Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do kina domowego i stereo do 10tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuję j.w. (wiem,  że nie ma uniwersalnych urządzeń do kina i stereo ale zapytam). Kolumny podłogowe DYI wzorowane na Dali Grand, salon 38m2 a muzyka różna. Najczęściej klasyczny rock, muzyka filmowa i czasami współczesne utwory. Na tą chwilę rozważam zakup Arcam-a AVR550 ale nie podjąłem jeszcze ostatecznej decyzji więc zapytam Was o co myślicie o moim wyborze? 

"wiem,  że nie ma uniwersalnych urządzeń do kina i stereo ale zapytam "

Jak to nie ma a yamaha rx-aXXXX,super w kinie i tak samo w stereo.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Generalnie mam sentyment do tej marki, obecnie używam RX-V679 ale jak posłuchałem jej na tych kolumnach to słabo było. Co prawda była nie skalibrowana ale mimo wszystko brakuje jej mocy. Zresztą przy poborze 300W czego więcej oczekiwać. Na tą chwilę dostępna jest RX-A2080 tylko pytanie czy da radę? 

ja miałem rx v779, teraz mam rx-a1080, myślę że 2080 spokojnie da radę,w razie co możesz fronty podłączyć pod cztery kanały(bi-amp)

no ale żeby było pewne to przydały by się jakieś dane kolumn.

żeby było jasne,ja tych kolumn nawet na oczy nie widziałem ale porównując suche dane mają bardzo zbliżone specyfikację do moich,więc jak u mnie 1080 daje rade to myślę że mocniejsza 2080 nie powinna mieć problemu.

Amplituner Yamaha RX-A2080 to kawał przyzwoitego sprzętu i bez porównania osiągniesz lepszy efekt niż z niższą serią RX-V679.  Arcam byłby lepszy brzmieniowo , ale rozwiązania sieciowe jednak będą domeną Yamahy😉

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

4 godziny temu, Q21 napisał:

Amplituner Yamaha RX-A2080 to kawał przyzwoitego sprzętu i bez porównania osiągniesz lepszy efekt niż z niższą serią RX-V679.  Arcam byłby lepszy brzmieniowo , ale rozwiązania sieciowe jednak będą domeną Yamahy😉

Z rozwiązań sieciowych interesuje mnie tylko Spotify. Co do samego amplitunera to widzę, że ten model praktycznie jest niedostępny. Pojawiły się modele oznaczone symbolem RX-V...A. Pytanie który wybrać? Skoro wspomniałeś o Arcamie, to jaki model masz na myśli? Arcam-a AVR550? Macie taki w swojej ofercie?

Najlepszy w stereo jaki słyszałem to Cambridge CXR200 (klasa AB, trafo 1800W) - wg mnie lepszy niż Pioneer Susano (klasa D) , który również posiadałem. 

Jeżeli rozważasz używane to warto poszukać. 

Nie napisałeś, że szukasz nowych amplitunerów i myślałem, że masz możliwość kupna używek. Z nowych modeli Yamahy nie dostaniesz zbyt szybko bo są problemy z ich dostępnością, ale Arcam się pojawia i tu masz do wyboru nową serię Arcam AVR5/10/20 i 30 szczegóły i różnice znajdziesz na naszej stronie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Co do samego amplitunera to widzę, że ten model praktycznie jest niedostępny. Pojawiły się modele oznaczone symbolem RX-V...A. Pytanie który wybrać?

Rx-a2a to odpowiednik rx-a880,przetworniki burn browna,takie jak w seri V,
rx-a4a to odpowiednik rx-a1080, przetworniki w obu ess sabre 9007s,
rx-a6a to ---II---- rx-a2080 ,przetwornik ess sabre 9026 Pro
rx-8a ---II--- rx-a3080

Dzięki za wskazówki.

z tego co sprawdziłem to cena Yamahy RX-A6A jest zbliżona do ceny używanego  Arcama AVR850 (ampli jest jeszcze na gwarancji). Z Yamahą jest problem z dostępnością a Arcam byłby od ręki. Zastanawia mnie tylko jak działa w Arcam-ie ten system Spotify Cnnect? Czy to jest tak, że w aplikacji na telefonie ustawiamy jako odbiornik amplituner Arcama czy jest to rozwiązane w inny sposób. Bardzo proszę o informację jak ktoś miał z tym do "czynienia".

Wracając jeszcze do Arcama do nasuwa mi się kolejne pytanie. W tej samej cenie można kupić AVR850 z roczna gwarancją i nowego AVR550. Czy różnica jest znacząca pomiędzy tymi modelami? Który lepiej wybrać?