Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w dobrze wzmacniacza stereo do kolumn jamo 707i

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Na wstępie chciałbym zaznaczyć że jest mój pierwszy post na forum.😉

Chciałbym wreszcie zmienić mój amplituner kina domowego na wzmacniacz stereo, lecz nie wiem na jaki.

Kolumny to dość wiekowe jamo 707i już po moich wstępnych modyfikacjach typu poprawa wyglądu oraz całkowitego wygłuszenia, na te poważniejsze zmiany przyjdzie pora, ale pierw dobry wzmacniacz.

A No właśnie wzmacniacz, oczekiwał bym od niego przede wszystkim dużo więcej mocy, nie ze względu na to ze mam taki wymysł ale moje kolumny tego wymagają… Chciałbym trochę ocieplić brzmienie, teraz jest bardzo neutralne i bardzo takie poprawne. Przydał by się także wyjście pre lub Sub out, a także pilot.

Przebrałem już trochę wzmacniaczy stereo i zawsze coś mi nie pasowało. Była sonka ta-f 519r, brzmienie bardzo analogowe bez niczego szałowego. Potem był onkyo a 9050, tam już mi się w miarę podobało, z tymi kolumnami była fajna przestrzeń, genialna scena, bardzo dobrze wyeksponowana góra oraz średnica. No ale… kompletny brak dołu, wzmacniacz szybko się grzał i wchodził w przester przy około 40-45% vol. Nie wiem może było coś z nim nie tak, albo faktycznie brakowało mocy. Teraz z amplitunerem onkyo nie ma takich rzeczy, no ale też nie ma żadnej jakości.

Co do kolumn moje jedynie dopowiedzieć ze są bardzo ciężkie do napędzenia, teoretycznie maja 4ohm, no ale w testach wykazują ok. 3,2. Słyszałem też o nich że idealnie dla nich sprawdził by się piecyk który miał by te minimum 200w na kanał. 

Budżet jaki planuje przeznaczyć na wzmacniacz to 3000-3500 zł. 
Pozdrawiam 🙂 

Witam! Miałbym dla kolegi myślę bardzo ciekawą,wartą rozważenia(!) propozycję zakupu wzmacniacza dla tych kolumn które kolega posiada. Tak się składa że od jakiegoś czasu leży u mnie od dość dawna nie używany wzmacniacz Xindaka model Xa-6900 to hybrydowy wzmacniacz o ciepłym, dość gęstym dźwięku i w zależności od używanych kabli głośnikowych które mają chyba największy wpływ (no może jeszcze kable sieciowe!)na efekt końcowy brzmienia zestawu audio dość głęboko zapuszczającym się i wybrzmiewającym basie. W/g pomiarów (Audio.com.pl) ten wzmacniacz wykazuje moc 2x128/8ohm i aż 2x216/przy 4ohm'ach!(choć nominalnie w/g producenta oferuje moc 2x100 Watt., więc myślę że dałby radę napędzić twoje kolumny...I teraz najważniejsze z punktu widzenia kupującego a więc cena tego wzmacniacza. Nie chcę tu się z tym afiszować i za bardzo reklamować swoich sprzętów dlatego jeśli byłby kolega tym zainteresowany to proszę info. na maila lub najlepiej bezpośrednio poprzez kontakt tel.(przesłany mailowo)tym bardziej że jest w związku z tym do omówienia i uzgodnienia pewna ważna kwestia którą wolałbym uzgodnić telefonicznie...Jeśli już- tu i teraz chciałby kolega znać poglądową cenę tego mojego wzmacniacza to mogę napisać że byłbym skłonny sprzedać go za grubo poniżej 2000pln.. A więc myślę że moja propozycja jest chyba warta rozważenia w tym zakresie cenowym który kolega sobie określił... Pozdrawiam!

Zdecydowanie potrzeba mocnego, wydajnego nie przeciągającego wzmacniacza w stylu Denon PMA-1560 lub HK990

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x