Skocz do zawartości
IGNORED

Ile wolnej przestrzeni wokół wzmacniacza lampowego?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Interesuje mnie ile wolnej przestrzeni wokół siebie potrzebuje wzmacniacz lampowy. Jak to wpływa na eksploatację i żywotność lamp?

Pytanie bierze się stąd, że mam w planie (bliższym czy dalszym - Jaszczomp mnie skubie 🙂 ) zakup Line Magnetic LM-845IA i mogę mieć kłopot z zapewnieniem większej przestrzeni od góry - wiadomo, że ów gorąc będzie walił głównie w górę. O ile dookoła wzmacniacz wg instrukcji wymaga po 15 cm (żaden problem w zapewnieniu mu tego), to od góry nie wiem... Temat jest oczywiście bardziej ogólny, i nie musi się odnosić tylko i wyłącznie do tego jednego wzmacniacza. Bardzo mnie ciekawią doświadczenia użytkowników różnych wzmacniaczy, oczywiście o głos proszę przede wszystkim tych, którzy mają coś nad swoimi piecami lampowymi, a nie stoją one w wolnej przestrzeni.

• Redaktorzy

U mnie LAR IA-30 MKII. Lampy mocy 4xEL34, schowane w obudowie. Górny blat oddalony jest o jakieś 15cm od powierzchni górnej obudowy wzmacniacza. Jest OK. Stolik - wiadomo - nagrzewa się.

Gdybym miał możliwość, to dałbym wzmacniacz na górę. Ale tam jest miejsce zarezerwowane dla gramofonów i phono pre.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

22 minuty temu, irimi napisał:

Bardzo mnie ciekawią doświadczenia użytkowników różnych wzmacniaczy, oczywiście o głos proszę przede wszystkim tych, którzy mają coś nad swoimi piecami lampowymi, a nie stoją one w wolnej przestrzeni.

Dużo czasu i energii poświęciłem modernizacji poprzedniego stolika audio. Tam środkowy blat przeciąłem "na pół", bo przestrzeni nad wzmacniaczem było tylko na 4cm. Istne piekło.

7 minut temu, kangie napisał:

[...]

A wyglądało to po modernizacji tak:

pobrane~2.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie
Cyt.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Dzięki za pierwszy głos. U mnie sytuacja jest o tyle trudna, że nie mogę iść ze stolikiem wszerz. Tylko w górę. Pracuje w tej chwili na znakomitym tranzystorze i lampa to byłby drugi piec. Top to miejsce na gramofon, do którego mam zrobiona obudowę z plexi i trzeba ja jakoś w górę zdjąć. Jak mam 164cm wzrostu w kapeluszu, to problem dosłownie narasta 🙂

3 godziny temu, irimi napisał:

Jak w temacie. Interesuje mnie ile wolnej przestrzeni wokół siebie potrzebuje wzmacniacz lampowy. Jak to wpływa na eksploatację i żywotność lamp?

Pytanie bierze się stąd, że mam w planie (bliższym czy dalszym - Jaszczomp mnie skubie 🙂 ) zakup Line Magnetic LM-845IA i mogę mieć kłopot z zapewnieniem większej przestrzeni od góry - wiadomo, że ów gorąc będzie walił głównie w górę. O ile dookoła wzmacniacz wg instrukcji wymaga po 15 cm (żaden problem w zapewnieniu mu tego), to od góry nie wiem... Temat jest oczywiście bardziej ogólny, i nie musi się odnosić tylko i wyłącznie do tego jednego wzmacniacza. Bardzo mnie ciekawią doświadczenia użytkowników różnych wzmacniaczy, oczywiście o głos proszę przede wszystkim tych, którzy mają coś nad swoimi piecami lampowymi, a nie stoją one w wolnej przestrzeni.

Miąłem ten wzmacniacz (LM-845IA) przez 4 lata i myślę ze kluczowe jest to aby urządzenie nie stało w żadnej półce lub w jakkolwiek innym miejscu bez swobodnego przepływu powietrza w gorę. Triody 845 (te duże lampy) to istne generatory ciepła. Temperatura jakie wytwarzają te "termosy" ni jak się ma do tego jak grzeją lamp EL34 czy KT. Podczas pracy wzmacniacza do 30cm nad nim czuje się wyraźnie sporą emisję cierpła. Zresztą w testach wielokrotnie pada informacja o konieczności zapewnienia LM-845IA odpowiedniego chłodzenia oraz ostrzega się przed niebezpieczeństwem poparzenia o dzieciach nie wspomnę.

• Redaktorzy

Irimi, a może na górę stolika nowy wzmacniacz, a gramofon położysz na półce przykręcanej do ściany?

Czy masz na to miejsce? Przewody sygnałowe phono nie mogą być zbyt długie...

4 godziny temu, kangie napisał:

Irimi, a może na górę stolika nowy wzmacniacz, a gramofon położysz na półce przykręcanej do ściany?

Czy masz na to miejsce? Przewody sygnałowe phono nie mogą być zbyt długie...

Niestety nie za bardzo. Ponadto ściana to gipsówka działowa. Sytuacja taktyczna wygląda w ten sposób:

Ukryta Zawartość

Oczywiście do konkretnego słuchania głośniki sobie mogę rozstawiać, ale pomieszczenie jest małe (stąd też taki, a nie inny wybór głośników) i upakowane regałami na płyty i inne duperele.

4 godziny temu, dlmtb napisał:

Miąłem ten wzmacniacz (LM-845IA) przez 4 lata i myślę ze kluczowe jest to aby urządzenie nie stało w żadnej półce lub w jakkolwiek innym miejscu bez swobodnego przepływu powietrza w gorę. Triody 845 (te duże lampy) to istne generatory ciepła. Temperatura jakie wytwarzają te "termosy" ni jak się ma do tego jak grzeją lamp EL34 czy KT. Podczas pracy wzmacniacza do 30cm nad nim czuje się wyraźnie sporą emisję cierpła. Zresztą w testach wielokrotnie pada informacja o konieczności zapewnienia LM-845IA odpowiedniego chłodzenia oraz ostrzega się przed niebezpieczeństwem poparzenia o dzieciach nie wspomnę.

No właśnie - tego się obawiałem. Kupując już tej lasy wzmacniacz musze zapewnić mu absolutny komfort pracy. Bardzo cenna uwaga - dzięki.
Zatem czeka mnie jednak przemyślenie ustawiania tego wszystkiego w przyszłości. Już przy remoncie mieszkania i tak całe M4 było obmierzone linijką co do centymetra i to jedyna możliwa w tej chwili lokalizacja sprzętu. Głównie z uwagi na to, że w domu jest kolejny audiofil...

DSC_7524-exp.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez irimi

Na tych półkach masz w cholerę miejsca, w zupełności wystarczy, boki też są otwarte, jest przepływ powietrza.
Też miałem lampę przy małym dziecku, nigdy się nie poparzył, choć na początku parę razy trzeba było przypominać, żeby nie tykał. Dzieci nie są takie głupie. Nawet jak nie dopilnujesz i się sparzy, to tylko raz:)
Ewentualnie można dać kratkę zabezpieczającą.

Jak nie masz 2 lewych rąk to z tyłu możesz zamontować jakiś cichy wentylatorek, ale nie sądzę żeby to było konieczne.

Edytowane przez Allmr
  • Moderatorzy

Tak duże lampy potrzebują chłodzenia. Moje GMki rozgrzewają się do 300 stopni Celsjusza gdy małe lampy raptem do 130. Duża temperatura pracy skraca żywotność lampy więc im lepsze chłodzenie tym pograją dłużej.

@irimi po co Ci tak duży wzmacniacz skoro pomieszczenie małe? Szukałabym czegoś mniejszego a bardziej wyrafinowanego z większym wyborem lamp.

Co do dziecka. Może uszkodzić lampy kiedy wzmacniacz nie jest włączony moim zdaniem nie powinno mieć dostępu do takiego sprzętu.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

7 minut temu, Allmr napisał:

Na tych półkach masz w cholerę miejsca, w zupełności wystarczy, boki też są otwarte, jest przepływ powietrza.

W tym rzecz, że to co jest zostaje. Ten stelaż sobie sam zaprojektowałem - zaprojektowanie wyższego po dokładnych pomiarach nie stanowi problemu, a mam znajomego, który robi takie stelaże (zrobił mi zarówno ten stelaż jak i widoczne stojaki pod Falcony), więc i cena mnie nie zabije przy zakupie nowego. Teoretycznie mogę zaprojektować stelaż tak by 845 miały 15 cm przewiewu nad sobą. Tyle czy wtedy nie będę zmuszony używać "prezesówki" by wejść wyżej i unieść osłonę gramofonu... Na szczęście nigdzie mi się nie spieszy i jakieś rozwiązanie znajdę, natomiast ciekawi mnie konieczność zapewnienia wentylacji tak czy siak.

6 minut temu, Seyv napisał:

@irimi po co Ci tak duży wzmacniacz skoro pomieszczenie małe? Szukałabym czegoś mniejszego a bardziej wyrafinowanego z większym wyborem lamp.

To nie jest aż tak duży wzmacniacz. Gabarytowo 36 szer. x25 wys. x34 gł. 2x22W. Falcony są 15 ohm i 83dB skuteczności - niewiele. Znajomy ma taki tandem i pięknie to gra. Ale - nie podejmuję jeszcze decyzji. Mam czas by się porozglądać.

Lampowiec musi mieć przestrzeń nad sobą - fizyki nie oszukasz i ciepło wędruje do góry. Temperatura musi mieć ujście. U mnie obecnie jest tak i dla mojego SET wystarcza w zupełności:

Ukryta Zawartość

Wcześniej podwieszona półka z "krzemowcem" była niżej i gołym okiem było widać jak bambus odkształca się pod wpływem gorąca. U mnie lampy to 6C33C, ale 845 również grzeją się mocno i ograniczenie przestrzeni ponad wzmacniaczem to proszenie się o kłopoty 😉

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, AudioAddicted napisał:

Lampowiec musi mieć przestrzeń nad sobą - fizyki nie oszukasz i ciepło wędruje do góry. Temperatura musi mieć ujście... ...845 również grzeją się mocno i ograniczenie przestrzeni ponad wzmacniaczem to proszenie się o kłopoty 

Moje smutne podejrzenia się sprawdzają. Łatwo zatem nie będzie, ale to z kolei wymusi jakiś pomysł na rozwiązanie problemu 🙂
PS. Na dole jakiś zacny Marantz CD52? Miałem kiedyś CD42 potem CD63... Eh.... 🙂

• Redaktorzy
9 godzin temu, AudioAddicted napisał:

Lampowiec musi mieć przestrzeń nad sobą - fizyki nie oszukasz i ciepło wędruje do góry. Temperatura musi mieć ujście. U mnie obecnie jest tak i dla mojego SET wystarcza w zupełności:

Racja 100%. U mnie te 15cm wystarcza. Z drugiej strony EL34 nagrzewają się do 140 st.C. Nie to co diabełki, 350-400st.C.

Tomek, kilka razy wspominałem twe wpisy z AM i kilka razy naszła mnie ochota aby posłuchać Twojej konstrukcji kolumn u siebie i jak by wypadły z moimi staruteńkimi NS-1000M. Ale wiem że z UK do Polski raczej nie wysyłasz. Szkoda, że nie mieszkamy bliżej siebie. Twoje ZG wyglądają zacnie i przypuszczam, że też tak grają.

Edytowane przez kangie
Dopisane słowo

W dniu 30.08.2022 o 19:50, irimi napisał:

W tym rzecz, że to co jest zostaje. Ten stelaż sobie sam zaprojektowałem - zaprojektowanie wyższego po dokładnych pomiarach nie stanowi problemu, a mam znajomego, który robi takie stelaże (zrobił mi zarówno ten stelaż jak i widoczne stojaki pod Falcony), więc i cena mnie nie zabije przy zakupie nowego. Teoretycznie mogę zaprojektować stelaż tak by 845 miały 15 cm przewiewu nad sobą. Tyle czy wtedy nie będę zmuszony używać "prezesówki" by wejść wyżej i unieść osłonę gramofonu... Na szczęście nigdzie mi się nie spieszy i jakieś rozwiązanie znajdę, natomiast ciekawi mnie konieczność zapewnienia wentylacji tak czy siak.

To nie jest aż tak duży wzmacniacz. Gabarytowo 36 szer. x25 wys. x34 gł. 2x22W. Falcony są 15 ohm i 83dB skuteczności - niewiele. Znajomy ma taki tandem i pięknie to gra. Ale - nie podejmuję jeszcze decyzji. Mam czas by się porozglądać.

A nie możesz trochę przemeblować? Tak sobie patrzę i jakbyś wszystko z półki pod drapakiem dał na podłogę, to lampa by tam pewnie idealnie tam pasowała. Koszt eksperymentu zerowy. Nie widzę dokładnie co tam stoi na dole, ale można by to upchnąć za kolumnami?

Miałem lampę na diabłach, rzeczywiście były gorące, ale bez przesady z tym miejscem.

Z resztą jak już kupisz ten wzmacniacz, to miejsce na pewno samo się znajdzie:)

15 godzin temu, irimi napisał:

Moje smutne podejrzenia się sprawdzają. Łatwo zatem nie będzie, ale to z kolei wymusi jakiś pomysł na rozwiązanie problemu 🙂
PS. Na dole jakiś zacny Marantz CD52? Miałem kiedyś CD42 potem CD63... Eh.... 🙂

Łatwo nie będzie, ale jak osiągniesz zamierzony efekt - szybko Ci się to zrekompensuje 😉
Marantz CD-52 mkII SE dokładnie, ale w roli transportu z małym modem w postaci 75Ω gniazda WBT Nextgen. Nie jest to demon rozdzielczości, ale jako transport jest bardzo bardzo muzykalne, ciepło grające urządzenie 🙂

15 godzin temu, kangie napisał:

Racja 100%. U mnie te 15cm wystarcza. Z drugiej strony EL34 nagrzewają się do 140 st.C. Nie to co diabełki, 350-400st.C.

Tomek, kilka razy wspominałem twe wpisy z AM i kilka razy naszła mnie ochota aby posłuchać Twojej konstrukcji kolumn u siebie i jak by wypadły z moimi staruteńkimi NS-1000M. Ale wiem że z UK do Polski raczej nie wysyłasz. Szkoda, że nie mieszkamy bliżej siebie. Twoje ZG wyglądają zacnie i przypuszczam, że też tak grają.

EL34 (oraz 6CA7) faktycznie grzały się u mnie znacznie mniej niż "Diabełki". Żarzenie 6C33C to istotnie świetne źródło ciepła zimą.
Z AM Andrzej "gratefullde" był mocno zainteresowany parą moich kolumn - gdy chciał zmienić swoje głośniki pełnopasmowe 8", lecz do sprzedaży niestety nie doszło z przyczyn niezależnych...
I tu nadmienię, iż żadnym wypadku nie sprzedałbym tych kolumn w ciemno dla chęci zysku, bez uprzedniego przetestowania jak grają pełnopasmowce - z racji, iż jak wiemy najrozsądniejszym wyjściem jest odsłuch we własnym środowisku, przy akompaniamencie własnego sprzętu. Bez znajomości idei głośnika pełnopasmowego taka sprzedaż byłaby wyrazem skrajnego lekceważenia z mojej strony...

Nie zabiegam o to - czy sprzedam sto, czy jedną parę w skali roku. Nie robię tego zarobkowo, nie stymuluje mnie chęć zysku. To jest moja wizja, moja sygnatura dźwięku - dźwięku, który pozostaje we mnie. Wiem co moje kolumny oferują i wiem co mówili o nich inni "wielcy tego świata (audio)" - np. Grzegorz "Greg", właściciel GPoint Audio (UK -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), który od 2020r jest w posiadaniu pary moich kolumn 😉

@kangie Twoje Yamaha'y to nie są głośniki, które można bagatelizować. To nie są wyroby z dołu oferty firmy, czy środka oferty. Byłoby to zauważalną ignorancją, wręcz skrajną niewiedzą. I choć u pierwszego mojego klienta mój wyrób zdeklasował Tannoy'e na dwunastocalowych przetwornikach "Gold" rozdzielczością, detalem, muzykalnością i zdolnością zagrania w pełnej symbiozie z lampą 45 (1.5W), co przerosło moje najśmielsze oczekiwania - a ów osoba w zachwycie powierzyła mi swój pokój odsłuchowy dożywotnio i za darmo jako drugi "demo room" dla mojej działalności, to nie traktuję tego kategorycznie jako możliwość uplasowania się pośród konstruktorskich autorytetów w tej dziedzinie. NS-1000M to legendy, pomniki działalności w dziedzinie audio, opoka. Zamknięte skrzynie bez kompromisów cechujących ten typ budowy w dole pasma. O reszcie, nawet nie śmiem wspominać...
Mój (sporo młodszy) brat zaczyna formować sobie życie na swoim w Polsce. Jest całkiem możliwe, iż w swojej niezależności zdecyduje się wejść w posiadanie pary moich kolumn. Z pewnością wtedy uwzględnię Ciebie jako osobę zainteresowaną ich posłuchania ☺️

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Allmr napisał:

A nie możesz trochę przemeblować? Tak sobie patrzę i jakbyś wszystko z półki pod drapakiem dał na podłogę, to lampa by tam pewnie idealnie tam pasowała. Koszt eksperymentu zerowy. Nie widzę dokładnie co tam stoi na dole, ale można by to upchnąć za kolumnami?

Nie, pod drapakiem kolejno są preamp gramofonowy, wzmacniacz i wzmacniacz słuchawkowy, potem transport a na samym dole konwerter z zasilaczem i streamer.
Ale mam już pomysł i pójdę w szerz 🙂

• 2 miesiące później...

Problem rozwiązany. Wyrobiłem miejsce w szerz. 845 cieszy ucho i oko i dogrzewa pokój 🙂

Ukryta Zawartość

DSC_4913-exp.jpg

DSC_4908-exp.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, kangie napisał:

Świetnie to rozegrałeś.

Musiałem wymienić regal na winyle z prawej strony systemu. Miałem składaka z mebli Expedit, ale znalazłem sklep internetowy, który zrobi dowolne meble na wymiar, do samodzielnego montażu - rewelacja - widać go nieco z prawej. Zyskałem wystarczająco, by zamówić kolejny stalowy stelaż pod Hi-Fi. A nowy piec gra bajecznie...

• 5 miesięcy później...
W dniu 27.11.2022 o 21:15, irimi napisał:

Problem rozwiązany. Wyrobiłem miejsce w szerz. 845 cieszy ucho i oko i dogrzewa pokój 🙂

Ukryta Zawartość

DSC_4913-exp.jpg

DSC_4908-exp.jpg

Wybacz, iż tak długo zajęło odpisanie na Twój post, mam nadzieję że to co napiszę choć po części zrekompensuje ten czas 🙂
Pokerowe rozstawienie sprzętu! W takiej konfiguracji obawy o jakiejkolwiek temperatury nie mają prawa istnieć. Mam jednak pytanie, skierowane do Ciebie - czy do odsłuchów rozstawiasz bardziej monitory? Nie obawiaj się eksperymentów, zwłaszcza jeżeli chodzi o stereofonię. Ta "wymaga ofiar" i to Ty musisz dowiedzieć sie jakich, ale nie ułatwiałbym jej 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, AudioAddicted napisał:

Mam jednak pytanie, skierowane do Ciebie - czy do odsłuchów rozstawiasz bardziej monitory?

Tak, oczywiście. Przy odsłuchu są w zasadzie skierowane na mnie, nieco tylko odgięte, tak, że ledwo widzę wewnętrzną ścianę boczną. Obraz stereo jest wtedy niemal holograficzny, z pięknym budowaniem sceny za linią głośników w głąb. Dźwięk nie jest wyrzucony do przodu, czego nie lubię

Nadmienię, że między ścianą, którą widać, a przeciwległą, czyli tą za mną jest 2,3 m. Tutaj na prawdę nie ma za bardzo pola manewru z odsuwaniem głośników od ściany tylnej.

To ja tylko dodam małe co nieco, odnośnie przestrzeni i temperatury wokół wzmacniacza lampowego. U mnie są teraz 4 sztuki KT88 we wzmacniaczu znajdującym się w ażurowej szafce, który nad sobą ma około 40 cm przestrzeni do górnej półki. Po godzinie spokojnego grania drewniana półka nad wzmacniaczem jest ciepła czyli ma na pewno więcej niż 36,6. Jak były lampy JJ EL34, było stanowczo chłodniej.

Marek