Skocz do zawartości
IGNORED

Jakim kablem połaczyc subwoofer do amplitunera, oraz grubosc kabli do kolumn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam do was pytanie jak w temacie , jakim kablem najlepiej  podlaczyc subwoofer   Bowers & Wilkins ASW610 z amplitunerem Yamaha RX-V6A , czy pojedynczym czy Y bo wiele opcji wyczytalem i juz sam nie wiem co jest lepsze i co jest prawda. Oraz jakiej grubosci dobrac kable do kolumn B & W 603 S2 , W 606 S2,  HTM6 S2 .  Zestaw bedzie sluzyl  jako kino domowe, sluchanie muzyki oraz gry podlaczony do PC

W amplitunerze masz pojedyncze wyjście, sub ma za wejściami łączony sygnał, więc czy podłączysz 2, czy 1, na jedno wyjdzie. I tak podczas kalibracji amplituner właściwie dopasuje poziom.

Na "domowych" mocach i odległościach kolumn od wzmacniacza, 2,5 mm2 to aż nadto. 

Edytowane przez porlick
Gość

(Konto usunięte)

Miałem dwa B&W ASW608 i były podłączone do Denon-a X4700 poprzez kable Oehlbach 

https://www.oehlbach.com/pl/sprzet-audio/kabel/cinchxlr/nf-sub

co do kabli głośnikowych na fronty ( lewy, centralny, prawy ) miałem grubsze 2,5mm ( o długościach 15 m każdy) natomiast na tylne miałem 1,5mm ( odcinki były różne od 3m do 10 m )

Cześć,

Sama grubość przewodów nie ma aż takiego znaczenia, istotny jest jego rodzaj, czystość oraz ekran. Można przyjąć, że 2.5mm na fronty w zupełności wystarczy, na tyły może być 1.5mm. Polecamy Chord'a Clearway (na fronty + centralny) oraz Chorda C-Screen (na tyły).

Pozdrawiam,

Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Obojętnie czy kablem 2 w 1 tzw Y czy pojedynczym. To nie ma znaczenia. Co do grubości kabli... Śliski temat, ja bym napisał dobrym kablem, adekwatnym do całej reszty. Ten ampli i tak na pół gwizdka ciągnie te kolumny, tym bardziej jak odpalisz na nim 5 kolumn głośnikowych. Polecam np Audioquest Rocket 11

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 hours ago, długi89 said:

natomiast na tylne miałem 1,5mm ( odcinki były różne od 3m do 10 m )

Osobiście przestrzegam przed uzywaniem kabli różnej długości. Wpływ długości na rezystancję kabla przy takich różnicach w metrażu jest już spory. 3 metry, a 10 to juz naprawdę dużo. Im głośniki mają niższą impedancję, tym większy płynie prąd w przewodzie i jednocześnie będą na nim wyzsze spadki napięć. 10 metrów kabla w porównaniu do 3 metrów to ponad 3x większa rezystancja (oraz pojemność)...

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

maks różnić długości według marki AQ to nie więcej niż stosunek 2:3. Ja i tak zawsze proponuję po równo dla jak to się mówi "świętego spokoju" 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ten ampli i tak na pół gwizdka ciągnie te kolumny

Jaki bys polecil ampli do tych kolumn ?

11 minut temu, sqbanczyk napisał:

Jaki bys polecil ampli do tych kolumn ?

Yamaha z serii Aventage np RX-A6A albo Nad, najlepiej T778 Powiesz, że drogo. Jednak na tej klasy elektronice dopiero słychać co te kolumny potrafią Przestają grać niemrawo i twardo, jest zejście na basie. Warto nas odwiedzić i samemu się przekonać. 

www.tophifi.pl

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 26.09.2022 o 14:56, brewka87 napisał:

Osobiście przestrzegam przed uzywaniem kabli różnej długości. Wpływ długości na rezystancję kabla przy takich różnicach w metrażu jest już spory. 3 metry, a 10 to juz naprawdę dużo. Im głośniki mają niższą impedancję, tym większy płynie prąd w przewodzie i jednocześnie będą na nim wyzsze spadki napięć. 10 metrów kabla w porównaniu do 3 metrów to ponad 3x większa rezystancja (oraz pojemność)...

Kolego nie zrozumiałeś. Przy konfiguracji 5.2.4 i sprzęcie na tylnej ścianie fronty ( lewy, centralny, prawy ) miały 15 m kabla na każdy kanał, natomiast surround kable miały od 3 do 10 metrów czyli:

surround miały 2x 3 m ( lewy, prawy )

tylne górne Atmos 2x 4 m ( lewy, prawy )

przednie górne Atmos 2x 10 m ( lewy, prawy ) 

Nigdy w życiu nie zdażyło mi się bym instalował kolumny różnymi długościami kabla czyli np na lewy kanał dawał 3 metry a na prawy 8 metrów, nie zawsze daje tyle samo! 

spojrzmy na to realistycznie.
Nie wazne „ile razy“ zwiekszy sie rezystancja kabla okreslonego kanalu, wazne jest na ile zmieni sie laczna rezystancja/impedancja calego systemu zestaw glosnikowy + kabel.
W uproszczeniu
Jesli w lewym kanale rezystancja kabla (3m) to 1% sumarycznej impedancji, a w prawym kanale 3% (9m czyli 3x ), to nie wierze, bys ta roznice 2% wyslyszal

Przelicz te „rezystancje“ dla typowego kabelka 1,5qmm i zestawu glosnikowego z impedancja 4 Ohm, to zobaczymy jak to wyglada
6 hours ago, długi89 said:

surround miały 2x 3 m ( lewy, prawy )

tylne górne Atmos 2x 4 m ( lewy, prawy )

przednie górne Atmos 2x 10 m ( lewy, prawy ) 

Czyli była zachowana symetria lewy/prawy. W takim razie jest ok.

Moze i zle zrozumiałem ale z Twojej wypowiedzi nie wynikało przeciez, ze asymetria była pomiędzy przodem, a tyłem.

5 hours ago, xajas said:

Przelicz te „rezystancje“ dla typowego kabelka 1,5qmm i zestawu glosnikowego z impedancja 4 Ohm, to zobaczymy jak to wyglada

Przeliczyłem dla dwuzyłowego miedzianego kabla 1,5mm2 o długości 3m oraz 10m (bo do tego się odniosłem pisząc o rezystancji). 

Dla kabla 3m jest to:

R = 0.067 Ω 

Dla 10m odpowiednio:

R = 0.224 Ω

Dla głosnika 4 Ω będzie to 1.68% w pierwszym przypadku i 5.6% w drugim. Czy to duzo? Dla kabla 1.5mm2 nie jest to jeszcze jakas spektakularna różnica ale pamiętajmy, ze rzeczywisty przewód to układ RLC gdzie mamy rezystancję, indukcyjnośc oraz pojemność. Przy gorszej jakosci kablach o większej rezystywności różnice także będą większe. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).