Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kolumn infinity kappa 8,2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Chcialbym zmienić swoje kolumny, ostatnio usłyszałem zestaw Focali Sopra 2 wraz z Mcintoshem seri 8900 i poczułem namiastkę high endowego grania.  Oczywiście śmieszne było by porównanie do mojego sprzetu,ale ujęła mnie szczegółowość, szerokość sceny,jasność przekazu. Byłem w szoku jak wiele instrumentów grało w utworach które wcześniej słuchałem na swoim sprzęcie 😉 

Obecnie mam jak wyżej wspomniałem kolumny infinity kappa 8,2 do tego przedwzmacniacz parasound PlD 1100, oraz końcówkę mocy tej samej firmy hca 2200mk2, dacMagic od Cambridge audio,kable melodika. Pokoj to niespełna 20mk2. Uważam,ze akustycznie nie jest najgorzej,dywan,zasłony i obrazy_wszystko na swoim miejscu :]

Pytanie czy lepiej szukać do takiego metrażu używanych podstawkowych (w kierunku grania które mnie interesuje) czy może jednak podłogowe ? Wpadły mi w oko focale electra 1027be i zastanawiam się czy był by do krok do przodu przy reszcie sprzętu? 

Budżet na kolumny to ok 10/12tys zł (uzywane)

Z góry dzięki za pomoc 

https://www.audiostereo.pl/topic/157335-wymiana-kolumn-infinity-kappa-82/

Jak "szczegółowość, jasność przekazu" to raczej podstawkowe, tym bardziej,

że nie są to hektary, ale 20 m2, gdzie choćby takie podstawki dały by radę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo jeśli już podłogowe, to coś drobniejszego np. niedoceniane Phonary:

Ukryta Zawartość

w nowych też coś by się znalazło np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak "szczegółowość, jasność przekazu" to raczej podstawkowe[/url]

Co ma "szczegółowość, jasność przekazu" wspolnego z podstawkowymi?
To bezsens
Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, audioburak napisał:

Jak "szczegółowość, jasność przekazu" to raczej podstawkowe, tym bardziej,

że nie są to hektary, ale 20 m2, gdzie choćby takie podstawki dały by radę:

https://allegro.pl/oferta/studio-16-hertz-canto-grand-new-signature-11456471345

albo jeśli już podłogowe, to coś drobniejszego np. niedoceniane Phonary:

https://allegro.pl/oferta/phonar-veritas-p8-hd-nieskazitelne-granie-hi-end-11448113034

w nowych też coś by się znalazło np:

https://allegro.pl/oferta/audiovector-qr3-orzech-para-9957383963

gdybys znał roznice w prezentacji dźwieku w20m2 pomiedzy monitorami a spora podlogówką nie proponowałbyś Canto

nie mam juz siły do Ciebie , ale naprawdę to nie jest trudne wejść na strone producenta i przeczytać,że sam konstruktor poleca te monitory do 10m2-16m2

poza tym pokój 20m2 może byc akustycznie wiekszy lub mniejszy

ale jesli kolega pisze o Fokalach sopra2 to powinno dac ci do myslenia

17 godzin temu, Andrej napisał:

Focali Sopra 2 wraz z Mcintoshem seri 8900 i poczułem namiastkę high endowego grania

i ten dźwiek i uklad bedzie za Toba chodził jako punkt odniesienia

dlatego zacisnac zęby , poczekać szukać s/h ale kupic taki układ  i cieszyć sie muzyką

Edytowane przez slawek.xm

Ale tuż obok pisze o "używanych podstawkowych" ...

Jasne, że można Kappy upakować, ale słuchałem też monitorów w podobie Usherów

S 520 w 30 m2 bez dyskomfortu. Mam 15 m2 i monitory od ok. 60 Hz i bedzie ...

A słucham wielu gatunków. Canto ma na pewno większe możliwości ...

i to nie tylko w dole pasma, ale I rząd zwrotnicy też powinien pomóc.

Fakt, że można poczekać i składać na jakiegoś Martina Logana itp

Przejrzystość zapewniona.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuje pięknie za odpowiedzi. Jeżeli chodzi o moja sugestie kolumn podstawkowych to chodziło mi, o zakres cen używanych do 12tys i możliwość kupienia czegoś półkę wyżej niż podłogowych w tych samych pieniądzach. Jednak jak się okazuje np, focal electra wraz z podstawkami wychodzi praktycznie to samo jak podłogowe w/w electry 1027be. 

Jeżeli chodzi o sopry 2, wyraźnie brakowało mi dolnych partii,(właściciel sam czeka na uzupełnienie dołu subbasami)  jednak tam był pokój ponad 35m2 u mnie mniej niż 20. 
Chodzi mi po głowie pomysł zostawienia obecnych Infinity do grania bardziej efekciarskiego i muzyki elektronicznej, a podstawkowe do innego rodzaju muzyki właśnie z jasna charakterystyka,choć lubię pełne pasmo i nie chciałbym się pozbawiać dolnej jego części( myśle,ze chyba nie uda mi się tego osiągnąć takimi zasobami finansowymi przy takiej kulturze grania jak usłyszałem z focali sopra)

Bardzo ciekawa propozycja kolumn studio 16, jednak nie mieszkam na stałe w Polsce a tutaj gdzie mieszkam ani używanych ani nowych do odsłuchu nie znajdę.

Może jest w zamian przebogaty wybór innych do odsłuchu 😉 

W dniu 9.12.2021 o 12:58, audioburak napisał:

Ale tuż obok pisze o "używanych podstawkowych" ...

Jasne, że można Kappy upakować, ale słuchałem też monitorów w podobie Usherów

S 520 w 30 m2 bez dyskomfortu. Mam 15 m2 i monitory od ok. 60 Hz i bedzie ...

A słucham wielu gatunków. Canto ma na pewno większe możliwości ...

i to nie tylko w dole pasma, ale I rząd zwrotnicy też powinien pomóc.

Fakt, że można poczekać i składać na jakiegoś Martina Logana itp

Przejrzystość zapewniona.

Kappa 8.2 są bardzo przejrzyste i szczegółowe (Polydome i Emit-R). Widać że kolega chce przejść jeszcze na półkę wyżej, a nie skoczyć (co najwyżej) w bok na niezłe budżetowe lub średniej klasy kolumienki, które lepiej nie zagrają od jego obecnych. Chyba nie chodzi tylko o zwiększenie przejrzystości metodą kastracji z basu, bo równie dobrze kolega mógłby odłączyć u siebie 12" głośnik niskotonowy 🙂

3 godziny temu, don111 napisał:

Kappa 8.2 są bardzo przejrzyste i szczegółowe (Polydome i Emit-R). Widać że kolega chce przejść jeszcze na półkę wyżej, a nie skoczyć (co najwyżej) w bok na niezłe budżetowe lub średniej klasy kolumienki, które lepiej nie zagrają od jego obecnych. Chyba nie chodzi tylko o zwiększenie przejrzystości metodą kastracji z basu, bo równie dobrze kolega mógłby odłączyć u siebie 12" głośnik niskotonowy 🙂

Dokladnie tak:) 

Choc nie ukrywam,ze pójście „w bok” było by tez ciekawe,ale jednak działanie pop środkami czasami kosztuje dwa razy więcej niż pójście od razu polke wyżej. 

Tak, Mcintosh+sopry były by rozwiązaniem, ale to większy koszt bo wiąże się ze zmiana całego toru, a chciałbym wstępnie zacząć od samych kolumn.
Pozdrawiam serdecznie i jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to czeka.