Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, Mariusz Dubiel napisał:

Jakie macie  wrażenia z odsłuchu muzyki na kablach zasilających SoundArt  Wile Ton ?

Masz jakieś doświadczenia z kablami innych firm ?  Do czego miały by być podłączone? Czego po zmianie na akurat te kable oczekujesz?

28 minut temu, Mariusz Dubiel napisał:

kabel był by podłączony do końcówki mocy 

Czego od kabla oczekujesz , co miał by poprawić ,jaka to końcówka,  jaką masz resztę systemu ?

Czemu ten a nie inne ?

Kabel ma tylko nie pogorszyć dźwięku końcówka mocy jest dual mono robiona na zamówienie  o mocy przy 4 ohm 526 w ,przedwzmacniacz Integra Research Onkyo ,RDC-7 oraz  Dvd RDV1 ,a jaki  kabel proponujecie ?myślałem o Acoustic zen Gargantua II P-3060 ale jest bardzo drogi 

Najpierw sprawdź czy zmiana kabla jest dla Ciebie na tyle słyszalna żeby wydawać  duże  pieniądze? 

Najlepiej wypożycz w sklepie audio jeden lub dwa tanie kable różnych producentów i przekonaj się sam w swoim systemie czy warto iść tą drogą.  Zawsze jak Ci się będzie podobać można pójść  w droższe wersje nic nie tracąc A nabierając doświadczenia w tej materii.

Pozdrawiam 

11 godzin temu, sir.jax napisał:

To ja tylko od siebie dodam...

Odliczanie tik tak tik tak.....

😉

Hahaha dokładnie. 

Miałem właśnie pisać here we go again. 

Ale jeszcze antykablarze nie wpadli 😛

Piotr 

• 6 miesięcy później...
W dniu 27.07.2022 o 11:59, Piotr Sonido napisał:

Hahaha dokładnie. 

Miałem właśnie pisać here we go again. 

Ale jeszcze antykablarze nie wpadli 😛

Piotr 

Kable zasilające Wile (mam 5.1 pro i 2020) to po prostu bajka, przy prawidłowej konfiguracji doboru mocy wzmacniacza do kolumn są perefekcyjne.

Edytowane przez elgreg
W dniu 10.02.2023 o 19:31, elgreg napisał:

Kable zasilające Wile (mam 5.1 pro i 2020) to po prostu bajka, przy prawidłowej konfiguracji doboru mocy wzmacniacza do kolumn są perefekcyjne.

Rozumiem że może się ten kabel wpasował w twoje gusta i system. Bo chyba nie bardzo rozumiem co on ma wspólnego z mocą wzmacniacza dopasowana do kolumn 🙂

ustalmy że w system się wpasował 🙂

W dniu 10.02.2023 o 19:31, elgreg napisał:

Rozumiem że może się ten kabel wpasował w twoje gusta i system. Bo chyba nie bardzo rozumiem co on ma wspólnego z mocą wzmacniacza dopasowana do kolumn 🙂

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jestem ciekaw czy komplet okablowania wile sprawdza się u posiadaczy wzmacniaczy lampowych o malej mocy i kolumn 4 omowych wymagających wzmacniacza 100-400 Wat

W dniu 26.07.2022 o 11:42, Mariusz Dubiel napisał:

Jakie macie  wrażenia z odsłuchu muzyki na kablach zasilających SoundArt  Wile Ton ?

De gustibus non est disputandum

2 godziny temu, Yankes napisał:

Ja mam głośnikowe wile ton i 5.1. Połączenie w bi-wire. Porównywałem te kable. W moim systemie jedne i drugie grają bardzo dobrze. Wile ton ciut lepiej prezentuje średnie tony, poza tym są bardzo podobne, przynajmniej u mnie. Mam też zasiljące tych serii, bezpośrednio porównywałam na DAC i wzmacniaczu. Sam nie wiem, który prezentuje się lepiej, po prostu obydwa kable robią dobrą robotę. XLR 5.1 porównywałem z RCA Albedo Monolith - obydwa sa bardzo dobre, ostatecznie zostawiłem XLR wile 5.1. 

50 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No dobra ale generalnie słyszysz wpływ tych kabli w porównaniu do innych? 

