Skocz do zawartości
IGNORED

Laptop do codziennego użytkowania

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden z najlepszych laptopów na rynku do codziennego użytkowania, nie będziesz zawiedzony tym wyborem. Przerobiłem wiele laptopów w swoim życiu, i mimo swoich różnych wad, są to nadal jedne z najlepszych laptopów. M1 Air to bardzo dopracowany produkt od Apple, wolny od większości wad poprzednich modeli (butterfly keyboard, słaba kamera 720p itp..).

Polecam, jak kupisz raz to już raczej nie wrócisz do innej marki. 

32 minuty temu, Zbig napisał:

5 tysi za 13 calowy ekranik i 8/256 GB???

Polecam podstawkę i kółeczka! 😂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

4 godziny temu, Juanm napisał:

Przymierzam się do zakupu laptopa. Co myślicie o MacBook Air M1? Przeznaczenie do oglądania filmów, przeglądanie internetu, pisanie dokumentów więc normalne użytkowanie

małe, stare, słaby procesor, mały i słaby dysk, mało ramu, wysoka cena.

Do 4k powinieneś dorwać HUAWEI  D 16 na intelu 12 gen, 512gb i 16gb ramu. Nigdy ich nie miałem ale  mnie kusi 16'' i rozsądna cena.

Edytowane przez fetek
3 hours ago, MSki said:

zalety i wady -

Ukryta Zawartość

W mojej ocenie - jedyną zaletą produktów z Copertino jest to, że mają dedykowane systemy pracujące na tych produktach, czyli że, są w stanie wykorzystać pełne możliwości danego sprzętu.

Jest to jedna z głównych zalet, ale nie jedyna, w wielu innych kwestiach konkurencja jest daleko z tyłu; wyświetlacze retina, gładzik force touch, integracja z innymi urządzeniami apple, wbudowane nagłośnienie itp...). Patrząc tylko na specyfikacje nie widać wielkich różnic, ale w codziennym użytkowaniu to wszystko razem robi ogromną różnicę. 

Do 2018 korzystałem głównie z laptopów HP z kategorii 'Ultrabook", czyli powiedzmy urządzenia w klasie cenowej ok 5500-6500zł. W 2018 przerzuciłem się na MacBook Pro 13, którego używam codziennie do dziś, od 2019 mam również Lenovo Yoga X390 (cenowo konkurent MacBook Pro), i w porównując te dwa...to nie ma zbyt porównania, MacBook bije na głowę w większości aspektów. 

Można wytykać wysokie ceny MacBooków, ale w podobnym przedziale cenowym konkurencja z reguły oferuje komputery które w porównaniu do MacBooków przypominają plastikowe zabawki. Takie jest moje doświadczenie. 

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
38 minut temu, pawlardo napisał:

Można wytykać wysokie ceny MacBooków,

One wcale nie są wysokie, po prostu adekwatne do snobizmu kupującego.

a tak poważnie, wszystkie gadżety spod znaku nadgryzionego jabłka mają swoich fanów i kropka, albo te produkty kochasz albo nienawidzisz... obojętnie się przejść nie da 😉

Jak to jeden sprzedawca z mediamarktu mówił - apple to stan umysłu i tyle.

Moja zona ma MacBook Pro 16", za cholerę nie potrafię go opanować, bardzo stabilny, szybki, fajny dźwięk, obraz ale system operacyjny nie dla mnie
Mam DELLa, kumpel kupił huawei i mówi ze wart ceny

3 godziny temu, boomaga napisał:

bo tak jest... przepłacasz i to dużo za to co mają inni..

45 minut temu, mirfak napisał:

Zawsze śmiałem się z MacBooków, teraz nie widzę możliwości powrotu do laptopów opartych o Windowsa.

przesadzasz, po za tym nowe jabłuszka trącą tandetą, coraz więcej problemów i cięcia kosztów. Korzystałem z każdego sprzętu i jedyną zaletą jabłuszka są aplikacje, które tam zostały stworzone od nowa a nie ewoluowały od starych windowsów i chodzą po prostu gorzej.

przesadzasz, po za tym nowe jabłuszka trącą tandetą, coraz więcej problemów i cięcia kosztów. Korzystałem z każdego sprzętu i jedyną zaletą jabłuszka są aplikacje, które tam zostały stworzone od nowa a nie ewoluowały od starych windowsów i chodzą po prostu gorzej.

