Skocz do zawartości
IGNORED

Subs - wzmacniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Czy miał ktoś z Was może okazję porównać wzmacniacze crown/hypex/icepower przy napędzaniu subwooferów? 

Mam kastomowe 15' suby oparte o dayton reference w setupie izobarycznym. Napędzam do crownem XLS no i jakoś to tam gada, ładnie ciągnie od samego dołu lecz niestety brakuje

definicji w zakresie 80-100hz, tam gdzie ucinam, efekt jest taki że dźwięk się dość mocno rozlewa. Nie jest to akustyka, ewidentnie idzie to od końcówki.

Zastanawiam się nad podpięciem pod te suby albo hypexa 2x500w na stronę albo icepowera. Istnieje też opcja zakupu jakiegoś mocniejszego crowna bo dzisiaj mam 1502 podpięty na lewą i prawą stronę, głośniki w subach spięte równolegle co daje 2ohmy impedancji, niby ten crown sobie z tym ma poradzić..  Swoją drogą zastanawiam się, czy to nie jest tak że jeśli ten crown ma niedobór mocy na te dość duże woofery ( w sumie 4 ) to czy nie jest to też potencjalne źródło problemu, ale doświadczenie w tym zakresie mam dość znikome.

Kolejna rzecz, to czy jeśli rozepnę te woofery w paczce i podłączę osobno pod dwa kanały w np. hypexie ( 4ohm - wtedy dostaję ) to czy w izobaryku takie rozwiązanie nie przyniesie jakiegoś innego problemu ( jak wiadomo woofery powinny być na maxa zsynchronizowane )

Dzięki za wszelkie wskazówki.

R.

https://www.audiostereo.pl/topic/158407-subs-wzmacniacz/

1. Dlaczego uzywasz obudow Isobaric?

Czy nie lepiej wsadzic kazdy przetwornik do osobnej/wlasnej obudowy (jesli msz na to miejsce). Im wiecej subwooferow, tym latwiej osiagnac rownomierny przebieg pasma basu bez „dudnienia“.
Ja bym je rozdzielil.

2. Skad wiesz, ze to wina wzmacniacza a nie akustyki Przewaznie w tym wspomnianym problematycznym zakresie (ok. 100Hz) sprawnosc takich przetwornikow jest najwyzsza, wiec sa najmniej krytyczne dla wzmacniacza.

Hypex fa502 jest super (z dobrym DSP) ale nie nadaje sie do 2 Ohm.

Dlatego zaczal bym od jednego Hypexa fa502 na wszystkie 4 przetworniki (polaczone szeregowo czyli dwa razy 2x4 Ohm (dwa razy 8 Ohm). A jesli sie okaze ze to nie wystarcza, dokupil bym drugi modul, i podlaczyl wszystkie przetworniki indywidualnie

https://www.audiostereo.pl/topic/158407-subs-wzmacniacz/#findComment-5524745
15 minut temu, xajas napisał:

1. Dlaczego uzywasz obudow Isobaric?

Czy nie lepiej wsadzic kazdy przetwornik do osobnej/wlasnej obudowy (jesli msz na to miejsce). Im wiecej subwooferow, tym latwiej osiagnac rownomierny przebieg pasma basu bez „dudnienia“.
Ja bym je rozdzielil.

2. Skad wiesz, ze to wina wzmacniacza a nie akustyki Przewaznie w tym wspomnianym problematycznym zakresie (ok. 100Hz) sprawnosc takich przetwornikow jest najwyzsza, wiec sa najmniej krytyczne dla wzmacniacza.

Hypex fa502 jest super (z dobrym DSP) ale nie nadaje sie do 2 Ohm.

Dlatego zaczal bym od jednego Hypexa fa502 na wszystkie 4 przetworniki (polaczone szeregowo czyli dwa razy 2x4 Ohm (dwa razy 8 Ohm). A jesli sie okaze ze to nie wystarcza, dokupil bym drugi modul, i podlaczyl wszystkie przetworniki indywidualnie

Czesc

To jest tak że każdy z subwooferów jest isobaric magnet to cone. Mam takie 2 sztuki - lewy i prawy. Zastanawiałem się nad czymś mniejszym bo to wielkie klocki, ale nie mam weny na robienie swoich obudów w tym momencie.