Zagłosuj w ankiecie 🙂

Sześć miesięcy stażu na Forum, to stanowczo zbyt krótko żeby słyszeć kable.🤭

1 minutę temu, Yankes napisał:

Sześć miesięcy stażu na Forum, to stanowczo zbyt krótko żeby słyszeć kable.🤭

Ale kolega jest tu od 2015 roku 🙂

45 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No dobra ale generalnie słyszysz wpływ tych kabli w porównaniu do innych? 

Zagłosuj w ankiecie 🙂

Głosowałem w ankiecie, ale uważam, że pytania trochę wprowadzają w błąd - po prostu sam nie wiedziałem, co dokładnie autor miał na myśli w słowie "brzmienie" - czy te kable coś od siebie dodają, czy najmniej psują. Mam trzy inne kable o innej charakterstyce - jeden nic od siebie nie dodający (czyli sam w sobie neutralny w brzmieniu w moim rozumowaniu), drugi podkręcajacy bas, trzeci podkręcający wyższe tony, co objawia się w dźwieku szczegółowością, holografią. Kable zasilające wile (mam 5.1 o ton2020) biją je wszytkie na głowę, gdyż na kablach wile wszytko u mnie jest lepsze  - rozdzielczość basu, dynamika basu, kontrola basu, dynamika i rozdzielczość średnich tonów. O wysokich nie chcę się wypowiadać, gdyż muzykę puszczam z laptopa - usb, kompresja dźwięku "zabija" życie wysokich tonów, ale są na znanych mi utworach lekko bardziej rozdzielcze, nic nie męczące. "Przygodę" z Wile zacząłem od kupna zasilającego wile 5.1 moc pro 3 metry do wzmacniacza - po 30 minutach słuchania muzyki wiedziałem, że muszę mieć pozostałe do całego systemu audio. Obecnie czekam na kolejne zasiljace.

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Autor Mariusz Dubiel jest od 6 miesięcy.

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Fakt, jak zakupiłem MA PL 200 to dopiero po 10 mc kupiłem Albedo Air2 i Monolith. z zasilaniem zacząłem kombinować po roku, bo po prostu nie było basu (zawsze słyszałem - musi pan wygrzać sprzęt). Pierwszy szok był jak wzmacniacz przepiąłem z listwy zasilajacej z filtrami prosto w ścianę - i tak się zaczęło 🙂 Nigdy wcześniej nie myślałem, że zasilanie jest takie ważne, zawsze myślałem że prąd to prąd i tyle. 6 lat miałem sprzęt wpięty w odwrotnej fazie (tak narzucało gniazdko z bolcem i kabel) - dźwięk mi się rozjeżdżał na boki i oglądanie filmów było udręką (niewyraźne lektor - myslałem, że to wina akustyki mojego pomieszczenia).

Faktycznie jest taka kwestia że do kabli należy dojść z upływem czasu.

Wiele salonów oczywiście od razu je proponuję jednak odsłuch ich w nie swoich warunkach jest mało adekwatny mając już takie zakupione pewnie nie za małe fundusze nie bardzo chcemy je wymieniać.

Fajnie że jesteś z nich zadowolony 🙂

37 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Faktycznie jest taka kwestia że do kabli należy dojść z upływem czasu.

Wiele salonów oczywiście od razu je proponuję jednak odsłuch ich w nie swoich warunkach jest mało adekwatny mając już takie zakupione pewnie nie za małe fundusze nie bardzo chcemy je wymieniać.

Fajnie że jesteś z nich zadowolony 🙂

W sumie to sprzęt (kolumny, wzmacniacze, DAC) kupowałem w salonach w Katowicach. Mam też swoje przemyślenia jaki salon muzyczny byłby dla mnie ideałem.

Jak już miałem swoje trzy wcześniejsze kable zasiljace, o których pisałem, wypozyczałem z salonu kable zasilające w przedziale cenowym 3-6 tysięcy - po prostu te kable nic więcej nie robiły, albo robiły mniej niż te trzy moje odkupione od innych osób za mniejsze pieniądze.  Po zakupie jednego kabla zasiljącego Wile omniemiałem z wrażenia, że może być taka poprawa. Gdy już wszytko spiąłem za pomocą Wile to pomimo Hegla pojawiły się dźwięki, które znam z koncertów na żywo - to chyba najlepiej oddaje, w jakim kierunku to u mnie poszło. 

No w kablach to wcale nie jest powiedziane że dokładanie 2-3 razy tyle da taki sam efekt. Też spotkałem się z tym że kablem znacznie droższy nie wpasował się w system