Skocz do zawartości
IGNORED

Migotanie obrazu Epson EH-TW7000

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, spotkał się Ktoś z użytkowników tego modelu z migotaniem obrazu przy jasnych scenach? (przy jasnych najbardziej widoczne). Wyłączenie/włączenie automatycznej przesłony nic nie daje

Migotanie nie jest szybkie, raczej takie 1x na 2-3 sekundy zmiana natężenia światła, ale jest to denerwujące

Edytowane przez RobertG7
https://www.audiostereo.pl/topic/159166-migotanie-obrazu-epson-eh-tw7000/

Wygląda na siadającą lampę. Duży ma przebieg?

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

W dniu 8.07.2022 o 13:25, RobertG7 napisał:

Nie więcej jak 40 godzin

Źródło to ATV4 i Panasonic UB820.

Miałem podobny problem w TW7100 
Ogólnie są 3 opcje: 
1. Coś jest nie tak z lampą/projektorem.. gwarancja. 
2. Bardziej prawdopodobne.. Problem z napięciem. jeśli skacze nam napięcie w gniazdku to Epson potrafi tak robić. 
3. Lampa się "wygrzewa" warto ustawić przez pierwsze 200h tryb HIGH 
Sprawdź czy lampa migocze na innych trybach.. 

Edytowane przez Pewex1988PL

Po wstępnych testach i za radą jednego z forumowiczów w trakcie projekcji i migotania ustawiłem tryb HIGH na kilka minut, po czym wróciłem do ECO i migotania już nie zaobserwowałem. Sprawdzę przy dłuższej projekcji czy usterka powraca.

Dzięki @Pewex1988PL skorzystam również z porady, ale ten tryb HIGH na dłuższą metę jest męczący 🙂

7 godzin temu, RobertG7 napisał:

Po wstępnych testach i za radą jednego z forumowiczów w trakcie projekcji i migotania ustawiłem tryb HIGH na kilka minut, po czym wróciłem do ECO i migotania już nie zaobserwowałem. Sprawdzę przy dłuższej projekcji czy usterka powraca.

Dzięki @Pewex1988PL skorzystam również z porady, ale ten tryb HIGH na dłuższą metę jest męczący 🙂

Mimo wszystko ja obstawiam skoki napięcia.. Masz fotowoltaikę w domu ?

17 godzin temu, Pewex1988PL napisał:

Mimo wszystko ja obstawiam skoki napięcia.. Masz fotowoltaikę w domu ?

Nie, budynek wielorodzinny - tzw blok 🙂

8 godzin temu, RobertG7 napisał:

Nie, budynek wielorodzinny - tzw blok 🙂

tym bardziej jeśli po miesiącu nie ustanie migotanie. Kupiłbym UPSa.. Bo dla mnie jest to ten sam problem co ja miałem z TW7100.. Czyli skoki napięcie 212-238 nawet

59 minut temu, Pewex1988PL napisał:

tym bardziej jeśli po miesiącu nie ustanie migotanie. Kupiłbym UPSa.. Bo dla mnie jest to ten sam problem co ja miałem z TW7100.. Czyli skoki napięcie 212-238 nawet

Skoki napięcia hmmm... Może i tak,ale nie tylko u Ciebie czy u Roberta one występują,a nikt się nie skarży na to,że mu przez to obraz miga. Ja bym sprzęt oddał do reklamacji.

22 minuty temu, Lobo Srobo napisał:

Skoki napięcia hmmm... Może i tak,ale nie tylko u Ciebie czy u Roberta one występują,a nikt się nie skarży na to,że mu przez to obraz miga. Ja bym sprzęt oddał do reklamacji.

bo dodaniu UPS który wyrównała napięcie.. Migotanie ustało.. 
Też problem znikał jeśli przełączałem tryb na high. Ale po jakimś czasie migotanie nawet na high się pojawiło.. 
Problem rozwiązał się gdy TW7100 podłączyłem pod UPSa który wyrównał napięcie 
EDIT Może u Epsona jest TW7100 i TW7000 jest to bardziej wyczuwalne 
Na BenQ W1070 i na JVC nie ma problemu z migotaniem mimo skoków napęcia. 
Ale na TW7100 były.. Może taki urok tego modelu  

Edytowane przez Pewex1988PL
6 godzin temu, NRK napisał:

Taki urok tej marki wypada napisać.

Nic podobnego. Mam już kolejny projektor Epsona i nic tam nie miga. To nie jest urok tego czy innego modelu tylko konkretnego egzemplarza.

5 godzin temu, Lobo Srobo napisał:

Nic podobnego. Mam już kolejny projektor Epsona i nic tam nie miga. To nie jest urok tego czy innego modelu tylko konkretnego egzemplarza.

Tak.. Epson robi fajne projektory i dobrze są zbudowane.. Po prostu tak się zachował ten model przy takich skokach napięcia . UPS rozwiązał problem i TW7100 działa świetnie 

• 3 tygodnie później...
On 7/7/2022 at 1:51 PM, qbakos said:

Wygląda na siadającą lampę. Duży ma przebieg?

Również obstawiam lampę. Taki objaw daje niestabilny łuk wewnątrz lampy i nawet w nowej moze się to zdarzyć. Szczególnie jesli jest to zamiennik. W starej lampie wypalają się elektrody i zwiększa się szczelina pomiędzy nimi powodując niestabilność łuku.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

21 godzin temu, brewka87 napisał:

Również obstawiam lampę. Taki objaw daje niestabilny łuk wewnątrz lampy i nawet w nowej moze się to zdarzyć. Szczególnie jesli jest to zamiennik. W starej lampie wypalają się elektrody i zwiększa się szczelina pomiędzy nimi powodując niestabilność łuku.

Trochę błędny przebieg podałem, bo realnie to 210 godzin, lampa fabryczna

To nieduzy przebieg ale na kondycję lampy ma wpływ wiele czynników. Np ilość cykli włączenia/wyłączenia albo chociażby to, czy po każdym wyłączeniu projektora lampa została prawidłowo wystudzona (nagły zanik napięcia w czasie pracy może jej bardzo zaszkodzić). Również włączenie projektora na jeszcze nie do konca ostygniętej lampie tez skraca jej żywotność (lampy wyładowcze tego nie lubią). Migotanie może być również spowodowane wadliwym balastem (zasilaczem lampy). Skoki napięcia w sieci uważam za mało prawdopodobną przyczynę, bo projektory wyposażone są w zasilacze impulsowe, ktore często pracują prawidłowo już przy napięciu 100V (są wykonywane jako uniwersalne na amerykański i europejski rynek). 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

To problem pracy w trybie ECO. Miałem ten problem w poprzednim modelu Epsona (juz nie pamietam ktory model). Oddalem go finalnie z rękojmi przez tę wadę (po wielu bojach z serwisem). Pozniej kupilem TW-7000 i po jakims czasie ten sam efekt. Finalnie dostalem pisma od Epsona potwierdzajace, ze stosowane lampy nie sa przystosowane do dlugiej pracy na obnizonych napieciach (tryb ECO) i stąd ten efekt. Jedyne rozwiazanie to po wystapieniu problemu ponowne wygrzanie lampy na trybie normal/high (kilkadziesiat godzin) i wtedy znowu mozna jakis czas ogladac w ECO.