Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz po Rotel RA-1572 MKII z dobrym DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Część 

Jaki byście polecali dobry wzmacniacz aby pójść w chorobie dalej po Rotel RA-1572 mkll.

Wzmacniacz musi grać dobrze po USB z bluesound. Najlepiej w jednym klocku Integra. Brzmienie najbliżej jak się da do naturalizmu 🙂 z dobra przestrzenna holografia dźwięku. Myślę o rotel RA-1592 mkll ale chciałbym jeszcze jakąś alternatywę może coś jeszcze lepszego się znajdzie. Budżet do 12-13 tys najlepiej coś nowego ale niekoniecznie.

Kolumny obecnie usher mini dancer one

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

piotrek7 konfrontowałeś tego parasounda z rotlem ra-1592 mkll?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
2 godziny temu, adamino napisał:

Część 

Jaki byście polecali dobry wzmacniacz aby pójść w chorobie dalej po Rotel RA-1572 mkll.

Wzmacniacz musi grać dobrze po USB z bluesound. Najlepiej w jednym klocku Integra. Brzmienie najbliżej jak się da do naturalizmu 🙂 z dobra przestrzenna holografia dźwięku. Myślę o rotel RA-1592 mkll ale chciałbym jeszcze jakąś alternatywę może coś jeszcze lepszego się znajdzie. Budżet do 12-13 tys najlepiej coś nowego ale niekoniecznie.

Kolumny obecnie usher mini dancer one

Witam,

również mam RA-1572 MK II i chcąc pójść wyżej na 1592 usłyszałem, że jeżeli nie potrzebuję więcej mocy to dopłata jest nieuzasadniona.

W innym miejscu usłyszałem, że dźwięk jest bardziej "dojrzały", nie ma jednak spektakularnej różnicy i kwestią dyskusyjną jest, czy dokładać tyle pieniędzy.

Nie miałem okazji porównywać ich razem w jednym czasie.

Być może powinieneś pójść inną drogą, mnie jeszcze interesował Michi, ale to ponad budżet.

Na stronie widzę, że TOP chyba podnosi ceny, 1572 - 9999,00, Michi 28999,00 - mocno w górę niestety.

Pozdrawiam

Edytowane przez sul76
21 godzin temu, adamino napisał:

piotrek7 konfrontowałeś tego parasounda z rotlem ra-1592 mkll?

Miałem do czynienia z poprzednikiem czyli Halo. Hint jest wersją rozwojową o (podobno) leszcze lepszej jakości dźwięku. Sam jednak nie miałem możliwości posłuchać go. W każdym razie (jak dla mnie) Parasound to zdecydowanie wyższy poziom od wspomnianych Roteli. Możesz wziąć pod uwagę Audia Flight ThreeS z opcjonalną kartą przetwornika. W ofercie jednego ze sklepów widziałem niedawno egzemplarz ex-demo w cenie poniżej 10 tys. Choć tu tylko jest USB.  I to też będzie ciekawsze rozwiązanie niż Rotel

23 godziny temu, adamino napisał:

(...) Brzmienie najbliżej jak się da do naturalizmu 🙂 z dobra przestrzenna holografia dźwięku.

Hegel H190

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Witam,

polecam przetestować Coplanda CSA-100 (jest aktualnie w cenie 12999 PLN) Słychać tą lampkę w przedwzmacniaczu. 

Opcja 2: Hegel H190 ta sama cena. Skontaktuj się z wybranym salonem celem wypożyczenia albo zorganizowania odsłuchu na początek w salonie. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

32 minuty temu, adamino napisał:

Ok dzięki za rady postaram się porównać rotla Hegla i parasounda

To będzie niezła konfrontacja bo wzmacniacze prezentują całkowicie odmienny styl grania . Neutralność Hegla i dociążenie Parasounda 

A który będzie miał najlepsze wypełnienie w barwie? Jeszcze pojawiła się opcja Marantz  40n ale to 70w tylko więc się obawiam.

Godzinę temu, adamino napisał:

A który będzie miał najlepsze wypełnienie w barwie?

Wg mnie Parasound. Systemy z Heglem w większym stopniu są uzależnione od źródła i głośników  

Jeszcze pojawiła się opcja Marantz  40n

Ale to wzmacniacz segmentu "wrzuć se zdjęcie na fejsbuczka" a nie hi-fi. Spełnienie marzeń dekoratorów wnętrz. 

A który będzie miał najlepsze wypełnienie w barwie?

dlatego nie skreślaj Coplanda, to może być to ;) 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

piotrek7 🙂 tego hegla też sie obawiam o małą plastyczność dzwięku slabe wypełnienie, słuchałem kiedyś tego h200 nie wzbudził zachwytu ale może ten jest lepszy postaram sie obadać 

Zaczne od porównania ra-1592 z heglem a później jak znajde gdzies tego parasounda i coplanda porównam z rotlem 

W przypadku Hegla nie ma się czego obawiać tylko trzeba mieć świadomość konieczności  odpowiedniego dopasowania pozostałych elementów. Hegel po prostu niczego w dźwięku systemu nie zepsuje ale też nie poprawi. Ale faktycznie dopisz do listy Coplanda. 

Choć Parasound jako nr 1

Hegel 190 barwowo raczej Ci nie podejdzie. Ten rotel 1592mk2 to świetny wzmacniacz, koniecznie posłuchaj porzadnie wygrzanego. Przyzwoity kabel zasilający tez by się przydał. 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Leema tucana II

Piotr 

Piotr ten Leema nie ma USB odpada słucham z tidala chyba że masz jakiś pomysł na odtwarzacz z obsługą tidala z dobrym dackiem (lepszym niż jest wbudowany w np rotlu) w rozsądnych pieniądzach do 5 tys bo ja nie kojarzę takiego urządzenia nawet jako używane w cenie 5 tys.

20 minut temu, adamino napisał:

Piotr ten Leema nie ma USB odpada słucham z tidala chyba że masz jakiś pomysł na odtwarzacz z obsługą tidala z dobrym dackiem (lepszym niż jest wbudowany w np rotlu) w rozsądnych pieniądzach do 5 tys bo ja nie kojarzę takiego urządzenia nawet jako używane w cenie 5 tys.

SMSL SU-9 + iFi Zen Stream. Lepszego grania za te pieniądze nie uzyskasz. I wiele większe. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 godzin temu, adamino napisał:

Cxn - można dostać w założonym budżecie i mi osobiście jego brzmienie bardzo pasuje. 

Nie mówiąc o innym źródłe typu wiim mini + chord Mojo 2. Tanio w dobrze.

Albo ifi + Mojo 2. 

Nie zamykają się na wzmaki z daciem. Ten wzmacniacz leema gra na prawdę super. Moim zdaniem znacznie lepiej od rotela.

Piotr