Skocz do zawartości
IGNORED

Różnica między Roksan Caspian MK1 a Roksan Caspian Mseries1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam zestaw CD + Integra Roksan Caspian M series 1, noszę się z zamiarem rozszerzenia zestawu o końcówkę mocy żeby podłączyć system w biampingu.

Są dostępne końcówki mocy z Roksana MK1 oraz M Series 1. Czy ktoś wie czym się różnią te końcówki mocy oprócz nazwy i ceny.

Mam Caspiana M2 z CD.  Też myślałem o końcówce mocy ale do moich kolumn i pomieszczenia nie ma sensu. Sama w sobie integra jest udana. Jakie masz kolumny?

Edytowane przez 1mechanik

Cały czas grałem na Pmc DB1i, ale stworzyłem swój projekt który bije PMC na głowę i sprawdzałem te nowe na mocnej lampie u kolegi, okazało się że mają jeszcze większy potencjał tylko potrzebują więcej prądu, dlatego chcę spróbować w bi ampingu z końcówką mocy. 

Caspian to nie jest wzmaciacz który napędzi wszystkie kolumny. Te PMC powinien dobrze wysterować. Ale...jeśli potrzeba więcej prądu to na Twoim miejscu kupiłbym mocniejszy, wydajniejszy wzmacniacz. Ja jestem z Caspiana mega zadowolony. Wczoraj miałem u siebie na testach ATC SCM19, to trudne w wysterowaniu kolumny, prądożerne ale ta integra je opanowała bez problemu. Spróbuj najpierw bez końcówki mocy. Zobaczysz czy czegoś brakuje. Twoja decyzja ale jeśli już to mocniejszy wzmak, taki z charakterem do PMC. Ja bym tak zrobił. Nie wiem co to za projekt ale przemyl czy warto pakować się w tą konkretną końcówkę.

Edytowane przez 1mechanik

Masz rację, Caspian to super wzmak bo zastąpił u mnie Creeka Evolution 50A ze wzgledu na bardziej miękkie, cieplejsze i lepiej mi pasujące brzmienie. Wcześniej miałem Rotela Ra02 i ten nie dawał rady z PMC. Creek i Caspian spokojnie wysterowują PMC i mój własny projekt też, tak na marginesie w moim projekcie zastosowałem woofer Scan Speka z limitowanej serii produkowanej na potrzeby firmy Lipinsky Sound, jednakże chodzi mi o cos co wyszło podczas testów z lampą, mianowicie kolumny były podłączone kablami Groneberg Quatro Reference i grały ok, ale jak zmieniliśmy okablowanie na Strairht Wire Virtuoso o żyłach około 6 mm to się okazało że kolumny grają o klasę lepiej, z czego wniosek że większa ilość prądu jaką dostały przy zastosowaniu lepszych kabli pozwala im lepiej zagrać. Tak się akurat składa że w swoim pokoju mam w peszlach Gronebergi. Sądzę jednak że sama wymiana kabli na grubsze niczego nie da ponieważ Caspian może nie dać rady z tak grubymi kablami, a jak puszczę np. wysokie z integry a niskie z końcówki mocy w systemie bi ampingu to wystarczy tego prądu. Generalnie to jestem zadowolony z brzmienia caspiana z moimi kolumnami, które jest lepsze od brzmienia z PMC które idą w odstawkę, ale test pokazał mi że mogę mieć jeszcze lepsze brzmienie dostarczając kolumnom więcej "prądu". Dziękuję za podjęcie tematu, warto poznać zdanie kolegów o podobnych pasjach.

Wracając do meritum mojego wątku czy wiesz jaka jest różnica między Roksan Caspian M series 1 a Roksan Caspian MK1 w końcówkach mocy, bo wyglądają tak samo a ceny np. na Hifi Shark są diametralnie różne.

Nie miałem mk1 ani m1 także nic nie mogę powiedzieć. Miałem k3 który jest wg mnie dwa kroki z tyłu. Początkowo odstraszała mnie cena m2 gdyż dopiero rok temu nabyłem i wygląd ale jak posłuchałem tego brzmienia to nie zastanawiałem się długo. Gdybyś się zdecydował na power amp jednak to daj znać jak to u Ciebie gra. Jestem fanem marki i tego brzmienia.