Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki on-wall i akustyka - dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

W jednym z ostatnich tematów odbyła się ciekawa dyskusja na temat ustawienia głośników i "akustyki". 

Jako, że w pewnym sensie ten temat też mnie dotyka to chciałbym rozpocząć dyskusję na ten temat. Akustyka jest bardzo ważna, jak nie najważniejsza bo wiemy że bardzo drogi sprzęt zagra gorzej w źle przygotowanym pomieszczeniu od tańszego sprzętu grającego w odpowiednich warunkach. Ale niestety zapewne większość z nas nie ma warunków ani możliwości przygotowania pomieszczenia odsłuchowego z idealnie przygotowanymi warunkami akustycznymi. Większość z nas korzysta ze sprzętu audio w salonie lub innej przestrzeni w której się po prostu żyje. Nie mamy możliwości odsunąć kolumn metr od ściany, często pomieszczenie nie jest idealnie symetryczne lub doskwierają mu inne problemy. 

Jak sobie z tym radzić i czy takie osoby są skazane na brak sensownego stereo i trzeba się z tym pogodzić? 

Sam jestem na etapie poszukiwania zestawu stereo, jednak ustawienie i akustyka są dosyć mocno ograniczone. Nie mogę odsunąć kolumn metr od ściany, musiałby stać dosyć blisko (zależnie od głębokości samej kolumny). Pomieszczenie z prawej strony odsłuchowej ma okna a z lewej jest otwarte na kuchnię, brak jakiejkolwiek symetrii wymiarów i materiałów. Dodatkowo z prawej strony stoi stół przy którym się chodzi i siedzi przez co po głowie chodzi obawa przed zderzeniem z kolumną która by tam stała. Tutaj pojawia się pomysł głośników on wall, takie cuda robi Focal, robi Lyngdorf i pewnie wielu innych producentów. Niestety jest mało recenzji na ich temat, zapewne przez to że jest to nisza. Ale jest to rozwiązanie całkiem ciekawe, głośniki mógłby wisieć na ścianie i nie zajmują przestrzeni na podłodze i eliminują problem z możliwym "potknięciem" się o nie. Czy ktoś ma doświadczenia z takim rozwiązaniem? Albo macie jakieś pomysły inne jakby rozwiązać problem stereo w moim przypadku?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja trochę rozgranicze co piszesz w temacie 

Bo akustyka to odrębny temat. Odległość kolumn od ścian. Zastawianie ich , bass reflexy itp. 

Tu są kolumny które radzą sobie lepiej górze w niektórych warunkach. 

Ale kolumny on wall to coś innego. Słuchałem paru. Głównie w kinie ale i stereo też. I powiem szczerze no mi pod stereo nie leżą. I nie chodzi tu o bas. Bo jego uzupełniać subem możesz. Ale głębia czy rozdzielczość. No nie grało to jak bym chciał.

Ale moim zdaniem to dwa różne tematy trochę.

15 minutes ago, Piotr Sonido said:

Ja trochę rozgranicze co piszesz w temacie 

Bo akustyka to odrębny temat. Odległość kolumn od ścian. Zastawianie ich , bass reflexy itp. 

Tu są kolumny które radzą sobie lepiej górze w niektórych warunkach. 

Ale kolumny on wall to coś innego. Słuchałem paru. Głównie w kinie ale i stereo też. I powiem szczerze no mi pod stereo nie leżą. I nie chodzi tu o bas. Bo jego uzupełniać subem możesz. Ale głębia czy rozdzielczość. No nie grało to jak bym chciał.

Ale moim zdaniem to dwa różne tematy trochę.

Zgadza się, w zasadzie mam dwa odrębne problemy:

Brak miejsca i pomysłu na zaaranżowanie tej przestrzeni. Jakie tutaj mniejsze kolumny dobrać żeby grały z przyjemnym basem do kina domowego.

A drugi problem to akustyka czyli układ pomieszczenia i brak symetrii. 

No i jeśli mówisz k kinie domowym to możesz to połączyć. 

W kinie tego typu kolumny on wall się sprawdzają. 

Oczywiście zależy od konkretnych modeli ale to można zrobić sensownie.

Wtedy tak. 

Piotr