Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD 3-4k

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc! 🙂

Jako, ze kolekcja CD zaczyna sie rozrastac to czas na sprzedaż aktualnego Marantza UD7007 (jakby ktos byl zainteresowany to pisać, bo muszę go na spokojnie wystawić na olxa etc i troche to potrwa, a wole puścić szybko w dobrej cenie na forum niż użerać się na olx) i zmianę na coś lepszego i zdecydowanie bardziej ukierunkowanego na czyste CD (w/w Marantz to kombajn, ktory odtworzy kazdy format + pusic obraz).

Budzet zalożony to 3000-4000zł. Zdecydowanie używki. 

Dźwiękowo chciałbym iśc w kierunku Mohicana od Hegla, ale budzet nie ten. 

Jest ktos w stanie cos konkretnego polecić? 

Thiel CS2.4 - Wireworld Luna 8 - Hegel H300 - Tara Labs Apollo 2 - Marantz UD7007, Audioquest Big Sur - Topping D90 MQA

https://www.audiostereo.pl/topic/157526-odtwarzacz-cd-3-4k/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest i Hegel (co prawda nie Mohokan ale też dobry). T+A też warto wziąć pod uwagę 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widzialem tego Hegla, ale cena mocno zawyżona 😉

Thiel CS2.4 - Wireworld Luna 8 - Hegel H300 - Tara Labs Apollo 2 - Marantz UD7007, Audioquest Big Sur - Topping D90 MQA

Jak  juz brać  dobrego CDka to tylko  z funkcją  DACa , przyda się choćby  do streamera , gdzie może  okazać się lepszy niż wbudowany w sieciowca 

Czekam na nowy sprzęt,  jesli okaże  się lepszy to mój czarny Marantz SA KI Pearl Lite pójdzie  pod młotek, na pewno poniżej 3 tys 🙂

Szczerze polecam, nie wiem jakiego brzmienia oczekujesz ale ten Marantz gra dociążonym muzykalnym ocieplonym dźwiękiem,  świetnie komponuje się z jaśniejszymi wzmakami lub kolumnami

U mnie jako DAC pokonał takiego tuza jak streamer Cambridge Audio 851N 

3 godziny temu, costa brava napisał:

Jak  juz brać  dobrego CDka to tylko  z funkcją  DACa , przyda się choćby  do streamera , gdzie może  okazać się lepszy niż wbudowany w sieciowca 

Czekam na nowy sprzęt,  jesli okaże  się lepszy to mój czarny Marantz SA KI Pearl Lite pójdzie  pod młotek, na pewno poniżej 3 tys 🙂

Szczerze polecam, nie wiem jakiego brzmienia oczekujesz ale ten Marantz gra dociążonym muzykalnym ocieplonym dźwiękiem,  świetnie komponuje się z jaśniejszymi wzmakami lub kolumnami

Tańszy odtwarzacz połączyć z droższym przetwornikiem i problem wydaje się rozwiązany.

De gustibus non est disputandum

Tak, tylko nie jest to tańsze a niekoniecznie lepsze, w odtwarzaczach tez siedzą  fajne przetworniki i mamy tylko 1 klocek 

Najważniejsza i tak jest synergia brzmienia źródła wzmaka i kolumn

W dniu 28.12.2021 o 17:22, costa brava napisał:

Mam porzadnego daca juz, ale mam swiadomosc, ze czasami wbudowany zdecydowanie potrafi byc porzadny - przyklad Mohicana z pierwszego posta 😉

W dniu 28.12.2021 o 21:10, Yankes napisał:

Tańszy odtwarzacz połączyć z droższym przetwornikiem i problem wydaje się rozwiązany.

Przetwornik to Topping d90 mqa, wiec powiedzmy, ze calkiem w porzadku 😉

No i dotarł Marantz SA-15S2 

Jak czołg,  wszędzie grube aluminium, jest co prawda tylko wejscie optyczne ale mi wystarczy bo tylko ze streamera jako źródła korzystam

Piękny dźwięk łączy zalety 851N i Pearl Lite'a muzykalny a jednocześnie szczegółowy 

3 minuty temu, costa brava napisał:

No i dotarł Marantz SA-15S2 

Jak czołg,  wszędzie grube aluminium, jest co prawda tylko wejscie optyczne ale mi wystarczy bo tylko ze streamera jako źródła korzystam

Piękny dźwięk łączy zalety 851N i Pearl Lite'a muzykalny a jednocześnie szczegółowy 

Mikołaj się spisał ? , 👍

14 godzin temu, aliengbl napisał:

Mam porzadnego daca juz, ale mam swiadomosc, ze czasami wbudowany zdecydowanie potrafi byc porzadny - przyklad Mohicana z pierwszego posta 😉

Przetwornik to Topping d90 mqa, wiec powiedzmy, ze calkiem w porzadku 😉

Tego przetwornika jeszcze nie miałem okazji posłuchać.

W dniu 28.12.2021 o 22:27, costa brava napisał:

Tak, tylko nie jest to tańsze a niekoniecznie lepsze, w odtwarzaczach tez siedzą  fajne przetworniki i mamy tylko 1 klocek 

Najważniejsza i tak jest synergia brzmienia źródła wzmaka i kolumn

Masz rację, konfiguracja to ważna sprawa.

W dniu 28.12.2021 o 08:02, aliengbl napisał:

Budzet zalożony to 3000-4000zł.

Wybór jest nie mały wśród używek.

Nad S500 (unikał bym wersji 500i) najlepiej gra po xlr ,zdecydowanie lepiej (max. 2 kzł )

Cyrus cd 8x ( max. 2kzł )  na starcie dojrzałe brzmienie z możliwością up przez dokupienie PSX-ra.

Gdybym miał możliwość posłuchania/sprawdzenia : Meridian G 08.2 (do 4 kzł ,no plus 3-5 stówek max.).

W dniu 30.12.2021 o 08:17, aliengbl napisał:

Przetwornik to Topping d90 mqa,

Nie doczytałem,taniej wyjdzie zakup transportu cd.Nowy od Cambridge CXN v2.

Cześć 😉 mam na sprzedaż Arcama CD 23T. Jeśli nie wiesz co to za zabawka, to poszukaj info w internecie. Jest tego sporo. Myślę, że koledzy z forum, też mogliby coś powiedzieć na temat tego modelu. 

A ja mam Theta Miles na sprzedaż jeśli ktoś reflektuje zapraszam

Edytowane przez slaaawek

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Ja też bym poszedł jednak w transport a nie odtwarzacz. Tym bardziej, że teraz przetworniki C/A pakowane są dosłownie wszędzie i powielanie tego urządzenia mija się z celem. Niestety nowych transportów jest ogólnie mało, sam szukałem przez kilka miesięcy i stanęło na Cyrusie CD-T, którego mam podłączonego do DAC'a. Nie spodziewaj się też spektakularnych różnic w dźwięku, jak przy zmianie wzmacniacza czy kolumn, to kosmetyka, choć różnice słychać.