Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana wzmacniacza lub kolumn (Cyrus & JM Lab)

Rekomendowane odpowiedzi

cześć Wam!

Jakiś czas temu kupiłem kolumny JM Lab Electra 905. Po kilku miesiącach stwierdzam, że nie do końca pasuje mi ich połączenie z Cyrusem 8.2 DAC. Zapadła decyzja o sprzedaży kolumn.

Dziś przyjechał potencjalny kupiec ze swoim wzmacniaczem - Accuphase E-205. Pod tym wzmacniaczem Electry zabrzmiały tak, jak bym sobie tego życzył. Pojawiło się więcej mocnej podstawy w niskich tonach, niższe i mocniejsze zejście, lepsze uderzenie, gitarę basową aż w kanapie było czuć. Accuphase delikatniej rysował górne rejestry, nie było efektu 'kompresji' na wysokich i średnich tonach, co sporadycznie pojawia się w Cyrusie przy niektórych kawałkach.

Niestety, role sie nie odwróciły i nie było opcji odkupienia Accuphase od 'potencjalnego klienta'. Za to poważnie zwątpiłem w chęć sprzedania Electr. Widzę, że słabym punktem (dla mojego ucha) jest Cyrus. 

Co byście polecili zmienić, kolumny czy wzmacniacz? Jeżeli wzmacniacz (ku temu się skłaniam) to czego szukać? Luxman, Roksan?

Jest kilka ofert Accuphase e-205/206 na olx i allegro, zapoznam się ze stanem wzmacniaczy i może coś z tego wybiorę... aczkolwiek podobno ciężko i egzemplarz w dobrym stanie i z pewną historią.

skoro Ci się podobało z accu, to nie ma sensu szukać kwadratowych jaj, kup accu

sprzedasz kolumny  i będziesz szukał wzmacniacza, a na końcu i tak bedziesz wzdychał do jmlabów i accu 😄

10 minut temu, krolewicz napisał:

skoro Ci się podobało z accu, to nie ma sensu szukać kwadratowych jaj, kup accu

sprzedasz kolumny  i będziesz szukał wzmacniacza, a na końcu i tak bedziesz wzdychał do jmlabów i accu 😄

właśnie tego sie obawiam 😄 

sprzedam kolumny, kupie accu i będę miał 2 wzmacniacze, 0 kolumn 😄 

W dniu 4.01.2022 o 15:32, Arkadiusz_50002 napisał:

Co byście polecili zmienić, kolumny czy wzmacniacz? Jeżeli wzmacniacz (ku temu się skłaniam) to czego szukać? Luxman, Roksan?

Cześć,

zmiana wzmacniacza, nie wykorzystujesz obecnie potencjału Electry co dobitnie pokazała przygoda z odsłuchem Accu. Co do doboru elektroniki to masz już jakiś trop w postaci powyższej marki. Możesz zerknąć na Luxmana, też może fajnie zagrać z tymi kolumnami. Może coś z A klasy? Sugden?

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Mamy dwadzieścia wzmacniaczy i Focal zagra z dwoma; no może trzema i jest

pytanie co wymienić 😉 

Monitory Dynaudio pewnie z trzema nie zagrają ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 godzin temu, bartoszek32 napisał:

Może spróbuj poszukać Roksan oxygen czasami trafia się używka, naprawdę warto. 

dzięki, bardzo ciekawa propozycja! Jeden wisi na OLX, ale bardzo daleko i na granicy bólu budżetowego. 

5 godzin temu, Na Temat Audio napisał:

Cześć,

zmiana wzmacniacza, nie wykorzystujesz obecnie potencjału Electry co dobitnie pokazała przygoda z odsłuchem Accu. Co do doboru elektroniki to masz już jakiś trop w postaci powyższej marki. Możesz zerknąć na Luxmana, też może fajnie zagrać z tymi kolumnami. Może coś z A klasy? Sugden?

Pozdrawiam,

Michał

uważacie, że electro są na tyle wartościową konstrukcją, że warto się 'bić' o wykorzystanie ich potencjału? 

Luxman trochę mnie odstrasza wiekiem wartych uwagi konstrukcji - głębokie lata 80/70. Wygląd także dość specyficzny, chociaż jest kilka w okolicy więc chyba podjadę posłuchać.

5 godzin temu, audioburak napisał:

Mamy dwadzieścia wzmacniaczy i Focal zagra z dwoma; no może trzema i jest

pytanie co wymienić 😉 

Monitory Dynaudio pewnie z trzema nie zagrają ...

Masz doświadczenie z zestawieniem Cyrusa z Dynaudio? Gdzie nie szukałem, to wszyscy polecają jedynie AP Classic 3, jak mantra czy inny marketing zorganizowany. Wolałbym jednak wyższy i ciekawszy model, a starszy model. 

W weekend mam zamiar odsłuchać swojego Cyrusa na Elac'ach z JETem u znajomego. Bardzo mi się podobało ich brzmienie z jego rotelem. 

