Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner/wzmacniacz do Klipsch Rp-260f

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

stałem się posiadaczem kolumn Klipsch Rp-260f. Rozglądam się teraz za czymś co je napędzi w rozsądnym budżecie (2500-4000 za sprzęt nowy lub używany).

Na początku poszukiwań zestawu stereo byłem nastawiony na amplituner Denon DRA-800H (stosunek cena jakość, funkcjonalność), jednak wyczytałem, że te kolumny słabo z nim pracują. Podobnie dla Onkyo TX-8270

Najwięcej poleceń do Klipschów znalazłem w stronę:

- Magnat Mr 780

- NAD C368

Między tymi sprzętami jest spora różnica cenowa. Czy ktoś może coś więcej napisać / polecić? Faktycznie te dwa to będzie dobry wybór? Warto dopłacać do NAD?

Coś więcej o sposobie używania: salon 23m2, muzyka głównie Pop,Rock,Folk, trochę muzyki elektronicznej.

Pozdrawiam

Słuchałeś czegokolwiek w połączeniu z tymi Klipschami? Kierując się tylko i wyłącznie opiniami w necie nie koniecznie wybierzesz to co będziesz uważał za dobre. Oczywiście zakup w ciemno często jest "udany" bo nie masz porównania 😉 

Między sprzętami, które wymieniłeś jest różnica nie tylko cenowa ale i funkcjonalna. Denon, najbardziej funkcjonalny z nich wszystkich właśnie tym będzie kusił do zakupu. Wielu użytkowników jest z niego zadowolonych (użytkownicy kolumn Polk Audio ES60, Magnat Supreme 507 i między innymi Klipsch 260, 820, 6000) ale to też nie świadczy o tym, że jest dobry.

Jak masz okazję to posłuchaj kilku urządzeń, sam oceń. Ile głów, tyle opinii.

Godzinę temu, GhostR1 napisał:

Słuchałeś czegokolwiek w połączeniu z tymi Klipschami? Kierując się tylko i wyłącznie opiniami w necie nie koniecznie wybierzesz to co będziesz uważał za dobre. Oczywiście zakup w ciemno często jest "udany" bo nie masz porównania 😉 

Między sprzętami, które wymieniłeś jest różnica nie tylko cenowa ale i funkcjonalna. Denon, najbardziej funkcjonalny z nich wszystkich właśnie tym będzie kusił do zakupu. Wielu użytkowników jest z niego zadowolonych (użytkownicy kolumn Polk Audio ES60, Magnat Supreme 507 i między innymi Klipsch 260, 820, 6000) ale to też nie świadczy o tym, że jest dobry.

Jak masz okazję to posłuchaj kilku urządzeń, sam oceń. Ile głów, tyle opinii.

Dzięki, to sensowna wypowiedź. Planuję wypożyczyć tyle ile się uda i przetestować, ale chciałem zmniejszyć ilość kandydatów na podstawie opinii. Dodatkowo nadal remontuję mieszkanie i w międzyczasie przeglądam okazje, dobrze wiedzieć czego mniej więcej szukać.

Teraz najbardziej skłaniam się ku NAD 356bee + DAC/streamer sieciowy. Cenowo wychodzi dużo taniej, ale jest sporo opinii o awaryjności używanego 356. Dlatego myślę też o NAD C368, ale tutaj będę polował na okazje. Na pewno chciałbym również posłuchać Magnat Mr 780 i tego Denona DRA-800H z czystej ciekawości czy wcześniej wymienione sprzęty to faktycznie przeskok.

Edytowane przez Teabox

Jak będziesz miał okazję to posłuchaj też Magnata MA700. Myślę, że warto poświęcić trochę czasu i przesłuchać kilka urządzeń. Pozwoli to wybrać takie, które najbardziej Ci odpowiada pod wieloma względami. 

Magnat i Nad to dobre propozycje do kolumn Klipsch. Jak pewnie wiesz kolumny Klipsch grają bardzo dynamicznie eksponując skraje pasm i najlepszym dla większości słuchaczy połączeniem jest łączenie ciepło brzmiącej elektroniki, która wypełni środek i będzie nieco łagodzić barwę. Oczywiście nikt nikomu nie zabroni eksperymentów z Yamahą, Marantzem, czy Cambridge bo i takie zestawy też co niektórzy wybierali, ale zapewniam przy dłuższym odsłuchu jest to ciężko strawne i męczące stąd takie a nie inne sugestie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.