Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel zasilający z glosnikowego?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Trafiłem w internecie na taki film jednego z moich ulubionych audio-youtuberów. 

Uzywa on dwóch przewodników z kabla glosnikowego Mogami w3104, żeby skonstruować swój kabel zasilający.

Co o tym sądzicie? Czy te przewody zaprojektowane do kabla glosnikowego jak będą zasilały potężny wzmacniacz to się nie przegrzeją? Mogami podaje dla nich dc500v/15sek 

Jak w ogóle ocenicie ten projekt? Chciałbym coś takiego zrobić. Znalazłem taka specyfikacje tego przewodu na stronie producenta. Martwi mnie maksymalna temperatura 70 stopni. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/159520-kabel-zasilaj%C4%85cy-z-glosnikowego/

Ja swego czasu robiłem zasilające z VdH d352. Oczywiście każda żyła była w rurce izolującej z powodu jak powyżej. Było to dużo lepsze od kabli, które przychodziły w standardzie. 

Były to czasy, gdy jedyny dostępnym zasilającym był Velum za chyba 4tyś złotych... Dziś nie wiem czy jest sens. Jest tyle materiału dostępnego na rynku. Neotech, Duelund, Furu i masa innych. 

Swoją drogą, mogą i 3104 to zaskakującodobry, jak na cenę głośnikowiec. Tyle, że Neotech z miedzią OCC powinien być lepszy niż mogą i z OFC. Przynajmniej w teorii... 

Jest sporo gotowych faktycznie, ale z tego co koledzy pisza efekty różne. Ten podobno jest porównywalny z ps audio ac12. Co mnie nie dziwi bo Mogami ma świetna miedź w swoich kablach. Przekrój samych żył jest aż nadto wystarczający bo to przewodni po 4mm2, ale pewnie problem leży w ich izolacji, która jest cienka i nie stworzona to przesyłu prądu o takim natężeniu. Ale może macie racje… może to zbyt duże ryzyko… 

1 hour ago, Mateolo2 said:

Co o tym sądzicie?

Sądzę że znacznie więcej kolega osiągnie dając zwykły kabel 3 żyłowy. Warto sprawdzić czy w instalacji jest poprawny uziom oraz sprawić sobie najprostszy filtr emi z Ali za kilka dych.

Jesli zasilacz nie jest typu kilkaset wat to spokojnie wystarczy 1mm2. Na 4mm2 to można ciągnąć spawarkę o mocy 10tys wat.

Kabel zasilający nie ma żadnego wpływu na pracę systemu audio.

Tutaj fajny film w temacie:

Możesz dac do takiego filtra link? 

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Sądzę że znacznie więcej kolega osiągnie dając zwykły kabel 3 żyłowy. Warto sprawdzić czy w instalacji jest poprawny uziom oraz sprawić sobie najprostszy filtr emi z Ali za kilka dych.

Jesli zasilacz nie jest typu kilkaset wat to spokojnie wystarczy 1mm2. Na 4mm2 to można ciągnąć spawarkę o mocy 10tys wat.

Kabel zasilający nie ma żadnego wpływu na pracę systemu audio.

Tutaj fajny film w temacie:

No właśnie wiem, ze 4mm2 to aż nadto. Tylko tak jak pisałem. Boje się w tym głośnikowym izolacji, która nie spełnia pewnie norm bezpieczeństwa pod kątem przesyłu prądu. Głupio by było sobie chałupę spalić… 

10 minutes ago, Mateolo2 said:

Mam coś takiego:

Ukryta Zawartość

Warunkiem pracy takich filtrow jak i poprawnego ekranowania jest żebyś miał przewód ochronny podłączony do poprawnie wykonanego uziomu - jak nie masz to bym się postarał o taki. 

Jest też projekt Adama Tatusia filtra emi w jego książce "proste wzmacniacze lampowe" jakbyś chciał zrobić swój na dobrych częściach.

15 minutes ago, Mateolo2 said:

No właśnie wiem, ze 4mm2 to aż nadto. Tylko tak jak pisałem. Boje się w tym głośnikowym izolacji, która nie spełnia pewnie norm bezpieczeństwa pod kątem przesyłu prądu. Głupio by było sobie chałupę spalić… 

Jest film reduktora szumu jaki wpływ mają poszczególne elementy toru na całość systemu audio. Kabel zasilający ma mniej więcej taki wpływ jak wężyk paliwowy w samochodzie na jego moc, przyspieszenie i trzymanie się zakrętów.

Ukryta Zawartość

Ciekawe zabawy sa tu opisywane. Tak trochę straszno jest. Przyzwyczajenie każe ignorować zagrożenie stwarzane przez  napięcie sieciowe 230VAC. A źródło zasilania sieciowego o takim napięciu spokojnie może spowodować zejście śmiertelne i wcale nie jest niespotykane. Wszystkie sprzedawane urządzenia musza mieć budowę (w tym kabel zasilający) o odpowiedniej budowie. Jest to zależnie od pobieranej mocy, ale tez środowiska eksploatacji. W przypadku urządzeń audio pobory nie są zazwyczaj duże, a środowisko nie wymagające (suche, z małymi ryzykiem uszkodzenia mechanicznego ) . Ale to nie zwalnia od stosowania kabli o odpowiedniej konstrukcji: przekroju, ilości żył i izolacji.  

Według DIN VDE 0298 i IEC 183 napięcie nominalne kabla oznacza się jako U0/U, przy czym:
U0 = napięcie nominalne pomiędzy przewodem a metalową otuliną, ziemią, lub przewodem ochronnym (neutralnym)  oraz
U = napięcie nominalne pomiędzy przewodami fazowymi, przy prądzie trójfazowym U= √3 U0

My nie mamy instalacji trójfazowej i napięcia międzyfazowego i stosujemy kable o napięciu U0 min 300V. Idziemy do hurtowni, lub sklepu tak zwanego elektrycznego i prosimy na przykład OMY H03VV-F o przekroju z zakresu od 0,5mm2 do 1,5mm2 2 lub 3 żyłowy (z przewodem ochronnym) i jest ok. Dlaczego to ma być kabel głośnikowy zwykle o  nieznanym napięciu Uo nie wiem. Chyba, że ktoś lubi życie według zasady  no risk, no fun, jest ubezpieczony, a rodzina poinformowana. 

I co z tego, że ubezpieczony? Przecież w razie wypadku, czy pożaru sprawdzane są okoliczności doprowadzające do zdarzenia- jeśli wyczają, że wykorzystany przewód nie spełnia norm, o odszkodowaniu zapomnij, a w przypadku wypadku, masz na karku prokuratora.

A tak w ogóle, to przewód głośnikowy w roli zasilającego, to najzwyczajniej głupi pomysł.

Ja osobiście nie widzę sensu robienie z taniego kabla głośnikowego kable sieciowego. Zakup kabla, oplotu metalowego, oplotu zewnętrznego do tego doliczyć koszty transportu, robocizna  bez sensu. Lepiej w takim wypadku skorzystać min. z gotowych produktów .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Mateolo2 napisał:

Jest sporo gotowych faktycznie

Nie musisz kupować gotowych. Neotech czy duelund sprzedają materiał z którego można ukręcić dowolną sieciówkę, pomysłów w internecie jest masa. Dodajmy materiałów spełniających normy elektryczne. DIY jest fajne. 

17 godzin temu, patefonik napisał:

Nie musisz kupować gotowych. Neotech czy duelund sprzedają materiał z którego można ukręcić dowolną sieciówkę, pomysłów w internecie jest masa. Dodajmy materiałów spełniających normy elektryczne. DIY jest fajne. 

No wlasnie 🙂 Widzę, ze czujesz o co mi chodzi 🙂 A masz może linki do takich materiałów bo ja od nich widzę tylko gotowce 😞 

Znalazłem coś takiego jak duelund dca12ga 600v. Znacie może jeszcze jakieś godne polecenia kabelki w okolicach do 60 zł metr z których można złożyć zasilający? Z gotowców w tych cenach wpadła mi w oko Kacsa fp25 oraz belden 19364. Ale czy to jest coś warte tego nie wiem.

2 godziny temu, Mateolo2 napisał:

masz może linki do takich materiałów

Praktycznie chyba każdy neotech w teflonie jest na 600V czyli się nadaje... Szukaj pod hasłem Hook up wire. 

Te duelund ponoć są bardzo dobre. Osobiście nie testowałem, ale w Googlach jest masa informacji i testy. 

Swoją drogą poszukaj pod hasłem helix. Ta geometria ma dobre opinie, nawet tu na forum był wątek. 

Ok, to chyba zrobię z tego deulunda, ale na uziemienie kupię zwykły kabel 12awg z budowlanego, byle by tylko przekrojem pasował. Bo chyba na uziemienie już nie trzeba stosować takiego samego przewodnika. A na dwóch metrach to jednak 120 zł oszczędności 🙂

Edytowane przez Mateolo2

Ja mam zrobioną sieciówkę z Klotz LY225.Jest na stałe zamontowany we wzmacniaczu słuchawkowym i tak już służy z 10 lat.W karcie katalogowej mamy max.napięcie 300v i test kv 1 minuta.Osobiście nie widzę powodu żeby nie eksperymentować,o ile trzymamy się tego co podaje producent.

21 minut temu, piku bb napisał:

Ja mam zrobioną sieciówkę z Klotz LY225.Jest na stałe zamontowany we wzmacniaczu słuchawkowym i tak już służy z 10 lat.W karcie katalogowej mamy max.napięcie 300v i test kv 1 minuta.Osobiście nie widzę powodu żeby nie eksperymentować,o ile trzymamy się tego co podaje producent.

No tak, ale pytanie co by było gdybys podłączył tak kabelek do monobloki 500 watt 

Masz czajnik elektryczny? Jeśli tak to ma on moc ok.1800W i po włączeniu pobiera w sposób ciągły taką moc. Sprawdź jak wygląda przewód zasilający takiego czajnika.

20 minut temu, Mateolo2 napisał:

No tak, ale pytanie co by było gdybys podłączył tak kabelek do monobloki 500 watt 

Szczerze to nie wiem,ale myślę że nic się nie stanie.Słuszną uwagę dał przmor.Aż zerknąłem na przewód od tostera-bździna grubości jednej żyły w tym Klotzu,a pobór 700watt.

500 watt

700watt

A może by tak po ludzku: 500 watów, 700 watów, albo 500 W, 700 W.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

36 minut temu, artw napisał:

aż się boję czytać, brak podstaw jest zatrważający

Aj tam.
Pamiętaj,że w dziedzinie HiEnd Audio wiele rzeczy jest nieodkrytych,i oficjalna nauka o tym nie wie.
Martwa wiedza wyniesiona ze szkoły nie nadąża za rozwojem świata audio,dlatego nie ma na ten temat artykułów czy opracowań,o fachowej prasie nie wspominając-ani bron boże (Boże) o patentach,których nie ma.
Jak i nobli za wybitne-dobra,nie czepiam się

Bibliografia,źródła-to domena starszego pokolenia,które nie miało do czynienia z prawdziwym HiEnd,i które,jeśli nawet rozumie w porywach o co może chodzić,to tego nie słyszy.
Nie rozumieją przedmiotów "kwantowych",nie wiedzieli,że aby poprawić brzmienie trzeba kupić kabel,tfu,interkonekt-a nie zwykły wzmacniacz tylko lepszy...

Słaby model biznesowy (wzmacniacz 2000 elementów,wiedza,badania,doświadczenia)
dziś za ta sama cenę,bez badań,zaplecza-kabel-za 20 000zł.
Wygrywa nowa idea-biznes bez granic moralnych-dla ludzi bez granic finansowych

oto nowy,wspaniały świat
Zaraz-ale to już było?
Cos tam ktoś cos przewidział jakoś??
Huxley?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

"DIY to przyjemność grzebania w sprzętach"

A że chłopaki grzebią w napięciach sieciowych... czują się mocni... 😉

niech grzebią...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 27.08.2022 o 13:36, Mateolo2 napisał:

No to druga sprawa.Jeżeli taki kabel byłby przyczyna pożaru-płacisz z własnej kieszeni,bo żadne ubezpieczenie tego nie obejmie...

• Redaktorzy
W dniu 27.08.2022 o 13:36, Mateolo2 napisał:

Głupio by było sobie chałupę spalić… 

Są audio hobbyści, którzy poświęcą wiele dla lepszego brzmienia. Nawet kosztem bezpieczeństwa.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

"DIY to przyjemność grzebania w sprzętach"
A że chłopaki grzebią w napięciach sieciowych... czują się mocni...

Ja bym tym „grzebaczom“ zalecal rzut okiem na naklejki z tylu wzmacniacza albo tych innych ustrojstw, ktore chca podrasowac.

Przyklad
Takie topowe „piece“ Akusa albo Luxmana pobieraja 300W

Ukryta Zawartość

A teraz porownaj je z takim czajnikiem: 2000-2400W

IMG_2268.thumb.jpg.468bde98aa31046b06d4c0db51dcfad5.jpg

Pobor mocy takiego wzmacniacza i zwiazana z tym wymagana grubosc kabli jest smiechu warta

Do tego wystarczy kabelek do dzwonka przed drzwiami

Musial bym na glowe upasc, by (jak coniektorzy) uzyc 4qmm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawda, prawdą, ale żeś pojechał po bidokach audio filach.

No nie godzi się żeby tak od razu porównywać zwykły el. czajnik do herosów i legend haj endu?

Wstydu posiadasz deficyt? 🤣

• Pokaż nowe odpowiedzi