Chodzą mi też po głowie jakieś większe podstawki cantona, ale nie słuchałem nigdy. 

1 godzinę temu, Arkadiusz_50002 napisał:

wszyscy polecają jedynie AP Classic 3, jak mantra czy inny marketing zorganizowany.

Miałem przez 3,5 roku Twojego Cyrusa razem z zasilaczem psxr 2. (żałuję, że je sprzedałem). Słuchałem dwa drogie monitory Elaka z nimi oraz AP C3. Może Cię rozczaruję ale znowu potwierdzę, że Audio Physic zgrywa się z Cyrusem wybornie (mieszkam na północy kraju i z EIC nie łączą mnie dobre stosunki - to tak delikatnie mówiąc ....)

Cyrus 8.2 gra strzelistą, bardzo otwartą, osrtawą górą i mocną, jednak krzykliwą górną średnicą, jest też lekko utwardzony, do tego całkiem zwinny, żywy. Audio Physic jest "wycieniowane" i to dość mocno na górnej średnicy, gdzie Cyrus ładnie je otwiera, dodaje świeżości a one dają mu więcej ciała, masy ciężaru, namacalności na średnicy oraz kapitalnej przestrzeni. Razem gra to bardzo! napowietrzonym, dynamicznym, swieżym dźwiękiem, z bardzo "emocjonalnymi" wokalami o świetnie utrafionych barwach. Kapitalne zgranie! i granie za jeszcze w miarę normalne pieniądze. Rytm, przestrzeń, powietrze, jeszcze raz potwietrze i świetnie utrafione barwy na średni. Tak to razem gra. 

Z Elakiem i Cyrusem nie jest źle, jest "tylko" dobrze ale to z Audio Physic jest synergia i banan na gębie. Taka moja opinia, jednak trochę tych monitorów często w cenach powyżej 10kzl z Cyrusami przećwiczyłem i jakieś wnioski są więc się nimi dzielę :). 

-Salva Mea-

8 godzin temu, Adam 38 napisał:

Miałem przez 3,5 roku Twojego Cyrusa razem z zasilaczem psxr 2. (żałuję, że je sprzedałem). Słuchałem dwa drogie monitory Elaka z nimi oraz AP C3. Może Cię rozczaruję ale znowu potwierdzę, że Audio Physic zgrywa się z Cyrusem wybornie (mieszkam na północy kraju i z EIC nie łączą mnie dobre stosunki - to tak delikatnie mówiąc ....)

Cyrus 8.2 gra strzelistą, bardzo otwartą, osrtawą górą i mocną, jednak krzykliwą górną średnicą, jest też lekko utwardzony, do tego całkiem zwinny, żywy. Audio Physic jest "wycieniowane" i to dość mocno na górnej średnicy, gdzie Cyrus ładnie je otwiera, dodaje świeżości a one dają mu więcej ciała, masy ciężaru, namacalności na średnicy oraz kapitalnej przestrzeni. Razem gra to bardzo! napowietrzonym, dynamicznym, swieżym dźwiękiem, z bardzo "emocjonalnymi" wokalami o świetnie utrafionych barwach. Kapitalne zgranie! i granie za jeszcze w miarę normalne pieniądze. Rytm, przestrzeń, powietrze, jeszcze raz potwietrze i świetnie utrafione barwy na średni. Tak to razem gra. 

Z Elakiem i Cyrusem nie jest źle, jest "tylko" dobrze ale to z Audio Physic jest synergia i banan na gębie. Taka moja opinia, jednak trochę tych monitorów często w cenach powyżej 10kzl z Cyrusami przećwiczyłem i jakieś wnioski są więc się nimi dzielę :). 

Super! Dzięki za rzeczowy opis, poparty doświadczeniem 🙂

w takim razie nie przychodzi mi nic innego hak spróbować AP. Konkretnie Classic 3 maja taki charakter, czy Classic 5 lub inne (starsze) modele AP tez maja osobna sygnaturę brzmienia?

30 minut temu, Arkadiusz_50002 napisał:

Konkretnie Classic 3 maja taki charakter, czy Classic 5 lub inne (starsze) modele AP tez maja osobna sygnaturę brzmienia?

U mnie Cyruski grały z AP C3, nie słuchałem C5 i starszych modeli AP. Kolega audiofil, który czasem mnie odwiedza ze swoimi klamotami kupił ostatnio 10 letnie Sitary i te pewnie kiedyś poznam osobiście ale żem był głupi i sprzedał Cyrusy to już i tak po ptokach... 

Ps. Cyrusa 8.2 DAC (jeżeli zakładamy, że zostanie z nami na dłużej) warto uzupełnić o zasilacz psxr2. Kiedyś wydawało mi się, że to bardzo drogie ulepszenie ale jak wszedłem w "świat Naim-a" to zmieniłem zdanie... 

Edytowane przez Adam 38

-Salva Mea-