Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Solution euphony 90 wzmacniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam prośbę do użytkowników tych kolumn lub osób znających sie na doborze wzmacniacza do nich. Po krótkim czasie i zmianie calego systemu, postanowiłem zrobić klon tych kolumn i dzwiek z nich jest jak dla mnie mega i teraz zbytnio nie wiem jaki z tych wzmacniaczy byłby najlepszy. Marantz pm 8005, Atoll in 200 Signature, naim 5Si.oraz wzmacniacz lampowy Unison simply italy. Nie jestem audiofilem lecz zależy mi na jak najlepszym wokalu, separacji instrumentow, niskich tonów, stereofonii i scenie. Muzyka jaką słucham to Pop, Jazz, Soul, Jaki wzmacniacz z tych lub podobnych cenowo byscie mogli mi polecić. Bede bardzo wdzieczny za pomoc. pozdrawiam Grzegorz 

https://www.audiostereo.pl/topic/157820-audio-solution-euphony-90-wzmacniacz/

Unison to dobry trop do tych głośników. Zobacz na giełdzie hifi jest kilka unisonow demo w lepszych cenach. Triode 25 w cenie nowego simply italy.

Dzieki Marcin GD za info, lecz triode 25 przekracza troche moj budżet ale byc moze jezeli byl by to bezkompromisowy wzmacniacz w porównaniu do pozostałych to warto bylo by dozbierac do niego. Martwi mnie jeszcze brak we wzmacniaczach pokręteł bas trebel bo czasem mozna lekko skorygować pewne rzeczy. Chodz nie mowie ze muszą one być 

Lampa unisona to taka sprawdzona droga bo to słyszałem z audiosolutions. Sam gram na accuphase aktualnie, ale w dzielonce i nie znam wogole integr tej firmy. Z marantza miałem pm15s1 było ok ale tak na dłuższą metę było nudno. Z lampy jeszcze cayin a-55 słyszałem z tymi głośnikami i też było ok choć nie wiem jak wygląda sytuacja z bezawaryjnością tej lampy.

To zależy czy chcesz słuchać przyjemnej muzyki, czy wyczynowo rozkładać wszystko na czynniki pierwsze. Ja wolę tą pierwszą opcję, która wiąże sie z akceptacją kompromisów. Druga wiąże się z ciężką chorobą. Jeśli chodzi o lampę to też trzeba wybrać taką która gra na fabrycznym komplecie. Na żąglerce lampami też można popłynąć.

Nie no audiofil ze mnie żaden, lecz chciał bym w sposob optymalny to rozwiązać, kiedys kupilem yaqina 100b i lamp za duzo pieniedzy i finał był taki jak mowisz. I wylądował na sprzedaż, dzwiek z tego był jak za sciany, poprostu koszmar, zwykły marantz amplituner z lat 70-80 zagrał po 100 kroć lepiej. Boje sie ze lampowy wzmacniacz bedzie przytłumiony nie bedzie miał takiej dynamiki, Czy orientujesz sie jak wyglada porownanie dzwieku miedzy yaqinem a unisonem? 

To trochę niezbyt szczęśliwy wybór, ale jak potrzebujesz więcej szybkości bierzesz

załóżmy Naima czy Audiolaba, jak lżejszego dźwięku to Marantza, a jak wypełnienia

to np. Musical Fidelity czy Yamaha, ale to zawsze jest kompromis.

Trzeba sobie uświadomić przewagę pewnych gatunków w tym, co się słucha i wtedy

zdecydować .... ale też po dłuższym odsłuchu.

Chyba, że dziś AC/DC a jutro sonaty Purcella 😉     wtedy jest trudniej.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

AC/DC 😁Az takiego przeskoku w muzyce to nie mam, narazie rozważam zakup czegos, i ciezko na odległość cos zadecydować ze tak powiem w ciemno, a mozliwosci odsłuchu nie mam, duzo pozytywnych tez opini czytałem o naim wlasnie irytuje mnie jednak ze nie posiada on regulacji barwy tonów co moze byc przydatne w moim nieaudiofilskim swiecie. Czasami mozna lekko skorygowac zbyt duze niskie tony lub wysokie, byc moze zle mysle. A według ciebie ktory wzmacniacz miedzy marantz a naim jest bardziej precyzyjny i przejrzysty? 

Naim, ale czytam znajdując różne opinie; podobnie jak Rotel ich dzisiejsze wzmacniacze

już nie są tak bezkompromisowe, jak kiedyś. A ostatnio po salonach nie latam 😉 

A sam czasem AC/DC czy Prince'a a niedługo Haendla czy Bacha i to kameralnie 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No tak, nigdy nie jest tak by nie moglo byc lepiej, gorzej lub poprostu inaczej. Mysle ze jednak zaczne od  Marantza a z czasem postaram sie posluchac pozostałych wzmacniaczy jak bede mial okazje

4 godziny temu, bartoszek32 napisał:

Myślę, że Roksan Caspian był by idealny. Tranzystor z nalotem lampowym.

Miałem Roksana Caspiana M2 od forumowego kolegi, fakt super go wspominam wlasnie za to ze grał tak jak napisałeś, lecz na dzień dzisiejszy jest po za moim zasiegiem finansowym i chce cos sprobowac innego. Ale dzięki za potwierdzoną opinie. 👍