Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki subwoofer do Denon PMA-600NE?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. 

Niedawno poszukiwałem na tym forum wzmacniacza stereo. Dzięki Waszej pomocy udało mi się dobrać satysfakcjonujący model Denona, PMA600-NE. Gra z kolumnami Quadral Ascent 650. Nadal brakuje mi dołów w brzmieniu, dlatego byłbym stuprocentowo zadowolony z zestawu gdyby dodać do niego jakiś subwoofer. 

Rzecz w tym, że kompletnie nie znam się na subach, pierwszy raz stoję przed tego typu dylematem. Do tego typu sprzętu podłącza się raczej subwoofery aktywne, prawda? Nie potrafię doszukać się w sieci informacji, jaką maksymalną moc oferuje wyjście na suba w tym modelu, o ile w ogóle istnieje tego typu parametr. Z tego powodu proszę o pomoc w doborze najlepszego modelu zgodnie z poniższymi informacjami:

-budżet: 1000zł 

-przeznaczenie: muzyka (głównie metal i rock) 

Z góry dziękuję wszystkim za zainteresowanie i wszelkie porady. 

Edytowane przez StachuJones
https://www.audiostereo.pl/topic/158298-jaki-subwoofer-do-denon-pma-600ne/

Wcale nie tak bardzo trudno:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   plus modele KODA - też w budżecie.

Nowe zawsze z prawem do zwrotu i gwarancją.

A wyjście na subwoofer jest standardowe i obsłuży każdy aktywny model.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 minut temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podane modele mają złącze line in, lewy i prawy. Mój wzmacniacz ma wyjście na subwoofer w postaci pojedynczego sub out. Jak to podłączyć? Potrzebuję przewodu z jednym out i dwoma in? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak widać da się tanio. Tylko, że niska cena nie zawsze idzie w parze z jakością. Zdecydowanie lepszym od niskiej jakości suba jest jego brak. Zdecydowanie skoncentruj się na poszukiwaniach subwooferów typowo muzycznych. I to najlepiej firm, które specjalizują się w produkcji tego typu głośników. Choć ciężko będzie naleźć jakiegoś REL-a czy SVS w założonym budżecie. Ale ciężko nie jest równoznacznie z niemożliwe

Wystarczy pojedynczy kabel, bo wewnątrz one są na pewno połączone,

a tu opis jest inny, niż w wielu modelach, bo zwykle jest -   L / LFE  i  R.

A często mają tylko jedno IN.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Koda SW 1000 nie nadaje się do muzyki - ma moc i rozmach ale w kinie - jej odpowiedz jest powolna - nawet w Rocku sobie nie poradzi.

Ten STX jeszcze się wyrabia ale ma małą moc.

Warto rozwiązać tę kwestię.

W jakim spektrum powinna mieścić się moc subwoofera w tym zestawie?

Jakie inne parametry brać pod uwagę?

Czego się wystrzegać?

pytanie czy brak basu wynika z kiepsko zrealizowanej muzyki, czy z akustyki pomieszczenia, czy z tego, że wzmacniacz nie daje rady z tymi kolumnami... Najlepiej wypożycz jakiegoś suba na testy. Budżet zbyt mały na porządny sub do stereo, więc chyba lepiej używany.

Z naszej oferty (nowe) wchodzi w grę tylko Yamaha NS-SW200 https://www.tophifi.pl/glosniki/subwoofery/ns-sw200-piano.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

pytanie czy brak basu wynika z kiepsko zrealizowanej muzyki, czy z akustyki pomieszczenia, czy z tego, że wzmacniacz nie daje rady z tymi kolumnami... 

Niedosyt dołów występuje nie tylko na tym wzmacniaczu, toteż wykluczyłbym tę opcję. Tak samo odnośnie pomieszczenia, w innym pokoju też nie było lepiej. Co do realizacji muzyki - słucham głównie z oryginalnych CD. Jestem przekonany, że to kwestia kolumn. Grają wspaniale, jak na moje potrzeby, ale brakuje im solidnego głośnika stricte niskotonowego. 

Nie chcę jednak się ich pozbywać, wolę wykorzystać wyjście na suba, wszak po coś ono jest.

Edytowane przez StachuJones
12 godzin temu, StachuJones napisał:

W jakim spektrum powinna mieścić się moc subwoofera

To akurat ma znaczenie drugorzędne. 

Jakie inne parametry brać pod uwagę?

Kieruj się przede wszystkim możliwościami regulacji parametrów pracy subwoofera czyli poziom głośności, faza i płynna regulacja punktu odcięcia

Najlepiej aby miał wejścia wysokopoziomowe do których dostarczany jest sygnał z wyjść głośnikowych wzmacniacza a nie z wyjść sekcji przedwmacniacza   

Czego się wystrzegać?

Tanich gówi....n których możliwość dostrojenia do głośników I POMIESZCZENIA graniczy z cudem 

Dziękuję, @piotrek7, za wyczerpującą odpowiedź. 

Co sądzicie o modelu Klipsch R-12SW? Na aukcji stoi używany egzemplarz w idealnym stanie za 1000zł

Ten temat był juz wielokrotnie poruszany na forum. Niestety subwoofery nadające się do odtwarzania muzyki kosztują i jeśli nie chcesz wpuścić się w maliny szukaj używanych subwooferów takich firm jak Rel, SVS, większość znanych na polskim rynku marek robi subwoofery kinowe i w muzyce się one nie sprawdzą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z tych tanich subów warto poszukać Voice Kraft 7830 7820 7810.. miałem kiedyś i dużo lepiej sobie radził w muzyce od Kody SW1000... albo coś na mniejszym głośniku.

Okej. Wypatrzyłem na aukcj REL Q200E. Wygląda całkiem obiecująco, jednak na tylnym panelu ma 2 inputy, left i right. Nie ma informacji o LFE. Jak to podłączyć do wzmacniacza, który ma pojedynczy sub out? Nie do końca zrozumiałem wypowiedź @audioburak w tej sprawie.

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.8ef9cfeca1496ee47526b11dc9e0d594.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, StachuJones napisał:

Nie ma informacji o LFE.

Ukryta Zawartość

To jest wejście wysokopoziomowe wykonane w oparciu z złącze Neutrik Speakon. Z tego rozwiązania korzysta REL

Ukryta Zawartość

Jednym kablem RCA na L subwoofera i już.

Low level gniazda L i P są wewnątrz połączone.

35 minut temu, StachuJones napisał:

Cenowo

Ale nie słuchałem. Miałem polecany lata temu Tannoy bo tani.

Edytowane przez quatross