Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD z regulowanym wyjściem RCA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam wzmacniacz zintegrowany z drabinką rezystorową Khumzo, dlatego jestem pozbawiony zdalnej regulacji głośności, niestety mój odtwarzacz CD nie posiada regulowanego wyjścia RCA. Czy ktoś z szanownych forumowiczy mógłby mi polecić jakiś dobry odtwarzacz CD z regulowanym wyjściem RCA. Odtwarzacz który w tej chwili używam to Roksan Caspian M series 1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Khozmo daje możliwość sterowania głośności pilotem dlatego być może łatwiej będzie ingerencja we wzmacniacz bo jak dla mnie podwójna regulacja głośności nie ma sensu. Chyba, że odtwarzacz wykorzystasz jako zintegrowane źródło i przedwzmacniacz w wzmacniacz wykorzystasz jako końcówkę mocy  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytałem producenta wzmacniacza i jest możliwość powrotu do ALPS z pilotem, ale nie chcę tego robić bo drabinka lepsza, o możliwości pilota do drabinki rezystorowej nie słyszałem. Jeżeli chodzi o Ayona to już testowałem i jakoś mi to brzmienie nie podchodzi a po za tym jest strasznie drogi, chodzi mi raczej o coś nie lampowego ponieważ mój wzmak jest lampowy.

Myślę że dobrej jakości odtwarzacz nie lampowy by wystarczył. Zastanawiam się nad ATC CD2 bo on jest bardziej przystępny cenowo, ale nie wiem jak brzmi. Może są jakieś inne CD z regulowanym wyjściem w miarę dobre ale niekoniecznie za 5000 (myślę o używanym). Może potrafisz mi wyjaśnić czy CD z preampem to to samo co z regulowanym wyjściem ?

8 minut temu, irek 123 napisał:

ATC CD2 bo on jest bardziej przystępny cenowo,

10 tys. Na rynku wtórnym brak. Sam szukałem. 

8 minut temu, irek 123 napisał:

o możliwości pilota do drabinki rezystorowej nie słyszałem.

Sam mam pre na Khozmo i pilot jest (WBA). Hattor także daje w swych urządzeniach taką możliwość. Tak więc sama drabinka nie stanowi tu ograniczenia 

No i ATC CD2 jest klasycznym odtwarzaczem 

CDA2 jest odtwarzaczem i pre w jednym

Przepraszam pomyliłem CD2 z CDA2, chodziło mi o CDA2, ale jeżeli on jest z prę to czy mogę zdublować przedwzmacniacze bo mój wzmacniacz jest integrą, cały czas nie rozumię czy regulowane wyjście to wyjście z prę albo tylko np. regulacja napięcia na wyjściu RCA. 

Denon DCD-3000, DCD-S10

Jeśli mowa o sprzęcie najwyższej klasy

Bo niższe starsze modele Denona tez posiadają wyjścia regulowane 

Tak z wyjścia regulowanego można dać sygnał na końcówkę mocy, tylko wpierw skręć potencjometr na minimum przed załączeniem:)

Witam. Dzieki za podpowiedź. Podoba mi się DCD-S10, czy w twojej opinii może stanąć w szranki z Roksanem Caspian M series 1 pod względem jakości dźwięku. Po za tym mam na oku Marantz ND 8006 jeżeli masz jakąś wiedzę na temat Marantza to daj znać. Tego DCD-s10 znalazłem w dobrej cenie ale niestety bez pilota.

W dobrej cenie to on bywał 10lat temu, czyli po jakieś 1500zl. Za tyle można było nawet kupić wersję SIII. Obecne ceny są nie adekwatne, choć to dobry CD. Fajne, dość ciepłe brzmienie z dobra przestrzenią. 

?👈

Czy to znaczy że lepiej iść w kierunku Marantza ND8006, może znasz ten klocek w miarę świeży? Oczywiście cena dużo wyższa, ale w moim zasięgu. Caspian którego mam gra nie źle ale CD z regulowanym RCA będzie dla mnie wygodniejszy, tylko nie chciałbym stracić na jakości kosztem wygody. 

Mam jeszcze Marantza SA KI Pearl Lite, bardzo fajny sprzęt ale nie ma regulowanego wyjścia 

DCD-3000 to klon DCD-S10 tylko w czarnym kolorze

Ok. Ale widzę że wszyscy unikają oceny Marantza ND8006, czy nikt nie nie słyszał jeszcze tego sprzętu, zdaję sobie sprawę z tego że jest dość młody model ale może ktoś zna ten CD/streamer? 

