Skocz do zawartości
IGNORED

Brumienie, szum zestaw stereo

Rekomendowane odpowiedzi

A więc tak, temat już się powtarzał trochę.

U mnie to wygląda tak 

Głośniki monitory audio podpięte pod wzmaka, wzmak kablami rca do daca ten podpięty zasilaczem do listwy i kablem usb do kompa.

Gdy wszystkie kable mam podpięte pod jedną listwę to zaczyna się brumienie, chyba że wyłączę daca. Po wyłączeniu daca zostaje szum, który jakoś specjalnie nie narasta po zwiększeniu głośności. Natomiast to brumienie jest nieprzyjemne i wzrasta.

Ale gdy wzmaka podepnę wzmaka do osobnego gniazda to brumienie ustaje i zostaje ten leciutki szum. Jest też charakterystyczne pyknięcie w głośnikach po włączeniu, na wejściu słuchawkowym podobnie pyka. 

https://www.audiostereo.pl/topic/159679-brumienie-szum-zestaw-stereo/

Ja mam uziemione kolumny i nawet na pełnej głośności na full nie ma nawet szumu, nic, zero. Może rzeczywiście konieczne uziemienie ?

Edytowane przez hlary
2 godziny temu, Szkice napisał:

A więc tak, temat już się powtarzał trochę.

U mnie to wygląda tak 

Głośniki monitory audio podpięte pod wzmaka, wzmak kablami rca do daca ten podpięty zasilaczem do listwy i kablem usb do kompa.

Gdy wszystkie kable mam podpięte pod jedną listwę to zaczyna się brumienie, chyba że wyłączę daca. Po wyłączeniu daca zostaje szum, który jakoś specjalnie nie narasta po zwiększeniu głośności. Natomiast to brumienie jest nieprzyjemne i wzrasta.

Ale gdy wzmaka podepnę wzmaka do osobnego gniazda to brumienie ustaje i zostaje ten leciutki szum. Jest też charakterystyczne pyknięcie w głośnikach po włączeniu, na wejściu słuchawkowym podobnie pyka. 

Ja też mialem u siebie brumienie i nie umiałem znaleźć przyczyny.

Po czasie odkryłem, że to wina kabla antenowego. Po odłączeniu od tunera problem zniknął.

Prawdopodobnie uszkodzony kabel. 

1 godzinę temu, Elbing napisał:

z tyłu DAC powinien być przełącznik do przerwania pętli masy - u mnie jest podpisany Ground

nic nie daje ten przełącznik, mam ustawione na ground a na lift nic  nie mzienia/. Dopiero jak mam wzmak na innym gnaizdku to nie brumi jest delikatny szumik

14 minut temu, endriuw napisał:

Uziemione kolumny? Znaczy się zacisk - podpięty pod PE lub kaloryfer? 

nie za bnardzo rozumiem

Edytowane przez Szkice
30 minut temu, Szkice napisał:

nic nie daje ten przełącznik, mam ustawione na ground a na lift nic  nie mzienia/. Dopiero jak mam wzmak na innym gnaizdku to nie brumi jest delikatny szumik

nie za bnardzo rozumiem

A spróbuj wymienić kabel zasilający z wzmacniacza na inny? Może coś z kablem jest nie tak? 

Jak nie pomoże to sprawdź i podpenij inne kable łączące DAC z wzmacniaczem. 

Na początku szukaj przyczyny w kablach. U mnie kabel był problemem antenowy czy nie, ale kabel.

1 minutę temu, Bukaj napisał:

A spróbuj wymienić kabel zasilający z wzmacniacza na inny? Może coś z kablem jest nie tak? 

Jak nie pomoże to sprawdź i podpenij inne kable łączące DAC z wzmacniaczem. 

Na początku szukaj przyczyny w kablach. U mnie kabel był problemem antenowy czy nie, ale kabel.

ale że szum jest problemem? Nie powinno być w ogóle szumu?

Kable daca ze wzmakiem to aduioquest rca.  Wzmak już kupiłem używany od s4home z pokoju odsłuchowego. Popatrze za jakimś kablem zasilajacym.  Tylko już kiedys robilem test i wszsytko poodpinałem i ten lekki szum został. Czyli kable głośnikwoe wpięte we wzmak i wzmak podpięty do gnaizdka. Czyli kabel zasilajacy spróbuje zmienic 

16 minut temu, Szkice napisał:

ale że szum jest problemem? Nie powinno być w ogóle szumu?

Kable daca ze wzmakiem to aduioquest rca.  Wzmak już kupiłem używany od s4home z pokoju odsłuchowego. Popatrze za jakimś kablem zasilajacym.  Tylko już kiedys robilem test i wszsytko poodpinałem i ten lekki szum został. Czyli kable głośnikwoe wpięte we wzmak i wzmak podpięty do gnaizdka. Czyli kabel zasilajacy spróbuje zmienic 

Zainwestuj choćby w TAGA PF 600, bo nie wiem jaką tam masz listwe.

Ta jest z filtrem i wnosi dużo dobrego, w niskich pieniądzach. 

10 minut temu, Bukaj napisał:

Zainwestuj choćby w TAGA PF 600, bo nie wiem jaką tam masz listwe.

Ta jest z filtrem i wnosi dużo dobrego, w niskich pieniądzach. 

Póki co taką mam. 500 narazie nie mogę wyłożyć, została mi jeszcze jedna rata ten sprzęt stereo 😛

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zmień kabel w wzmacniaczu i daj go w ścianę, a ten DAC zostaw podpięty w tej listwie.

Spróbuj też na testy dać inny kabel USB łączący DACa z kompem. 

Jak masz możliwość to zmień również kabel zasilający na inny w DACu. 

Testuj, testuj może akurat 

2 minuty temu, Bukaj napisał:

Zmień kabel w wzmacniaczu i daj go w ścianę, a ten DAC zostaw podpięty w tej listwie.

Spróbuj też na testy dać inny kabel USB łączący DACa z kompem. 

tu akurat jest usb dobrej jakości kabel, specjalnie pod audio. Kubię na dniach jakiś kabel do wzmaka

I najlepiej kompa podłącz do innej listwy lub gniazda w ścianie, najlepiej daleko od sprzętu audio. Bo może być tak, że to przez miego są te szumy.

3 minuty temu, Szkice napisał:

tu akurat jest usb dobrej jakości kabel, specjalnie pod audio. Kubię na dniach jakiś kabel do wzmaka

Po co kupować, nie masz gdzieś schowanych w domu? Pozostałych po sprzętach?

Jak nie masz to pożycz od sąsiada.  Weźmiesz tylko do testów, sprawdzisz czy to wina kabli czy nie ..

9 minut temu, Szkice napisał:

To wypnij go na moment z DAC i sprawdź czy dalej są szumy

Dużo jest możliwości jak widać.

Sprawdź każdą opcję, może znajdzie się przyczyna.

Powodzenia! 

18 minut temu, Bukaj napisał:

I najlepiej kompa podłącz do innej listwy lub gniazda w ścianie, najlepiej daleko od sprzętu audio. Bo może być tak, że to przez miego są te szumy.

Po co kupować, nie masz gdzieś schowanych w domu? Pozostałych po sprzętach?

Jak nie masz to pożycz od sąsiada.  Weźmiesz tylko do testów, sprawdzisz czy to wina kabli czy nie ..

To wypnij go na moment z DAC i sprawdź czy dalej są szumy

Dużo jest możliwości jak widać.

Sprawdź każdą opcję, może znajdzie się przyczyna.

Powodzenia! 

tak jak psiałm wcześniej wypinałem już wszystko, zostawiając tylko kable od głośników, więc tu będzie tylko możlwosć wzmacniacz i kabel zaislający chyba...  

Aha i jeszcze jedna rzecz jak wypnę kable rca od daca i nacisnę palcem na końcówkę tego kabla to jest taki szum w zaleścnośći na który kabel to z jednego głosnika albo drugiego, po wypięciu kabla stabilny szum w obu

Edytowane przez Szkice

Kup sobie izolator USB Topping HS01. Problem z brumieniem zniknie a jakość dźwięku się polepszy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Szkice napisał:

...jak wypnę kable rca od daca i nacisnę palcem na końcówkę tego kabla to jest taki szum w zaleścnośći na który kabel to z jednego głosnika albo drugiego, po wypięciu kabla stabilny szum w obu...

Robisz za uziemienie, nie znam się na tym ale stawiam na problem z petlą masy. U mnie rozwiązaniem okazało sie być połączenie kabelkiem obudów świarujacych urządzeń, ale co, jak i dlaczego to nie wiem, więc nie pytaj.

Czy gniazdka na kabel sieciowy w klockch mają 2 czy 3 bolce?

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Ja posiadam dwa wzmacniacze. 

Jeden to Yamaha AX-892, a, drugi to tania lampówka LAaudio M3. 

W przypadku Yamahy szum i to ledwo słyszalny jest obecny po przyłożeniu ucha do kolumny (selektor przy położeniu innym niż CD). Nic nie brzęczy ani nie brumi. A to jest wzmacniacz kupiony jako nowy w 1999r. W tajwańskiej lampóweczce słychać tylko brumienie transformatora sieciowego. Szumy wystąpiły parę razy, ale że wzmacniacz był na gwarancji oddałem go do serwisu,poprawiono luty i szumienie skończyło się raz na zawsze. 

Dopiszę, że szum przypominał szelest liści. Więc może u Ciebie także coś jest z lutami? 

Napiszę, że wypożyczałem na odsłuch parę wzmacniaczy takich firm jak: roksan, arcam, bc acostique, rega. Zawsze gdzieś delikatny szum był obecny, ale tylko przy pozycji selektora na źródłach, do których nic nie było podpięte. Za to transformatory brzęczały we wszystkich. 

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

Robisz za uziemienie, nie znam się na tym ale stawiam na problem z petlą masy. U mnie rozwiązaniem okazało sie być połączenie kabelkiem obudów świarujacych urządzeń, ale co, jak i dlaczego to nie wiem, więc nie pytaj.

Czy gniazdka na kabel sieciowy w klockch mają 2 czy 3 bolce?

3 bolce. wzmak jest na gwarancji. 

Ukryta Zawartość

Zakup to. Problem się skończy.

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

Zakup to. Problem się skończy.

tylko co mi to da? Skoro szum jest nawet jak są inne urządzenia odłączone

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Szkice napisał:

To jest rozwiązanie na brumienie. 

A jakie masz kolumny ?

20 minut temu, Szkice napisał:

3 bolce. wzmak jest na gwarancji. 

A pozostałe urządzenia?

5 minut temu, Szkice napisał:

Może być tak, że jakieś urzadzenie wysyła syf do sieci, a wzmacniecz ten syf z sieci zbiera: odłączaj wszystko po kolei i sprawdź.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

11 minut temu, przmor napisał:

Ale ten szum w miejscu odsłuchu na normalnej głośności słychać czy po przyłożeniu ucha do głośnika lub na maksymalnej głośności?

Przy przyłożeniu ucha. Nie wpadł bym na to że coś szumi, gdybym na forum nie przeczytał jefnego tematu i z ciekawości przyłożyłem ucha 

Ale we wcześniejszym sprzęcie pioneer 5.1 też były szumy w głośnikach 

Edytowane przez Szkice
  • Pokaż nowe odpowiedzi