Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana MA silver rx8 na...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem kolumn z tematu. Kupiłem je ponieważ czytałem o nich dużo opini, że mają dużo basu i są dynamiczne. Więc dynamiczne są ale... 

Pomieszczenie odsłuchowe to 20-25m no i jest trudne, niesymetryczne, nie mam za dużo opcji zmiany umeblowania, nie mieszkam sam. Pokój jest długi i wąski w dodatku system musi stać w połowie długości. Za jedną z kolumn jest wnęka ze schodami więc nie stoją też w r onej odległości od ściany tylnej. 

Chciałbym kolumny które będą w stanie wypełnić to pomieszczenie basem, najlepiej miękkim i ciepłym bardziej niż wybijającym oczy z oczodołów. Generalnie szukam "słodkiego" lekko klejącego dźwięku z detalicznością równa co najmniej tym rx8 ale nie koniecznie z wybijająca się średnicą jak w tym przypadku. Scena też mogła by być szersza. Tu mam wrażenie że jest nie za szeroko ale jest głębia. 

Góra w żadnym przypadku natarczywa. Swojego czasu grały z rotelami rb-971 ale tylko tydzień bo krew się z uszu lała. Teraz jest nad NAD C372 + preamp rotel Ra 971. Jest lepiej, ale dalej za ostro. 

Muzyka głównie elektroniczna, house, techno, czasem rock, trochę popu. 

Kwota jaką chce przeznaczyć to okolice £700 czyli sprzedaż monitorków + ewentualna dorzutka. 

Dzieki. 

Edytowane przez Free
https://www.audiostereo.pl/topic/158328-wymiana-ma-silver-rx8-na/

Na pewno z Dynaudio nie będzie ostro.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Fajnie byłoby kupić kolumny idealne z mocnym basem, świetną górą i ekstra średnicą tylko gdzie takie znaleźć? Zawsze będzie jakiś kompromis jak będzie przestrzennie, czy detalicznie gorzej będzie ze średnicą. Jak będzie średnica to może brakować detaliczności itd. Sam napisałeś o trudnym pomieszczeniu i tu może być pies pogrzebany. Kolumny, które posiadasz są naprawdę niezłe, nie wiem czy za wymienioną przez ciebie kwotę możesz kupić lepsze, choć w sprzęcie używanym wszystko jest możliwe i pewnie będziesz musiał poświęcić trochę czasu by znaleźć coś wartościowego.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 5.03.2022 o 12:15, Free napisał:

Chciałbym kolumny które będą w stanie wypełnić to pomieszczenie basem, najlepiej miękkim i ciepłym bardziej niż wybijającym oczy z oczodołów. Generalnie szukam "słodkiego" lekko klejącego dźwięku z detalicznością równa co najmniej tym rx8 ale nie koniecznie z wybijająca się średnicą jak w tym przypadku. Scena też mogła by być szersza. Tu mam wrażenie że jest nie za szeroko ale jest głębia. 

Góra w żadnym przypadku natarczywa. Swojego czasu grały z rotelami rb-971 ale tylko tydzień bo krew się z uszu lała. Teraz jest nad NAD C372 + preamp rotel Ra 971. Jest lepiej, ale dalej za ostro. 

Zmień tego wzmaka i wrzuć dodatkowego pre-amap. Po co to? Kup normalny wzmacniacz do tych kolumn, aktualne Silvery kosztują 12k jesteś pewny że chcesz je wymieniać za taką kwotę? Kup do nich sensowne wzmocnienie typu np: Unison Research Triode 25, albo Moon 240i. W twoim przypadku poszedł bym lampę. Silver ostrzejszy, twardszy, można je poluzować i złagodzić jednocześnie dodając im głębi. Przemyśl to na spokojnie...

Lampa odpada, może nie do konca bo czekam na transformatory do prampu na lampach. Niemniej jednak wzmacniacz lampowy odpada z racji małej mocy. Lubie czasem bardzo głośnio posłuchać muzyki. Jak powiedziałem, w moich warunkach odsłuchowych te kolumny giną. Czasem podłącze sobie do drugiej pary zacisków tdl RTL3 isłucham obydwu na raz.  Wtedy trochę czuć jest kopniaka, a średnica znika z pierwszego planu, a i 4 szesnastki już czuć. Ale to tylko półśrodek, do tego mam prawie złożony chinski klon accuphase (brakuje tylko kilku wstawek typu front obudowy, czy wymiana przewodów sygnałowych na lepiej ukranowane), już go słuchałem i różnica jest na tyle na plus względem nada czy rotela, że przez dłuższy czas nie będę zmieniał wzmacniacza. Dlatego chcę się skupić na kolumnach. 

Edytowane przez Free
Pisownia
W dniu 10.03.2022 o 21:43, Free napisał:

Lampa odpada, może nie do konca bo czekam na transformatory do prampu na lampach. Niemniej jednak wzmacniacz lampowy odpada z racji małej mocy. Lubie czasem bardzo głośnio posłuchać muzyki.

Jedno nie wyklucza drugiego! Dwa razy 45W, ale prawdziwe z A klasy steruje większością kolumn i również dasz rade na tym pograć głośno.

• 3 tygodnie później...

No i stało się, trafiłem okazję. 

Młodszy, większy brat. Jutro zacznę testy 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Świetna to była ich cena 4000zl w przeliczeniu 🙂

No i grają inaczej, spokojniej. Dynamika to zdecydowanie nie jest ich atut, rx8 zachowują się jak mały ale wariat na mocnym towarze. Nie jest to nerwowość,  mam wrażenie, że raczej swojego rodzaju nienaturalny doping. 

Miałem okazje odsłuchu tych Silver 500 jak brat kupował kolumny. Szczerze pomimo sentymentu do MA te na mnie wrażenia nie zrobiły. Na braciku zresztą też bo kupił Heco.