Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade systemu do XXI wieku

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zwracam się o pomoc w kwestii rozbudowy systemu o urządzenia do grania cyfrowego.

Do tej pory słuchałem płyt cd i winylowych na zestawie Primare cd31, Thorens td321 z Monacor spr-6, Xindak a600e, Kef 107.

Niestety w primare padła sekcja analogowa i pozostała tylko cyfrowa, której nie mam jak podłączyć.  Mam teraz przez kilka miesięcy darmowe spotify i apple music, których słucham z laptopa przez wyjście słuchawkowe, ale fajnie by było słuchać tego bez kabla. Mam trochę cd, których nie ma w tych serwisach, więc chciałbym jeszcze wykorzystać primara jako transport. Czy moglibyście coś doradzić w takiej konfiguracji? Mogą być rzeczy nowe, mogą używane. 

Jestem wieśniakiem, więc internet mam tylko z powietrza, używam kompa i telefonu apple, jeśli to ma znaczenie.

https://www.audiostereo.pl/topic/159251-upgrade-systemu-do-xxi-wieku/
20 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Potrzebujesz jakieś fajnego DACa - np. iFi Audio ZEN Air DAC.

To nie to. Po pierwsze trzeba kabel do komputera, po drugie nie podepnę do tego primara ani przez kabel optyczny ani koaksjalny, a tylko takie mam wyjścia cyfrowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja mam słabe doświadczenie w tej materii -- mogę Ci odradzić Beresforda 7230 miałem go - gra słabo i funikcjonalnść też ma słabą.

Teraz mam Carat Ruby 2 i gra bardzo dobrze - czysto dynamicznie - odrobinę podkesla wysokie.

Słuchałem jeszcze CA DAC Magic - gra po jaśniejszej stronie, oraz Audinst Hud - gra całkiem ok.

Ukryta Zawartość

Masz do dyspozycji wyjścia xlr, optyczne albo coaxial więc do wyboru do koloru dac. 

Jaki na to budżet?

Jeśli mniejszy to nowy Cambridge 200, jeszcze nieco taniej z bardziej analogowym łagodniejszym dźwiękiem pro ject. Bardzo chwalone dokładne daci od toppinga. 

Używany Chord 2qute, m2tech. 

Wszystko zależy od budżetu?

Piotr 

Właśnie dlatego pytam doświadczonych kolegów, bo rozrzut cenowy tych dacy jest od kilkudziesięciu złotych do kilkunastu tysięcy. Nigdy czegoś takiego nie używałem i trochę zgłupiałem po przejrzeniu ogłoszeń. Mógłbym przeznaczyć na takie urządzenie dobrych parę tysi, ale nie wiem czy to ma sens?

• Redaktorzy
30 minut temu, Kaliguma napisał:

Nigdy czegoś takiego nie używałem i trochę zgłupiałem po przejrzeniu ogłoszeń.

Pozostaje albo odwiedzić lokalnego audiofila albo salon audio. Posłuchać, wypożyczyć do domu na odsłuch. Podjąć decyzję czy wydać 1k 2k 4k 8k 16h czy 32k zł.

Innej drogi nie ma. Chyba że lubisz kupić kota w worku.

😉

7 godzin temu, Kaliguma napisał:

Jestem wieśniakiem, więc internet mam tylko z powietrza, używam kompa i telefonu apple, jeśli to ma znaczenie.

Spoko, jesteś spoko gościem. Ja jestem mieszczuchem. Mógłbym teoretycznie zostać wieśniakiem, ale mój chrzestny przejął całą schedę bo babci i "okradł" moją matkę. Niech się CH nażre tymi hektarami i gospodarką. CH mu w słój!

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Dobra rada, z tym, że jak wspominałem mieszkam na wsi, a tu lokalnych audiofilów i salonów jest jak na lekarstwo. Mam też pewne osobiste ograniczenia w swobodnym poruszaniu się. Pozostałoby zamówić ileś sztuk przez internet i ewentualnie odsyłać, ale po 1. nie wiem czy wydoliłbym finansowo przy moim stanie wiedzy na ten temat, po 2. mógłbym tak robić tylko z nowymi rzeczami.

Żeby więc jakoś ograniczyć wybór i znaleźć kierunek zadałem tutaj pytanie.
Pomógłbyś mi bardziej pisząc jakiego daca czy streamera sam używasz albo  jakiego sam chciałbyś mieć 😉

• Redaktorzy

Mam dwa DACki firmy Korg:

- DS 100

- DS 100m

Oba USB. Potrzebują laptopa do trudnych obliczeń gęstych plików zwłaszcza DSD 5,6MHz.

Bawiłem się kiedyś KORGiem MR-1000.

Raczej ciężko użyć ich do streamingu, zatem u Ciebie raczej odpadną.

Jakiego chciałbym mieć?

Pewnie coś ze stajni Lumin. A1 lub D2 na przykład.

Ze mnie żaden spec od streamingu. Znam się trochę na gramofonach, zatem w tych DAKowych aspektach sensownie Ci nie doradzę.

Niechaj eksperci coś napiszą. 😉

Edytowane przez kangie
Dodany Lumin D2

• Redaktorzy

Kaliguma, gdybyś musiał w ciemno, ale zwrócić zawsze możesz, to bezpiecznie będzie zacząć od Yamahy MusicCast NP-S303.

Sam jestem ciekaw jak radziłby sobie z Tidalem/Spotify.

Luminy to wysoka liga. Yamaha to taki VW Golf TDI palący 4,5l/100km.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomyśl o Bluesound Node - świetny sprzęt i jeszcze lepsza apka bo to nie jest takie oczywiste. Aplikacje często są mocno niedopracowane ale nie w tym przypadku.
Jeśli chcesz lepiej to jak wyżej plus do niego liniowe zasilanie i na długo masz spokój.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk