Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw KEF C7 + Pioneer VSX-LX51 = najsłabsze ogniwo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

W 2009r. kupiłem Pioneer Kuro plus wspomniany w tytule zestaw KEF (2xC7 , front 6LCR, suba C4, 2xC3 surround) i wzmacniacz-amplituner Pioneer VSX-LX51. W sklepie sprzedawca dobrał mi zestaw z preferencją pod kino domowe. Problemy pojawiały się gdy zaczynałem słuchać muzyki czy nawet przy oglądaniu teledysków. Bas z C7 był bardzo słabo słyszalny a sub C4 "buczał". Teraz chciałbym rozwiązać ten problem ponieważ zdecydowanie więcej slucham muzyki i zaczęło mi to ewidentnie przeszkadzać. Sub się spalił więc myślałem kupić nowy typu zamkniętego ale stwierdziłem, że to tylko półśrodek i chciałbym , żeby jednak głośniki (membrany) się ruszyły do działania. Stwierdziłem , że kupię lepsze głośniki ale po wypowiedziach innych użytkowników wychodzi , że te głośniki grają całkiem nieźle więc może problem leży we wzmacniaczu. Pioneer VSX-LX51 wg instrukcji ma 7x150W 6omów, 7x120 8omów. Ktoś może domyśla się gdzie leży problem?

Z góry dziękuję za wszystkie życzliwe odpowiedzi i pozdrawiam.

Pewnie w ustawieniach, które mogły pozostać z czasu obecności subwoofera.

Trzeba wybrać system pracujący bez niego czyli chyba z dużymi frontami ...

Jakieś może tryby audio ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam Pana Audioburak i dziękuję za sugestie.

Niestety nie wszyscy są skorzy do pomocy nawet na PRIV... mowa o użytkownikach KEF C7. Pewnie zbyt przejęci zapiaszczoną góra i rozczuleni miodowym dołem.

Dochodzę do przekonania , że problem leży we wzmacniaczu Pioneer stricte przeznaczonym do kina domowego i chyba on już lepiej nie zagra. Niby 7x120W przy 8 ohm co daje 840W a gdzieś znalazłem, że moc całkowita wynosi 410W...

Kupię NAD 368 , piszą o nim w samych superlatywach i zobaczymy co się będzie działo, a ewentualnie później dokupię do niego KEF R7. Czy ten zestaw pasuje do siebie parametrami i jest względem siebie optymalny czy do R7 lepszy będzie NAD C 388?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i z góry dziękuję za wszelaką pomoc.

@Toomson

Przed zakupem ja bym jednak pogrzebał w ustawieniach ...

Aż tak słabo być nie powinno, chyba, że masz hektary do nagłośnienia.

Sądząc ze znalezionych testów można się po R7 spodziewać grania dużo

bardziej dołem pasma - mają inną równowagę - kosztem innej góry.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam.

Grzebałem już w ustawieniach nie raz , nie dwa

Mam ten zestaw od 2009r... instrukcje wertowałem tam i z powrotem

Problem jest w tym, że już nie ma tak jak kiedyś regulacji manualnej, tam wszystkim steruje elektronika i są poszczególne tryby stereo , rock, movie itd. Przeprowadziłem dostrojenie do pomieszczenia mikrofonem i NIC

@Toomson

Na 48 stronie ang. manuala jest wybór LARGE który przekierowuje bas do frontów i jeśli

to w niczym nie pomaga, to pozostaje zakup do muzyki jakiegoś Rotela np. 1592 mk2 😉 

Dzięki za sugestię bo tego nie próbowałem ale niestety bez zmian... nie ma w ogóle fizycznego ruchu membrany tylko lekki rezonans.

Rozglądam się już za jakimś zestawem... myślę nad NAD + KEF R7 może Dali Rubicon 6...

muszę iść do jakiegoś sklepu na odsłuch bo tak to chyba nic nie wymyślę

Jeszcze raz dziękuję za pomoc

2 godziny temu, audioburak napisał:

@Toomson

Na 48 stronie ang. manuala jest wybór LARGE który przekierowuje bas do frontów i jeśli

to w niczym nie pomaga, to pozostaje zakup do muzyki jakiegoś Rotela np. 1592 mk2 😉 

Audioburak dobrze radzi. Warto sprawdzić, nie poddawaj się jeszcze :) 

Przechodząc bardziej do ogółu, amplitunery kina domowego radzą sobie znacznie gorzej w stereo, niż porównywalne wzmacniacze zintegrowane w tej samej cenie. Jeżeli postanowisz, że nie ma rady na obecną konfigurację, wtedy warto wypożyczyć jakiś wzmacniacz zintegrowany i posłuchać go u siebie w domu. Wtedy zobaczysz, czy poprawa jest na tyle duża, żeby zaspokoić Twoje potrzeby, czy jednak zmiana musi być większa. 

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

Pewnie nie wcisnął ENTER 😉 na zakończenie Large, bo trudno uwierzyć, że basu w ogóle nie ma ...