Skocz do zawartości
IGNORED

Glosniki tonsil. Oryginal, podrobka czy kiepska jakosc?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Niedawno zakupilem kolumny Tonsil Voyager 350. Od razu zabralem sie za "wycisk" i niestety uszkodzily sie glosniki wysokotonowe juz po okolo kilkunastu minutach glosnego sluchania. Posiadam inne kolumny Tonsil, kupione okolo 10 lat temu model Maestro S i glosniki wysokotonowe przetrwaly moje mocne "testy" (na tym samym wzmacniaczu). Okazuje sie, ze w obu parach zestawow zastosowano te same glosniki wysokotonowe. Niestety ku mojemu zdziwieniu glosniki sie troche roznia. Mianowicie w Voyager-ach zastosowano podwojne magnesy ale na glosnikach nie ma numerow seryjnych. Zalaczam zdjecie. Moje pytanie brzmi czy glosnik po lewej jest oryginalem czy moze spadla jakosc tych produktow?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dodam, ze oba glosniki z Voyagera sa jakby z innej partii. Maja 2 rozne cewki ale te same podwojne magnesy. Drut nawojowy ma inna srednice! Jedna z cewek dostala zwarcia a druga zmienila miejscami kolor na ciemniejszy ale wciaz jest sprawna (patrz fotki). Membranki tez sa wykonane z rozniacych sie materialow (maja inna ziarnistosc).

20220302_133839.jpg

Kupujac Tonsile 10 lat temu bylem bardziej zadowolony z ich jakosci niz z tych kupionych 2 tygodnie temu. Czyzby Tonsil zaczal oszczedzac na produkcji swoich produktow? Tym bardziej smieszna sprawa, ze kolumny Maestro S sa zaprojektowane do mniejszych mocy. Voyagery maja wytrzymac sporo wieksze moce.. 😞

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robsonic

Podróba? Zadaj sobie pytanie, kto chciałby podrabiać produktu marki Tonsil? Przecież takiego szajsu nawet na Aliexpress nie sprzedają. Dostałeś to, za co zapłaciłeś. Jakość marki Tonsil 😁

5 minut temu, piotrek7 napisał:

Podróba? Zadaj sobie pytanie, kto chciałby podrabiać produktu marki Tonsil? Przecież takiego szajsu nawet na Aliexpress nie sprzedają. Dostałeś to, za co zapłaciłeś. Jakość marki Tonsil 😁

Chinole wszystko podrabiaja. Jesli uwazasz Tonsil za "szajs" to pochwal sie swoimi kolumnami. Z Maetsro S jestem zadowolony i aktualnie graja u mnie w salonie podpiete pod wzmacniacz lampowy. Nie mam zastrzezen do brzmienia.

Sprawdź schemat, bo tu jest coś dziwnego 😉 

7192125700_1327322312.png

co by od razu tłumaczyło ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 minut temu, robsonic napisał:

Jesli uwazasz Tonsil za "szajs"

Tak. 

Tonsil to szajs. Nawet na tle najtańszych modeli Pylona czy AA (które reprezentują co najmniej  satysfakcjonującą jakość wykonania i brzmienia)

I mogę się założyć, że ta "szacowna marka" nie jest podrabiana w Chinach. Bo podrabiane są produkty o określonej, ugruntowanej jakości i rozpoznawalności na rynku

6 minut temu, robsonic napisał:

to pochwal sie swoimi kolumnami.

Tu nie chodzi o chwalenie się. Szkołę podstawową i chwalenie się zabawkami mam już dawno za sobą

Edytowane przez piotrek7
18 minut temu, piotrek7 napisał:

Tu nie chodzi o chwalenie się. Szkołę podstawową i chwalenie się zabawkami mam już dawno za sobą

Ale arogancje to masz za to na najwyzszym poziomie 😛 Slowo "chwalenie sie" uzylem tutaj w niedoslownym tego slowa znaczeniu i nalezalo to potraktowac jako zwrot grzecznosciowy.

Kazdy kupuje to co mu pasuje. Ja do Tonsila mam sentyment, bo za dzieciaka rozbierajac stare radia i telewizory zawsze urzekaly mnie ich jajowate glosniki, ktore w drewnianych otwartych obudowal produkowaly calkiem niezle brzmienie w porownaniu do innych marek zagranicznych producentow. Tak to juz czasami jest. Druga sprawa to fakt dania zarobienia polskiej firmie a nie zagranicznej. Kolumny zawsze mozna "podtuniggowac" i nie ma w tym nic zlego. Skoro sie jeszcze nie "pochwaliles" swoimi kolumnami to prawdopodobnie zabierasz tutaj glos niepotrzebnie.

@audioburak Chodzi Tobie o kondek 15 uf? Faktycznie troche sporo... ale... mamy tutaj tez cewke o dwukrotnie wiekszej wartosci niz w innych konstrukcjach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robsonic
3 minuty temu, robsonic napisał:

Skoro sie jeszcze nie "pochwaliles" swoimi kolumnami to prawdopodobnie zabierasz tutaj glos niepotrzebnie.

ATC SCM19. Zadowolony????

4 minuty temu, robsonic napisał:

Druga sprawa to fakt dania zarobienia polskiej firmie a nie zagranicznej.

Też nie stronię od polskich produktów ale daję zarobić przede wszystkim temu, kto za moje pieniądze jest mi w stanie zaoferować produkt odpowiedniej jakości. Tonsil do takich firm nie zalicza się. Nie stać mnie na kupowanie takiego szajsu jak i nie stać mnie na podejmowanie decyzji zakupowych w oparciu o sentymenty 

Jeśli to mają być okolice 7 kHz, to dla 8 Ohm na pewno nie więcej, niż 2,2 uF i 0,15 mH,

a to co jest zupełnie nie pasuje. Sprawdź, jakie są naprawdę elementy w torze wysokich,

bo ten schemat 350' też pożyczyłem z elektrody, więc nie mam pewności ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

OK. Zapomnieli o przecinku - jest naprawdę 1,5 uF czyli trzeba zamiast Tonsila

wstawić choćby   

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )        i już.

Ukryta Zawartość

14 minut temu, szpotek73 napisał:

7 khz cięte 2 rzędem i głośnik upalony? Albo głośniki szajsowate,albo wzmacniacz do d...

No... był "wycisk" 😉

nagrywamy.com

Przede wszystkim, to Tonsil jako normalna firma skończył się bankructwem na przełomie wieków. Teraz z firmy z zapleczem badawczo-rozwojowym nie zostało nic, prócz jednego baraku, gdzie składają głośniki z chińskich części robionych na wzór starych. Nic nowego, czyli żadnej nowatorskiej konstrukcji nie robią.

To firma- zombie.

Tak więc i o jakości nie ma co marzyć. 

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

ATC SCM19. Zadowolony????

No i trzeba tak bylo od razu...

Krytykowac jest bardzo latwo. Rzucajac slowa krytyki typu "szajs" na prawo i lewo jest bardzo latwo. Trudniej pozniej jest natomiast udowodnic co jest szajsem a co nie zwlaszcza jak sie nie mialo do czynienia besposrednio z danym produktem. Tak jak napisalem wczesniej ja akurat jestem zadowolony z Tonsila zakupionego 10 lat temu w 100%. Kolumny zakupione 2 tygodnie temu maja gorsza jakosc ale tyczy sie to tylko samych tweeterow. Reszta, tj.: obudowa, pokrywka, glosniki basowe, itd jak dla mnie sa w porzadku i szajsem bym tego nie nazywal. Kolumny graja bardzo dynamicznie, sa bardzo wydajne a brzmienie specyficzne jak na taki gabaryt czyli nie ma opoznien w produkcji niskich tonow. Z racji zastosowania 2 glosnikow basowych na koncach skrzynki nie ma efektu wzbudzen jak to czasami mialo miejsce w tak duzych pudlach rezonansowych. Graja zupelnie inaczej niz moje Maestro S ale nie znaczy, ze gorzej, itd..

2 godziny temu, audioburak napisał:

OK. Zapomnieli o przecinku - jest naprawdę 1,5 uF czyli trzeba zamiast Tonsila

wstawić choćby   

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )        i już.

Wyjales mi to z ust.. :P. Niemozliwe, ze tam jest 15uf. Nawet w zwrotnicach od sredniotonowych kondki czasami maja nizsze wartosci. Poza tym sluchajac tych tweeterow w Voyagerze 350 jest naprawde bardzo wysoko. One wrecz muskaja sopranami. Odlaczone od zestawu nie zmieniaja drastycznie dzwieku. Glosnik sredniotonowy produkuje calkiem sporo wysokich sopranow. Dolaczenie tweeterow daje wieksza krystalicznosc w detalach ale nie jest jakims skokiem o kilka rzedow wielkosci w brzmieniu.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, szpotek73 napisał:

7 khz cięte 2 rzędem i głośnik upalony? Albo głośniki szajsowate,albo wzmacniacz do d...

yyyyyy , ze jak?...  A tak serio serio to tweetera mozna upalic nawet niewielka moca wzmacniacza. Wystarczy maly przester i bye bye... ale.... w moim przypadku tweetery sprzed dekady sa lepszej jakosci niz te obecne jakie mi wstawili do Voyagerow.. Troszke lipka ze strony Tonsila.. Plus za to, ze obudowa dobrze wykonana, nie wzbudza sie. Glosniki basowe tez pieknie skacza. Srednie produkuja czysty dzwiek.. Takze nie jest to szajs jak tu pisza tylko poprostu budzetowa konstrukcja, ktora szybko mozna podrasowac niewielkim kosztem wymianiajac tweetery na inne.

Edytowane przez robsonic
  • 2 tygodnie później...
W dniu 3.03.2022 o 12:49, porlick napisał:

Tak więc i o jakości nie ma co marzyć. 

nie ma co przesadzać , mam też tonsile zg40c co prawda z epoki ale z przykrością muszę przyznać że niektóre rzeczy , głównie ze starych winyli brzmią na nich jakoś przyjemniej niż na moich ProAc - kach D2R . Dziwne ? a jednak ...

46 minut temu, robbit napisał:

nie ma co przesadzać , mam też tonsile zg40c co prawda z epoki ale z przykrością muszę przyznać że niektóre rzeczy , głównie ze starych winyli brzmią na nich jakoś przyjemniej niż na moich ProAc - kach D2R . Dziwne ? a jednak ...

W zwrotnicy jest lepszy podział mz. Pioneer trochę naszym pomógł wtedy

Ustaw je kopułką na dół odchyl do tyłu i wyrównaj tak aby wszystkie głośniki mierzone miernikiem laserowym miały do każdego ucha jednakową odległość a później napisz jakie wrażenia

No i rozumiem że masz je na jakiś standach

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

12 minut temu, ASURA napisał:

W zwrotnicy jest lepszy podział mz. Pioneer trochę naszym pomógł wtedy

Ustaw je kopułką na dół odchyl do tyłu i wyrównaj tak aby wszystkie głośniki mierzone miernikiem laserowym miały do każdego ucha jednakową odległość a później napisz jakie wrażenia

No i rozumiem że masz je na jakiś standach

jeśli masz na myśli zg40c to na razie odpoczywają , gram na ProAc - ach , tak tylko wtrąciłem o tonsilach  bo co niektórzy bardzo się wyżywają na tej firmie być może nie słuchając jej produktów. Warto przypomnieć że tonsil swego czasu eksportował swe produkty również na zachód. Poza tym uważam że nie istnieją kolumny najlepsze pod każdym względem a prawie żadne nie są warte swojej ceny oraz że żadne nawet najdroższe kolumny nie dostarczą nikomu satysfakcji ze słuchania słabo zrealizowanych nagrań co niestety bardzo często występuje . Niektórym przynosi satysfakcję cena jaką wydali za sprzęt albo np sam wygląd . Natomiast gdy mamy do czynienia z bardzo dobrze zrealizowanym materiałem dźwiękowym to można czerpać przyjemność ze słuchania nawet na przeciętnym sprzęcie .

1 minutę temu, robbit napisał:

jeśli masz na myśli zg40c to na razie odpoczywają , gram na ProAc - ach , tak tylko wtrąciłem o tonsilach  bo co niektórzy bardzo się wyżywają na tej firmie być może nie słuchając jej produktów. Warto przypomnieć że tonsil swego czasu eksportował swe produkty również na zachód. Poza tym uważam że nie istnieją kolumny najlepsze pod każdym względem a prawie żadne nie są warte swojej ceny oraz że żadne nawet najdroższe kolumny nie dostarczą nikomu satysfakcji ze słuchania słabo zrealizowanych nagrań co niestety bardzo często występuje . Niektórym przynosi satysfakcję cena jaką wydali za sprzęt albo np sam wygląd . Natomiast gdy mamy do czynienia z bardzo dobrze zrealizowanym materiałem dźwiękowym to można czerpać przyjemność ze słuchania nawet na przeciętnym sprzęcie .

Ale akurat tylko te kolumny 3 1/2 drożne mz. się Tonsilowi udały

32 minuty temu, ASURA napisał:

Ustaw je kopułką na dół odchyl do tyłu

ostatnie moje ustawienie zg40c to było na boku , tweeterami do wewnątrz i na wysokości połowy wysokości pomieszczenia i powiem szczerze że na prawdę niczego mi nie brakowało . Kolega który do mnie przychodzi ze swoimi płytami na odsłuchy a ma Dali zensory  ,  za każdym razem wychodził oczarowany brzmieniem . I jestem niemal pewien że nie jeden w ślepym teście wskazałby tonsile , przynajmniej te zg40c i na pewno nie tylko na lepiej brzmiące kolumny w porównaniu do wielu obecnych na rynku i wiele wiele droższych zestawów .Ale jak to się mówi , o gustach się nie dyskutuje . I pozwolę sobie zakończyć humorystycznie " jedni lubią pomarańcze a inni jak im nogi śmierdzą " :)

2 minuty temu, ASURA napisał:

Ale akurat tylko te kolumny 3 1/2 drożne mz. się Tonsilowi udały

nie zupełnie , całkiem niezłe były zg30 oraz takie małe od elizabeth stereo na dwóch średniotonowych z tweeterem , nie jestem pewien ale chyba zg20 , 

pewnie że hi endu nie można się spodziewać ale przyjemności nie małej ze słuchania dostarczały .

14 minut temu, robbit napisał:

nie zupełnie , całkiem niezłe były zg30 oraz takie małe od elizabeth stereo na dwóch średniotonowych z tweeterem , nie jestem pewien ale chyba zg20 , 

pewnie że hi endu nie można się spodziewać ale przyjemności nie małej ze słuchania dostarczały

Wszystkie te kolumny pamiętam i ich słuchałem jak były dostępne w sklepach tylko z pod lady…

3 minuty temu, ASURA napisał:

Wszystkie te kolumny pamiętam i ich słuchałem jak były dostępne w sklepach tylko z pod lady…

no i jakie wspomnienia ? 

no i jakie wspomnienia ? 

Startowałem z Amatora stereo i szybko przerzuciłem się na Kleopatrę HiFi za tym przeskoczyłem Elizabetkę ale w Kleopatrze kolumny też nie były za super i wyhaczyłem ZG40C z którymi zostałem na dłużej po roku z Kleopatrą pozbyłem się wzmacniacza na taki robiony na schemacie WS 504 na wojskowych częściach i japońskim potencjometrze to dwie klasy lepiej grało od fabrycznych których miałem pięć do porównania. Do dziś gra u dzieci ma jakiś 150 tysięcy godzin bezawaryjnego grania na liczniku

3 minuty temu, ASURA napisał:

Startowałem z Amatora stereo i szybko przerzuciłem się na Kleopatrę HiFi za tym przeskoczyłem Elizabetkę ale w Kleopatrze kolumny też nie były za super i wyhaczyłem ZG40C z którymi zostałem na dłużej po roku z Kleopatrą pozbyłem się wzmacniacza na taki robiony na schemacie WS 504 na wojskowych częściach i japońskim potencjometrze to dwie klasy lepiej grało od fabrycznych których miałem pięć do porównania. Do dziś gra u dzieci ma jakiś 150 tysięcy godzin bezawaryjnego grania na liczniku

no amatora też miałem ale nie wspominam dobrze jego brzmienia niestety :) natomiast miałem radmora , mam nawet dziś i ciągle uważam że jego brzmienie jest znakomite . Ma swoje wady wynikające raczej z jego wieku , potencjometry głównie i jakieś drobne inne sprawy ale gdyby poświęcić mu czas i doprowadzić do stanu fabrycznego czyli wymiana kondensatorów i potencjometrów to brzmieniem przewyższałby nie jedną współczesną konstrukcję z wyższej półki . Przy tym jest prawie niezniszczalny .

