Skocz do zawartości
IGNORED

Co sądzicie o Paradigm Studio 40v3

forrest26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zwracam się z prośbą o pomoc(poradę).

Mam pok. 15 m2 i na chwilę obecną amplituner av Marantz sr 5400 i odtwarzacz dvd Marantz 6400. Na frontach grają mi w tej chwili Eltax-y Liberty 5+ i czegoś mi w nich brak(wiem że to kolumny mocno budżetowe).

Wiem, że za chwilę mnie przegonicie na zakładkę KD, ale może się obronię szybko. Zamierzam dokupić końcówkę mocy(może rotel),wpiąć się w pre amp i poprawić system w kierunku audio.

Mam okazję kupić taniej kolumny Studio 40, ale miałem okazję posłuchać tylko serii monitor(czy będzie dużo lepiej?).

Lubię nisko schodzący ale kontrolowany bas, dobrą szczegółową ale nie za ostrą górę i troche ocieploną średnicę. Muza, której słucham to głównie rock, pop, trochę jazzu, czasem trafi się klasyka i folk z różnych stron świata.

Chciałbym, żeby napisał ktoś kto miał z nimi styczność lub sam je posiada.Proszę o wyrozumiałość forumowiczów z tej zakładki-korzystałem z wyszukiwarki, ale troche mało było na ten temat.

Pozdrawiam Forrest

Generalnie seria Studio jest doskonalsza od Monitorów, Studio 40 polecam, są rewelacyjne, jak masz okazję posłuchać to śmiało na pewno się nie zawiedziesz, a jeśli cena jest lepsza od Polpakowej to tym bardziej nie ma co się zastanawiać.

"A gdyby tak jakaś integra + studio 40 (takie mam zamiary) w 16 m2? Nie za mały pokój?" - myślę,ze nie za mały, najwyzej zatkasz bass - refleksy ;-) Co do integry to stawiałbym na MF A 3/300, Rotela 972, 1070, Thule - cos ciepłego, bo Paradigmy raczej obiektywne są i nic nie upiększają :-)

Witam,

Jak poprzednicy już stwierdzili seria studio jest bardzo udaną konstrukcją nie ma co porównywać do serii monitor. Co prawda mam wersje v2 ale v3 powinny jeszcze lepiej wypaść w twoim pomieszczeniu ze względu na przedni bas-reflex. U mnie grają w pomieszczeniu ok. 17m2 i radzą sobie bardzo dobrze nawet z budżetową elektroniką (choć warto zainwestować w porządny wzmacniacz wtedy dopiero pokażą co potrafią). Czysta i szczegółowa góra, idealna średnica i basik b. dobrze kontrolowany i schodzący naprawdę nisko. Oczywiście przed kupnem warto je najpierw posłuchać.

40tki w 17 m2 mogą dać za dużo basu, najlepiej wypożycz do domu

ja 20tek używam w dwudziestuparumetrach

szukaj raczej neutralnych/ciepłych wzmacniaczy, studio jest godne drogich partnerów

>vorpane

Myślę że tak, pewnie diabeł tkwi w różnicy w budowie...

Paradigm jest jedną z nielicznych firm, która rygorystycznie przestrzega norm, ba nawet ma ostrzejsze niż ogólnie przyjęte. Więc myślę, że parametry podawane na stronach są prawdziwe - choć to tylko moje przemyślenia...

=> vorpane

Danymi technicznymi bym się nie sugerował, moim zadniem 40-tki mają lepiej rozciągniety bas, niektórzy natomast twierdzą że 20-tki są bardziej spójne, dlatego warto posłuchać obu.

Ja mam 20v2 w pokoju 15m2 i myślę, że 40 byłyby za duże do mojego pokoju.

Przeważnie słucham na głośności między 9 a 10, wyżej jest już bardzo głośno (oczywiście sporo zależy od rodzaju muzyki). Generalnie 9-10 ustawiam najczęściej.

Nasunęło mi się takie pytanie odnośnie serii studio i nie tylko i kabli. Czy warto pobawić się w połączenie bi-wire(wiadomo podwaja to koszty), a jeśli tak to jakich kabli używacie/polecacie. A może lepiej zamiast łączyć bi-wire lepiej kupić droższe/lepsze pojedyńcze kabele, a różnica będzie bardziej widoczna i warta ceny?

Pochwalcie się proszę:)

Pozdrawiam.

W przypadku Paradigma bi-wiring jak najbardziej polecam, jest lepiej i kropka, o bi-ampingu nie wspomnę bo to poezja - wiem bo sprawdzałem :-) Co do kabli ja mam S 300 Sonic Linka w bi-wiringu i jest bdb :-) S 300 w rocku, i elektronice to miód :-)

na temat trafiłem w drodze powrotnej ze stronki polpaku przeglądając ofertę paradigma, z myślą że może znajde jakiś ciekawy monitorek do 3 000, no i prosze znalazłem

studio 20v3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

choć w temacie mowa o studkio 40v3

Ukryta Zawartość

a to już z kolei potężny monitor, jutro będe w Zielonej Górze (nareszcie 5 minut dla mnie) u kolegi w sklepie może uda mi się wypożyczyć do domu oba monitorki ? a jak nie to chociaż w sklepie orientacyjnie przesłucham, choć ja jestem zdecydowanie zainteresowany monitorkiem oznaczonym cyferką 20 a to z prostej przyczyny - kosztuje dużo mniej, a pokój mam około 17 metrów, a jak każdy wie paradigm bassem 'zabija' (?) choć jeśli miałbym porównywać ze wzaględu na cene to wolał bym

MONITOR 5 v.4

Ukryta Zawartość

...ale możę i na tego starczy czasu - jak uda mi się posłyuchać to napewno podziele się wrażeniami a tym czasem pozdrawiam !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5v4 to moim zdaniem bardzo średnie kolumny, wielki, tak sobie kontrolowany bas, słaba czytelność średnicy, mało precyzyjna góra. Do tego dochodzi wygląd, moim zdaniem tak samo finezyjny jak dźwięk, zero polotu...

>zyzio

o bi-amplingu nawet nie pisałem ze względu na zbyt duże koszta, ale na pewno różnica byłaby duża. Zastanawia mnie czy używasz tych samych kabli do zasilania sekcji wysoko jak i niskotonowej? Nie wiem czy np. vdh cs122(taki posiadam i byłoby najtaniej wykorzystać właśnie go) jest dobrym rozwiązaniem do zasilenia zarówno góry jak i gołu. Przy najbliższej okazji postaram się wykombinować kable przeznaczone do połączeń bi-wire.

forrest26

"Lubię nisko schodzący ale kontrolowany bas, dobrą szczegółową ale nie za ostrą górę i troche ocieploną średnicę."

Do takich preferencji rzeczywiście Paradigm pasowałby. Nie jestem jednak pewien czy do 15m studio 20 nie byłoby wystarczajace. Swego czasu też szukałem monitorów do 18m. Słuchałem Monitor 3v.3 oraz studio 20 v.3 i studio 40v.3. Jak poprzednicy napisali , seria studio jest doskonalsza,szczególnie w zakresie średniotonowym i troche mniej ostrą górą. Jednak gdy liczysz wydatek( mimo wszystko bardzo istotny czynnik wyboru) 2,5 krotnie wyższa cena za studio 40 ( cena Polpaku) niz za Monitor 3, nie jest uzasadniona w różnicy tego co słyszysz. To oczywiście moje zdanie.Wybrałem Monitor 3 i choć teraz mógłbym przejść na studio 40 ,tego nie zrobię. Dociążenie monitorków od góry płytą z marmuru złagodziło mi ostrość góry i poprawiło głębię i czytelność w średnicy.Wydatek 60 PLN a ile frajdy i oszczędności........... Choć nadal to nie Studio 40 .

Ale to tylko mój przypadek,ktoś inny może twierdzić ,że warto wydać dużo więcej.

Pozdrawiam

wiktorb: chyba jednak by nie pasowały. Jeśli bas z Paradigmów nazywasz dobze kontrolowanym to nie wiem co Twoim zdaniem jest źle kontrolowanym basem. Góra w tych kolumnach jest według mnie bardzo ostra, i raczej krzykliwa niz szczegółowa. Takie są moje wrażenie z kilku odsłuchów przeprowadzonych w różnych warunkach.

Pzdr!

chicco:.

Chesz pomóc autorowi wątku w wyborze to napisz mu konkretnie jakie są twoje uwagi co do Paradigm ogólnie lub konkretnego modelu( czyt. np: studio 40) lub zaproponuj coś innego z " dobrze kontrolowanym basem" w danym przedziale cenowym. A uwagi czy dyskusje, co do rozumienia pewnych pojęć ich odczuwania i gustów, przenieś gdzie indziej.

Może przeczytaj dokładnie mój wpis,gdzie nazwałem bas dobrze kontrolowanym? Tak samo określałem swoje preferencje jak kolega i Paradigm mi przypasował. Chcesz dyskutować o gustach? Napisałem przecież ,że tak było w moim przypadku.

To forum jest by pomagać , dowiadywać sie, może i krytykować ale raczej sprzęt niż osoby które chcą pomóc( chyba,że jest za co :)).

Forest 26

Jeśli możesz odsłuchać gdzieś tych kolumn to zrób to i sam oceń ich jakość i czy Tobie ona pasuje. Jeśli połowa wpisów będzie za Tak a druga na Nie , to i tak nie będziesz wiedział co zrobić poki sam sie nie przekonasz.

Witam

Widzę, że temat znów się ożywił-to bardzo dobrze.

Jeśli chodzi o odsłuch 40-stek to może będzie problem. U mnie w mieście mogę posłuchać tylko serii monitor i oczywiście to zrobiłem. Natomiast serii studio nie ma szans. Może ktoś tu jest z Katowic i wie, gdzie tam można umówić się na odsłuch??

>baq85 czekam na Twoje wrażenia z odsłuchów-mam nadzieję, że się podzielisz nimi na forum.

Pozdrawiam wszystkich życzliwych

=> joseh

Tak używam tych samych kabli dla sekcji nisko i wysoko-tonowej. -Sonic Link S 300 razy 2 (Horizon).

=> chicco

Paradigmy serii Studio mają znakomicie kontrolowany bas, co do góry to kwestia gustu, dla mnie jest szczegółowa i wyrazista, daleko jej do krzykliwości czy chamskiej ostrości ;-) Ale oczywiście każdy może mieć swoje zdanie :-) Jest jeszcze jedna ważna sprawa: nie znam kolumn w tej cenie które potrafiłyby zagrać tak głośno bez kompresji czy bałaganu w dźwięku. Paradigm serii Studio to kultowe kolumny w USA, ulubione magazynu "Stereophile" oraz wciąż moje, bo polubiłem tą szkołę dźwięku, moze nie arcy-muzykalną, ale za to pełną poweru i cudownego kontrolowanego basu, bez zapominania o środku pasma :-) Poza tym seria Studio jest solidnie wykonana - moje Studio 80 v.2 ważą 100 kg/para, mam szacunek do przetworników i znakomitej obudowy, ale oczywiście każdy ma swoje zdanie i nie obrażam się jak ktoś powie, ze Paradigm Studio to kaszana, bo wiem co mi się podoba i dlatego wybrałem takie a nie inne kolumny :-)

słuchałem dzisiaj tych 20v3 0 przyznać musze że imponujący monitor, i nic więcej bo trwało to może 5 minut poczym telefon i powrót do rzeczywistości zatem długo nie zabawiłem w sklepie, ale będę je mieć w domu do przetestowania ale dopiero w przyszly weekend bo teraz nie mam czasu - ale wystarczy już nie będę zaśmiecać wątku 20 skoro mowa o 40 - pozdrawiam !

Widzę, że temat trochę umiera.

->baq85 czy już odsłuchiwałeś w domu studio 20??

Jak tak to napisz jakie wrażenia po odsłuchach.

A może ktoś zaproponuje inne monitory do 3kzł, nad którymi warto by się zastanowić w moich warunkach mieszkaniowych. Wyżej opisałem moje preferencje brzmieniowe. Wiadomo, że Wasze propozycje postaram się odszukać i odsłuchać w jakimś sklepie.

Chciałbym jak najlepiej wydać kasę, więc proszę o pomoc.

Pozdawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.