Moja opinia jest, podobnie jak Twoja, w pełni subiektywna i podtrzymuję ją. Właśnie zakupiłem Aira M1 do codziennej pracy (obsługa gabinetu, prezentacje na webinary i inne dupstwa). Do montażu filmów i obróbki foto mam Pro Max, ale szkoda mi go tachać wszędzie ze sobą.
No i Windows - system na wszystko ma swoje wady: duża zasobnożerność, kiepska optymalizacja, dupne sterowniki, szybkie rozładowywanie komputera po zamknięciu pokrywy komputera itp.
Aha, MacOS, to nie jest system dla każdego. Jeśli ktoś jest windowsowcem od zawsze może mieć duży problem z przesiadką (podobnie na Linuksa). Ja używam od 6 lat obu (Mac i Win) i znacznie lepiej czuje się w MacOS.

Wysłane z mojego Commodore 64

----------------

Kwestia przyzwyczajenia, używałem go na PC bo mnie adobe pod windowsa wpieniał... po za tym ciągle są tam świetne aplikacje w wersjach "pudełkowych", bez miesięcznych haraczy.

Dla mnie 13'3 to masochizm, między innymi dlatego zaciekawiło mnie 16'' w chińczyku, nie wiem jak wykonanie bo ich nigdy nie miałem a tematu nie badałem.

Dla mnie laptop to zabawka, nie nadaje się do pracy więc nie jestem obiektywny .

Edytowane przez fetek
14 hours ago, boomaga said:

To takie trochę bezsensownie powielane slogany, ponieważ to samo można mówić o wszystkich produktach premium. Po co kupywać czy przepłacać za np. droższego Mercedesa skoro fajny Seat czy Hyundai będzie kosztował połowę ceny, komfortowo przewiezie nas z punktu A-B i zapewne ma więcej wyposażenia w standardzie? 

9 minutes ago, MSki said:

Czyli jednak Apple to stan umysłu.

Myślę że po prostu w pewnych kategoriach lubimy produkty premium a w innych nie, i każdy jest inny pod tym względem. Jeden woli laptopy premium, drugi samochody, trzeci co innego. 

9 minutes ago, MSki said:

jeszcze raz przypomnę główne założenia, jakim powinien sprostać kupowany sprzęt i wcale to nie musi być Mac..

..ja to wszystko, a nawet dużo więcej, robię za pomocą takiego sprzętu i systemu

Ukryta Zawartość

Racja, schodzimy z tematu. Myślę że autorowi nawet by wystarczył jakiś zwykły Chromebook do powyższych celów. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pawlardo
20 godzin temu, Juanm napisał:

Przymierzam się do zakupu laptopa. Co myślicie o MacBook Air M1? Przeznaczenie do oglądania filmów, przeglądanie internetu, pisanie dokumentów więc normalne użytkowanie

Bez sensu. Za to jako źródło w PC audio dobry pomysł! 🙂 Natomiast do w/wym celów coś taniego. Teraz każdy procesor gra już filmy 4K więc cokolwiek weźmiesz będzie OK i możesz wypuścić obraz przez HDMI na projektor czy TV 4K. Nawet jak nie ma HDMI to zero problemu bo są przejściówki USB C  męski - HDMI żeński.

Patrz tylko żeby był screen full HD albo i lepszy w tym lapku. A tak to jakiekolwiek bebechy do Twoich celów stykną. Polecane firmy (kolejność dowolna) ASUS, Lenovo, Dynabook  (nowa nazwa działu komputerów Toshiby - są to rzeczy niezniszczalne). Druga rzecz niezbędna to HDD SSD a nie starodawny na talerzu. Odpala się i zamyka wówczas błyskawicznie. Poza tym w zasadzie wszystko jedno. Dobrze, jak ma BT do słuchawek czy zewnętrznego głośnika.

Mi najbardziej szkoda że Sony nie robi już Vaio... jakie to były cacuszka!

15 godzin temu, boomaga napisał:

wszystkie gadżety spod znaku nadgryzionego jabłka mają swoich fanów i kropka, albo te produkty kochasz albo nienawidzisz

Ja z tych co nienawidzą. 🙂 Raz w życiu miałem produkt Apple i tak jak z Oplem czy Alfą Romeo - nigdy więcej!

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Mojego pierwszego Appla > Mac Book Air kupilem w 2011. Od tego czasu przewinaly sie dziesiatki Windowsowskich Notebookow (najnowszy z ubieglego tygodnia).
Pomijajac szybkosc i pojemnosc, ZADEN z nich, ani funkcjonalnie ani haptycznie nie umywa sie do tego starocia. Never, ever. Niedoscigniony
A o nowszych MacBook Pro nawet nie wspominam

Przed Windowsem siadam tylko wtedy, gdy musze uzywac programy, ktore nie leca pod MacOS

BTW.

Junior siedzi przede mna i nadal uzywa tego „dziadka“, bo go najbardziej lubi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aluminiowa obudowa w Makach też ma swoje zalety. Laptopy windowsowe w wersji Alu wcale nie są tańsze/wiele tańsze od Maków.

