Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy nad c272 podłączenie biamping z nad c372

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,mam pytanie do szanownych forómowiczów,posiadam nad c372 i chcę kupić końcówkę mocy c272.

Czy jest możliwość podłączenia tego zestawu w biamping?Czy po podłączeniu ich razem będzie c372 pracować jako pre.

Chciałbym by końcówka zasilała np.głosniki niskotonowe a c372 wysokotonowe,kolumny to dali grand.

Proszę o pomoc.Pozdrawiam Adrian

Powinno działać na PRE OUT 2 które ma 12 dB regulację poziomu wyjściowego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czy prócz większej mocy,będzie jaka kolwiek porawa dźwięku?

Większa moc lepiej kontroluje głośniki więc chyba jakaś poprawa brzmienia powinna być.Pozdrawiam i dziękuję 

Większa moc lepiej kontroluje głośniki więc chyba jakaś poprawa brzmienia powinna być.Pozdrawiam i dziękuję 

Wiecej „mocy“ nie bedzie

Przy takim polaczeniu…

Chciałbym by końcówka zasilała np.głosniki niskotonowe a c372 wysokotonowe,kolumny to dali grand.

… czyli „poziomym“ biampingu ta sama „moc“ (a de facto zapotrzebowanie poszczegolnych torow na ta moc) bedzie tylko inaczej rozdzielona. Moc stojaca do dyspozycji sie nie zmieni.

Gdybys uzyl po jednej koncowce na kanal i zmostkowal je (biamping „pionowy“), to wtedy mial bys wieksza moc do dyspozycji.

Glosniki wysokotonowe maja „mikroskopijny“ pobor mocy, viec decydujace jest zasilanie sekcji niskotonowej.
W twojej koncepcji zmiana bedzie „mikroskopijna“

Dużo głośników a jak co do czego to lipa z podłączaniem bo tylko wysokotonowy oddzielnie , tylko w kilku kolumnach widziałem podział na trzy podłączenia , albo mogli by się postarać o oddzielenie niskotonowe - średnie +wysokie , a tak to jak wyżej raczej szkoda dopłaty 

Oba te sprzęty mają chyba identyczną moc, więc chyba różnic nie będzie,

a poza tym, jak kiedyś zwięźle opisał to kol @przemak im wyższa częstotliwość,

tym dużo mniejsze obciążenie wzmacniacza. Co za tym idzie odłączenie od

samego C372 czy 272 góry pasma od 500 Hz wiele nie pomoże.

Czyżby było za cicho ? 😉 Może chodzi o całkiem inne cechy dźwięku, które

z samą mocą nie mają wiele wspólnego ... A może trzeba innego wzmacniacza,

albo wymiany okablowania, gdybyś szukał szczegółów i agresji ...

I tu dobrze  @jarekb zauważył - jeśli tylko góra pasma ( 3 kHz )

to niczego w obciążeniu dołu pasma nie zmieni

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Przepraszam że tak dopytuje,ale jestem zielony w tych tematach.

Czyli rozumiem że jest to bez sensu.

A czy podłączajac c372 i c272,i jedną kolumne podłączyć pod wzmacniacz a drugą pod końcówkę?grało by to?

Czy kolumny muszą dwie podłączone pod końcówkę?

3 godziny temu, Adicek1987 napisał:

Nie spodziewaj się poprawy dźwięku, która usprawiedliwiała by poniesione wydatki. O jakości dźwięku decyduje w bardzo dużej mierze przedwzmacniacz (a tu niczego nie zmieniasz). A ilość watów? A po co? Chcesz nagłośnić imprezę w hangarze? Na poziomie tych NAD-ów i tych konkretnych głośników rozwiązanie kompletnie nie ma sensu. 

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Nie spodziewaj się poprawy dźwięku, która usprawiedliwiała by poniesione wydatki. O jakości dźwięku decyduje w bardzo dużej mierze przedwzmacniacz (a tu niczego nie zmieniasz). A ilość watów? A po co? Chcesz nagłośnić imprezę w hangarze? Na poziomie tych NAD-ów i tych konkretnych głośników rozwiązanie kompletnie nie ma sensu. 

Posłuchaj Piotra, ja mam podobne odczucia przy takim bi-ampingu. Szkoda kasy i Twojej nadziei, że jak jest więcej klocków, to będzie lepiej.

Pozdrawiam.

