Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 372 pominięcie przedwzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam NAD-a 372 jako źródło służy mi raspberry pi 3. W internecie dużo ludzi pisze ze NAD ma słaby przedwzmacniacz. Zastanawiam się czy mogę go pominąć? Gdybym wyciągnął zworki w NAD-zie i wpiął RCA od raspberry pi 3 prosto do sekcji końcówki mocy w ten sposób pominąłbym przedwzmacniacz. Będzie to działać? Jeśli tak to czy poprawie coś w ten sposób?

Pozdrawiam

Raspberry pi 3, nie mam pojęcia, ale na tym nad 372 nauczyłem się, ze nie ma jak pre na lampie +końcówka na tranzystorze. Oczywiście to tylko moje zdanie. 

Czyli miałeś/słuchałeś NAD-a z różnymi przedwzmacniaczami? Mógłbyś rozwinąć temat? Z czym i jak grał? I czy jest sens pchać się w przedwzmacniacz do niego czy lepiej sprzedać NAD-a i dołożyć kasę przeznaczoną na przedwzmacniacz i kupić coś innego? W życiu nie miałem przedwzmacniacza i nie znam się na tym. Wzmacniacz kosztuje ok 1000-1500, ile należało by przeznaczyć na ewentualny przedwzmacniacz do niego?

Trzeba mieć świadomość, że każdy pre coś popsuje i jeśli Raspberry ma wystarczającą

regulację poziomu, to można spróbować wejść bezpośrednio na końcówkę.

Sam do takiej próby ( Yamaha ) musiałem dorabiać dzielniki na kablu, bo poziom

z CD ( do - 20 dB ) był dużo za wysoki. Wynik tego był świetny 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

54 minuty temu, lukasz110 napisał:

Wzmacniacz kosztuje ok 1000-1500, ile należało by przeznaczyć na ewentualny przedwzmacniacz do niego?

Droga zabawa , lepiej  dołożyć i kupić wzmacniacz z wyższej półki .

29 minut temu, KALIBER napisał:

Droga zabawa , lepiej  dołożyć i kupić wzmacniacz z wyższej półki .

Tak myślałem:D Audio z wyższej półki jest w planach w dalekiej przyszłości.

Godzinę temu, audioburak napisał:

Trzeba mieć świadomość, że każdy pre coś popsuje i jeśli Raspberry ma wystarczającą

Podłączyłem wszystko działa. Na ok 30% już całkiem przyjemnie gra, więc myślę że sobie poradzi. Na razie sprawdzę rozwiązanie z pominięciem przedwzmacniacza mam wrażenie że gra to przyjemniej, ale to może złudne pierwsze wrażenie. Posłucham i wyciągnę wnioski. Dzięki za wszystkie dobre rady.

2 godziny temu, audioburak napisał:

Też miałem problemy z głośnością, ale pomogli koledzy z forum i jest Ok, ogólnie nie wszystko się ładnie zgra. Dlatego ta zabawa w audio jest taka długa, mozolna i czasami do nikąd. Lepiej więcej słuchać niż się zagłębiać w temat, chociaż łatwo nie jest. Mi np z samym Khozmo nie grało, z SM6 też nie coś tam jeszcze miałem, ale już nie pamiętam. Dopiero lampa wniosła coś co mi pasuje. Może ktoś powie trzeba było iść w lampę! No to poszedłem pewnie nie w jakieś luksusy, ale miałem Primalunę na el 34 i Bewitcha na 6550, no ale ja mam Vienny Beethoveny no i szału nie było. Dopiero w DIY udało się jakoś wszystko metodą prób i błędów poskładać do kupy. NA razie mam spokój, ale korcą mnie wysokoskuteczne kolumny, żeby w końcu zejść z tych mocy w wzmacniaczach na jakieś 8-10 W z lampy, ale trafić cos sensownego z głośników gotowych to teraz sztuka.

2 minuty temu, kaliman2 napisał:

Dlatego ta zabawa w audio jest taka długa, mozolna i czasami do nikąd. Lepiej więcej słuchać niż się zagłębiać w temat

Zgadza się , szczęśliwi  są ci którzy idą do salonu audio i kupują to co cieszy wzrok .

Targają to do chałupy , ustawiają - podłączają i gra i cieszy oko .

Reszta jak my są w przysłowiowej ciemnej d..ie  niemal do us...ej śmierci .

Taka mać ! 😄

No co zrobić, trochę skłamałem, że mam już spokój:) tak jak pisałem kolumny za mną chodzą, a na razie rzeźbie w kablach sieciowych:), czy grają - nie wiem- ważne, że są:) 

Możesz zastosować rozwiązanie jak u mnie, między sygnałem z PC a końcówkę, dać "pasywkę" np. na ALPSie RK168 + dołożyć regulację z pilot.

Edytowane przez Prewwit
6 godzin temu, KALIBER napisał:

Zgadza się , szczęśliwi  są ci którzy idą do salonu audio i kupują to co cieszy wzrok .

Targają to do chałupy , ustawiają - podłączają i gra i cieszy oko .

Reszta jak my są w przysłowiowej ciemnej d..ie  niemal do us...ej śmierci .

Taka mać ! 😄

Nieustanna pogoń za króliczkiem...nasz słuch i odbieranie muzyki nie są stałe, dlatego szukamy.

De gustibus non est disputandum

21 godzin temu, lukasz110 napisał:

Witam.

Posiadam NAD-a 372 jako źródło służy mi raspberry pi 3. W internecie dużo ludzi pisze ze NAD ma słaby przedwzmacniacz. Zastanawiam się czy mogę go pominąć? Gdybym wyciągnął zworki w NAD-zie i wpiął RCA od raspberry pi 3 prosto do sekcji końcówki mocy w ten sposób pominąłbym przedwzmacniacz. Będzie to działać? Jeśli tak to czy poprawie coś w ten sposób?

Pozdrawiam

Nie bierz wszystkiego co ludzie piszą w internecie do siebie. Też się kiedyś naczytałem tego samego o NAD 375, więc zacząłem kombinować z zewnętrznymi przedwzmacniaczami w cenie 4200-6000 zł. Przetestowałem 4 szt. i...wszystkie wróciły do sprzedawców. Było tak samo dobrze jak z przedwzmacniaczem NAD-a. Dopiero inne kolumny wnosły spoktakularną zmianę dźwięku, więc jeśli brzmienie zestawu przestało Cię zadowalać, zacznij od kolumn. Pozdrawiam :)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Nie bierz wszystkiego co ludzie piszą w internecie do siebie. Też się kiedyś naczytałem tego samego o NAD 375, więc zacząłem kombinować z zewnętrznymi przedwzmacniaczami w cenie 4200-6000 zł. Przetestowałem 4 szt. i...wszystkie wróciły do sprzedawców. Było tak samo dobrze jak z przedwzmacniaczem NAD-a. Dopiero inne kolumny wnosły spoktakularną zmianę dźwięku, więc jeśli brzmienie zestawu przestało Cię zadowalać, zacznij od kolumn. Pozdrawiam :)

Dobrze mowisz
W internecie to najieksze G mozna znalezc
Jestem tego samego zdania -> chcesz znacznej poprawy, skup sie nad glosnikami, akustyka itd. To sa czynniki, ktore ZNACZNIE wplywaja na jakosc reprodukcji

Do swojego Nada C372 miałem podłączonego daca z pasywką. Było trochę lepiej, ale nie satysfakcjonowało mnie to. Lekarstwem była zmiana wzmacniacza.

Temat się rozwinął:D

W dniu 28.11.2021 o 22:55, Prewwit napisał:

Możesz zastosować rozwiązanie jak u mnie, między sygnałem z PC a końcówkę, dać "pasywkę" np. na ALPSie RK168 + dołożyć regulację z pilot.

Z regulacją głośności nie ma problemu przez aplikację Volumio jest sterowanie głośnością z telefonu/tabletu (bardzo wygodna sprawa) i już na ok 30%-40% gra to całkiem solidnie.