2 minuty temu, robbit napisał:

no amatora też miałem ale nie wspominam dobrze jego brzmienia niestety 🙂 natomiast miałem radmora , mam nawet dziś i ciągle uważam że jego brzmienie jest znakomite . Ma swoje wady wynikające raczej z jego wieku , potencjometry głównie i jakieś drobne inne sprawy ale gdyby poświęcić mu czas i doprowadzić do stanu fabrycznego czyli wymiana kondensatorów i potencjometrów to brzmieniem przewyższałby nie jedną współczesną konstrukcję z wyższej półki . Przy tym jest prawie niezniszczalny .

Radmory mogłem wtedy nabyć w mieście Gierka ale ten mój wzmacniacz na schemacie WS504 był tak dobry dźwiękowo że na prawdę ich fajny wtedy design mnie nie skusił

3 minuty temu, robbit napisał:

tam też końcówka mocy była chyba na 2n3055 ?

Nie wiem zrobił go dla siebie bardzo bystry elektronik ale wtedy w tych trudnych czasach dostał przydział na mieszkanie potrzebował kasy i tak mi się niechcący trafiło i kupiłem

Po drodze miałem jeszcze 40Watową lampę, grała bardzo miło ale był przydźwięk i po tygodniu odwiozłem bo nie mogłem zdzierży! Dla odmiany do Piotrkowa Trybunalskiego, takie to były trudne z zaopatrzeniem czasy

8 minut temu, ASURA napisał:

Nie wiem zrobił go dla siebie bardzo bystry elektronik ale wtedy w tych trudnych czasach dostał przydział na mieszkanie potrzebował kasy i tak mi się niechcący trafiło i kupiłem

WS 503 to znam Tam końcówka była na 2n3055 a raczej na teslowskim odpowiedniku KD 503 dlatego pomyślałem że WS 504 to podobna konstrukcja .Obczaiłem i jednak nie , to na hybrydzie jest podobnie jak elizabeth właśnie .

Edytowane przez robbit

WS 503 to znam Tam końcówka była na 2n3055 a raczej na teslowskim odpowiedniku KD 503 dlatego pomyślałem że WS 504 to podobna konstrukcja .

To był w wersji eksportowej  Brandt

• 1 miesiąc później...
W dniu 16.03.2022 o 22:18, robbit napisał:

mam też tonsile zg40c

Szkoda, ze nie produkowali prawej i lewej kolumny. Glosniki sa ulozone w taki sposob, ze az sie prosi o rozgraniczenie na strony. Pewnie w tamtych latach nawet o tym nie myslano a i koszty produkcji byly nizsze.... Patrzac wstepnie na te kolumny to moga one niezle "zagrzmiec" pod warunkiem, ze sa zasilane porzadnym wzmakiem. Nietypowa konstrukcja bez bassreflexu? Ten "dolny basowy" to nie jest glosnik tylko taki bassreflex 😉 w konstrukcji zamknietej. Sam jestem ciekaw jak to brzmi. Na przyklad moje Voyagery musza stac minimum 30 cm a najlepiej pol metra od sciany by wykorzystaly swoj potencjal, bo bassreflexy sa umieszczone z tylu. Niestety moim zdaniem to jest wada kolumn, ktore maja tylne wydechy. Na przyklad moje inne kolumny Maestro S maja wyloty z przodu i nie ma problemu z ustawieniem ich w pomieszczeniu. Moga stac tuz przy scianie a basy beda nadal dobrze produkowane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zalacznik
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, robsonic napisał:

Nietypowa konstrukcja bez bassreflexu?

Membrana bierna bez elektryki i magnesu, głośnik dynamiczny chyba na licencji Pioneera jest jak w Eltronach.

Sam jestem ciekaw jak by z nowymi zwrotnicami to zagrało i lepszym wysokotonowym🤗

• Pokaż nowe odpowiedzi