Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowe kolumny podstawkowe od 500 do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Potrzebowałem niedrogich, dobrze wykonanych i nieźle grających głośników podstawkowych. Przeznaczenie głośników do sypialni w większości do TV ale też i do muzyki. Uznałem że nie ma sensu inwestować w drogi zestaw. Ponieważ układ, wielkość, umeblowanie pomieszczenia jest niekorzystne z punktu widzenia akustyki.   

Kolumny kupiłem w ciemno bez odsłuchów, uznałem że jest to za mały budżet żeby bawić się w odsłuchy. Kupiłem z darmową możliwością zwrotu i spodziewałem się że pewnie je odeśle. Ale jak otworzyłem pudełko i zobaczyłem te głośniki ich wykonanie to już wiedziałem że zostaną. Zamierzałem co najwyżej zmienić wysokotonówkę na coś lepszego.  Jakieś skromne doświadczenie w pomiarach, projektowaniu zwrotnic mam. Kilka zestawów zbudowałem łącznie z zaprojektowaniem zwrotnic. Więc mam jakieś wyobrażenie, jak powinny grać prawidłowo zestrojone kolumny, jak wyglądają charakterystyki lepszych czy gorszych przetworników. Kolumny które zakupiłem to Koda K-2000B MKII w cenie 700zł za parę. 

Kolumny wizualnie wykonane są bardzo dobrze z wielką starannością. Czarny matowy lakiem boczki pokryte okleiną winylową. Całość robi bardzo dobre wrażenie. Złocone zaciski, głośnik średnio-nisko tonowy o średnicy 150mm z solidnym odlewanym koszem, miękka kopułka wysokotonowa. Wyglądają jakby kosztowały co najmniej 2-3 razy tyle. Oczywiście mam na myśli jakość wykonania a nie design bo to kwestia gustu. 

Zrobiłem pomiary bo spodziewałem się że w takiej cenie nie będzie najlepiej. I tu zaskoczenie pozytywne. Nie ma większych rezonansów, nierównomierności charakterystyki. Jest lekkie podbicie wysokich częstotliwości. Ale jest to raczej zamierzone przez producenta. Takie zestrojenie daje wrażenie większej dynamiki, bardziej agresywne brzmienie. Tak zresztą często stroi się tańsze zestawy także te o wiele droższe. 

Jednak mnie nie odpowiada takie zestrojenie głośników, wole mniej jasne brzmienie, bardziej spokojne naturalne. Dodając rezystor na wejściu filtra wysokotonówki obniżyłem nieco zakres wysokich tonów. Charakterystyka przenoszenia kolumn wyrównała się i wygląda naprawdę bardzo dobrze. Takie brzmienie też zdecydowanie bardziej mi odpowiada.  Okazuje się że tak tanie kolumny jak Koda mogą mieć naprawdę niezłe parametry. Zniekształcenia THD są na bardzo przyzwoitym poziomi. Bardzo równe w całym pasmie przenoszenia. Są też świetnie wykonane pod względem jakości. Nie ma lipy, Koda naprawdę się postarała a mówimy tu o kolumnach za 700zł za parę. Ostatecznie głośniki zostają w oryginale, bez przeróbek, jedynie rezystor korygujący wyższe częstotliwości dodałem.

Nie są też to kolumny zbyt wymagające pod względem prądowym. Skuteczność 88dB jest to raczej prawdziwa skuteczność. Podłączałem je pod 5W wzmacniacz lampowy i dawał radę w domowych warunkach, głośność wystarczająca.     

Zachęcam kolegów do podzielenia się opiniami, wrażeniami z posiadanych przez siebie, budżetowych kolumn podstawkowych w tym zakresie cenowym.     

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zniekształcenia THD (2).png

DSCN0217.JPG

DSCN0221.JPG

DSCN0230.JPG

DSCN0232.JPG

DSCN0236.JPG

DSCN0240.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Roman_66094

Będę obserwował wątek, bardzo fajnie że go zainicjowałeś. Też mam podobny temat, jakieś budżetowe popierdółki do TV napędzane mini wzmacniaczem w klasie D będą potrzebne. Budżet dokładnie jak napisałeś. Ciekaw jestem innych propozycji i pomysłów, nawet jakieś fajne, nieobciachowe używki biorę pod uwagę.

A ten model Kody ma większych braci - nie tak eleganckich i obłożonych "drewnem"

ale też z tekstylnym tweeterem i poważniejszym wooferem 16,5 cm - Koda EX 569 T

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

10 godzin temu, Roman_66094 napisał:

Dodając rezystor na wejściu filtra wysokotonówki obniżyłem nieco zakres wysokich tonów.