Isobaric podobno ma mniejsze zniekształcenia dzięki właśnie temu, ze 2 działają równolegle co mi jest na rękę bo zastosowanie tego systemu to odsłuch krytyczny w studiu.

Te 100hz to nie jest od akustyki, brakuje tam ewidentnie szybkości. DSP robię zewnętrznie więc zastanawiam się nad czystą mocą, wstępnie wytypowałem hypexy 500, ale zastanawiam się nad tym, czy jeśli podłączę właśnie magnet to cone do 2 kanałów osobnych w hypexie, to czy nie zaszkodzę sobie bardziej niż pomogę. 

Gdzieś czytałem, że jeśli klasa D nie nadąży za przetwornikiem to ma to jakiś tam negatywny wpływ na distortion .. ile w tym prawdy a ile mitu hmm

R.

https://www.audiostereo.pl/topic/158407-subs-wzmacniacz/#findComment-5524762

Chyba cos tu troszke pomieszales.
Zaleta ukladu Isobaric jest mniejsza obudowa kosztem mocy/sprawnosci. Dawniej byla „moda“ na taki setup, chetnie stosowany przez LINN.
Ale dzisiaj raczej juz tego nikt nie robi.
Jesli nie chcesz gotowych Hypexow FA (z DSP) to pozostaja pojedyncze moduly UcD albo N-Core. Uzywam takie do moich subwooferow (UcD 400). Ale jak je pojedynczo policzysz, to wiele taniej nie wyjdzie.

Jaki zewnetrzny DSP uzywasz?

W te historie z zniksztalcenia i „za wolny“ nie wierze

A w te „ewidentne braki szykosci“ nie wierze. Jak stwierdziles ta „ewidencje“ i wykluczyles akustyke?

Pokaz pomiar charakterystyki w miejscu odsluchu i Waterall albo RT60, to zobaczymy ta „ewidencje“

BTW. Ta wymowka z ta welna to kawal

Wystarczy stara poduszka albo koldra, groszowa sprawa.

https://www.audiostereo.pl/topic/158407-subs-wzmacniacz/#findComment-5525073
41 minut temu, xajas napisał:

Chyba cos tu troszke pomieszales.
Zaleta ukladu Isobaric jest mniejsza obudowa kosztem mocy/sprawnosci. Dawniej byla „moda“ na taki setup, chetnie stosowany przez LINN.
Ale dzisiaj raczej juz tego nikt nie robi.
Jesli nie chcesz gotowych Hypexow FA (z DSP) to pozostaja pojedyncze moduly UcD albo N-Core. Uzywam takie do moich subwooferow (UcD 400). Ale jak je pojedynczo policzysz, to wiele taniej nie wyjdzie.

Jaki zewnetrzny DSP uzywasz?

W te historie z zniksztalcenia i „za wolny“ nie wierze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A w te „ewidentne braki szykosci“ nie wierze. Jak stwierdziles ta „ewidencje“ i wykluczyles akustyke?

Pokaz pomiar charakterystyki w miejscu odsluchu i Waterall albo RT60, to zobaczymy ta „ewidencje“

BTW. Ta wymowka z ta welna to kawal emoji3.png

Wystarczy stara poduszka albo koldra, groszowa sprawa.emoji41.png

Cześć

Tak, raz rozmiar więc ta moja obudowa liczy sie na 15hz.. ale to i tak nie ma znaczenia - te skrzynki narazie zostawię. Co do samego dźwięku to mam też labgruppen i na nim ewidentnie jest znacznie lepsza definicja właśnie tych 100hz tam gdzie bas, tam gdzie stopa. No spoko ten labgruppen, ale znowu on jest za bardzo podcięty dołem, na crownie czuję jak mi pod stopami tomy 'walą' na labie nie ma tego efektu. Akustyka jest wiadomo jakaś tam, nie jest zła bo połowa mojego pokoju to wielka pułapka basowa, ale beton gdzieś tam niestety za nim jest 🙂

Nie no chyba pozostaje mi ogarnąć 2 moduły stereo hypexowe i podłączyć te woofery osobno, albo dokupie crowna i zastosuje ten sam patent, tylko poprostu jak już na te eksperymenty wydałem kupę siana dlatego wolę zapytać kogoś kto już 'słyszał' np. hypex vs crown 'na dole' i wtedy bym wiedział czy jest sens ładować kolejną kasę w hypexy czy iść prostą drogą w postaci drugiego crowna.

Dsp używałem wielu, ostatecznie robię convolver na PC mieszające filtry FIR i IIR -> daje to najlepszą latencję + najlepszy rezultat.

BTW nie chodziło o pułapki a o skrzynki subwooferów, chcę bardzo zrobić swoje bo mam wielkie kolumny 3 drożne jako subwoofery 🙂 tzn. to są wielkie subwoofery z małym dodatkiem w postaci jamki na 2 środki i tweetery.

A swoją drogą myślisz, ze podłączenie isobaryków szeregowo to dobry pomysł? hmm

image.thumb.png.86b87bff2cb4d354b939f27355dfa9cb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Galileon
https://www.audiostereo.pl/topic/158407-subs-wzmacniacz/#findComment-5525109

Czy te rozne kolory to rozne stopnie wygladzenia?

Jaki convolver uzywasz? (Ja tez uzywam conlvolver w JRiver)

Nie widze problemu w laczeniu szeregowym twoich isobarykow.

Jesli polaczysz je w szereg (8 Ohm) to sa tez moduly UcD700 majace 360W @8 Ohm

https://www.audiostereo.pl/topic/158407-subs-wzmacniacz/#findComment-5525136
40 minut temu, xajas napisał:

A co to jest?

Ukryta Zawartość

taką odpowiedź dostałem od hypex.nl

"A single FA unit cannot support stereo signals. You will need one for left and one for right.

Kind regards,

Jos Wolthuis | Hypex Electronics BV | Technical Support Engineer | www.hypex.nl |"

Można na 1 panelu zrobić 1 kolumnę 2way, no wiesz tworzysz zwrotnicę dla 1 kolumny.

Można też zrobić mostek i zasilić np: lewego suba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mik_

Scan-Speak  R3004 15W 26W

https://www.audiostereo.pl/topic/158407-subs-wzmacniacz/#findComment-5525143
18 minut temu, xajas napisał:

Czy te rozne kolory to rozne stopnie wygladzenia?

Jaki convolver uzywasz? (Ja tez uzywam conlvolver w JRiver)

Nie widze problemu w laczeniu szeregowym twoich isobarykow.

Jesli polaczysz je w szereg (8 Ohm) to sa tez moduly UcD700 majace 360W @8 Ohm

nie nie te kolory to opadanie, tak jak waterfall - to decay z REW

Convolver robię w oparciu o vsthost i zapętlenie wyjscia na RME raydat, rme ma świetne stery ASIO i umożliwia pracę wielu klientów jednocześnie więc vsthost z filtrami mi lata w tle i mam pierdylion możliwości. JRiver sprawdzałem, spoko ale w moimim przypadku minimalistyczny host wystarczy bo i tak filtry robię na vst a w zasadzie to filtruje suby bo kolumny mam z analogowymi zwrotnicami i dołem ich nie podcinam.

Apropo szerogowego to gdzieś tam czytałem, że woffery będą miały różne obciążenie kinetyczne no i nie jest zalecana szeregowe łączenie.

Jeśli te moje woofery mają po 'pincet' watów to chyba pasuje dać 1k na stronie .. niestety

Ukryta Zawartość

Waterfall wygląda tak: 

image.thumb.png.27dd7f0c1b2801780171f85f031bb60c.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Galileon
https://www.audiostereo.pl/topic/158407-subs-wzmacniacz/#findComment-5525153
taką odpowiedź dostałem od hypex.nl
"A single FA unit cannot support stereo signals. You will need one for left and one for right.
Kind regards,
Jos Wolthuis | Hypex Electronics BV | Technical Support Engineer | www.hypex.nl |"
Można na 1 panelu zrobić 1 kolumnę 2way, no wiesz tworzysz zwrotnicę dla 1 kolumny.
Można też zrobić mostek i zasilić np: lewego suba.

OK, dzieki, rozumiem co masz na mysli > nie ilosc kanalow wyjsciowych, tylko ilosc kanalow wejsciowych.
Wejscie jest Mono
https://www.audiostereo.pl/topic/158407-subs-wzmacniacz/#findComment-5525175
 nie nie te kolory to opadanie, tak jak waterfall - to decay z REW
Convolver robię w oparciu o vsthost i zapętlenie wyjscia na RME raydat, rme ma świetne stery ASIO i umożliwia pracę wielu klientów jednocześnie więc vsthost z filtrami mi lata w tle i mam pierdylion możliwości. JRiver sprawdzałem, spoko ale w moimim przypadku minimalistyczny host wystarczy bo i tak filtry robię na vst a w zasadzie to filtruje suby bo kolumny mam z analogowymi zwrotnicami i dołem ich nie podcinam.
Apropo szerogowego to gdzieś tam czytałem, że woffery będą miały różne obciążenie kinetyczne no i nie jest zalecana szeregowe łączenie.
Jeśli te moje woofery mają po 'pincet' watów to chyba pasuje dać 1k na stronie .. niestety

Ukryta Zawartość

Waterfall wygląda tak: 
image.thumb.png.27dd7f0c1b2801780171f85f031bb60c.png

Wofery beda mialy rozna energie (nie obciazenie) kinetyczna, bo ta zalezy od predkosci Ek= (mV2)/2, a zewnetrzny woofer ma podwojne wychylenie i predkosc w porownaniu z wewnetrznym
Ale dalej nie widze problemu z szeregiem.
Ale jesli chcesz osiagnac 1000W to i tak nie masz wyjscia, poza uzyciem po jednym kanale na przetwornik, wiec problem z szeregiem nie istnieje.

Stare UcD400 (1x400W) albo NC502MP (2x500W)

BTW.
Twoj pomiar WF wydaje mi sie troche „dziwny“ - zbyt gladkiBTW.

Jesli monitorow z dolu nie „podcinasz“, a subwoofery graja az powyzej 100 Hz, to jak to ma funkcjonowac? Czy to mikroskopijne monitory?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/158407-subs-wzmacniacz/#findComment-5525194
12 minut temu, xajas napisał:

Wofery beda mialy rozna energie (nie obciazenie) kinetyczna, bo ta zalezy od predkosci Ek= (mV2)/2, a zewnetrzny woofer ma podwojne wychylenie i predkosc w porownaniu z wewnetrznym
Ale dalej nie widze problemu z szeregiem.
Ale jesli chcesz osiagnac 1000W to i tak nie masz wyjscia, poza uzyciem po jednym kanale na przetwornik, wiec problem z szeregiem nie istnieje.

Stare UcD400 (1x400W) albo NC502MP (2x500W)

BTW.
Twoj pomiar WF wydaje mi sie troche „dziwny“ - zbyt gladkiBTW.

Jesli monitorow z dolu nie „podcinasz“, a subwoofery graja az powyzej 100 Hz, to jak to ma funkcjonowac? Czy to mikroskopijne monitory?

Hah pomiar jest ok 1/48 smoothing, wykonywany od 20 do 200hz 

Mogłbym generalnie zaryzykować mniejszą mocą wzmaków tylko ja niestety się na tym nie znam - nie wiem jak się zachowają takie magnesy 500Watowe jakby nie było.

Tak monitory nie są mikroskopijne, tam siedzi woofer ATC SL i dlatego wyżej sobie ścinam suby, żeby delikatnie dopalić właśnie te atc., to jeszcze bardziej złożony temat, ale jest dobrze a będzie jeszcze lepiej 🙂

Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/158407-subs-wzmacniacz/#findComment-5525200