W dniu 29.11.2021 o 10:50, marian.ch napisał:

Nie bierz wszystkiego co ludzie piszą w internecie do siebie. Też się kiedyś naczytałem tego samego o NAD 375, więc zacząłem kombinować z zewnętrznymi przedwzmacniaczami w cenie 4200-6000 zł. Przetestowałem 4 szt. i...wszystkie wróciły do sprzedawców. Było tak samo dobrze jak z przedwzmacniaczem NAD-a. Dopiero inne kolumny wnosły spoktakularną zmianę dźwięku, więc jeśli brzmienie zestawu przestało Cię zadowalać, zacznij od kolumn. Pozdrawiam 🙂

To prawda, a ludzie często powtarzają coś bo ktoś im tak powiedział. I tak się tworzą internetowe legendy:D

W dniu 29.11.2021 o 11:07, xajas napisał:

Jestem tego samego zdania -> chcesz znacznej poprawy, skup sie nad glosnikami, akustyka itd. To sa czynniki, ktore ZNACZNIE wplywaja na jakosc reprodukcji

Kolumny to znienawidzony na forach JBL:D Chociaż seria L studio w moim przypadku l890 ma trochę lepsze opinie. Wydaje mi się ze w tej cenie ok 2500 wszystko zagra podobnie. A kupować kolumny za 5 tyś do wzmacniacza za 1,5 tyś to chyba też nie ta droga. Trzeba by przebudować całość.

A kupować kolumny za 5 tyś do wzmacniacza za 1,5 tyś to chyba też nie ta droga. Trzeba by przebudować całość.

Dlaczego nie. To jest dokladnie ta relacja, ktorej jestem zwolennikiem

Ale powroce jeszcze do twojego Raspbery.

Nie wiem na ile jestes obeznany, siedzisz w detalach Maliny, ale nastepnym elementem dajacym znaczna POPRAWE (moim zdaniem rownowaznym z glosnikami) jest uzycie Rozwiazan DSP/DRC

A malina jest calkiem niezlym procesorem DSP
Wystarczy uruchomic na niej tzw. BruteFIR interpretujacy filtry korekcyjne i juz masz odjazdowy DSP.

Kiedys tez eksperymentowalem z takim setupem

MacBook/iPad/iPhone -> AirPlay -> Malina(BruteFIR jako DSP) -> NAD (z USB DAC)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_8825.jpg

BTW. To byl odjazdowy eksperyment. Celem bylo klonowanie brzmienia widocznych na zalaczniku B&W przez zmajstrowane DIY koaxialne Beymy dzieki zastosowaniu DSP

Efekt NIESAMOWITY

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 28.11.2021 o 17:04, kaliman2 napisał:

Też miałem problemy z głośnością, ale pomogli koledzy z forum i jest Ok, ogólnie nie wszystko się ładnie zgra. Dlatego ta zabawa w audio jest taka długa, mozolna i czasami do nikąd. Lepiej więcej słuchać niż się zagłębiać w temat, chociaż łatwo nie jest. Mi np z samym Khozmo nie grało, z SM6 też nie coś tam jeszcze miałem, ale już nie pamiętam. Dopiero lampa wniosła coś co mi pasuje. Może ktoś powie trzeba było iść w lampę! No to poszedłem pewnie nie w jakieś luksusy, ale miałem Primalunę na el 34 i Bewitcha na 6550, no ale ja mam Vienny Beethoveny no i szału nie było. Dopiero w DIY udało się jakoś wszystko metodą prób i błędów poskładać do kupy. NA razie mam spokój, ale korcą mnie wysokoskuteczne kolumny, żeby w końcu zejść z tych mocy w wzmacniaczach na jakieś 8-10 W z lampy, ale trafić cos sensownego z głośników gotowych to teraz sztuka.

Miałem Beethoveny, to ciężkie do napędzenia kolumny. U mnie je napędzał ogromny Xindak A600P i PASS X250. Też kombinowałem z SM6 w roli pre, Khozmo, pre Jadisa , Audioneta...

W końcu sprzedałem to wszystko i wszedłem w duże kolumny o wysokiej sprawności i napędzałem je przez jakiś czas lampą 12W.