O ile dB spadło bo nie mogę się dopatrzeć?

-----

Zaszalałeś, czyta się jak test profesjonalny.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

O ile dB spadło bo nie mogę się dopatrzeć?

Ok 2-2,5 dB można trochę więcej dając np.4,7R ale raczej nie ma potrzeby. Tak jest dobrze, wysokie nie wybijają się ponad resztę pasma.  W ten sposób można też dostrajać sobie zakres wyższych częstotliwości, także w innych kolumnach. Jeśli jest za wysoki a to niestety często się zdarza, zwłaszcza w tańszych zestawach. Nie wpływa to też znacząco na zgranie fazowe głośników w przypadku tych kolumn, jest praktycznie niezauważalne w pomiarach.         

16 godzin temu, Wito76 napisał:

Będę obserwował wątek, bardzo fajnie że go zainicjowałeś. Też mam podobny temat, jakieś budżetowe popierdółki do TV napędzane mini wzmacniaczem w klasie D będą potrzebne. Budżet dokładnie jak napisałeś. Ciekaw jestem innych propozycji i pomysłów, nawet jakieś fajne, nieobciachowe używki biorę pod uwagę.

Edifier np. S1000MKII 

8 godzin temu, audioburak napisał:

A ten model Kody ma większych braci - nie tak eleganckich i obłożonych "drewnem"

ale też z tekstylnym tweeterem i poważniejszym wooferem 16,5 cm - Koda EX 569 T

Ty kody EX 569 T też mogą okazać się ciekawe. Niestety nie widziałem ich na żywo nie mierzyłem też charakterystyki.

Parametry pasmo przenoszenia, maja podobne do K-2000B MKII. impedancja mniejsza bo 4 omy i moc też trochę mniejsza 75W RMS  a K-2000B MKII  100W. W kolumnach najważniejsze są dobrze dobrane przetworniki i dobrze zaprojektowana na przyzwoitych elementach zwrotnica. 

Koda K-2000B MKII maja co prawda nie za duży midwoofer 15cm ale dobrej jakości. Pracuje z filtrem 1 rzędu, mając przy tym ładny równy przebieg charakterystyki, bez oscylacji na końcu pasma. Ma równiejszy przebieg niż posiadany przeze mnie przetwornik Manacora SPH-135C którego praktycznie nie da się ciąć pierwszym rzędem. Bardziej przypomina mi głośnik SPH-135KEP pod względem charakterystyki. I to było duże zaskoczenie, bo nie spodziewałem się, tak dobrego przetwornika w tak tanich kolumnach.   

Edytowane przez Roman_66094

Mam jeszcze na antresoli kevlarowe żółte woofery 8" Alpharda, które mogły pracować

bez zwrotnicy 😉 - płaska charakterystyka do 5 kHz i równomierne opadanie  ...

A kosztowały też jakieś śmieszne pieniądze; fakt, że zamiast Fs 33 było 45 Hz 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

Edifier np. S1000MKII 

Super, wizualnie bardzo fajne kolumny, bardzo podobne do kody. Kolumny aktywne, elektronika zintegrowana, nie poszaleje się z doborem napędu. Ale z drugiej strony idealne do TV ale pewnie i do muzyki też się nieźle sprawdzą.

Edytowane przez Roman_66094
17 godzin temu, Roman_66094 napisał:

Super, wizualnie bardzo fajne kolumny, bardzo podobne do kody.

Właśnie jak spojrzałem na Kody, to miałem wrażenie podobieństwa, ale tyle jest podobnych do siebie kolumn.

Te kolumny można porównać do innych na YT

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brzmienie w stronę ciepłego z mocniejszym dołem w porównaniu do innych...może właśnie te inne byłyby lepsze.

12 godzin temu, Wito76 napisał:

Ale to głośniki aktywne i to trochę ogranicza elastyczność.

Tak, chociaż można korygować pasmo. Z drugiej strony cały system już jest wmontowany w kolumnę, więc brzmienie już docelowe, a pasywne mogą zagrać inaczej. Dla zwolenników gonienia królika bez potrzeby dogonienia lepsze są pasywne kolumny, ale aktywne można podłączyć pod komputer, niektóre pod usb i przez DSP kształtować dowolnie charakterystykę, ale to tak jakby gonić wiele królików i natychmiast je łapać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość