Skocz do zawartości
IGNORED

Amazon Music Unlimited w jakości Hi-res

Rekomendowane odpowiedzi

Przetestowałem na Auralic G1, gra znacznie lepiej od Tidal. Pełnoprawny Flac 24bit do 192khz.

Cena około 18zł miesięcznie za wersję unlimited, na start 3 miesiące gratis. Znakomita alternatywa dla Qobuz. 

Wybór albumów przeogromny. 

Gdyby tylko poprawili aplikację, bo co tu dużo mówić. Jest beznadziejna. Ale i tak warto się pomęczyć dla jakości dźwięku. Co prawda nie trafiłem na nagrania 24/192 ale już "marne" 96KHz  robi swoje 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Choć najbardziej wartościowe są wydawnictwa, których nie oferują inne serwisy. Choćby takie

Screenshot_2021-12-19-18-18-11-533_com.thunder_data.orbiter.thumb.jpg.6360ada1d64f72b4ca418feaa56d69fe.jpg

Nagrania dla rozgłośni radiowych, bootlegi (czasem nędznej jakości) ale dla mnie także takie mają swą wartość (choćby jako ciekawostka)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Auralic dodał natywną obsługę AM, więc jest super, może kiedyś doczekamy się obsługi natywnej w innych urządzeniach, czy roon.

Jakość dźwięku jest nawet ciut lepsza niż z Qobuz, wybór albumów większy, cena i dostępność w PL najlepsze.

7 godzin temu, RCD napisał:

Przetestowałem na Auralic G1, gra znacznie lepiej od Tidal. Pełnoprawny Flac 24bit do 192khz.

Cena około 18zł miesięcznie za wersję unlimited, na start 3 miesiące gratis. Znakomita alternatywa dla Qobuz. 

Wybór albumów przeogromny. 

Jakość wydaje się faktucznie obiecująca. Za krótko użytkuje aby oceniać. Niestety nie znajduje wszystkich swoich ulubionych płyt. Inferasnsjer aplikacji na Bluos zdecydowanie do poprawki.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

A ja w tym roku się odstosunkowałem od ogryzka...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

11 minut temu, marek-1969 napisał:

A ja w tym roku się odstosunkowałem od ogryzka...

A co mnie to obchodzi. Qobuz niedostępny, Tidal kreci. Ja to będzie jedyny sensowny serwis który daje dostęp do hiresów to czemu nie? Ogryzki mam w d. Od lat. Dno i wodotryski.

Zresztą nie pomylilo Ci sie coś. Tu jest mowa o Amazon a nie o Aple.

Edytowane przez Tomek1777

Rzeczywiście na plus zaskakuje  jakość streamingu. Natomiast obsługa. 😖. Czy jest to natywna apka czy przez Bluos nie mam pojęcia jak cokolwiek tam zapisać do "mojej muzyki"? Może ktoś podpowie? Wczoraj udało się jednego wykonawcę i jedna płytę. Dzisiaj nic.

Natywna apka na androida jest w miarę poprawna. Niestety nie  mogę nią sterować żadnym z domowych streamerów. Nie mam pojęcie dlaczego? Kiedy klikam na pomoc wyświetla mi się coś takiego. Jedynie udało mi sie odtwarzać na Bluos, niestety tam inferansjer jest jakby to nazwał "w fazie roboczej"

Ukryta Zawartość

Screenshot_20211220_083220_com.amazon.mp3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomek1777

7 minutes ago, Tomek1777 said:

Niestety nie  mogę nią sterować żadnym z domowych streamerów. Nie mam pojęcie dlaczego?

Też wczoraj próbowałem i miałem ten sam problem. Urządzenia pojawiły się, jak odpaliłem Google Home, połączyłem się z jednym z urządzeń z Chromecast i zmieniłem głośność, a potem wróciłem do Amazon Music. Nagle magicznie wszystkie Chromecasty pojawiły się na liście.

1 minutę temu, felix napisał:

Też wczoraj próbowałem i miałem ten sam problem. Urządzenia pojawiły się, jak odpaliłem Google Home, połączyłem się z jednym z urządzeń z Chromecast i zmieniłem głośność, a potem wróciłem do Amazon Music. Nagle magicznie wszystkie Chromecasty pojawiły się na liście.

Próbuję tym tropem...dzięki

No ok Chromecasta znalazł ale to nie był cel podstawowy. Bluesound nie widzi.

Taka strona startowa na Bluos przyznacie wygląda mało zachęcająco. Dodatkowo brak możliwości dodawania do ulubionych w tej aplikacji oraz brak informacji o jakości pliku. Na razie bardzo slabo. Szkoda bo dźwiękowo jest bardzo obiecująco. Może niedługo to poprawią

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomek1777

Amazon chyba dopiero otworzył się na integracje z innymi aplikacjami, więc jest szansa, że poprawią.

U mnie w tym momencie w grę wchodzi tylko Chromecast. Roon nie obsługuje Amazona, podobnie jak aplikacja producenta mojego sprzętu (Arcam). Co ciekawe klient web wzmacniacza obsługuje tą usługę, ale z jakiegoś powodu używa niższej jakości, no i jest średnio wygodny w użyciu.

