popełniłem dawno temu błąd i szedłem w fine-tuning zestawu nie mając wygłuszonych ścian i sufitu, bez pułapek basowych. Dopiero odsłuch dwóch mikro monitorów w bardzo dobrze zaadoptowanym pomieszczeniu uświadomił mi co jest ważniejsze. Znam 3 ludzi którzy w audio włożyli już olbrzymie środki i wszyscy po latach żonglowania klockami skończyli na dedykowanym pomieszczeniu. Jeden nawet specjalnie nowa chatę sobie postawił z tego powodu. Niestety smutna konkluzja jest taka że bez dedykowanego pomieszczenia można gonić króliczka w nieskończoność.

Polecam kanał ProperSound jak nie ma możliwości u kogoś posłuchać.

Sufit zrobiony w kasetonach. Ogromny dywan. Kolumny na granitach. W planach budowa szafy na wymiar. Myślałem o ustrojach montowanych na drzwi przesuwne szafy. Ale.. żona.. Więc to musi poczekać. Ja cenię sobie spokój.

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)
14 godzin temu, 1Ender napisał:

No to może jest dobre dla Ciebie, u mnie przezroczysty się nie sprawdzi. Można też wsadzić drabinkę i selektor do końcówki wówczas takie pre jest zbędne.

nie do końca

lepiej dać prosty dobrze grający bufor np B1

na schemacie jest potencjometr 25k ale można dać każdy

nawet 1Mega

https://www.passdiy.com/project/preamplifiers/b1-buffer-preamp

poza tym można zastosować układ tego bufora z diyaudio ostatnia wersja

https://diyaudiostore.com/collections/pre-amplifier/products/mezmerize-b1-buffer

43 minutes ago, 1Ender said:

Ja cenię sobie spokój.

Taniej będzie kupić nowe mieszkanie czy dom z dedykowanym pokojem. To co opisałeś nie ma nic wspólnego z adaptacją. Podwieszany sufit ma sens tylko jak masz na suficie 5cm wełny lub coś w ten deseń. Szafa od ściany akustycznie bez różnicy. Jedyne co ma jakiś wpływ to dywan a jak bez korka 2-3cm lub paneli na żelu to też bez szału. Miej świadomość że stroisz sprzętem przekłamania pomieszczenia.

9 minut temu, slawek.xm napisał:

układ tego bufora z diyaudio ostatnia wersja

Wersja ten years after jest lepsza, bo dzięki symetrycznemu zasilaniu wyeliminowano kondensatory sygnałowe zarówno z wejścia jak i z wyjścia. Aż dziw bierze że papa Nelson sam na to nie wpadł tylko kombinował z polaryzacją wejścia z dzielnika rezystorowego.

24 minuty temu, McGyver napisał:

Wersja ten years after jest lepsza

W linku podanym przez Sławka jest odniesienie i linki do tej wersji, schematu.

Chyba taką zakupiłem od jednego z forumowiczów, bo nie widzę w tych miejscach kondensatorów....  😉

Ukryta Zawartość

P-MEZDCB1-TYA018-schematic.png?782706448

No właśnie a z tego co się orientuję (słyszałem na forum) nimi można troszeczkę wpływać na dźwięk,  kształtować pod swój gust.....a przyznam że mam podobny do autora tematu......na starość wszelkie ostrości mnie denerwują a kręci mocna podstawa basowa, dobra średnica.....do tego dynamika, różnicowanie barwy, to jest to.   🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Gość

(Konto usunięte)

najlepsza wersją jest układ kompelmentarny 2sk170-2sj74 dopasowany po ids

zasilany napięciem symetrycznym 13-15V daje impednację wyjściową ok 15-30 om w zależności od prądu jfetów

54 minuty temu, McGyver napisał:

Wersja ten years after jest lepsza, bo dzięki symetrycznemu zasilaniu wyeliminowano kondensatory sygnałowe zarówno z wejścia jak i z wyjścia. Aż dziw bierze że papa Nelson sam na to nie wpadł tylko kombinował z polaryzacją wejścia z dzielnika rezystorowego.

Taką eliminacja kondensatorów wyjściowych jest ok pod warunkiem, że offset - 0,7V nam nie przeszkadza 😉

nagrywamy.com

19 minut temu, McGyver napisał:

Jak do tego doszedłeś?

Ukryta Zawartość

O ten mi chodzi. 

P-MEZDCB1-TYA018-schematic.png?782706448

Ale zaraz, znaczy że to wszystko są fety? No to na wyjściu też jakiś offset musi być, tylko nie wiadomo jaki 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

16 minut temu, przemak napisał:

to wszystko są fety?

Nie wszystko. Tylko te z gwiazdką. 

16 minut temu, przemak napisał:

na wyjściu też jakiś offset musi być, tylko nie wiadomo jaki 😉

Taki: 

24 minuty temu, mkmar napisał:

Zrobiłem już wiele tych buforów i przy dobrym sparowaniu fetów - offset bez problemu 0,01V

Godzinę temu, McGyver napisał:

Taki: 

Wiadomo, na komórce drobny druczek jest nieczytelny, a tak czytelnego schematu chyba nie widziałem 😉

nagrywamy.com

Mam monobloki Ugoda i klon pre na topologii Lamma. Pre kupione od kolegi Twonka. Sprawdzone. Gra i ewentualnie zmieniłbym tylko monitory na lepsze. Ewentualnie.

1 godzinę temu, foto napisał:

Mam monobloki Ugoda i klon pre na topologii Lamma. Pre kupione od kolegi Twonka. Sprawdzone. Gra i ewentualnie zmieniłbym tylko monitory na lepsze. Ewentualnie.

Jakie monitory? Jesteś zadowolony z brzmienia? Napisz coś więcej.

Pozdrawiam

Mam Zaph SR 71, zwykłe kable i jestem zadowolony. Nawet ostatnio pisałem do 2 Kolegów jakie monitory do tego co słucham (klubowy jazz z małym składem, jeszcze wokal i fortepian) zmieniły by znacząco jakościowo brzmienie. Niestety do 3K nie znajdują konkurencji. Chyba, że czegoś nie wiem...

2 hours ago, foto said:

Mam Zaph SR 71

To jest kit tak? Dają obudowę do złożenia? Ile przesyłka i skąd? Będę wdzięczny za info.

No kurde czy w Europie nikt kitów nie sprzedaje z obudowami do klejenia? FedEx i 200$ zestawu za 500$... Kumple czasem szukają i w ciemno by brali sobie coś do złożenia ale jak mam im coś polecać jak prawie 50proc to shipping.