Podłączając jak piszesz w #7 to by oczywiście grało, niemniej wydane w ten sposób

pieniądze zysku na jakości raczej nie dadzą. Poza tym nie wiemy, czego Ci brakuje

w dźwięku systemu i jest bardzo prawdopodobne, że głównym winowajcą okaże

się przedwzmacniacz, z którego będziesz gonił obie końcówki.

PodłOk rozumiem,i dziękuję za porady.

Lecz proszę o jeszcze jedną radę,mam jeszcze wzmacniacz Roksan Caspian mk2 wygląda jak wersja mk1 tylko drobnymi szczegółami się rózni.

Caspian gra jak dla mnie super,lecz niestety wykłada sie przy grandach,jest za słaby i gdy chce troszkę poszaleć to się wyłącza i wariuje.Nad też gra dobrze ale Caspian lepiej,tylko w Nadzie niema problemu z napędzeniem kolumn.

I mam pytanko,czy mógł bym podłączyć caspiana do c372,caspian jako pre.I czy byłby z tego jakiś efekt?

Wystarczy dobry kabel IC po wyjęciu zworek z C372 i wiesz wszystko 😉 

Edytowane przez audioburak

10 godzin temu, Adicek1987 napisał:

I mam pytanko,czy mógł bym podłączyć caspiana do c372,caspian jako pre.I czy byłby z tego jakiś efekt?

Oczywiście. Nie wiem jak pre w Roksanie, ale każde będzie lepsze niż to w NAD, zniknie zamulenie. Może nawet sprzedaj tego NAD-a, kup końcówke o której piszesz i podłącz do Roksana. A jeszcze lepiej to daj Roksana do przeglądu.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Roksan właśnie już po przeglądzie jest.

Tak jak mówiłem dzwiekowo mi pasuje,super gra,lecz niestety od czasu do czasu lubię głośniej posłuchać i wtedy się wyłącza itd

Także się pod tym podpisuje jeżeli brzmienie samego wzmacniacza cię nie zadowala to zamiast dokupować końcówkę po prostu wymień wzmacniacz na inny z wyższą mocą albo brzmieniem które bardziej pasuje pod twoje gusta czy też kolumny.

Piotr 

Podpinałem tak te Nady w bi-ampingu  i efekt był taki, że sekcja basowa z końcówki mocy mocno dominowała nad całością przekazu, dlatego takie zestawienie nie ma sensu. Podpinając te wzmaki w trybie mono tj po jednym na kanał też nie będzie dobrze bo jeden kanał będziesz miał osłabiony poprzez działanie pre i końcówki w 372 a drugi wzmocniony przez 272. Dźwięk się trochę rozjedzie, nie warto. Generalnie 372 uważam za bardzo dobry wzmacniacz tylko trzeba podpinać do niego jasne kolumny. Jeśli chcesz coś poprawić to dokup porządny preamp a 372 zostaw jako końcówkę, zmiana będzie spora bo końcówka w 372 jest super.

Generalną ideą bi-ampingu jest podział pasma PRZED końcówkami mocy i pozbycie się zwrotnicy pasywnej, co bardzo poprawia współpracę wzmacniacz- głośnik. Jeśli tego nie ma, taki pseudo bi-ampingu nie spełnia głównego założenia i nie ma istotnego sensu.

Czyli jak bym ķupił przedwzmacniacz np.nad c165 bee a c372 użył jako końcówkę mocy,była by lepsza jakość dźwięku?

Godzinę temu, Adicek1987 napisał:

np.nad c165 bee

A musi być koniecznie NAD? Na tej marce naprawdę nie kończy się audio. Są o wiele lepsze marki na rynku. Szukając na rynku wtórnym znajdziesz za stosunkowo niewielkie pieniądze znacznie lepsze oferty. NAD robi niezłe końcówki mocy. Przedwzmacniacze nie są mocną stroną tej marki (dotyczy to także sekcji przedwzmacniacza we wzmacniaczach zintegrowanych)  

A przedwzmacniacz to bardzo ważny, jak nie najważniejszy obok głośników,  element toru audio. Ma bardzo duży wpływ na granie całego zestawu.

Edytowane przez StachMuszel
22 godziny temu, porlick napisał:

Generalną ideą bi-ampingu jest podział pasma PRZED końcówkami mocy i pozbycie się zwrotnicy pasywnej, co bardzo poprawia współpracę wzmacniacz- głośnik. Jeśli tego nie ma, taki pseudo bi-amping nie spełnia głównego założenia i nie ma istotnego sensu.

Cytuję siebie, bo nie chce przepisywać. 

Taki pseudo bi-amping pozbawiony jest sensu.