Skocz do zawartości
IGNORED

Esa credo 3 illuminator

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, Krzychu72 napisał:

Mając takie pieniądze na wydanie, to wybrałbym kolumny z manufaktury. Np YB Audio, Akkus. 

W YB za taki hajs to już idzie się otrzeć o Ellipticory.

37 minut temu, Krzychu72 napisał:

Mając takie pieniądze na wydanie, to wybrałbym kolumny z manufaktury. Np YB Audio, Akkus. 

A Esa to koncern? Też manufaktura. Niezły dorobek, spore doświadczenie i kilka naprawdę ciekawych modeli w ofercie.  

Autor nie wspomniał, czy chce kupić nowy zestaw czy z drugiej ręki, więc nie wiemy jaki budżet. Ja mogę tylko powiedzieć, że wybierałem w zeszłym roku nowe kolumny z przedziału 15-25k i po przesłuchaniu coś koło 8-10 zestawów, Esy wywarły na mnie najlepsze wrażenie i zostały (a były to bardziej budżetowe Neo3SE) 

22 godziny temu, Lesheck napisał:

Autor nie wspomniał, czy chce kupić nowy zestaw czy z drugiej ręki, więc nie wiemy jaki budżet

Dlatego przyjąłem że chodzi o nowe kolumny. Używane bardzo rzadko się pojawiają.

22 godziny temu, piotrek7 napisał:

A Esa to koncern? Też manufaktura.

Tutaj jest mały problem. Patrząc na definicję "Manufaktury" można to różnie interpretować. Ja osobiście Manufakturą w branży Audio nazywam takich producentów co sprzedają swoje produkty bezpośrednio z linii produkcyjnej. Rozmawiałem kiedyś z jednym z takich właśnie konstruktorów ( popularny na tym forum) i dowiedziałem się, że miał ofertę żeby swoje produkty sprzedawać do salonu w cenie jak dla klienta. Salon dołoży swoje 40% marży i wszyscy będą zadowoleni. Nie wyraził zgody na coś takiego. Gdyby ESA sprzedawała swoje produkty bezpośrednio z fabryki za ok 40 % taniej to by  wtedy była zupełnie inna bajka.

2 godziny temu, Krzychu72 napisał:

Tutaj jest mały problem. Patrząc na definicję "Manufaktury" można to różnie interpretować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Manufakturą określa się również takie marki jak Kondo, Air Tight, Jelco, DeVore. Tak więc bardziej chodzi tu o proces wytwórczy a nie kanały dystrybucji. Czyli mała skala produkcji, metody rzemieślnicze oparte na pracy ręcznej z niewielkim zakresem automatyzacji. Sposób dystrybucji ma tu raczej drugorzędne znaczenie  

A i tak kryterium wyboru jest jakość danego, konkretnego produktu a nie definicja określająca sposób wytwarzania go czy forma własności i struktura organizacyjna przedsiębiorstwa, które je wytwarza 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piotrek7
21 godzin temu, piotrek7 napisał:

Tak więc bardziej chodzi tu o proces wytwórczy a nie kanały dystrybucji.

Zgadzam się z Tobą. Chociaż jak się ma do tego niewielki zakres automatyzacji. Pewnych elementów nie da się ręcznie wykonać. W takim razie trzeba wymyśleć nazwę dla tych którzy swoje produkty sprzedają prosto z linii produkcyjnej do klienta. Jeśli nie manufaktura, to co w takim razie ?