W dniu 29.11.2021 o 10:50, marian.ch napisał:

Nie bierz wszystkiego co ludzie piszą w internecie do siebie. Też się kiedyś naczytałem tego samego o NAD 375, więc zacząłem kombinować z zewnętrznymi przedwzmacniaczami w cenie 4200-6000 zł. Przetestowałem 4 szt. i...wszystkie wróciły do sprzedawców. Było tak samo dobrze jak z przedwzmacniaczem NAD-a. Dopiero inne kolumny wnosły spoktakularną zmianę dźwięku, więc jeśli brzmienie zestawu przestało Cię zadowalać, zacznij od kolumn. Pozdrawiam 🙂

Z 4200- 6000 to się kupuje dobrej klasy kable RCA żeby połączyć pre z końcówką. Dlatego to nie grało.

Jak już ma być ten NAD jako końcówka to tylko DAC z dobrą regulacją głośności. 

Wiem muda44 już pisaliśmy ze sobą kilka lat temu. Ja jakoś mam sentyment do tych vienn dlatego nie sprzedałem, ale pomału będę podążał Twoją drogą. Albo wysokoskuteczne albo z innej beczki szerokopasmowe. Muszę gdzieś tylko takich posłuchać 

4 godziny temu, muda44 napisał:

Z 4200- 6000 to się kupuje dobrej klasy kable RCA żeby połączyć pre z końcówką. Dlatego to nie grało.

Mylisz się MUDA44. To grało i to nawet bardzo dobrze !!!...ale ani lepiej, ani gorzej jak sam NAD375... kable RCA mam za 300 zł i jestem mega zadowolony. Zamiast szukać dziury w całym, polecam wszystkim cieszyć się słuchaniem dobrej MUZYKI. Pozdrawiam 😉

Edytowane przez marian.ch

3 godziny temu, kaliman2 napisał:

Wiem muda44 już pisaliśmy ze sobą kilka lat temu. Ja jakoś mam sentyment do tych vienn dlatego nie sprzedałem, ale pomału będę podążał Twoją drogą. Albo wysokoskuteczne albo z innej beczki szerokopasmowe. Muszę gdzieś tylko takich posłuchać 

Mają świetną średnicę, to fakt ale sam widzisz że do napędzenia ich potrzebna jest elektrownia a to duży wydatek żeby miało moc i grało...

22 minuty temu, marian.ch napisał:

Mylisz się MUDA44. To grało i to nawet bardzo dobrze !!!...ale ani lepiej, ani gorzej jak sam NAD375... kable RCA mam za 300 zł i jestem mega zadowolony. Zamiast szukać dziury w całym, polecam wszystkim cieszyć się słuchaniem dobrej MUZYKI. Pozdrawiam 😉

Sam sobie odpowiedziałeś, nie grało lepiej bo dobre pre to nie w tych pieniądzach a do tego dodatkowe, niskiej klasy kable RCA popsuły to tak że nie zagrało lepiej niż te zamulające pre z NADa 😉

Czy to jest szukanie dziury w całym ?

Każdy ma jakieś potrzeby, oczekuje jakiegoś poziomu mając określone możliwości finansowe i lokalowe więc szuka. Po to jest to forum.

10 minut temu, muda44 napisał:

Każdy ma jakieś potrzeby, oczekuje jakiegoś poziomu mając określone możliwości finansowe i lokalowe więc szuka. Po to jest to forum.

Oczywista oczywistość. Dlatego takie porady jak kabelki rca za 4-6 tys.zł. w temacie NAD372 są nie na miejscu. Trzymaj poziom MUDA44. Autor chciał porady na temat zewnętrznego pre, więc odpisałem. Po to jest to forum 😉

Pozwolę sobie podzielić się swoimi wrażeniami z obecności PRE w torze audio. 

Moim zdaniem jest zbędny jeśli DAC ma dobrą cyfrowa regulacje wzmocnienia , wtedy Pre tylko psuje końcowy efekt.

Sam zaryzykowałem i sprawiłem sobie 2x KECES S125 jako 2 monobloki do tego DAC Topping D90SE lub zamiennie z dużo lepszym efektem Gustard x26pro i w tym zestawie próba wstawiania PRE między DAC a końcówki mocy tylko pogarszała efekt . 

Wolę kasę z PRE odłożyć i czekać kiedy będę mógł kupić lepsze kolumny .

PRE jest potrzebny pewnie w większości sytuacji gdy chcemy podłączyć źródło analogowe w systemie dzielonym .

Pozdrawiam