Kolejne doświadczenia. Niestety na minus - bałagan. W apce pokazuje pliki jako ultra hires (tylko tam można to podejrzeć). Potem już odtwarzane mają 44khz. Na aplikacji Blu. Widać że jest to niby  hires . Sprawdzone na polskiej muzyce elektronicznej ( której nigdzie nie spotkałem w wariancie wyższej rozdzielczości) ale takie błędy widać też u wykonawców znanych szerokiej publiczności. Trudno sie oprzeć wrażeniu że uczestniczy się w jakiejś formacji testowej Beta.  Jedynie jakość muzyki sie broni. Za wcześnie na końcowe wniosku ale granie jakby bardziej dynamiczne i odrobinę bardziej szczegółowe porównując do Deezera

Moim zdaniem na razie nie ma się czym podniecać. Wiem co mówię - bo przez pierwszy tydzień sam się podniecałem. Może to być fajna opcja - jak ktoś ma urządzenie, które obsługuje ten serwis. I mamy już kilka przykładów takich zadowolonych użytkowników. Choć też można trafić na TP-link(np. NuPrime) i wtedy nie będzie gapless. Słuchanie hi-resów przez Chromecast to raczej średni pomysł - to zbyt słaba platforma jest. Lepiej mieć solidniejsze rozwiązanie pod zwykłe 16/44. 

Na pewno nie jest to serwis dla kogoś, kto chce słuchać go w różnych formach - np. nie tylko ze stacjonarnego audio ale z smartfonu/DAPa z Androidem czy laptopa. Jakość z tych popularnych źródeł jest słabsza niż u konkurencji (choć może być jeszcze gorzej - vide Apple Music na Win10). Dla mnie był to kluczowy argument za tym, żeby odpuścić Amazona - bo serwisy najchętniej słucham na DAPie i w tej opcji nawet Tidal gra lepiej.  Oprócz tego apka słaba - co nawet fani przyznają. 

Rzekomo apka Harmana/Arcama też obsługuję Amazona - ale nie wiem czy to prawda.  

35 minutes ago, dzarro said:

Słuchanie hi-resów przez Chromecast to raczej średni pomysł - to zbyt słaba platforma jest.

Czemu? Jest ogranizenie do 96kHz, ale to i tak lepiej niż 44kHz 🙂

Oczywiście lepiej mieć natywną obsługę, jednak lepszy Chromecast niż nic.

36 minutes ago, dzarro said:

Rzekomo apka Harmana/Arcama też obsługuję Amazona - ale nie wiem czy to prawda. 

Miała, ale nie działał - nie dało się zalgować. Teraz usunęli i pewnie dodadzą znowu, ale nie wiadomo kiedy.

4 minuty temu, felix napisał:

Czemu? Jest ogranizenie do 96kHz, ale to i tak lepiej niż 44kHz 🙂

A co wg Ciebie zagra lepiej:  cedek Esoteric, CEC czy inny z obsługą 16/44 - czy biurkowy DAC za 600 zł  z 32/384?

Porównujmy jabłka z jabłkami 🙂

Chodziło mi tylko o to, że owszem Chromecast ma ograniczenie, ale jednak gorzej byłoby, gdyby miał ograniczenie do 16/44. Oczywiście zakładając tą samą usługę strumieniowania i to samo urządzenie 🙂

Chromecast obsługuje 24/96, więc nie jest tak źle.

Może komuś się przyda:

Poniżej umieszczam instrukcję mówiącą o tym, co należy zrobić, żeby wydobyć pełnie dźwięku z tej aplikacji:

Pamiętaj: tryb exclussive mode musisz uruchamiać po każdym starcie aplikacji...Aplikacja jest trochę niedopracowana...Dzisiaj zdarzyło mi się "przyłapać" ją na pracy w jakości standard pomimo zaznaczonego ustawienia Ultra HD. Pomógł reset ustawień t.j. przełączenie trybu pracy z UHD na Standard i z powrotem na UHD. Problem występuje tylko przy starcie aplikacji. W czasie pracy (kiedy uruchomisz jakiś utwór w jakości HD) raz ustawiona jakość się nie zmienia..Mam nadzieję, że to co napisałem jest w miarę przejrzyste...

3 godziny temu, infi888 napisał:

Aplikacja jest trochę niedopracowana...Dzisiaj zdarzyło mi się "przyłapać" ją na pracy w jakości standard pomimo zaznaczonego ustawienia Ultra HD. Pomógł reset ustawień t.j. przełączenie trybu pracy z UHD na Standard i z powrotem na UHD. Problem występuje tylko przy starcie aplikacji. W czasie pracy (kiedy uruchomisz jakiś utwór w jakości HD) raz ustawiona jakość się nie zmienia..Mam nadzieję, że to co napisałem jest w miarę przejrzyste...

