Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki Technics SB-CH 610 zmiana

fresones

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Nazywam się Mateusz , jest to mój pierwszy post także jak robię jakieś błędy to proszę o wyrozumiałość.

Posiadam w domu taki sprzęcik i zastanawiam się nad jakąś sensowną rozbudową :

Stereo Amplifier SE-CH 610

Tuner/Sound Processor ST-CH 510

Cassette Deck RS-CH 610

CD SL-CH 610

i do tego kolumny Technicsa ( cały zestaw ) Model SB-CH 610 Impedance 6 Ohmów Input 70W , Music 35W DIN

Zastanawiam się nad zmianą głośników , chciałem jeszcze zmienić CD ale zabardzo nie mam jak ponieważ jest to cała wieża , fakt że klocki osobno są ale całość nie jest podłączana przez chinche także myślę narazie tylko o zmianie głośników.

Chciałbym abyście mi coś poradzili dobrali. Myślałem o tym aby samemu sobie coś zbudować :

Głośnik Heco HW 170K-CPG 880 rozm. 175mm 8 Ohm 80W

Parametry :

VAS=30

Fs=43Hz

SPL=90dB

Qts=0.35

Mi te parametry niestety nic nie mówią i jeszcze do tego chciałem dodać jakieś Tweetery ale niestety nie wiem jak to potem razem w 2 grające części zmontować :(

W tych sprawach jestem raczej laikiem więc proszę o proste odpowiedzi.

Pozdrawiam

Dużo już się dowiedziałem z tego Forum :)

Cześć, obecnie posiadam technicsa CA10 a mój ojciec NADa :) Po odsłuchaniu obu sprzętów stwierdziłem że jest BARDZO DUŻA !!!!!!! różnica w brzmieniu tych zestawów. Powiem też szczerze, że mnie to zniechęciło do mojej wierzy i teraz nie mam ochoty nawet na nią patrzeć. Jeżeli chodzi o poprawę dźwięku to nie trzeba od razu kupować nowych głośników. Opłaca się na początku pobawić w tuning kolumny, ja tak postąpiłem. Zestaw głośnikowy posiadam SB-CD320. Rozkręciłem kolumny i zrobiłem następujące czynności:

- obciążyłem kolumny kawałkami żelaza, sztywno przykręconego do dna kolumny i zaklejonego żeby nie było żadnych drgań

- wytłumiłem gąbką ściany kolumny od wewnątrz

-kupiłem lepsze zaciski, oraz sprawiłem lepszy kabel głośnikowy

-głośnik basowy skręciłem ośmioma śrubami, które wcześniej wysmarowałem w kleju

-odpowiednio rozstawiłem głośniki w pokoju (zbyt wielkiego pola manewrowego nie posiadam). Głośniki umieszczone od razu przy ścianie, żeby wywołać złudny efekt większego niskiego tonu, wiem ze się tak nie powinno robić ale…….

-całą kolumnę osadziłem na szpilach, żeby bas nie przenosił się na podstawki

Jeszcze mam zamiar zmienić w środku okablowanie

To tak na sam początek, efekt jest bardzo słyszalny, jest więcej basu, sporo więcej, o to mi właśnie chodziło.

Pozdrawiam.

[obrazekLUKASZ-266678_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Człowieku gratulacje normalnie mnie olśniło !!! większego olśnienia nie miałem od momentu jak zdałem maturę , a mianowicie pisałeś że rozkręciłeś kolumny, tak siedzę i patrzę na te moje przecież ja tu nigdzie śrub nie widzę przecież one chyba są całe klejone albo coś , aż tu nagle olśniło mnie aby wydłubać takie coś gumowe na co zakłada się maskownice patrzę dziura , no to jak dziura to oczywiście moim zwyczajem wpycham tam śrubokręt i co ? śruba ! :) OK rozkręciłem i patrzę sobie patrzę jak jest Woofer sobie to to co widać na zewnątrz głośnika ten ładny napis technics to jest to tylko coś w rodzaju maskownic a pod tym był już normalny głośnik. Oczywiście jak narazie jeszcze nie miałem odwagi go całkiem wykręcić.

Tweetera musiałbym wymienić ponieważ nie ma tej takiej nie wiem jak to się nazywa kopułki tego czegoś okrągłego na górze wypukłego i to nieestetycznie wygląda , ale gra.

Chcę sobie coś pozmieniać bo tak się składa że mój ojciec ma Cambridge`a 500SE i do tego Avance Omega 509 a mi tak samo jak tobie dźwięk z moich kolumn się nie podoba bo jest wg mnie taki bez duszy brakuje mu tego polotu i siły.

Dzięki za pomysł ! :)

Niestety Cambridge`a 500SE i Avance Omega 509 to jest grajek takiej klasy, że nie wiadomo co byś nie robił to nie osiągniesz na swoim sprzęcie takiej samej jakości dźwięku. Z całym szacunkiem do technicsa, sam mam technicsa, nigdy nie wyciśniesz z niego tyle prądu, aby wysterować kolumny basowa, a co za tym idzie nie osiągniesz prawdziwej głębi niskiego basu :( Od czasu jak mój ojciec postawił u siebie w pokoju NADA C352 i B&W DM603 to ja straciłem całkowicie motywację aby bawić się w kolejne przeróbki mojego AUDIO w celu polepszenia jakości dźwięku, bo wiem że i tak do zamierzonego efektu nie dojdę nigdy. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.