Skocz do zawartości
IGNORED

DAC który pasuje do Unison Research Unico Due, Forte IV

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, ostatnie 7 wieczorów, przeznaczyłem na edukację.. i stawiając kropkę nad "i" chciałem podpytać.

Nie mam dużego doświadczenia. Jedyne porównanie miałem z electrocompaniet ecd-2. Było bardziej lampowo, cieplej od wbudowanego w mojego UNISON Unico Due daca.

Mój zestaw: Unison Unico Due, Klipsch Forte IV + transfer Bluesound Node gen 3

Szukam DACa, który pasowałby do tego zestawu. Budżet do 12k. Używane i nowe.

Na chwile obecną mój rozstrzał jest dość spory. Waham się między sigma delta, a r2r.

Na celowniku:

1. Musician Audio PHOENIX
2. Musician Audio PEGASUS
3. Topping D90
4. Audio-gd R2R-7 mkI
5. mod zasilania Bluesound
6. a może pozbyć się Bluesounda i kupić tylko jedną skrzynkę NAD C658

Edytowane przez wiaderko1
dodanie

Ja w tym budżecie mam zestaw Denafrips Pontus II i w roli transportu Silent Angel M1T. I ten zestaw naprawdę dobrze gra. Zwłaszcza na złączu I2S.  Ciekawa alternatywa to Chord Qutest i poszukać do niego używanego Lumin U1 mini.  I zapomnij o tych wszystkich "forumowych killerach" w rodzaju Toppinga. To dobry sprzęt w swojej klasie cenowej a nie w zakładanym przez Ciebie budżecie 

Cześć,

a jakiego dźwięku byś oczekiwał? Czy bardziej odpowiada Ci ciepło, które pokazał ECD-2 czy szukasz czegoś bardziej szczegółowego?

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

15 minut temu, wiaderko1 napisał:

preferuje dźwięk bardziej ciepły-lampowy, niż techniczny

To tylko R2R.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Cześć,
Wszystko zależy jakiego brzmienia oczekujesz. Jeśli chciałbyś iść w kierunku muzykalności to koniecznie rozważyłbym Audio GD R2R 7 lub polskiego Lampizatora, którego sam prywatnie jestem użytkownikiem. 

Więcej świeżości uzyskasz podłączając Chorda Qutest czy NuPrime DAC10. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Cześć, ostatnie 7 wieczorów, przeznaczyłem na edukację.. i stawiając kropkę nad "i" chciałem podpytać.
Nie mam dużego doświadczenia. Jedyne porównanie miałem z electrocompaniet ecd-2. Było bardziej lampowo, cieplej od wbudowanego w mojego UNISON Unico Due daca.
Mój zestaw: Unison Unico Due, Klipsch Forte IV + transfer Bluesound Node gen 3
Szukam DACa, który pasowałby do tego zestawu. Budżet do 12k. Używane i nowe.
Na chwile obecną mój rozstrzał jest dość spory. Waham się między sigma delta, a r2r.
Na celowniku:
1. Musician Audio PHOENIX
2. Musician Audio PEGASUS
3. Topping D90
4. Audio-gd R2R-7 mkI
5. mod zasilania Bluesound
6. a może pozbyć się Bluesounda i kupić tylko jedną skrzynkę NAD C658

Obecnie testuje Musicala M6x Dac z pre M6s i końcówka Unico DM. Dac wraz z preampem tworzą bardzo udany tandem. Jest ciepło, ale nie za ciepło, jest średnica i bardzo ładnie różnicowaną góra.
Ostatni pomysł jest kiepski bluesound jest super, ale dac i pre w tym C658 niewiele wnoszą.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

cześć, zdecydowałem się finalnie na Pegasusa. Moje uszy są usatysfakcjonowane

Dzisiaj oddaje go do oceny bardziej wyrafinowanemu koledze muzykowi. Jeżeli wnioski będą warte opisania. Dam znać.

Miałeś okazję porównać z jakimiś innymi? Ja w tym budżecie szedł bym w denafrips albo Qutest.

Ale Pegasusa oo prostu nie znam.

Piotr 

14 hours ago, Piotr Sonido said:

Miałeś okazję porównać z jakimiś innymi? Ja w tym budżecie szedł bym w denafrips albo Qutest.

Ale Pegasusa oo prostu nie znam.

Piotr 

zorientowałem się, że mam stare konto, więc pisząc z pierwotnego

porównywałem tylko z DAC unisona i DAC electrocompaniet ecd-2

ECD i Pegasus, jest sporo podobienstw, ale Pegasus ma dużo większą scenę i dużo większą separacje. Oba sa bardzo muzykalne.

On 8/20/2022 at 6:04 PM, Piotr Sonido said:

A z ciekawości. Co jest środkiem dla tego DACa?

Piotr 

nie wiem czy dobrze rozumiem, chodzi o schemat w jakim jest spieta całość ? bluesound - dac - unico due

W dniu 21.08.2022 o 21:52, czuguri napisał:

nie wiem czy dobrze rozumiem, chodzi o schemat w jakim jest spieta całość ? bluesound - dac - unico due

Nie. Przepraszam słownik poprawił. 

Miało być źródłem dla tego DACa.

Piotr 

Ja bym dorzucił do stawki naszego zawodnika: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ma aż 4 przetworniki BurrBrown, lampi na wyjściu i kilka fajnych opcji dostrajania brzmienia. Jego cena wyjściowa przekracza nieco budżet, ale jestem pewien, że nasi dealerzy będą w stanie coś z tym zrobić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
29 minut temu, iFi Audio napisał:

Ukryta Zawartość

Ma aż 4 przetworniki BurrBrown, lampi na wyjściu i kilka fajnych opcji dostrajania brzmienia. Jego cena wyjściowa przekracza nieco budżet, ale jestem pewien, że nasi dealerzy będą w stanie coś z tym zrobić.

No cacuszko ! Tylko drogie ...

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

On 8/24/2022 at 9:20 PM, iFi Audio said:

Ukryta Zawartość

ładne ale drogie, Pegasusa upolowałem za 4800 brutto

o i znalazlem jeszcze takie cos

Ukryta Zawartość

W dniu 26.08.2022 o 23:48, czuguri napisał:

ładne ale drogie, Pegasusa upolowałem za 4800 brutto

o i znalazlem jeszcze takie cos

Dobra cena :) Pegasus to inna architektura i inny styl grania. Ważne, żebyś był zadowolony.