Ostatnio słowo na temat Amazona: przełączanie trybu pracy w omawianym przypadku można zastąpić ponownym uruchomieniem utworu. Problem występuje chwilę po włączeniu trybu exclusive...Najwyraźniej aplikacja nie jest w stanie zaimplementować nowych ustawień do aktualnie odtwarzanego utworu...

Tja. Tylko że jak chce używać streamera to muszę korzystać z bardzo niedopracowanej wersji apk Amazona. Na chwilę obecna przeglądam i wynajduje muzykę na natywnej apce na androida. Potem na Bluos tylko wyszukuje wykonawcę lub pytę i to też nie idzie łatwo i od razu. Brakuje jakichkolwiek podpowiedzi. Trzeba bez błędu wpisywać pełne nazwy.

Kolejny "hicior" to płyty oznaczone jako ultra HR. Gdzie 1 utwór jest faktycznie wyższej rozdzielczości a pozostale jakość cd.

Jak to mówia - początki bywają trudne..

9 godzin temu, infi888 napisał:

Pamiętaj: tryb exclussive mode musisz uruchamiać po każdym starcie aplikacji...

Ten tryb "exclusive" wyłącza jedynie sterowanie głośnością z poziomu aplikacji, a dźwięk z aplikacji windowsowej Amazona i tak jest przepuszczany przez mikser Windowsa. Mam do laptopa podpięty DAC Chorda. Gdy używam Tidala w exclusive, to widzę na DACu, że zmienia się bitrate, zależnie od utworu - jest bit-perfect. Gdy używam Amazona, to na DACu widzę cały czas jeden i ten sam bitrate, wybrany w ustawieniach Windowsa. Jak ustawię np. na 24/192, to wszystko, co idzie z Amazona do DACa będzie się świecić na fioletowo, czyli 24/192, nawet zwykłe 16/44.1. Znaczy, że nie ma bit-perfect, tylko upsampling w Windowsie. Chyba, że się mylę, to niech mnie ktoś poprawi i wytłumaczy.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

8 godzin temu, krzysiek napisał:

Ten tryb "exclusive" wyłącza jedynie sterowanie głośnością z poziomu aplikacji, a dźwięk z aplikacji windowsowej Amazona i tak jest przepuszczany przez mikser Windowsa. Mam do laptopa podpięty DAC Chorda. Gdy używam Tidala w exclusive, to widzę na DACu, że zmienia się bitrate, zależnie od utworu - jest bit-perfect. Gdy używam Amazona, to na DACu widzę cały czas jeden i ten sam bitrate, wybrany w ustawieniach Windowsa. Jak ustawię np. na 24/192, to wszystko, co idzie z Amazona do DACa będzie się świecić na fioletowo, czyli 24/192, nawet zwykłe 16/44.1. Znaczy, że nie ma bit-perfect, tylko upsampling w Windowsie. Chyba, że się mylę, to niech mnie ktoś poprawi i wytłumaczy.

Na Bluos raczej wszystko się zgadza. Plyta podana na A jako Cd jest 16/44.1 , te podane jako Ultra HR są do 24/192 ( tyle przyjmuję łączę spdif Blous). Teraz mnie olśniło że nie mogę w 100 % potwierdzać  że są tam pomyłki ponieważ jeśli mamy powyżej 24/192 ( a tego A niestety nie wyświetla - wszystko powyżej 16/44.1 jest podawana jako Ultra HD) to Bluos po spdif po prostu robi downsapmpling  ( nie wiem czy błysnąłem dobrym słowem) do 44.1. Czyli plik na A jest jako Ultra HR a na wyświetlaczu dac mam podane 44.1.

Dużo by wyjaśniło jeśliby w apce podawali faktyczny bitrate każdego utwóru

No niestety . Cztery pozycje - polskie kolędy. Wszystkie podane jako Ultra HR. Tylko jedna pozycja w czasie odtwarzania podaje dac jako 24/192, reszta jako 16/44.1 ( nadal pojawia się informacja że jest to ultra HD). Wygląda tak jakby mieli tam niezły bajzel w oznakowaniu bitrate.

Sprawdzałeś co piszą na innych forach o tym serwisie ?

Może już gdzieś jest wszystko wyjaśnione i nie ma co wyważać otwartych drzwi

Gorzej jak już nic nie piszą na forach, tylko same artykuły sponsorowane...

Edytowane przez Zbi_Rek
rozterki

Jak odczytywać te dane. Apka windows 10 DAC iFi BLACK LABEL.

Ukryta Zawartość

Inaczej.

Amazon2.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, robertk napisał:

Jak odczytywać te dane. Apka windows 10 DAC iFi BLACK LABEL.

Ukryta Zawartość

Inaczej.

Amazon2.png

Jeśli za każdym razem odtwarzasz w ten sam sposób, na tym damym dacu to jest to dziwne. Jedno zaprzecza drugiemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ostatnie to w ogóle jest niezrozumiałe. Spróbuj wybrać opcję nie HD/HD ultra tylko jakość "najlepsza z możliwych". Tym nie mniej Twój przypadek dobrze koreluje z moimi doświadczeniami gdzie HD ultra odtwarza się często jako 16/44.1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi