Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner + kolumny, używane 3500-4000 zł +

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.
Zacznę może od tego, że przeważnie wolę czytać już istniejące tematy niż zakładać nowe własne. Jednak będąc świadomy złożoności tematu, ilości zmiennych oraz własnej natury, wiem jakby to się skończyło - po zmarnowaniu wielu godzin doszedłbym do konsensusu, że jak kupować to tylko z budżetem 15k+ i po raz kolejny "chwilowo" w ogóle zrezygnował z jakiegokolwiek zakupu. Przerabiałem już to. Bardzo więc liczę na Waszą pomoc. 🙂

No więc:
Szukam zestawu audio (amplituner + kolumny podłogowe) do ok. 3,5-4k zł, ale przy dobrych propozycjach jest to granica dość elastyczna. Zdecydowanie wolę kupić używany sprzęt z wyższej półki niż inwestować w nowy. Sprzęt będzie używany w pokoju o wielkości ok. 30m2 (łącznie z aneksem kuchennym). Podłączony będzie do TV, PS4 oraz gramofonu Thorens 166mkII (posiadam przedwzmacniacz gramofonowy, chociaż raczej średniej jakości, więc wejście phono byłoby miłe, ale nie konieczne). Przyszłościowo możliwe że również do odtwarzacza CD (również chętnie usłyszę propozycję pasującego sprzętu, oczywiście poza w/w budżetem). Początkowo myślałem nad zestawem KD, jednak ostatecznie doszedłem do wniosku, że dźwiękowe efekty specjalne w filmach nie są dla mnie priorytetem, a na PS4 gram rzadko i w słuchawkach - priorytetem jest więc muzyka. Czego słucham - rock (głownie starszy), jazz, w mniejszej ilości muzyka elektroniczna i klasyczna.
Dość mocno mi również zależy na łączności bezprzewodowej (Spotify, Airplay).

Sprzęt który mam aktualnie - dostany dawno temu na prezent Amplituner Sony STR-DH510 oraz jeszcze dawniej przygarnięte z domu głośniki przednie Onkyo PS-A7 oraz centralny i tylne Onkyo SK-301.

W razie potrzeby mogę również wrzucić plik z rozkładem pokoju i docelowym umiejscowieniem sprzętu.

Z góry dzięki za pomoc. 🙂

Gość Kw202

(Konto usunięte)

Proponowałbym bym wzmacniacz i osobno streamer ( są takie za kilka stówek a do Spotify będą idealne). Może być w tym kierunku? Czy musi być wszystko w jednym klocku? 

Można było brać pod uwagę również pozostawienie Soniaka, jednak kolumny 8 Ohm

są rzadkie więc jeśli wejścia cyfrowe, HDMI, radio, Phono itd to może być np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )    albo nowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny np. Wilson Raptor 5 lub 7, Pylon Audio Pearl 27, Melodika BL 40 MK3  albo np.

Ukryta Zawartość

wszystkie mają BR na froncie i łatwiej je ustawić, jednak jeśli mogą stać 1/3 m

od ściany - wybór jest większy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość Kw202

(Konto usunięte)
7 minut temu, audioburak napisał:

Można było brać pod uwagę również pozostawienie Soniaka, jednak kolumny 8 Ohm

są rzadkie więc jeśli wejścia cyfrowe, HDMI, radio, Phono itd to może być np:

https://allegro.pl/oferta/yamaha-rx-v663-z-pilotem-11421044457   albo nowy

https://allegro.pl/oferta/yamaha-rx-v4a-5-2-po-zwrocie-14-dniowym-11340901696

Kolumny np. Wilson Raptor 5 lub 7, Pylon Audio Pearl 27, Melodika BL 40 MK3  albo np.

https://allegro.pl/oferta/kolumny-podlogowe-quadral-rhodium-500-orzech-para-10092721544

wszystkie mają BR na froncie i łatwiej je ustawić, jednak jeśli mogą stać 1/3 m

od ściany - wybór jest większy

To kina domowe, dźwięk w stereo będzie delikatnie mówiąc średni 😉

1 godzinę temu, Kw202 napisał:

Proponowałbym bym wzmacniacz i osobno streamer ( są takie za kilka stówek a do Spotify będą idealne). Może być w tym kierunku? Czy musi być wszystko w jednym klocku? 

Możemy iść w tym kierunku. 🙂

Gość Kw202

(Konto usunięte)

Napisz z jakich okolic jesteś i ile ewentualnie km mógłbyś podjechać. Popatrzę na aukcję i powiem Ci na co ja bym zwrócił uwagę. Bez odsłuchu lepiej nic nie kupować 😉 

Jestem z Gdańska. Najlepiej, żeby było tak w promieniu ok. 100km, ale jak będzie jakaś dobra oferta nieco dalej, to też rozważę. Dzięki!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do tego streamer i bedzie 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość Kw202

(Konto usunięte)

Do tego co zaproponował kolega wyżej dodałbym. 

https://www.olx.pl/d/oferta/nad-c355bee-pierwszy-wlasciciel-CID99-IDMeO3o.html

Warto posłuchać i kupić z wysyłką znalazłem o 300 taniej i z kartonem. Jak ktoś zadbał o karton jest szansa że dbał o sprzęt, choć nie jest to w żadnym wypadku regułą. 

Może jeszcze to ogłoszenie trochę podejrzane ale posłuchać myślę warto

https://www.olx.pl/d/oferta/emotiva-basx-komplet-przedwzmacniacz-pt100-i-koncowka-a150-CID99-IDMteyj.html

https://www.olx.pl/d/oferta/magnat-quantum-677-CID99-IDMmnQF.html

Ludzie nie doceniają Magnata a to błąd przynajmniej według mnie. 

https://www.olx.pl/d/oferta/pylon-audio-pearl-27-na-gwarancji-CID99-IDMd48T.html

Prawie nowe i myślę zeyda radę troszkę urwać z ceny 

Warto zainteresować się  ogłoszeniem które podał @Kw202 dotyczącej oferty Emotiva . Sam posiaqdam BasX A2 i PT 100 i jest to moim zdaniem bardzo dobry sprzęcik w swoim przedziale cenowym choć mało reklamowany i przez to nie zbyt często polecany.  Masz blisko podejdz i naocznie przyjrzyj się ofercie.

Dzięki 🙂

Zacznę w takim razie od przesłuchania tej Yamahy i Emotiva. Ten drugi jest dość drogi jak na zakładany budżet, ale faktycznie mam blisko, więc sprawdzić nie zaszkodzi. NADa sobie odpuszczę, bo jednak brak wejścia optycznego/hdmi to byłby dla mnie problem.
Z proponowanymi przez Was głośnikami mam jeden problem, o którym wcześniej w sumie nie pomyślałem - nie pasują wizualnie do pomieszczenia, co szczególnie przeszkadza mojej drugiej połówce (ale mi też). 😛 Ewentualnie polecane wcześniej przez audioburaka Melodika BL 40 MK3 lub quadral rohdium 500 (czarne/białe) by mogły być. Wiadomo, że odsłuch jest dość subiektywny, ale rozumiem, że teoretycznie z w/w wzmacniaczami (i moim gustem muzycznym) powinny się zgrać? Macie jeszcze ewentualnie jakieś inne propozycje (najlepiej czarne/jasne/białe)?

A jeśli chodzi o streamery to macie coś sprawdzonego czy starczy po prostu takie coś?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Kw202

(Konto usunięte)
11 minut temu, justbecause napisał:

Dzięki 🙂

Zacznę w takim razie od przesłuchania tej Yamahy i Emotiva. Ten drugi jest dość drogi jak na zakładany budżet, ale faktycznie mam blisko, więc sprawdzić nie zaszkodzi. NADa sobie odpuszczę, bo jednak brak wejścia optycznego/hdmi to byłby dla mnie problem.
Z proponowanymi przez Was głośnikami mam jeden problem, o którym wcześniej w sumie nie pomyślałem - nie pasują wizualnie do pomieszczenia, co szczególnie przeszkadza mojej drugiej połówce (ale mi też). 😛 Ewentualnie polecane wcześniej przez audioburaka Melodika BL 40 MK3 lub quadral rohdium 500 (czarne/białe) by mogły być. Wiadomo, że odsłuch jest dość subiektywny, ale rozumiem, że teoretycznie z w/w wzmacniaczami (i moim gustem muzycznym) powinny się zgrać? Macie jeszcze ewentualnie jakieś inne propozycje (najlepiej czarne/jasne/białe)?

A jeśli chodzi o streamery to macie coś sprawdzonego czy starczy po prostu takie coś?
https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/blu-ray-dvd-nagrywarki/odtwaarzacze-sieciowe/ieast-audiocast-m5-24bit-odtwarzacz-sieciowy-basic?gclid=Cj0KCQiA4b2MBhD2ARIsAIrcB-S6kLtLTwLAzNKp1T0hXnYlEe38ceb9Ogis7BYDtQncfH4rtOCL7ywaAlxyEALw_wcB

Nie odpuszczaj NADa może cię naprawdę  miło zaskoczyć. Za kilka groszy można kupić Daca z optykiem (i tak go w końcu kupisz 😉). 

Jeśli chodzi o streamer to ja używam już jakiś czas audio pro link 1. Do Spotify będzie idealny, z tidalem trzeba już iść na kompromis 

Oczywiście też kup używany z pudełeczkiem i wyposażeniem (będzie Ci go łatwiej z czasem sprzedać co też myślę jest nieuniknione). 

Mam też raspberry pi ale jakoś mi nie podeszło. Nie z racji dźwięku a raczej obsługi. Do Spotify też się świetnie sprawdzi 

Ps. Yamaha też fajny sprzęt ale jej dźwięk jest specyficzny trzeba taki lubić i trafić z kolumnami, dlatego nawet jak ci się spodoba posłuchaj innych.

Będziesz miał porównanie 

Edytowane przez Kw202

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oba typy to bezpieczny wybór i mogą stać bliżej ściany, niż np. Magnaty - BR na froncie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Kw202

(Konto usunięte)
9 minut temu, audioburak napisał:

I tu się z kolegą nie zgodzę w manualu Magnata piszą że muszą stać minimum 20 cm od tylnej ściany, wiadomo że trochę więcej będzie zdecydowanie lepiej. Br z przodu też ma swoje wady 😉 ostatnio szukałem Kolumienek dla siebie i trochę o tym czytałem, trochę pytałem. Inna sprawa że ceni się za te magnaty 

Edytowane przez Kw202

Może nieczytelnie napisałem 😉 Magnaty mają BR z tyłu i to wymusza ich odsunięcie

o przynajmniej 20 cm, jak napisałeś, że jest to już w manualu.

Wymienione białe Pearl czy Rhodium mają BR na froncie i mogą teoretycznie stać

bliżej ściany; fakt, że przy 30 m2 problem z dystansem może w ogóle nie istnieć ...

Zastanawiam się po co proponujecie kolumny najtańszych linii, klasy budżetowej skoro i tak kolega chce kupić używki. Chyba lepiej kupić trochę starsze kolumny, które nowe kosztowały kilka razy drożej - w przedziale 5-10k zamiast używek za 1.5k które jako nowe kosztowały niewiele drożej... 

Za 4k można złożyć super zestawik, np. z kolumnami Tannoy Dc6t SE albo Dynaudio Audience 72, Infinity Kappa 7.2 lub 8.2, Kef Reference 4.2 - totalnie różnie grające kolumny ale dobrej klasy, do wyboru do koloru, a tu jakieś Pylon Pearl polecacie. 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
1 minutę temu, audioburak napisał:

Może nieczytelnie napisałem 😉 Magnaty mają BR z tyłu i to wymusza ich odsunięcie

o przynajmniej 20 cm, jak napisałeś, że jest to już w manualu.

Wymienione białe Pearl czy Rhodium mają BR na froncie i mogą teoretycznie stać

bliżej ściany; fakt, że przy 30 m2 problem z dystansem może w ogóle nie istnieć ...

Te Pearle mogą być dobre, na olx  w okolicy ma używki 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
3 minuty temu, don111 napisał:

Zastanawiam się po co proponujecie kolumny najtańszych linii, klasy budżetowej skoro i tak kolega chce kupić używki. Chyba lepiej kupić trochę starsze kolumny, które nowe kosztowały kilka razy drożej - w przedziale 5-10k zamiast używek za 1.5k które jako nowe kosztowały niewiele drożej... 

Za 4k można złożyć super zestawik, np. z kolumnami Tannoy Dc6t SE albo Dynaudio Audience 72, Infinity Kappa 7.2 lub 8.2, Kef Reference 4.2 - totalnie różnie grające kolumny ale dobrej klasy, do wyboru do koloru, a tu jakieś Pylon Pearl polecacie. 

Nie bardzo ma w okolicy takie. Pearle są słabe? 

Edytowane przez Kw202

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nawet kpl 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeszukiwałem sobie okolicznego Olx i trafiłem na jeszcze dwie interesujące aukcje:

1. 

Ukryta Zawartość

Cena wyższa od zakładanej, z drugiej strony ma łączność bezprzewodową, więc w ostatecznym rozrachunku wyszłoby podobnie co Emotiva. 

2.

Ukryta Zawartość

Co uważacie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Lemborga 😉 niedaleko i może coś też utargujesz, jak z CXA.

Fajny komplet na 30 m2, ale kolumny potrzebują trochę miejsca z tyłu.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
6 godzin temu, justbecause napisał:

Przeszukiwałem sobie okolicznego Olx i trafiłem na jeszcze dwie interesujące aukcje:

1. https://m.olx.pl/d/oferta/cambridge-audiocxa81-gwarancja-2025-CID99-IDMuywq.html

Cena wyższa od zakładanej, z drugiej strony ma łączność bezprzewodową, więc w ostatecznym rozrachunku wyszłoby podobnie co Emotiva. 

2.https://m.olx.pl/d/oferta/kolumny-dali-18-mkii-high-end-audiofilskie-CID99-IDH8JHT.html

Co uważacie?

Budżet poszedł w górę 😉Kopułki w tych kolumnach jakieś podejrzane, może to tylko światło tak pada. I z tyłu zamiast br jest chyba jakiś bubel. 

Tam są dwa tunele; jeszcze jeden poniżej zacisków - słabe zdjęcie.

Ukryta Zawartość

Możliwość podłączenia bi ale już manual zaleca 20 cm od ściany.

Ciekawe, że z pomiarami i nisko strojone - 31 Hz.

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie ta Yamaha nie za bardzo w porównaniu do proponowanych wyżej sprzętów . Czy warto się nią interesować tym bardziej że to amplituner.

1 godzinę temu, Kw202 napisał:

Budżet poszedł w górę 😉

To było do przewidzenia. ;D Tak jak pisałem, jest dość elastyczny. Chciałbym się zmieścić w tych 4tys z pierwszym „poważnym” zestawem, ale jak mi się coś bardzo spodoba, to nie mam problemu z dołożeniem 1 czy nawet 2k. 
Mam nadzieję, że w tygodniu uda mi się odsłuchać kilka z tych sprzętów. Zacznę od tych w obrębie trójmiasta. Jak coś zdecyduje to dam znać. 🙂

• 4 tygodnie później...

Hej, chwila minęła, ale miałem trochę spraw na głowie i dodatkowo na pewien czas straciłem środek lokomocji. W każdym razie stwierdziłem, że zacznę od głośników i po kilku odsłuchach (Pylon pearl27, Sapphire 25,  Heco Aurora 700, Dali (bodajże 400) i dwa modele b&w) ostatecznie decyzja padła na B&W Preference P6. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, mimo że grają z w/w amplitunerem Sony i na absolutnie podstawowych kablach. Jedyne co, to mogłoby być odrobinę więcej góry, natomiast tony średnie są świetne i bas w punkt (świetnie kontrolowany i jest go dokładnie tyle ile powinno być) . Podoba mi się też ich dość ciepła barwa dźwięku. Mają BR do przodu (co w mojej domyślnej  konfiguracji będzie plusem). No i są piękne (kolor czarny). 

Teraz zabieram się za wybór wzmacniacza. Macie jakieś porady, żeby zagrało to z w/w kolumnami (muzyka jak wyżej - głównie jazz i rock)? Wbudowane funkcje sieciowe już sobie podarowałem. Natomiast chciałbym, żeby miał chociaż jedno z dwóch: DAC i/lub przedwzmacniacz gramofonowy. Dość mocno rozważam NEC AUA 8000E (odsłuch dopiero mnie czeka). Wcześniej słuchałem już Cambridge CXA60 (z Pylonami 27 i Heco - nie przekonał mnie) oraz NADa (nie pamiętam modelu) z Pylon Sapphire 25 - tam dźwięk przy jazzie był super, ale po włączeniu Depeche Mode ilość basu była nie do zniesienia. Kupione B&W słuchałem z Luxmanem i dac arcam - było Ok, ale chętnie rozważę inne propozycje. 

Budżet na wzmacniacz to 1500-2000 - jakby miał i DAC i przedwzmacniacz gramofonowy (nie wspominając o funkcjach sieciowych), to budżet się robi dużo bardziej elastyczny. Oczywiście używany.

I jeszcze jakieś kable - polecicie coś? (tu bym akurat nie chciał przesadzać z ceną). 

Niewiele powyżej budżetu masz nówkę z Phono, DAB, FM i DAC z OPT i COAX

Ukryta Zawartość

O kablach pomyślisz, jak posłuchasz 😉 

Kolega ma te P6 - przesiadł się kiedyś z krajowych wynalazków i to był świetny wybór.

Ukryta Zawartość

Czyli mam z tego rozumieć, że niczego wyższej klasy nie ma sensu szukać, bo i tak nie będzie różnicy? 

A słuchał ktoś tego NEC AUA 8000E? Powinno zagrać z tymi kolumnami?

• Pokaż nowe odpowiedzi