Skocz do zawartości
IGNORED

ZARAZIŁEM SIE.... ALE CZYM:).....ECH

olekbiker

Rekomendowane odpowiedzi

No i stało sie..... usłyszałem najpiękniejsze stereo jakie dane mi było słyszeć w moim życiu. To wystarczyło... już jestem stracony....

Co to było?.... Jak wam powiem to i tak nie uwierzycie....

Zwykly wzmacniacz piooner sredniej klasy (ok. 500zl na Allegr), cd philips 830 (albo 840 o ile taki istnieje)- nadajacy sie do przeczyszczenia i...... piekne kolumny podłogowe domowej roboty. Ale za to jakiej.... wysokie i srednie tony w scianie przedniej... bas z boku. Kolumna z tunelem 2,5 m na bas. Pozwala to na przenoszenie dzwieków od 28Hz (mierzone specjalistycznym sprzetem). Wyjscie tunelu w scianie przedniej. Kolumna powstaje w dwoch etapach- najpierw glowna "puszka" z tunelem i otworami na glosniki- pozniej obudowa z grubej plyty (chyba MDF)- waga jednek ok. 30kg. Wszystkie lementy (wlacznie ze zwrotnicami) stworzone recznie przez fachowca. Projekt kolumny powstawał kilka lat... i przechodzil ogromna ewolucje. I powiem wam tyle, ze kolumny za 8000zł graja gorzej.

nie powiem wam jednego- za ile ja je bede miał..... hihi.... super!!!!

I bede sie nimi rozkoszował.... zarazilem sie.... stracony jestem!

Pozdrawiam wszystkich podobnych do mnie!

P.S. Jeszcze nigdy nie mialem takich dresczy sluchajac muzyki....

https://www.audiostereo.pl/topic/15754-zarazi%C5%82em-sie-ale-czymech/

dlaczego sie denerwujesz? Ja tylko opisalem ich budowe... ale to nie ma znaczenia- wazny jest dzwiek jaki sie z nich wydobywa.... co do glosnikot to przyznam sie ze nie wiem.... z oczywistych powodów starano sie zjechac z kosztow aby nie byly one za drogie.... wiem tylo ze wysokotonowy to Tonsil... pozostale sa inne- dobierane pod innym wzgledem.... ale mozesz mi wierzyc, ze graja cudownie:)

Jak juz je kupie to zrobie zdjecie .... moze to Ci cos powie!

Pozdrawiam

olo, a na czym wcześniej słuchałeś muzyki?

hi hi - tonsil na górze wywrócił ci świat do góry nogami, to nie słuchaj niczego więcej bo nigdy nie będziesz już sobą ;-). żartuję oczywiście. co do tego obszernego opisu tych kolumn wystarczyło napisać że to TL (linia transmisyjna) i wszyscy wiedzieliby o co chodzi. a może nie wszyscy...? i ile za to niby cacko chcesz dać kasy? może to jednak wcale nie taka okazja.

No... widze w koncu jakies wyrazy uznania....

Ja nie wiem czy masa cos mowi o jakosci kolumn... ale masa jednej sztyki to ok 30 kg (przy 107 cm wysokosci bez nozek). Sa naprawde porzadne.

Tomant- a na ile je oceniasz?

jak mogę oceniać skoro nie wiem co w nich siedzi. obudowa tej wielkości jeśli jest dobrze wykonana (dobry fornir, frezy pod głośniki) ma wartość ok 1000pln. reszta to pewnie mniej niż przeciętność. tonsil 50 pln za szt. reszta całkowity brak danych. jakość zwrotnicy (wiem tylko, że jest trójdrożna) nie do odgadnięcia.

Moze faktycznie przesadzam.. jestem pod wplywem impulsu.. do tej pory sluchalem muzyki na dziadostwach.... moze brak mi skali porownawczej? Mniejsza o to... wazne ze zrobily na mnie piorunujacy efekt.

No wiec Tomant ja place w takim układzie za samą obudowe:) A moze nawet za jej część (po wielkiej znajomości).

w takim razie czekamy na fotkę :-). i nie zrażaj się od razu naszymi opiniami. ważny jest bakcyl, doświadczenie przychodzi z czasem o czym niektórzy tutaj już pozapominali (nie wyłączając mnie). generalnie jesteśmy pozytywnie zakręceni.

jeśli to TL to nic dziwnego, że jesteś zachwycony, to najlepszy rodzaj skrzynki bardzo równo przenoszący cały zakres niskotonowy bez podbarwień i z dużą szybkością, jesli jest oczywiście dobrze zaprojektowana . Świetnie spisują się w tej obudowie głośniki o średnim qtc, a więc zwykle niedrogie, sam jestem zdania, że o jakości niskich tonów w 80-90 % decyduje obudowa a nie głośnik.

W trakcie usuwania konta.

>bogdan_, 20 Lut 2005, 15:58

>TL ... to najlepszy rodzaj skrzynki bardzo równo przenoszący cały zakres niskotonowy bez podbarwień

co ty za głupoty wypisujesz! linia transmisyjna to rzeczywiście "dobry" typ obudowy, ale nie pisz że przenosi równo cały zakres niskotonowy. przeciez tunel ma określoną długość i dlatego (upraszczając) niektóre częstotliwości są w nim wzmacniane, a niektóre tłumione. dla danej częstotliwości fala ma stałą długość i zachodzi zależność z długością tunelu. nie pamiętam teraz dokładnie, ale TL liczy się chyba dla 1/16 długości fali. dlatego w projektach lini transmisyjnych często umieszcza się 2 głośniki niskotonowe. jeden z nich pracuje w całej długości tunelu, a drugi umieszczony w pewnej odległości od pierwszego, pracuje w tunelu krótszym. czyli jest strojony na inną częstotliwość po to by wyeliminować niekorzystne zjawisko wytłumiania pewnych częstotliwości.

kolego mówisz o obudowie labiryntowej jak w tanich zestawach tdl, w dobrej konstrukcji są 3 głosniki, 3 tory a wylot nieznacznie promieniuje ale głównie w zakresie pierwszej oktawy

W trakcie usuwania konta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.