Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do 5000 za cały zestaw do małego pokoju (5m x 2,5m)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam zestawu stereo do około 5000 za całość który mógłby działać z pecetem lub/oraz smartfonem.

Niestety mój pokój to dosłownie kiszka w dodatku zagracona kiszka, poniżej wrzucam 2 schematy ustawień głosników jakie przyszły mi do głowy

spacer.png

te niskie biurko opisane w rysunku to taka ława o wysokosci prawie takiej samej jak łózko, stoi na niej komputer i 43 calowy monitor. Doczytałem już w necie że jesli takie monitory stoją na biurku to powinno ono znajdować się w miare mozliwosci symetrycznie od scian, więc należałoby je przesunąć.

Jesli chodzi o rodzaje muzyki to bardzo bardzo różne (muzyka filmowa, elektroniczna, pop, trip hop, poezja spiewana, rock alternatywny, muzyka powazna, industrial itd)

Zalezy mi na jak najlepszym basie w sensie jakosciowym ale tez ilosciowym i nie męczącej górze, lubie granie w miarę ciepłe,  będące kompromisem pomiędzy szczegółowoscia a muzykalnoscią.

Ze wzlędu na kiepski pokój myślałem o monitorach aktywnych bliskiego pola, po przejrzeniu opinii o roznych modelach w zakładanym budżecie rozważam zakup APS Klasik 2020, oczywiscie jestem otwarty na inne propozycje (niekoniecznie monitory, dla mnie wązny jest tylko dzwięk)

wiem ze ustawienie wszystkiego jest tragiczne i nie sprzyja, myslalem o pewnej modyfikacji w przyszłosci czyli usuniecie duzego łózka i postawienie w jego miejsce biurka lub ławy a w miejsce pustej przestrzeni jakiejś kanapy czy czegos podobnego (schemat ponizej)

spacer.png

Oprócz APS Klasik 2020 rozważałem też inne modele ale Klasiki w różnych porównaniach wypadały chyba najlepiej w cenie do 5 tys:

- KRK Rokit RP10-3 G4

- Dynaudio Lyd 7

- Neumann KH120

- Genelec 8330.

Martwi mnie tylko trochę ten wylot z tyłu w Klasikach , ogranicza to mozliwosci ustawienia w tak ciasnej przestrzeni.

Albo "z całkiem innej beczki" 😉    - poprawka ustawienia docelowego

Mając nadzieję na drzwi otwierane "na zewnątrz" pokoju - szafa viv-a-vis okna.

A gdyby do środka, to też daje sporo większą przestrzeń do słuchania.

Ustawienie na długiej ścianie powoduje kompresję basu i wyklucza monitory

z poważnym wooferem; wiem, bo sam mam podobny pokój - 5,5 m x 2,7

A poza tym wolałbym np. komplet z Cambridge Audio AXR 85 z BT plus

np. Wharfedale EVO 4.1 z BR w podstawie, co ułatwia ustawienie lub JMR Lucia.

Niektóre sugerowane modele przy 2 szt też zjadają prawie cały budżet, a to tylko

aktywna kolumna wymagająca pełnego zewnętrznego sterowania.

To w ramach " burzy mózgów " 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Usher S520 + Atoll IN100SE + Hegel HD2 + Google Chromecast

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

3 godziny temu, audioburak napisał:

Albo "z całkiem innej beczki" 😉    - poprawka ustawienia docelowego

Mając nadzieję na drzwi otwierane "na zewnątrz" pokoju - szafa viv-a-vis okna.

A gdyby do środka, to też daje sporo większą przestrzeń do słuchania.

Ustawienie na długiej ścianie powoduje kompresję basu i wyklucza monitory

z poważnym wooferem; wiem, bo sam mam podobny pokój - 5,5 m x 2,7

A poza tym wolałbym np. komplet z Cambridge Audio AXR 85 z BT plus

np. Wharfedale EVO 4.1 z BR w podstawie, co ułatwia ustawienie lub JMR Lucia.

Niektóre sugerowane modele przy 2 szt też zjadają prawie cały budżet, a to tylko

aktywna kolumna wymagająca pełnego zewnętrznego sterowania.

To w ramach " burzy mózgów " 😉 

Bardzo dziekuje za odpowiedź i za przedstawione propozycje, odniosę sie ponizej do nich:

- Cambridge Audio AXR 85 na pewno byłby wygodniejszym na co dzien niz kazdorazowe uruchamianie peceta by posluchac muzyki

- Wharfedale EVO 4.1 - martwią mnie (teoretycznie) tutaj dwie rzeczy:

pierwsza to glosniki AMT ktore w niektorych modelach np w Adam Audio (tych tanszych) potrafią byc dla wielu uzytkowników dokuczliwe i męczyc przy dłuższym odsłuchu (z kolei np w takich "HEDD Type 07 Mk2" juz podobnie nie ma z nimi az takich problemów)

druga sprawa to rozmiar glosników nisko/sredniotonowych: w APS Klasikach 2020 jest 18 cm (7 cali), czyli sporo więcej niz w w/w glosnikach  JMR i Wharfedale (jak juz mówilem zalezy mi takze na dobrej jakosci basie)

Sporo tu poezji w temacie HEDD Type 07 Mk2 ale budżet skrzeczy, bo już ponad 7 ...

Dlatego jako mniej poważną alternatywę można i V-601 Ushera 😉 tyle, że nowe

są dość drogie a używane rzadko bywają ... Stąd też JMR Lucia, ale dobrze powinny

się sprawdzić niedrogie CA SX 60 czy też Elac Reference; spore woofery i BR na froncie

połączone z tekstylnymi kopułkami.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minuty temu, audioburak napisał:

Sporo tu poezji w temacie HEDD Type 07 Mk2 ale budżet skrzeczy, bo już ponad 7 ...

Dlatego jako mniej poważną alternatywę można i V-601 Ushera 😉 tyle, że nowe

są dość drogie a używane rzadko bywają ... Stąd też JMR Lucia, ale dobrze powinny

się sprawdzić niedrogie CA SX 60 czy też Elac Reference; spore woofery i BR na froncie

połączone z tekstylnymi kopułkami.

HEDDy wymieniłem jako komentarz w odniesniu do Adamów i Wharfedale , wiem że są droższe i nie brałem ich pod uwagę

Poczytałem/pooglądałem wczoraj troche o akustyce takich problematycznych pomieszczeń jak moje i jestem zasmucony, chyba na razie sie wstrzymam z zakupem dopóki nie zrobię porządnego przemeblowania i dostosowania pomieszczenia do słuchania muzyki a póki co poszukam rozwiązania innego na ten czas (mam na mysli duże wokółuszne słuchawki)