Skocz do zawartości
IGNORED

Bowers & Wilkins 702 Signature - spostrzeżenia opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Dziś umówiłem się na odsłuch kolumn B&W 702 Signature - Swoje odczucia i spostrzeżenia będę miał po odsłuchu ale interesują mnie wasze zdania na ich temat.
Proszę wyłącznie o opinie osób które je odsłuchiwały.

1 godzinę temu, Jasion1 napisał:

Witajcie. Dziś umówiłem się na odsłuch kolumn B&W 702 Signature - Swoje odczucia i spostrzeżenia będę miał po odsłuchu ale interesują mnie wasze zdania na ich temat.

nie wiem z jaką elektroniką będziesz słuchał, ale są to kolumny bardzo wymagające. Polecam posłuchać ich z konkretną elektroniką, aby zobaczyć co potrafią 😉 Nasza ostatnia para 702S2 Signature sprzedała się (klient wybrał na odsłuchach, a startował od pieca za niecałe 10 tys) z dzielonym Rotelem RC-1590 i RB1590. Odsłuchaj chociaż z takim Luxmanem L-505, nawet jest taki zestaw na naszej stronie tyle, że ze "zwykłymi 702 S2: https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/luxman-l-505uxii-2.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• Moderatorzy
W dniu 26.11.2021 o 11:10, Jasion1 napisał:

Ja słuchałem ich (edit: to jednak były B&W 705 S2 czyli monitorwa wersja 702) na odsłuchu u znajomego. Wprawdzie to tylko jedno podejście, ale było to dobre pare godzin. 

Kolumnna gra bardzo żywym, naturalnym i dokładnym dźwiękiem, z duża dozą muzykalnością. Jakość wysokich tonów jest wybitna wręcz, bardzo dobra jest rownież jest rownież średnica, nasycona i głęboka, chociaż nie jest to typowa „ciepła” barwa. 

Bas nie tyle co odstaje od reszty pasma, bo również jest dobrej jakości, jednak sam w sobie bas z monitora jest pewnym kompromisem, w szczególności jeśli chodzi o jego ilość. Efekt ten wystąpi przy każdym monitorze tej wielkości, więc to nie żaden przytyk, ale mając w pamięci jak grają podłogowe 800ki B&W to wiem ile do takiego przekazu muzycznego może dodać solidna podstawa basowa. Oczywiście to całkiem inna liga cenowa, więc pisze to jako ciekawostkę raczej. 

Jakość wykonania obudowy jest idealna, lakier, spasowanie elementów, czuć ze to produkt z wyższej półki. 

Wracając do B&W 705 S2, to jest bardzo dobra kolumna i w tej cenie oferuje bardzo dobrą jakość - rzeczywiście płaci się tam za technologie i wykonanie głośnika, a nie za markę. 

Edytowane przez plastik1989

-----------------

Dzięki za odpowiedź plastik1989 a czy słuchałeś 804 d3 i jesteś je w stanie do nich porównać??

Top Hi-Fi odsyłam do mojego profilu: o mnie - zastanawiam się nad kolumnami i biorę 702 signature w ramach kompromisu cenowego

• Moderatorzy
W dniu 26.11.2021 o 13:55, Jasion1 napisał:

Dzięki za odpowiedź plastik1989 a czy słuchałeś 804 d3 i jesteś je w stanie do nich porównać??

Top Hi-Fi odsyłam do mojego profilu: o mnie - zastanawiam się nad kolumnami i biorę 702 signature w ramach kompromisu cenowego

Niestety nie, nie słuchałem 804 d3. Słuchałem natomiast 803 d3 oraz  stare, topowe 800 signature, a także 801D. 

Co mnie zdziwiło to takie B&W 705 S2 w porównaniu do 803 d3 góra i średnica to (oczywiście upraszczam bardzo) ale tak ok 75% tej jakości dźwięku - tak to odebrałem. Oczyście porównywałem do podłogówki sporej, wiec w zakresie dolnych rejestrów już monitory nie miały startu. Ale jeśli chodzi o górę i średnice, to B&W 705 S2 nawiązuje do wyższych modeli z serii 800, nie tylko wyglądem czy symbolicznym podobieństwem. Ta kolumna ma bardzo podobna charakterystykę dźwiękowa, oraz bardzo wysoką jakość dźwięku, w wielu aspektach zbliżających się do topowych 800. Na pewno B&W 705 S2 są bardziej wyrozumiałe dla sprzętu towarzyszącego, do serii 800 trzeba już sprzętów z najwyższej półki cenowej.

Tak podsumowując, to jeśli chodzi o jakosć dźwięku i relacje jakości do ceny to moim zdaniem te  B&W 705 S2 są wyśmienite pod tym względem i dają już wstęp do dźwięku z przedsionka Hi-end (przy bardzo dobrej elektronice towarzyszącej). Jeśli chodzi o charakter dźwięku to już kwestia subiektywna - mi on się podoba. Jest neutralny, naturalny, muzykalność wynika z rytmu i klarowności przekazu, a nie dosłodzenia średnicy - co szybko się może znudzić. 

Edytowane przez plastik1989

-----------------

--->NIE DA SIĘ OSZUKAĆ PRZEZNACZENIA ! <---

Właśnie wracam z odsłuchu 702 Signature. Powiem tak: są w wielu utworach lepsze od Linn Majik Isobarik, w wielu innych grają inaczej, a w jeszcze kolejnych są sporo słabsze. To co im brakuje to bas i przestrzeń która jest na dobrym poziomie (ale to nie hi-end). Na nieszczęście 702 za nimi stały 805 d3 za porównywalną kwotę PLN i jest to przepaść.

Jak dla mnie 702 Signature grają żywym, nie przesadnie lecz naturalnym dźwiękiem są bardzo muzykalne i analityczne, grają średnicą ale nie doszukiwałbym się wybitności wysokich tonów, brakuje im przestrzeni a najbardziej nisko schodzącego basu gdzie Majik Isobarik biją je na głowę.

Natomiast 805 d3 miażdżą je - po ich podłączeniu w tych samych utworach słuchać było niewiarygodną przestrzeń można było się poczuć jakby się było w pomieszczeniu z orkiestrą i wokalistą (brak tego w 702). O 805 można powiedzieć że grają one wybitnie w paśmie wysokich i średnich tonów - czuć było że to monitory i bas był nie wydatny ale mimo to w ogóle to nie przeszkadzało, natomiast brak basu i takiego (nie wiem do końca jak to opisać) wykończenia wysokich i średnich tonów w 702 jest bardzo zauważalny. Może troszkę za dużo wymagałem od 702 Signature ale widzę że pomimo tego że to naprawdę dobre kolumny dla mnie nie wystarczają i są z wyższej półki ale to nie Hi-End

Ps. t

Taka dygresja. W stosunku do niedawno odsłuchiwanych przeze mnie Sonus Faberów Sonetto VIII -B&W 702 Signature biją je na głowę bez wchodzenia w szczegóły 

Edytowane przez Jasion1
W dniu 26.11.2021 o 13:14, plastik1989 napisał:

Ja słuchałem ich, na odsłuchu u znajomego. Wprawdzie to tylko jedno podejście, ale było to dobre pare godzin. 

Kolumnna gra bardzo żywym, naturalnym i dokładnym dźwiękiem, z duża dozą muzykalnością. Jakość wysokich tonów jest wybitna wręcz, bardzo dobra jest rownież jest rownież średnica, nasycona i głęboka, chociaż nie jest to typowa „ciepła” barwa. 

Bas nie tyle co odstaje od reszty pasma, bo również jest dobrej jakości, jednak sam w sobie bas z monitora jest pewnym kompromisem, w szczególności jeśli chodzi o jego ilość. Efekt ten wystąpi przy każdym monitorze.

Zdaje się ze słuchałeś modelu 705 (monitory), nie 702 z tematu wątku.

• Moderatorzy
3 godziny temu, mczaj napisał:

Zdaje się ze słuchałeś modelu 705 (monitory), nie 702 z tematu wątku.

Masz rację… Najmocniej przepraszam, za zamieszanie, wszytko co pisałem dotyczyło monitorów B&W 705 S2… Poprawie swoje posty żeby nie wprowadzać w błąd. 

-----------------

W dniu 26.11.2021 o 13:55, Jasion1 napisał:

czy słuchałeś 804 d3 i jesteś je w stanie do nich porównać??

Parę lat temu miałem możliwość porównania w swoich warunkach (20m2 po pełnej adaptacji) 702 vs. 804d3 - generalnie 702 okazały się zbyt dominujące w tym pomieszczeniu. Jednak różnica w fizycznej wielkości vs. 804 oraz w stosunku do samego pomieszczenia + tylny br w 702, to wszystko powodowało że niski zakres, bas „wlókł” się po pomieszczeniu pomimo adaptacji, itd. Tutaj 804 odnalazły znakomicie. Co do samej różnicy pomiędzy oboma produktami to nie określiłbym jej jako kolosalnej, chyba ze mamy na myśli cenę w tamtym czasie 😉 Po prostu dwa produkty tej samej firmy różniące się fizycznością, budową, wykończeniem - wg mnie znacznie bardziej krytyczne w takich odsłuchach są czynniki o których wspomniałem wyżej: pozycjonowanie w stosunku do przegród pomieszczenia, wielkość kolumny z czego wynikają odległości tweeterow i wooferow od płaskich powierzchni oraz w stosunku do odległości do sweet spot’a z czego z kolei wynika linia tweeter-uszy i odchylenia. Żeby znowu nie dramatyzować, te są najbardziej krytyczne w małych pomieszczeniach, szczególnie poniżej 20-25 m2 (szczególnie jeżeli kubatura ograniczona jest np. parametrem wysokości pomieszczenia), generalnie ze względu na niewielkie wartości odległości od poszczególnych przegród. 
I tutaj do głosu dochodzą monitory i ich cecha „znikania” w pomieszczeniu ze względu na lepsze relacje do ww czynników. Miałem 805d2 i mogę bez ryzyka powiedzieć, ze odnalazły się najlepiej z trójki. Obecnie mam jeszcze mikro size 707 do innych zastosowań, ale np. sparowanie z 2x sub DB4S tworzą zupełnie inną parę zestawu „kolumn” co tez kiedyś testowałem - 804d3 pomimo swojego lepszego teoretycznie rodowodu mogłyby się  schować… Także teges nie wszystko jest proste i oczywiste 😉