Skocz do zawartości
IGNORED

Urządzenie All in one. Kompletny wzmacniacz, strumieniowiec, dac.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

Mam nadzieję że nie zdublowałem tego tematu 😉  . Jestem na etapie poszukiwania "kombajnu" który sam, zaczynając od kabla ethernetowego/wifi obsłuży kolumny. Z uwagi na rosnącą popularność grania z plików i serwisów najbardziej interesujące będą urządzenia mające do dyspozycji własną aplikację mobilną do korzystania z biblioteki oraz serwisów.  Myślę że warto aby powstał taki wątek gdzie będziemy dzielić się opiniami o coraz bardziej rosnącej w siłę grupie minimalistycznych urządzeń zdolnych w przyzwoity sposób zaspokoić nasze potrzeby na źródło dźwięku. Czy ma być to podstawowy set czy też drugi kuchenno-sypialniany nie ma dużego znaczenia. Bardziej będą liczyły się porównania z podobnymi cenowo zestawami dwóch , trzech a może i czterech urządzeń plus kabelki oczywiście 😉 . Liczę na produktywną dla nas Wszystkich dyskusję i wymianę doświadczeń.

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Jaki budżet? Ja jestem na etapie poszukiwań do drugiego systemu i w budżecie około 3000-4000zł najsensowniejszymi wyborami wydają się być Bluesound Powernode (3 albo 2i) lub Audiolab 6000A Play.

Też interesowałem się tematem ale skończyło się na wzmacniaczu - źródło czeka w kolejce.

Z urządzeń 9-15 kpln, które słuchałem praktycznie z każdym da się żyć. Cambridge Evo 120 i Lyngdorf TDA1120 wzbudziły mój najmniejszy entuzjazm. Pozostałe - Atoll SDA200, PS Audio Stellar Strata, Naim Atom, Arcam SA30 i Linn Majik DSM - to już propozycje warte uwagi. Jeśli chodzi o funkcjonalność to chyba najbezpieczniejszym wyborem są Naim, Atoll i Linn. Dźwiękowo chyba jednak wygrywa PS Audio - ale użytkwo trochę daje plamę(brak gapless).

Przyznam się ze nigdy jeszcze nie słyszałem takiego wielofunkcyjnego urządzenia. Ważne że pojawiaja sie propozycje z różnych poziomów budżetu. Każdy będzie mógł wybrać coś dla jego potrzeb lub limitu wydatków. Sam słucham sytemu gdzie w kolejności jest osiem kloców do tego kilogramy kabli, kolumny każda wielkości małej pralki. Wszystko to zajmuje 5-6 metrów kw i gra zajb. Ale jakim kosztem?  Nie rozstałbym się z tym... Ale gdzieś indziej chce mieć latwo, mało i przyjemnie😉. Tylko ze tam gra stary ale bardzo jary Audio Gd NFB 7.32, Xindak PA-M (A klasa) i Pylony Diamond 18. Elektronika bez kolumn cirka 5 tyś. Wiem nie znajdę niczego co mi zagra podobnie za ta kase. To ile musze wydać żeby zastąpić te zbalansowane, wyglądające jak ruskie czołgi chińskie klamoty? Może okaże że za dużo aby ładować się w all in one?

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

W budżecie do 5tys to myślę że najlepsze all-in-one to będzie BlueSound POWERNODE, sam rozważam zakup do drugiego pokoju gdzie mam nieużywane monitory. 

Przy wyższym budżecie NAD M10 wygląda kusząco z uwagi na DIRAC. 

21 godzin temu, Tomek1777 napisał:

Jestem na etapie poszukiwania "kombajnu" który sam, zaczynając od kabla ethernetowego/wifi obsłuży kolumny.

Są kombajny wbudowane w głośniki np. KEF LS50 Wireless, Devialet Phantom, Nubert NuPro X RC.

Proszę bardzo jeden z najtańszych przyzwoicie brzmiących wzmacniaczach sieciowych to Audiolab 6000A Play i juz niedługo nowość Audiolab Omnia. Z urządzeń nieco droższych Cyrus One Cast, Quad, Artera Solus Play, Naim Unity Atom, Star, Cambridge EVO 75/150 i pewnie jeszcze coś by się znalazło😉

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Cocktail Audio N25 AMP, Auralic Polaris, HiFi Rose RS201, Lumin M1, Linn MajikmDSM, Linn Sneaky DSM, Atoll SDA200 NuPrime Omnia A300, NAD M10, C700, Technics C600, poza tym w swoim asortymencie ma cos Yamaha, Denon, Rotel, Arcam, Roksan etc.

Idac dalej kolumny aktywne z wbudowanym stremerem, BT, Airplay, Chromcast: KEF Wireless, System Audio, Piega, Canton, B&W, JBL, Cabasse Pearl, Devialet, Dynaudio, Linn 3, QAcoustic, Elac Navis itd.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

A ja polecę coś innego, coś w mikrobudżecie, małe urządzenie all-in-one, wzmacniacz ze streamerem, Arylic A50. Gra to sobie u mnie jako drugi zestaw i jestem bardzo zadowolony i z funkcjonalności, i z jakości wykonania, i z dźwięku, który prezentuje. Jako drugi zestaw jest po prostu niesamowity.

A ja polecam sprawdzić ceny tych topowoych urzadzeń all in one na olx 😕 
Niestety nic się tak nie starzeje jak stremery i może się okazać, że za kilka lat takie urządzenie będzie kosztować max 30% obecnej ceny. Ja bym jednak szedł w osobne urządzenia: wzmacniacz + streamer z dac lub nawet transport plików + zewnętrzny dac. 

On 1/10/2022 at 7:23 PM, dzarro said:

Jeśli chodzi o funkcjonalność to chyba najbezpieczniejszym wyborem są Naim, Atoll i Linn.

Funkcjonalność, czy wygodę użytkowania? Jeśli chodzi o funkcjonalność, to lepszym wyborem jest Arcam SA30 lub NAD M10, bo mają wszystko to co Naim, Atoll i Linn i dodatkowo świetne DSP.

1 hour ago, g88 said:

Niestety nic się tak nie starzeje jak stremery i może się okazać, że za kilka lat takie urządzenie będzie kosztować max 30% obecnej ceny.

Niby czemu? W formatach niewiele się dzieje (z wyjątkiem pojawienia się MQA parę lat temu). Co się tak w streamerach starzeje? Dowolny streamer z UPnP sprzed 10 lat może być z powodzeniem używany dzisiaj i wszystko (z wyjątkiem wspomnianego MQA) na nim zadziała. Gdzie więc ten szalony postęp?

4 minuty temu, felix napisał:

Niby czemu? W formatach niewiele się dzieje (z wyjątkiem pojawienia się MQA parę lat temu). Co się tak w streamerach starzeje? Dowolny streamer z UPnP sprzed 10 lat może być z powodzeniem używany dzisiaj i wszystko (z wyjątkiem wspomnianego MQA) na nim zadziała. Gdzie więc ten szalony postęp?

Nie w streamerach, tylko urządzeniach all in one, bo nich mowa w tym temacie. Porównaj ceny tych urządzeń 3 lata temu i używanych teraz. Nie chodzi o coraz większą jakość plików, tylko po pewnym czasie producenci przestają wydawać aktualizacje oprogramowania i taki system nie ma wsparcia. O aplikacji mobilnej nie wspominam, wydadzą wersję "V2" streamera i na wersji "V1" nie działa połowa funkcji. Zobacz też na rynek przetworników C/A, to co 5 lat temu kosztowało po 6 tys, teraz zagra jaki Chiński SMSL albo Topping za 2 tys. zł.  

4 minuty temu, felix napisał:

Funkcjonalność, czy wygodę użytkowania? Jeśli chodzi o funkcjonalność, to lepszym wyborem jest Arcam SA30 lub NAD M10, bo mają wszystko to co Naim, Atoll i Linn i dodatkowo świetne DSP.

Kwestia względna. Każdy ma coś czego nie ma inny. NAD - nie obsługuje upnp(w dodatku go nie słuchałem a tylko o takich modelach pisałem). Za Arcamem ciągną się opinię po problemach z aplikacją. Nic do niego nie mam - nawet może kupię ST60, (będę słuchałem tylko Deezera - do własnej muzy będzie chodził tylko jako endpoint w OpenHome). Cenowo na pewno Arcam jest atrakcyjny, dźwiękowo też. Choć widziałem teraz na żywo JBLa. Jak bym się zdecydował na A30 to na 95% wybuliłbym te 2 tysie ekstra - na Radmorka. 😉

Możesz też zamiast jednego urządzenia All-in-One, spróbować połączenia dwóch nie dużych urządzeń: odtwarzacza sieciowego mającego multum sposobów odtwarzania z przedwzmacniaczem  NuPrime Omnia WR-1 i  końcówki mocy w klasie D STA-9.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

26 minutes ago, g88 said:

Porównaj ceny tych urządzeń 3 lata temu i używanych teraz.

No właśnie porównuję i nie widzę jakiegoś wielkiego spadku wartości. Dużo więcej tracą na wartości np. wzmacniacze typu Hegel.

27 minutes ago, g88 said:

Nie chodzi o coraz większą jakość plików, tylko po pewnym czasie producenci przestają wydawać aktualizacje oprogramowania i taki system nie ma wsparcia.

Nie ma wsparcia, ale działa. O ile odtwarza wszystko, co ma odtwarzać, to w czym jest problem?

27 minutes ago, g88 said:

O aplikacji mobilnej nie wspominam, wydadzą wersję "V2" streamera i na wersji "V1" nie działa połowa funkcji.

W najgorszym wypadku używasz innej aplikacji, pod warunkiem że urządzenie wspiera np. UPnP.

29 minutes ago, g88 said:

Zobacz też na rynek przetworników C/A, to co 5 lat temu kosztowało po 6 tys, teraz zagra jaki Chiński SMSL albo Topping za 2 tys. zł.

Odkąd Chińczycy weszli na ten rynek, zaczęli wypuszczać tańśze urządzenia, to prawda. Ale to nie wynika z jakiegoś postępu, tylko ich polityki cenowej.

23 minutes ago, dzarro said:

Kwestia względna. Każdy ma coś czego nie ma inny. NAD - nie obsługuje upnp(w dodatku go nie słuchałem a tylko o takich modelach pisałem).

To prawda, kwestia priorytetów. Natomiast dla mnie DSP to jest must-have.

24 minutes ago, dzarro said:

Za Arcamem ciągną się opinię po problemach z aplikacją.

Aplikacja jest taka sobie, ale jest i działa. Problemy były z firmware, ale już są naprawiona. Najnowsza wersja jest stabilna i działa bez problemów.

46 minutes ago, dzarro said:

Jak bym się zdecydował na A30 to na 95% wybuliłbym te 2 tysie ekstra - na Radmorka. 😉

Tu się zgadzam - podoba mi się tym JBL i nawet chodziło mi po głowie, żeby sprzedać Arcama i kupić JBL dla wyglądu 🙂

9 minut temu, felix napisał:

No właśnie porównuję i nie widzę jakiegoś wielkiego spadku wartości. Dużo więcej tracą na wartości np. wzmacniacze typu Hegel.

Tak, ale z Heglem tak było zawsze, można kupić używkę za 30% ceny nowego, moim zdaniem cena katalogowa jest niewspółmierna do jakości dźwięku. 

10 minut temu, felix napisał:

Nie ma wsparcia, ale działa. O ile odtwarza wszystko, co ma odtwarzać, to w czym jest problem?

Działa w sensie, że odtwarza dźwięk ? Czy działają wszystkie funkcję, które były dostępne jeszcze w momencie wspierania aplikacji przez producenta ? 

12 minut temu, felix napisał:

Odkąd Chińczycy weszli na ten rynek, zaczęli wypuszczać tańśze urządzenia, to prawda. Ale to nie wynika z jakiegoś postępu, tylko ich polityki cenowej.

No tak, ale jak kupiłeś DAC za 5 tys złotych 3 lata temu, to teraz nie dostaniesz za niego 50% ceny, skoro nowy, Chiński kosztuje 2000 zł. 

7 minutes ago, g88 said:

Działa w sensie, że odtwarza dźwięk ? Czy działają wszystkie funkcję, które były dostępne jeszcze w momencie wspierania aplikacji przez producenta ? 

Zwykle działają wszystkie funkcje, po prostu nie dochodzą ewentualne nowe.

8 minutes ago, g88 said:

No tak, ale jak kupiłeś DAC za 5 tys złotych 3 lata temu, to teraz nie dostaniesz za niego 50% ceny, skoro nowy, Chiński kosztuje 2000 zł. 

Nie do końca, bo wiele osób mimo wszystko woli kupić używanego "firmowego" DACa niż chiński wynalazek.

Natomiast obecnie Chińczycy też osiągnęli pewną granicę, poniżej której nie zejdą, więc ta utrata wartości dla obecnie kupionych urządzeń będzie mniejsza.

1 minutę temu, felix napisał:

Nie do końca, bo wiele osób mimo wszystko woli kupić używanego "firmowego" DACa niż chiński wynalazek.

Miałem dwa Chińskie DAC i dla mnie to żaden wynalazek, po prostu uczciwie wycenione urządzenia, które obroniły się zarówno dźwiękiem , jak i jakością wykonania: SMSL SU9 oraz Topping D70. 

3 minuty temu, felix napisał:

Zwykle działają wszystkie funkcje, po prostu nie dochodzą ewentualne nowe.

Zwykle, ale nie zawsze. Tu jest właśnie problem. Skąd wiesz, czy za miesiąc dwa po aktualizacji np. Tidala taki streamer dalej będzie działał na natywnej aplikacji... 

Godzinę temu, Franz-007 napisał:

Moon Mind i po temacie. 

Przejęzyczyłem się, miało być Moon ACE i po temacie 😉.

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

Od kilku lat używam Naim Uniti Nova. Bardzo jestem zadowolony. Kupiłem go za około 20000, a teraz widzę  że ceny podchodzą pod 26 000. Jest to  wszechstronne urządzenie, i pewnie jeszcze długo mi posłuży.

Pozdrawiam

36 minut temu, PioZ napisał:

Od kilku lat używam Naim Uniti Nova. Bardzo jestem zadowolony. Kupiłem go za około 20000, a teraz widzę  że ceny podchodzą pod 26 000. Jest to  wszechstronne urządzenie, i pewnie jeszcze długo mi posłuży.

Pozdrawiam

Jak to sie mowi "ostatnim rzutem na taśme"  w grudniu  przed podwyżką  kupiłem Nova za 18000 zł. Nówka, nie rozpakowywana.

Chyba jeszcze zabrakło w tym zestawieniu: Musical Fidelity M6s Encore 225 (cała seria 6 upchana w 1 klocek)

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

Mam Cambridge Audio CXA 80 z Tannoy XT8F gra to z malinki z volumio z hifiberry dac 2 HD.

Czy urządzenia AIO zagrają lepiej lub chociaż nie gorzej od samego wzmacniacza?

Pod uwagę biorę tylko AIO z dużym wyświetlaczem takie jak:

NAD C700

NAD M10

Cambridge Audio EVO 75/150

Naim unity atom

Dwa pierwsze słuchałem w salonie, ale nie wiem jak wypadłyby w bezpośrednim porównaniu z CXA 80.

• 1 miesiąc później...
W dniu 12.01.2022 o 14:45, PioZ napisał:

Pozdrawiam

Porównywałeś o z jakimś innym klockiem w tej cenie ?

Pytam bo też stoję przed wyborem i kupnem mając budżet ok 25000

22 minuty temu, kacpero_1 napisał:

Porównywałeś o z jakimś innym klockiem w tej cenie ?

Nie było takiej potrzeby. Ponieważ od lat jestem fanem Naima, to chodziło mi o sprawdzenie czy w dalszym ciągu pod względem muzykalności to urządzenie reprezentuje linię Naima. A miałem możliwość przetestowania Novą przez jakiś czas u siebie. I właściwie już po pierwszym dniu wiedziałem, że to jest to, najwyższa naimowska półka. Ponieważ było to urządzenie z pierwszego etapu produkcji, pojawiły się drobne usterki oprogramowania, które jednak szybko zostały poprawione poprzez update'y. Ponadto wygrzanie urządzenia też podniosło poziom jakości dźwięku. A, że moje stare Sonus Fabery nie do końca pasowały wymieniłem je na Dynaudio Special Forty. Mogę jeszcze powiedzieć że muzyka jest na najwyższym poziomie ale też oprogramowanie i zarządzanie urządzeniem daje dużo możliwości.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi