Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór amplitunera Denon 1905 v Onkyo 502

Radi 83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów i proszę o pomoc.

Mam zamiar zmienić wieżę Technics SC-EH 760 na poważniejsze kino domowe mam już dvd Onkyo DV-SP 402 E i chcę do niego dobrać jakiś amplituner. Na oku mam dwa modele Denon AVR 1905 i Onkyo TX-SR 502 ewentualnie TX-SR 600. Słucham muzyki techno, dance, rock ale nie gardzę też muzyką instrumentalną. Zależy mi na dobrym basie jak również na dobrych wysokich i średnich tonach. Więcej słucham muzyki ale filmy też lubię oglądać. Wiem że idealnie nie da się dobrać do stereo i KD ale chciałbym żeby radził sobie z obydwiema funkcjami. Mój pokój ma około 18m ².

Może ktoś z użytkowników ma wymienione przeze mnie modele i mógłby cos więcej o nich napisać i ewentualnie jakie kolumny poleca do tych modeli oczywiscie nie za drogie tzn do 1000 zł.

za 1000 nic pozadnego nie kupisz

przemysl sprawe kupowanie glosnikow na narty - znaczy pierw fronty potem central potem tyly.

Ja osobiscie mam denona 1905 a kolumny zrobielm sam( wlasciwie poskladalem -obudowy gotowe ) gra to na poziomie wg fachowcow naprawde dobrze.

jak chcesz jakiesz szczegoly to priv.

witam wszystkich właśnie sam się zastanawiałem nad wyborem tych modeli onkyo czy denon

skłaniam sie teraz bardziej ku denonowi 1905 i chyba na tym poprzestane nic lepszego chyba nie ma za taką kase

nie mogę sie tylko zdecydować co do głośników

rozważam zakup wharfedale crystal 2 nie mam pojecia jak to bedzie grało może ktoś miał podobny problem i dobrał właściwe głośniki do tego tunera?

może koda lub m-audio?

a moze inny amplituner w tej cenie?

proszę o pomoc i porade

z góry dziękuję

oka czekam na recenzje

własciwie zakup denona jest juz przesądzony zostaje tylko sprawa kolumn

lubie wszystko co jest duze dlatego na początku chciałem kupic m-audio zestaw jest naprawde tani subki sa taniutkie i wielkie no i centralne mają ponad metr wysokosci tylko jakosc dzwieku jest marna

wharfedale crystal 2 słyszałem i dzwięk mi sie podobał są o 10 cm niższe ale grały bardzo przyzwoicie diamondow nie bralem pod uwage bo wygladaja marnie sa malutkie i maja tylko po 1 głosniku z przodu dzwiek byc moze jest duzo lepszy niz na cristalach 2 ale estetyka nie ta

(no i sa drozsze nie wiem czemu przeciez sa mniejsze i maja mniej głosników)

koda tez raczej odpada wiele złego o nich słyszałem i nie mam przekonania

moze jestem wybredny ale sprzet kupuje sie na lata

do zestawu przydal by sie jeszcze subwoofer teraz tylko jaki?

czytalem kupe postow typu jaki sub itd i w zasadzie nic z nich nie wywnioskowałem

jedynie sprzeczki i ktos w kółko poleca yamache do ktorej sie zraziłem jak znajomy kupił kino domowe tej firmy

amp był tak tekturowy i tak beznadziejnie pogmatwany że nigdy więcej jamachy (do fanow yamachy :) nie twierdze że sa złe ale sie poprostu zraziłem i nie chce)

na suba moge przeznaczyc kolo 1200 zł

no i brac takiej firmy jak głosniki czy w tej cenie kupie cos lepszego?

moze ktos zaproponowac cos?

Niestety w sklepie był model 1404. Czyli starszy. Słuchałem go z głośnikami Misson m53 i ESQ (pierwszy raz widziałem tę markę) - model który nie jest już produkowany. Duża konstrukcja, przedni bas reflex. Po Denonie był NAD C 352. Cd też Nada.

Denon z missionami - dzwięk lekko rozmyty, brak basu (głośniki stały chyba z 2 metry od ściany a maję tylni bas reflex). Dużo góry i średnicy. Początkowo wydawało mi się to wszystko w miarę fajne (oprócz basu). Dopiero po włączeniu Nada przekonałem się, że się myliłem. Nad głośniki Missiona trzymał za twarz. Dobrze je kontrolował. Potem ES z Nadem. Dużo lepiej. Przede wszystkim słyszałem bas. Niski, lekko rozmyty.

Missiony lepiej grały z muzyką lekką (Clannad "Legend") kilka instrumentów - duża przestrzeń. W Therione (metal z chórami i orkietrą) gubiły się - tzn szczegółowe były nadal - ale w górnym pasmie. Ogólnie nie polecam ich do metalu ani rocka (podobno m34 lepiej się tu nadadzą; Sprawdzę jak będę miał możliwość).

ES - naprawdę obre głośniki do cięższej muzyki aczkolwiek miałem wrażenie, że w pomieszczeniu mniejszym (np20 m lub mniej) basu będzie za dużo. Jak dla mnie bas był zby poluzowany.

Co do Denona - to ten model na pewno nie do słuchania w stereo. Kina nie sprawdzałem - brak czasu. Myślę że modele 2105 i wyższe będą dużo lepsze.

Pomieszczenie odsłuchowe miało z 35 m2. Dość puste, wykładzina na podłodze, lekko wytłumione ściany.

Muszę jeszcze wysłuchać Kefów, B&W, Whrfedali (Diamond 9.5 i 9.6 oraz Pacfic Evo) i missionów m34 w konfiguracji z Denonem 2105 i może Nadem T743.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.