Skocz do zawartości
IGNORED

Maskownice w formie obrazu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy macie pomysł na wykonanie lub namiary do jakiejś firmy, która wykonałaby maskownice z materiału dźwiękoprzepuszczalnego w formie obrazu (z nadrukiem) do przysłonięcia zabudowanych głośników ściennych?

https://www.audiostereo.pl/topic/158513-maskownice-w-formie-obrazu/
Witam.
Czy macie pomysł na wykonanie lub namiary do jakiejś firmy, która wykonałaby maskownice z materiału dźwiękoprzepuszczalnego w formie obrazu (z nadrukiem) do przysłonięcia zabudowanych głośników ściennych?

Pomyslow mamy cale mnostwo
Zrob zdjecie tego co chcesz zakryc.
Jakie wielkie?

Najprostsze:
Kup w IKEA gotowa ramke do obrazow i obciagnij ja zamowionym materialem z nadrukiem

Głośnik ma wymiar 25 x 55 cm, ale maskownice chcę zrobić większą (jakis standardowy wymiar ramy). Zastanawiam się jedynie w jaki sposób nanieść wydruk i jaki wybrać materiał. Już wiem, że standardowe materiały to poliester i trzeba użyć druku termotransferowego. Jednak martwi mnie gęstość tegoż materiału (dość mała w porównaniu np. do materiału na T-shirt) i sam fakt, że nadruk może wyglądać kiepsko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wysłałem zapytanie do firmy zajmującej się nadrukami, czy wykonają mi taki projekt na materiale do maskownic. Czekam na odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bazookie

Czasem warto zacząć od......... wpisania odpowiedniego stosownego pytania w okno przeglądarki. Na przykład: "obrazy akustyczne", "druk na płótnie". 

Pierwsze  z brzegu

Ukryta Zawartość

Drugie

Ukryta Zawartość

Trzecie

Ukryta Zawartość

Zadzwoń, powiedz o jaki wydruk Ci chodzi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośnik ma wymiar 25 x 55 cm, ale maskownice chcę zrobić większą (jakis standardowy wymiar ramy). Zastanawiam się jedynie w jaki sposób nanieść wydruk

Ukryta Zawartość

Jak zwykle to kwestja gustu, ale czy zastanawaiales sie nad tym, czy nadruk z obrazem na takim „niespokojnym“ tle z tych listewek bedzie dobrze wygladac?
Dla mnie by to bylo „a touch to much“. Zanim to zmajstrujesz, mozesz w Powerpoincie albo dowolnym programie graficznym wkleic twoje obrazy w dowolnej wielkosci i zobaczyc, czy to dobrze wyglada

IMG_0238.jpg

Ja bym wolal neutralny material akustyczny bez nadruku

IMG_0239.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

xajas te lamele będą przemalowane na jednolicie czarny kolor (w ofercie nie boło czarnych). Są dosyć drobne, szerokość i głębokość poszczególnych lameli to 1 cm więc nie jest źle. Obrazy będą czarno-białe i będzie to wyglądać dość spójnie. Na pewno zrobię sobie przed wykonaniem symulację w photoshopie (teraz może to faktycznie wygląda dość oczoje...e).

Mam oryginalne maskownice do tych głośników. Są stalowe w białym kolorze do przemalowania. Docelowo sam głośnik będzie czarny, biały jest wstawiony tylko na przymiarkę.

Jeśli faktycznie w photoshooie wyjdzie mi kaszana, to przemaluję je na czarno i będzie git. Chciałbym jednak coś bardziej transparentnego akustycznie niż stal z dziurkami a i dwa obrazy w salonie też by się przydały.

piotrek7 mam w innym pokoju absorbery obciągnięte tkaniną ale nie wiem, czy użyta tkanina nadaje się na maskownice. Oczywiście obdzwonię kilka firm i się dopytam o szczegóły.

Edytowane przez bazookie
2 godziny temu, bazookie napisał:

piotrek7 mam w innym pokoju absorbery obciągnięte tkaniną ale nie wiem, czy użyta tkanina nadaje się na maskownice. Oczywiście obdzwonię kilka firm i się dopytam o szczegóły.

Wklejając linki chodziło mi o pokazanie, że zamówienie estetycznego wydruku na tkaninie maskownicy nie stanowi jakiegokolwiek problemu. Wystarczy (jak sądzę) zadzwonić i wybrać wzór oraz materiał o odpowiednich parametrach (jedwab???). Dla specjalistów to nie powinno stanowić problemu. Linn już wcześniej wpadł na podobny pomysł. Tak więc da się 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piotrek7

Zobacz na to

Ukryta Zawartość

Naturalna (łatwo przyjmuje barwniki) przewiewna (przezroczysta akustycznie) tkanina. Zamów metr i wyślij do którejś z firm zajmujących się drukiem aby zrobili maskownice. Z uwagi na druk na dostarczonym materiale, powinni udzielić odpowiedniego rabatu 

Ukryta Zawartość

Załóż na grzbiet lnianą koszulę. W porównaniu do innych tkanin czujesz się jakbyś na sobie nic nie miał. Szczególnie w lecie. Jeśli przepuszcza najlżejszy podmuch wiatru, także będzie stawiać niewielki opór fali akustycznej.  Jak mało, załóż lniane gacie i puść ........ Usłyszysz czysty, niczym nie stłumiony ..........

Natomiast przyjmijmy pojęcie "przezroczystości" z lekkim przymrużeniem oka a nie odzwierciedlenie eksperymentów naukowych. Nie ulega wątpliwości że przewiewność lnu jest bardzo wysoka i to akurat miałem możliwość przetestować na własnej skórze 

Edytowane przez piotrek7

Bo wykorzystuje się tworzywa sztuczne, które kosztują ułamek ceny produktu naturalnego. Których przewaga wynika z ceny. I powtarzalności parametrów. 

A przy okazji problemem jest dostępność materiału. O ile wiem, jedynym krajem gdzie uprawia się nadal na skalę przemysłową tą roślinę jest Białoruś

A jak będziesz miał okazję, przeprowadź "eksperyment naukowy". Dmuchnij na dłoń przez maskownicę głośnika i lniany materiał (taki jak w linku). Ciekawe, do jakich dojdziesz wniosków. 

Bo wykorzystuje się tworzywa sztuczne, które kosztują ułamek ceny produktu naturalnego. Których przewaga wynika z ceny. I powtarzalności parametrów. 
A przy okazji problemem jest dostępność materiału.

W Wilsonach, Avalonach, Sonusach itp. tez?

Też. Tym bardziej, że większość osób zdejmuje maskownice traktując je jako element pogarszający brzmienie. No chyba , że ma się małe dziecko lub kota. Wtedy stają się koniecznością. W większości pozostałych przypadków są dodawane jako element tak samo potrzebny i tak samo ważny jak białe rękawiczki. Są, bo są.  Jedynie w Gradientach, Magnepanach i może kilku podobnych "dziwactwach" jest traktowana jako element konstrukcyjny głośnika

A tak na marginesie. Także w drogich i idiotycznie drogich głośnikach stosuje się bardzo tanie elementy wszędzie tam, gdzie się tylko da. Cięcie kosztów występuje na każdym poziomie produkcji 

A tak na marginesie. Także w drogich i idiotycznie drogich głośnikach stosuje się bardzo tanie elementy wszędzie tam, gdzie się tylko da. Cięcie kosztów występuje na każdym poziomie produkcji 

Tak, tak, tu widac, jak stosuja tanie elementy, „ciecie kosztow“

Ukryta Zawartość

IMG_0244.thumb.jpg.0045a1dbcaa94b2eb72a95528c3aa953.jpgCzas pojac ze Audio business nie konczy sie na Altusach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś pytałem Lusztiego gdzie zamawiał swoje: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, xajas napisał:

Czas pojac ze Audio business nie konczy sie na Altusach

Super, że to w końcu pojąłeś 😉

Ja zaś pojąłem, że nie należy bezkrytycznie patrzeć na "metki" i dzieła speców od marketingu. Bo często za pięknym opakowaniem kryje się zawartość całkowicie do niego nie przystająca. Także w relacji do ceny