Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z PRL'u. Jaki wzmacniacz do niego dokupić? Do 1500 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Posiadam głośniki stx graviton 300, które podpięte są pod Radmora 5412. Dźwięk wysyła do niego xDuoo XQ-50 Pro2 Receiver BT 5.1 z aptX HD LL LDAC bądź Nvidia Shield Pro. Kabel głośnikowy to Melodika MDC2250 2 x 2,5 mm².

Odnośnie Radmora - to pamiątka zostaję u mnie na wieki. Jest zmodyfikowany (2x50 W przy 8 ohm, wymienione kondesatory itd) przez człowieka, który konkretnie się na tym zna. Domyślam się, że ten wzmacniacz napędza te głośniki w 1/3 ? Jest sporo za słaby do tych głośników?

Myślałem o takim urządzeniu Dynavox AMP-S MKII i jakimś używanym/nowym wzmaku do 1000/1500 zł. Chciałbym podłączyć oba wzmaki do jednych głośników. Co o tym myślicie? Co byście mi poradzili?

Edytowane przez Łukasz_72159
8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli chcesz robić bi- Amp? 

No to jeszcze nikt na tym źle nie wyszedł. Śmiało!

Piotr 

Może mnie źle zrozumiałeś:)

Chce po prostu mieć możliwość przełączania wzmacniaczy.

Tak aby od czasu do czasu posłuchać Radmora żeby nie przepinać kabli.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
9 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli chcesz robić bi- Amp? 

No to jeszcze nikt na tym źle nie wyszedł. Śmiało!

Piotr 

Przy dzisiejszych cenach prądu może się to udać 😉

1 godzinę temu, Łukasz_72159 napisał:

Acoustique Quality 032

Szukaj takiego pstryczka elektryczka

• Administratorzy

Był kiedyś tematu na forum o możliwości przełączania się między dwoma źródłami i jednym wyjściem (kolumnami) 

Zwykły taki przełącznik z 50 zł kosztował. 

Koledzy z forum dali dość sporo przykładów w temacie. Zachęcam do zapoznania.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Dzięki za przełącznik:) ale najważniejsze jaki wzmacniacz dokupić?:) Czego szukać do tych głośników? Stx graviton 300.

Edytowane przez Łukasz_72159
42 minuty temu, Łukasz_72159 napisał:

Dzięki za przełącznik:) ale najważniejsze jaki wzmacniacz dokupić?:) Czego szukać do tych głośników? Stx graviton 300.

Cześć. W prawdzie nie słuchałem gravitionow 300 ale 250 tak. Były one bardziej po jaśniejszej stronie więc jeśli seria 300 jest podobna, to proponowałbym coś ciemniejszego z niezła średnica np Nad 326bee. W sumie to słyszałem je z Yamaha as501 może dlatego były jasne. Jeśli lubisz detaliczne granie możesz spróbować z Yamaha. Jakiej muzyki słuchasz I skąd jesteś bo mam dwa wzmaki na sprzedaż może udałoby Ci się posłuchać z nimi gravitonow.

8 minut temu, Kw202 napisał:

Spróbuj może topping mx 5. 

Na forum działa kilka salonów audio, myślę że wypożyczą Ci nawet na testy 

Nie będzie podobnie (mocny 2x35 W przy 8 ohm) co radmor? Nie będzie zbyt słaby?

Myślałem nad jakąś używka np. nad356bee

Bądź sprzedaż xDuoo XQ-50 Pro2 i kupić jakiś wzmacniacz z bluetooth.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
7 minut temu, Łukasz_72159 napisał:

Nie będzie podobnie (mocny 2x35 W przy 8 ohm) co radmor? Nie będzie zbyt słaby?

Myślałem nad jakąś używka np. nad356bee

Bądź sprzedaż xDuoo XQ-50 Pro2 i kupić jakiś wzmacniacz z bluetooth.

Tu masz link do testów tego Toppinga 

Tylko traktuj opinie z przymrużeniem oka. 

Za najsłodszą recenzję była nagroda

3 godziny temu, Łukasz_72159 napisał:

No to jest w takim razie coś innego. Do tego potrzebujesz rozdzielacz jak beresford.

Jaki budżet?

Ja bym pomyślał o xindak 06 albo starszy Cambridge cxa80 którego dostaniesz w fajnej cenie.

Piotr 

32 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No to jest w takim razie coś innego. Do tego potrzebujesz rozdzielacz jak beresford.

Jaki budżet?

Ja bym pomyślał o xindak 06 albo starszy Cambridge cxa80 którego dostaniesz w fajnej cenie.

Piotr 

1000-1500.

xindak wygląda ciekawie 

Ja zdecydowanie poleciłbym ci zakup używanego NADA 356. Jest to znakimity wzmacniacz z potężną rezerwą mocy. Producent deklaryje moc 80W na 8 omach, a w praktyce przy pomiarach okazuje się, że przy obciążeniu 8 omowym oddaje 120W, A przy 4 omach blisko 130W. Dżwiek jego jest masywny i dynamiczny.  Bas schodzi bardzo nisko. Średnica jest znakomita, pełna szczegółów. Wysokie tony są rzetelne i klarowne. Jest to wzmacniacz uniwersalny, który poradzi sobie z każdym rodzajem muzyki. Jest przy tym łaskawy dla starych nagrań, i żle zrealizwanych. Goraca rekomendacja. Pozdrawiam. BOGDAN.

AUDIOtrendt Kraków. Zapraszamy na odsłuchy. Doradzamy, pomagamy, rozwiązujemy problemy. Wypożyczamy sprzęt do domu.
Wszyscy forumowicze mogą liczyć u nas na atrakcyjne ceny!

www.audiotrendt.com.pl; tel.: 12 686 10 15 | 791 063 315 | 509 188 477

No to xindak się zmieści. Cambridge raczej nie.

Dopisz starego Denona 1060/1560 i harmana hk680

Piotr 

2 godziny temu, Audiotrendt napisał:

Ja zdecydowanie poleciłbym ci zakup używanego NADA 356. Jest to znakimity wzmacniacz z potężną rezerwą mocy. Producent deklaryje moc 80W na 8 omach, a w praktyce przy pomiarach okazuje się, że przy obciążeniu 8 omowym oddaje 120W, A przy 4 omach blisko 130W. Dżwiek jego jest masywny i dynamiczny.  Bas schodzi bardzo nisko. Średnica jest znakomita, pełna szczegółów. Wysokie tony są rzetelne i klarowne. Jest to wzmacniacz uniwersalny, który poradzi sobie z każdym rodzajem muzyki. Jest przy tym łaskawy dla starych nagrań, i żle zrealizwanych. Goraca rekomendacja. Pozdrawiam. BOGDAN.

Wzmacniacz zamówiony:)

Wybór to NAD C356 BEE po serwisie 🙂

Gość Kw202

(Konto usunięte)
54 minuty temu, Łukasz_72159 napisał:

Życzę przyjemności z nowych dźwięków. 

A tak z ciekawości, na czym ten serwis polegał?

29 minut temu, Kw202 napisał:

Życzę przyjemności z nowych dźwięków. 

A tak z ciekawości, na czym ten serwis polegał?

Poprawione zimne luty, wymiana kondensatorów małej pojemności, prądy spoczynkowe i napięcia.

Jak był dobry to teraz już zagra długo i bezproblemowo 🙂

29 minut temu, Łukasz_72159 napisał:

Poprawione zimne luty, wymiana kondensatorów małej pojemności, prądy spoczynkowe i napięcia.

Czyli standardowa procedura modeli nada które są używane 2 lata

Piotr 

Gość Kw202

(Konto usunięte)

Czyli wszystko powinno być git 😉 

Jeszcze raz życzę przyjemności 

Dzięki wszystkim za porady;)

Będę musiał też rozglądać się za urządzeniem podobnym do Dynavox AMP-S MKII.

Z tego co wyczytałem najważniejsze, żeby takie urządzenie miało przełącznik na 0. A te tańsze od tego niestety nie mają. Szkoda że ten dynavox tyle kosztuje.

7 godzin temu, Audiotrendt napisał:

Ja za to odbierałem go nieco inaczej. Masywny, napompowany bas. Tu się zgadzamy mniej wiecej. 

... Ale średnica krzykliwa i szorstka, a wysokie zapiaszczone. 

Po modzie za to, obiektywnie  dużo lepszy wzmacniacz, aczkolwiek już ze zmienioną barwą. 