----------------

Do normalnego użytkowania jeśli lubisz Apple i nie szkoda Ci kasy (bo zawsze można taniej, co nie znaczy lepiej) to Macbook M1 będzie dobrym wyborem.

Nie nadaje się za bardzo do gier, ale z drugiej strony jest lekki, poręczny, przenośny i ma bardzo dobrą baterię:

Ukryta Zawartość

Alternatywą dla zakup może być najem, więcej przeczytasz na powyższej stronie. 

Ukryta Zawartość

Tera ja.

Pokpiwam sobie z Apple Inc. z oczywistych względów. Odrębna ścieżka budowania interoperacyjności,... OK. Ale w świecie rzeczywistym, posiadacze zawsze wychodzili na wariatów i snobów. Prezentacja. Złącze HDMI na projektor i pierwsze problemy tego indywiduum. Potem po zastosowaniu jakichś przejściówek, kolory z dupy wzięte... 

I takich przygód można mnożyć. 

Brat używał Maców od zawsze (redaktor). Tak przywykł, że i prywatnie w to wdepnął. Kiedyś jakiejś funkcjonalności nie zaznał na stałej liście programów. Decyzja. Kupujemy jakiegoś PC`ta. Działał, znalazło się pierdylion aplikacji i potrzebnych funkcjonalności. Musieliśmy jednak ze względów stabilności wymienić system na jakiegoś Linux`a. Było lepiej ale mniej funkcjonalnie...

Brat wrócił do Mac`ów. 

Dla tej platformy nie robi programów taka chmara cienkich tzw. programistów. Tu macie pierwszą odpowiedź co do stabilności...

Windows raczej raczkuje w interoperacyjności.
Kilka dni temu składałem koledze komputer (blaszak).
Wyobraźcie sobie, że Windows widział tylko jeden z czterech dysków twardych (ten M2). Dwa HDD (18TB każdy) i SSD 1T na SATA były niewidoczne. W biosie, oczywiście, wszystko OK.
Narzędzie dyskowe Windowsa też ich nie widziało. Dodam, że dyski nowe, z pudełek.
Dopiero GPARTED poradził sobie z problemem.
Windows, to kompletna klapa (jak coś jest na wszystko, podobnie jak android, to nie może to działać dobrze).
Nadmienię, że blaszaka też mam. Jest niezastąpiony w giercowaniu ;-)

----------------

Mac to system dla uzytkownikow
Windows to system dla grzebaczy

Na Macu mam 10 programow i moge zalatwic 99% zadan
Na Windowsie mam 100 programow, a z tego 90 tylko po to, by te pozostale 10 jako tako funkcjonowaly

Na tym polega „ograniczenie“ Maca i „otwartosc“ Windowsa

A o integracji calego systemu Mac/iMac/iPad/iPhone/… w porownaniu z Windowsami i Androidami to nawet nie wspominam

Nie biorę udziału w dyskusji o wyższości systemu X nad Y. Dla mnie po prostu Mac nie istnieje, więc nie mam wyboru ani alternatywy. Raz kupiłem sprzęt tej firmy. I dla mnie wystarczy.

W dniu 26.07.2022 o 09:41, pawlardo napisał:

Myślę że po prostu w pewnych kategoriach lubimy produkty premium a w innych nie, i każdy jest inny pod tym względem. Jeden woli laptopy premium, drugi samochody, trzeci co innego. 

Jabłuszko nie jest produktem premium tylko dla snobów.

W dniu 26.07.2022 o 11:27, mirfak napisał:

Aluminiowa obudowa w Makach też ma swoje zalety. Laptopy windowsowe w wersji Alu wcale nie są tańsze/wiele tańsze od Maków.

Alu masz dla szpanu, szybciej się ryzuje i jest bardziej podatne na uszkodzenia. Dobre kadłubki są magnezowo tytanowe.

15 godzin temu, mirfak napisał:

Windows raczej raczkuje w interoperacyjności.
Kilka dni temu składałem koledze komputer (blaszak).
Wyobraźcie sobie, że Windows widział tylko jeden z czterech dysków twardych (ten M2). Dwa HDD (18TB każdy) i SSD 1T na SATA były niewidoczne. W biosie, oczywiście, wszystko OK.
Narzędzie dyskowe Windowsa też ich nie widziało. Dodam, że dyski nowe, z pudełek.
Dopiero GPARTED poradził sobie z problemem.
Windows, to kompletna klapa (jak coś jest na wszystko, podobnie jak android, to nie może to działać dobrze).
Nadmienię, że blaszaka też mam. Jest niezastąpiony w giercowaniu 😉

w jednym PC mam 32 dyski i patrz chodzą...., 15 lat pracowałem w branży i bajdurzysz jak potrzaskany.  Wymień kiedykolwiek coś w jabłuszku, wtedy porozmawiamy.

3 godziny temu, xajas napisał:

A o integracji calego systemu Mac/iMac/iPad/iPhone/… w porownaniu z Windowsami i Androidami to nawet nie wspominam

To wymień jakąkolwiek przewagę jabłuszka... 🙂

Po za tym chyba co niektórzy zapominają że była lata gdzie wasz wspaniały MAC to zwykły PC tylko dużo droższy i z problemami, o których jak zwykle wyznawcy nie widzą.

3 godziny temu, xajas napisał:

Na Macu mam 10 programow i moge zalatwic 99% zadan
Na Windowsie mam 100 programow, a z tego 90 tylko po to, by te pozostale 10 jako tako funkcjonowaly

Na tym polega „ograniczenie“ Maca i „otwartosc“ Windowsa

Ukryta Zawartość

a ostatnio używałeś Windowsa 3.11 czy 95?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
13 minutes ago, fetek said:

Jabłuszko nie jest produktem premium tylko dla snobów.

Idąc tym tokiem myślenia to trzeba by było również stwierdzić że produkty Audi, BWM, Mercedes nie są premium a tylko dla snobów. 

Według topowych firm analitycznych (np. Gartner) i rynków akcyjnych jest to marka Premium. Rynek konsumencki również tak postrzegą tą markę. 

Używam widowsa od mojego drugiego komputera (pierwszym był C64), tj. 386DX2 40 MHz (początkowo tylko DOS, później okienka). Nigdy nie było z windowsami problemów. Od pewnego czasu, tak od win 8, może wcześniej, system rozrósł się do niebotycznych rozmiarów, dotyczy to również zasobnożerczosci..
W win10 (legal) mam problem z pendrivami: po włożeniu do portu system ich nie widzi. Muszę wejść w narzędzia dyskowe i przydzielić numer napędu. Dzieje się tak za każdym razem. Jest to niezwykle wkurzające. Może znacie skuteczne rozwiązanie tego problemu?
Poza tym często po kliknięciu „zamknij system” pojawia się monit, że system jest zamykany, a następnie, że Windows nie potrafi zamknąć procesu (jakiegoś związanego z wifi) i komputer się nie wyłącza. Zdarzyło mi się, jako, że mam blaszaka na poddaszu, że pracował nonstop przez kilka dni. Kiedyś można było wymusić na systemie automatyczne ubijanie procesów przy wyłączaniu, a teraz nigdzie nie znalazłem skutecznej metody.
Nigdy nic podobnego nie przydarzyło mi się w macach.
Przy zamknięciu pokrywy w MacBooku macie pewność, że po kilku/kilkunastu dniach macie podobną ilość energii w akumulatorze. Jesli w windowsowym laptopie nie poprzestawiacie BIOSU, to tak zamknięty system bardzo szybko zdrenuje akumulator.
Może nie są to jakieś cuda, ale mam pewność, że MacBook będzie działał, a laptop na win już niekoniecznie.

Wracając jeszcze do aluminiowej obudowy macbooka. Mój najstarszy jest z 2017 i korzysta z niego moja żona (torebka, kluczyki i inne bibeloty) i wyglada naprawdę dobrze.
Wadą w tych laptopach (2017) była klawiatura, ale wymieniali ją na nową za darmo nawet po gwarancji.

Wyświetlacz. Ile kosztuje laptop „nie-mak” z podobną matrycą? Ile kosztuje laptop z aluminiową, magnezowo-tytanową czy inna nieplastikową obudową?

Jeśli popatrzycie na filmy gości, którzy serwisują laptopy, to poza głównym problemem Maków z pękającą tasiemką od wyświetlacza (w niektórych seriach) głównym powodem uszkodzenia, to zalania. W innych laptopach powodów usterek jest więcej: najczęściej zwarcia w lini zasilania nie spowodowane zalaniem.

Nie chcę być źle zrozumiany, każdy ma swoje doświadczenia i wybierze co mu pasuje.
Ja ze swojej strony rekomenduje MacBook Air M1 do codziennej pracy, bo to ładny, mobilny i niezawodny sprzęt właśnie do codziennej pracy. Za 4999 można kupić komputer z systemem operacyjnym, pakietem oprogramowania biurowego (bez problemu udało mi się na tym napisać doktorat).

Koniec :-)

----------------

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, pawlardo napisał:

Idąc tym tokiem myślenia to trzeba by było również stwierdzić że produkty Audi, BWM, Mercedes nie są premium a tylko dla snobów. 

a nie są?

Edytowane przez boomaga
1 godzinę temu, boomaga napisał:

a nie są?

Są. Ale tylko dla bogatych snobów. 🙂

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.