19 godzin temu, rafal735r napisał:

W dobrej cenie to on bywał 10lat temu, czyli po jakieś 1500zl. Za tyle można było nawet kupić wersję SIII. Obecne ceny są nie adekwatne, choć to dobry CD. Fajne, dość ciepłe brzmienie z dobra przestrzenią. 

Myślę ze 2-2,5 k warto dać za dobry stan, oczywiście tylko ze względu na to że mają wejścia cyfrowe

Myślę że DACe za 2-3 tys z rynku wtórnego lepsze nie są,  mimo niby postępu techologii

Te przetworniki pcm1702 coś w sobie mają,  a gdy jeszcze dostaną godne otoczenie...

Ciekawe jak Teac UD-505 by się przy nich prezentował,  masz go chyba?

Edytowane przez costa brava

Nie, ja mam LAR IA30 lampowca polskiej produkcji, chyba znasz. W połączeniu z Roksanem Caspian M series 1 jest wszystko zbyt cukierkowe i chciałbym to trochę oziębić. Monitory mam własnej produkcji na Scan Speac serii Clasic zrobione w/g projektu akustyka z Warszawy. Chcę spróbować z tym Marantzem, opinie na temat jego wyjścia analogowego są podzielone na różnych forach ale jak nie spróbuję to się nie dowiem. Z tą ceną 2500 to chyba trochę przesadziłeś, bo one chodzą od 4tyś. w górę wywoławczo, na zachodzie jeszcze drożej, jestem teraz w Danii gdzie audio jest z reguły tańsze niż u nas a tu on chodzi około 5 tyś. w przeliczeniu dlatego szukam w kraju.

Ale co za 4 tys ? dcd-3000 widzę za 2,5 k, s10 widzę za niecałe 3 na olx, a drugi tyle że grzebany niby zlampizowany nawet za 2200...

Mam na myśli Marantza ND8006, ponieważ jego mam na myśli jako alternatywę, DCD S10 znalazłem nawet za 600 euro na E Bay z pilotem w idealnym stanie. 

To gra jak cała seria 8006, 8005 czy Pearl Lite...fajnie ale to jednak półka  niżej  od tych Denonów 

Porównywałem bezpośrednio Pearl Lite z dcd-3000, subtelna różnica ale jednak na korzyść  tego drugiego,  bardziej przejrzyście nie tracąc  muzykalności tego pierwszego

Nie, az tak się w szczegóły nie zagłębiałem 

DCD-3000 po XLR kontra Pearl Lite po RCA 

Ale jak przełączyłem z  XLR na RCA nieregulowane to ten Denon grał  raczej tak samo 

W dniu 22.09.2022 o 18:08, irek 123 napisał:

Ok. Ale widzę że wszyscy unikają oceny Marantza ND8006, czy nikt nie nie słyszał jeszcze tego sprzętu, zdaję sobie sprawę z tego że jest dość młody model ale może ktoś zna ten CD/streamer? 

Nie znam go całkowicie. Więc nie pomogę. 

W dniu 22.09.2022 o 18:39, costa brava napisał:

Ciekawe jak Teac UD-505 by się przy nich prezentował,  masz go chyba?

Kupiłem prawie nowego za tyle ile teraz sobie życzą za 20 letnie DCD S10 i w sumie to nawet nie ma czego porównywać. Postep w DAC jest akurat dość znaczny. Ten denon jest fajny ma, super barwę i bas ale brakuje mu szybkości. Ogólnie Teac jest wiele do przodu. Poza tym jeszcze ma Bluetooth i Pre, także funkcjonalność także wysoka. 

?👈

Mam to z Yamaha as2100, tak że  szybkości mi nie brakuje, najlepszym dowodem że cięższy rock wreszcie brzmi, a wiadomo jaka to trudna muzyka dla sprzętu 

O muzyce orkiestrowej ,  symfonicznej nie wspomnę..bajka 

Ale to i Dali Grand Coupe robią robotę:)

Heja costa brava, dzisiaj nabyłem za twoją sugestią DCD S10, udało mi się znaleźć na kleinanzeige w niemczech stan idealny z pilotem za 2,1 tys. Przyjedzie do mnie w przyszłym tygodniu, zobaczymy co pokaże ale jestem pełen optymizmu bo poczytałem troche na innych forach i twoja opinia się potwierdziła, dzięki za pomoc.