Edytowane przez JaZzGot87

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

Gość Kw202

(Konto usunięte)
25 minut temu, Łukasz_72159 napisał:

Dzięki wszystkim za porady;)

Będę musiał też rozglądać się za urządzeniem podobnym do Dynavox AMP-S MKII.

Z tego co wyczytałem najważniejsze, żeby takie urządzenie miało przełącznik na 0. A te tańsze od tego niestety nie mają. Szkoda że ten dynavox tyle kosztuje.

Kolego jest duże prawdopodobieństwo że Radmora zawiniesz w kocyk i schowasz do szafy😉

Ja to przerabiałem kilkukrotnie mam w szafie już Yamahe ax 700,Yamahe a 500, Brauna a2. 

Że o cd nie wspomnę 😂 tych już nawet nie pamiętam. 

Jeżeli coś zagra lepiej nie chce się wracać do ciut gorszych piecyków 

Tak więc wstrzymaj się troszkę z zakupem tego przełącznika. 

Jak będę na drugiej chacie poszukam ci takiego pstryczka i jeśli go znajdę z chęcią ci go pożyczę, zapłacisz tylko za wysyłkę 

Edytowane przez Kw202
Teraz, Kw202 napisał:

Kolego jest duże prawdopodobieństwo że Radmora zawiniesz w kocyk i schowasz do szafy😉

Ja to przerabiałem kilkukrotnie mam w szafie już Yamahe ax 700,Yamahe a 500, Brauna a2. 

Że o cd nie wspomnę 😂 tych już nawet nie pamiętam. 

Jeżeli coś zagra lepiej nie chce się wracać do ciut gorszych piecyków 

Tak więc wstrzymaj się troszkę z zakupem tego przełącznika. 

Jak będę na drugiej chacie poszukam ci takiego pstryczka i jeśli go znajdę z chęcią ci go pożyczę, zapłacisz tylko za wysyłkę 

Radmora nie schowam 🙂 to pamiątka po Świętej pamięci Tacie. Dlatego też chciałbym aby od czasu do czasu trochę pograł 🙂

Dzięki, nie ma sprawy 🙂

Mam jeszcze takie proste pytanie 🙂

Podłączę do niego normalny przewód głośnikowy? Czy muszę nałożyć banany na kabel?

10 godzin temu, Łukasz_72159 napisał:

Mam jeszcze takie proste pytanie 🙂

Podłączę do niego normalny przewód głośnikowy? Czy muszę nałożyć banany na kabel?

Podłączysz goły przewód bez problemu. Polecam skręcić palcami miedziane druty ze sobą, wtedy łatwiej je włożyć w gniazdo i nie wystają. Wystające mogą powodować zwarcia.

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

Godzinę temu, Audiomagic.pl napisał:

Podłączysz goły przewód bez problemu. Polecam skręcić palcami miedziane druty ze sobą, wtedy łatwiej je włożyć w gniazdo i nie wystają. Wystające mogą powodować zwarcia.

Mam takie kable. Czyli wystarczy końcówki włożyć w miejsce wtyków bananowych?;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nieee, odkręcasz, masz tam w środku dziurkę, wkładasz i przykrecasz spowrotem. Ogarniesz ;) 

Zrobię Ci fote suba jak to wygląda bo mam wystawiony akurat. We wzmaku tak samo mniej więcej. Sorry za jakość. 

Ukryta Zawartość

Masz fote z Google 

images?q=tbn:ANd9GcRWiK_Uf7cBCRSQulXqjv0

Ukryta Zawartość

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

15 godzin temu, Łukasz_72159 napisał:

Mam takie kable. Czyli wystarczy końcówki włożyć w miejsce wtyków bananowych?;)

Screenshot_2022-07-27-20-31-01-987_pl.allegro.jpg

Tak, bez problemu. Te na zdjęciach mają pobielone końcówki (pocynowane), więc nie będzie problemu z włożeniem w gniazdo.

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

Nie wkładaj je w miejsca wtyków bananowych bo one wypadną.

Z tego co widzę na zdjęciu to one są skręcone i oblane cyną zgadza się?

To włóż je w miejsce gdzie standardowo wstawia się przewód tak jak pisał kolega wyżej. Odkrec , włóż przykręc.

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi