Skocz do zawartości
IGNORED

Kaseta kalibracyjna

Rekomendowane odpowiedzi

Czy na tym forum jest ktoś, kto podjął by się nagrania kasety kalibracyjnej ? Czy zamówić ze znanego portalu aukcyjnego nagrywaną też przez kogoś.

Fajnie jak by na takiej kasecie znalazły się sygnały dla :

-ustawienia prędkości przesuwu taśmy

-kalibracja 0dB wskaźnika wysterowania VU

- kalibracja odczytu Dolby B i C

Skos głowicy nie był grzebany i sądzę ,że nie ma co nawet pchać tam śrubokręta ,bo odczyt jest taki jak ma być , jeśli chodzi o wysokie tony.

Najbardziej zależy mi na tych dwóch pierwszych rzeczach, bo właśnie wstawiłem nowy silniczek EG-530AD-2B do napędu capstana , bo w starym łożyska kaput. Rzęził ,że było go mocno słychać i wydaje mi się ,że to było przyczyną słyszalnego kołysania dźwięku . Jeszcze kwestia samego paska , bo stary jest taki ,że wystarczy lekko palca przyłożyć do koła zamachowego i staje . Nie mogę nigdzie zdobyć paska 50mm średnicy i 4mm szerokości . Kupiłem taki zestaw pasków ,ale nie wiem czy nie jest zbytnio ciasny i zaraz nie wyrobi łożysk , bo tylko jeden rozmiar pasuje z tych 50 pasków .

Edytowane przez Rosomak19
https://www.audiostereo.pl/topic/159806-kaseta-kalibracyjna/
  • Rosomak19 zmienił(a) tytuł na Kaseta kalibracyjna

Ja kupowałek kasety na aledrogo. Kupiłem dwie, dla EU i JAP (mam polskie diory i starą yamahę serii 500). Dało radę przeprowadzić renowację wszystkich trzech magnetofonów, łącznie z regulacjami Dolby, poziomami zapisu i odczytu oraz prędkościami odczytu/zapisu i skosami głowic.

Zależy jaki masz sprzęt. Występują różnice w instrukcjach strojeń sprzętów EU i JAP. Jeżeli regulację obrotów jeszcze można przeboleć (3150Hz vs. 3000Hz) to już przy regulacji skosu głowicy różnice są większe.

Na aledrogo był tylko jeden wybór. Czyli żaden.☹️

To jest Denon DR-M11 i ogólnie w instrukcji są takie kasety do kalibracji

TEAC MTT-111 ,114,150

A-BEX TCC-262

Denon DX-3/50N , DXM/50 , DX7/50

Z tym ,że mówię , tor przesuwu taśmy nie był grzebany i wolał bym go nie ruszać , bo odtwarza bardzo dobrze wysokie tony z różnych taśm , oryginalnie nagranych i na innych sprzętach . Natomiast zależy mi przede wszystkim na ustawieniu prędkości, poziomu Vu metra , poziomu Dolby , no i można by było skontrolować poziomy CUE dla różnych taśm .

Tylko będzie mały problem. To nie są taśmy, które rekomenduje firma do regulacji. To jest raczej taśma do "wydobycia sprzętu z głębokiej dziury". Do regulacji prędkości się nada. Ja dałem radę wyregulować nawet Dolby. Tymbardziej jest to łatwe im lepszą serwisówkę posiada właściciel. W moim magnetofonie Yamaha K-500, producent dość dokładnie opisał wszystkie procedury regulacji. Typu: podepnij generator, ustaw na nim 400Hz, 375mV, sprawdź w punkcie 1.1 wartość sygnału i w punkcie 1.2 ustaw 400Hz i 375mV. Albo ustaw oscyloskop na 50mV/dz, sonda 1:1 i sprawdź występowanie sygnału o takiej samej wartości w punkcie pomiarowym 1.3. Doreguluj R130.

Tak bardzo łopatologicznie. Mnie przydał się bardzo oscyloskop dwu kanałowy. Do tegulacji skosu głowicy - rewelacja!

Tegulacja VU-metra również wykonalna z tą kasetą. Najgorzej mi wychodziło sprawdzanie poziomów zapisu/odczytu dla kilku różnych taśm. Niestety, producenci już sie "wyparli" jakości kaset. Nikt nie kontroluje chyba tego raczej już niszowego rynku.

A wyszło to, gdy dokładałem płytkę Dolby HX PRO do swojej diorowskiej szuflady. Cały układ zaczerpnięty z MDS-506 (opis układu i regulacji z czasopisma, części z zasobów własnych i internetu). Z początku myślałem, że to wina dołożonego układu ale okazało się, że to wina kaset! Nowych!

Żeby było śmieszniej miałem bliźniacze układy. Jeden moja samoróba i drugi oryginał MFS-506. I wyobraź sobie, że oryginał nie działał na taśmach Cr. Brakowało jednego rezystora na płycie magnetofonu, który odpowiadał za włączanie filtrów dla tychże kaset😄 Fabrycznie!😄😄

Wracając do kaset, to jeżeli masz chęć sprawdzenia i serwisu swojego sprzętu to kup kasetę i już. Cena coś w okolicach 50zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem, bo coś są różne komentarze odnośnie tej kasety , ta druga na alledrogo ma bardziej pochlebne opinie . Skosu bym się tutaj nie czepiał , jest fabryczny zalakowany . Może resztę ta się ogarnąć dobrym multimetrem i programami na kompa ( oscyloskop i generator) + kaseta . Choć nie ukrywam ,że wolał bym oddać komuś , kto posiada sprzęt i kasety , tak oglądałem filmiki na YT i tak pomyślałem o tomekkruger ,ale nie wiem czy dalej się tym zajmuje.

Jeżeli nie czujesz się na siłach to nie ruszaj. Możesz zrobić więcej szkód niż cokolwiek poprawić. Generatorem i oscyloskopem możesz coś zdziałać lecz nie zastąpią one samej kasety. Owszem pomogą lecz nie zastąpią. Przecież nie wszystko da się oganąć oscyloskopem i generatorem w procesie regulacji.

Akurat skos to pikuś jak się ma odpowiednią kasetę testową. Oscyloskop każdy ma, żadna wymówka. Problemem jest taśma i tu kłopot. Generalnie skos jest pierwszy, zaraz po rozmagnesowaniu toru. To akurat żadna filozofia i do poprawienia w chwilkę, nie wpływa na pozostałe regulacje. 

nagrywamy.com

No właśnie kaseta, to nie jest tak ,że nie czuje się na siłach , tylko nie lubię czegoś się podejmować , nie mając sprzętu ,a tutaj konkretnie odpowiedniej kasety do tego decka. Wydawać kilkadziesiąt złotych na kasetę nagrywaną amatorsko , po to, aby tylko sprawdzić przesuw taśmy trochę bez sensu . Bo do niektórych rzeczy , musi być nagrana z odpowiednią gęstością strumienia .

Obawiam się, że nie zdobędziesz kasety, o której piszesz. Albo znajdziesz serwis, który posiada takowe (teraz nawet z serwisami kłopot) albo zadowolisz się tym co jest dostępne. No i trzecia możliwość. Zostaje wszystko jak jest. No chyba, że trafisz zapaleńca hobbystę z wyposażonym warsztatem.

No jet taki ,ale niestety , jest tak zawalony ,że nie wyrabia i póki co nie robi nic poza pracą zawodową .  Chyba skuszę się na tą kasetkę ,co jest przedstawiona wyżej , do decków japońskich . Mam nadzieję ,że w razie co, to będę mógł liczyć na jakieś podpowiedzi 🤔

Kaseta zamówiona , demagnetyzer ,ale tak słuchając kaset , nie dawała mi spokoju jedna rzecz , straszne kołysanie dźwięku, zwłaszcza mocno słyszalne na fortepianie . Przecież producent podaje na poziomie 0,045% a tu taka lipa. Zdaje się, że jednak ten nowy pasek jest za ciasny i z powrotem wleciał stary , teraz wydaję się być ok. Myślałem ,że to kołysanie powoduje silnik capstana, bo głośno pracował i go wymieniłem.

No tak, pasek nie może być zbyt ciasny bo obciąża silnik. Ja dopasowałem do mojego z wersji niższej, chba od K200.

Niestety jesteśmy zmuszeni robić co się da bo o oryginał raczej słabo.

Oryginalny ma 51-52mm średnicy (nie wiem na ile ten się rozciągnął , ale wychodzi 52mm) i 4mm szerokości. Sądziłem ,że w ten paczce 50 pasków coś dobiorę ,ale niestety ,akurat nie ma . A ten najbardziej podchodzący okazuję się jednak za ciasny.

A od innych, podobnych rocznikowo/wzorniczo nie pasuje?

Wiele modeli jest opartych na tych samych mechanizmach. Dodaje się tylko nowe funkcje, image, trochę poprawia parametry (elektronika) ale mechanika taka sama, no może czasami wyskakuje coś innego/poprawionego/innowacyjnego, ale zasady mechaniki podobne.

Tutaj jest tak zrobione ,że koło pasowe ,że tak napisze na silniczku jest bardzo blisko koła zamachowego , dlatego tak krótki pasek. Wytargałem dzisiaj Balupunkta XC-1400 z piwnicy, ale tam jest inaczej mechanizm rozwiązany. Jedno co z niego zapożyczę , to silnik , o ile jest na 12V , muszę sprawdzić. Pracuję cichutko i jest identyczny wizualnie z moim oryginalnym(Matsushita), tylko ostatnie symbole się różnią. Bo niestety ten Mabuchi co zamówiłem ,to jakaś kupa delikatnie mówiąc , popracował z 2 godziny i zaczął rzęzić .

• 2 tygodnie później...

Trochę jestem rozczarowany tą kasetą kalibracyjną , ale co nie co poustawiałem . Na początek ustawiłem prędkość przesuwu taśmy, tutaj mam wrażenie ,że coś jeszcze nie jest do końca tak, jak ma być , jeśli chodzi o kołysanie dźwięku . Nie wiem , może przewrażliwiony jestem. Potem ustawiłem skos głowicy , dla 3 częstotliwości, następnie poziom odczytu , tutaj trzeba było doregulować jeden kanał , ciężko to zrobić dokładnie , aby na wyjściu było 0,775V dla 0 dB, bo trochę to wszystko pływa. Po tej operacji skalibrowałem wskaźnik na 0 dB . A potem kilku godzinna zabawa z ustawianiem zapisu i kasetami . Teraz równo nagrywa kanały i z takim samym poziomem , jak poziom wejściowy. Mam nadzieję ,że w miarę możliwości dobrze to zrobiłem .

27 minut temu, Rosomak19 napisał:

ustawiłem skos głowicy , dla 3 częstotliwości

Skos jest jeden dla wszystkich częstotliwości, a ustawia się go najczęściej na 8 albo 10kHz.

28 minut temu, Rosomak19 napisał:

aby na wyjściu było 0,775V dla 0 dB

Trochę duży poziom, skąd go wziąłeś, co to za kaseciak? 

nagrywamy.com

Z serwisówki , a kaseciak to Denon DR-M11 . Ze skosem trochę niefortunnie się wyraziłem , chodziło mi tylko przetestowałem te częstotliwości . Jeszcze został Dolby do regulacji ,ale narazie dam sobie z tym spokój ,bo i tak nie używam . Nad samym ustawieniem zapisu dla 3 taśm , zeszło mi ponad 3 godziny. Po całej kalibracji widzę, że stare kasety  , zwłaszcza te nagrywane amatorsko , mają lewy kanał mocniejszy . Mam trochę jeszcze taki niedosyt z ustawieniem odczytu , bo za bardzo się wyniki zmieniają pomiaru i ciężko idealnie zgrać oba kanały . Jednak jak by chcieć się bawić dalej zdaję sobie sprawę ,że reszta nastaw idzie do kosza . Ciekaw jestem na ile ta kaseta kalibracyjna jest dobrze nagrana. Poziomy sygnału dla ustawienia odczytu , pokazuję dobrze na wyświetlaczu , 315Hz 0dB i -3dB 1 kHz reszta sygnałów niestety nie pokrywa się .

Nie no kur....a dramat 🤬 Nie spojrzałem ,że sygnały do ustawienia odczytu są nagrane z gęstością 250nWb/m , podczas ,gdy tutaj ma być 200nWb/m (oryginalnie kaseta MTT-150) 😤 . Czyli wszystko do dupy. Teraz takie pytanko , bo jest tam sygnał 400Hz do sprawdzenia Dolby nagrany z gęstością właśnie 200nWb/m ,tylko z poziomem -3dB . Czyli rozumiem ,że po włączeniu tego sygnału , trzeba by tak wyregulować odczyt z głowicy ,aby na wyjściu było około 0,548 V przy tych -3dB w odniesieniu do 0,775V jakie mają być dla 0dB ? Wtedy też wyregulować wskaźnik, aby pokazywał -3dB dla tego sygnału.

Im wyższa częstotliwość odtwarzana przy ustawianiu skosu głowicy tym trudniej to wykonać ale skutkuje to dokładniejszym ustawieniem. Ja ustawiałem wszystkie swoje magnetofony za pomocą oscyloskopu. Jeden kanał osc. do kanału L, drugi do kanału P i po ustawieniu oscyloskopu w tryb X-Y, wyświetlała się ładna linia (jak było źle to kółkowatość 😄). A kąt 45*, (przy poprawnym ustawieniu) łatwo zaobserwować na ekranie. Co więcej, łatwo też zauważyć niedoskonałość prowadzenia taśmy, kołysanie czy też "szarpanie prędkością" przesuwu taśmy, po prostu linia nie jest "stała".

Odnośnie Dolby, pamiętaj, że regulacje dotyczą samedo modułu Dolby. A on jest dość czuły na zakłócenia i zawyżone sygnały. Nawet sygnał pilota stereo 19kHz jest w stanie "rozwalić" system Dolby (stąd też obecność filtrów (albo w samym magnetofonie albo w radio lub też w obu.

Moim skromnym zdaniem, lepiej jest mieć ustawione lekko zaniżone sygnały niż przesterowane. Można to chciażby porównując poziomy sygnałów u japończyków i w rodzimych produkcjach (serwisówka).

Edytowane przez wrobeleczek

Ok , odpaliłem z tej kasety sygnał 400Hz 200nWb/m  -3dB i wyregulowałem poziom odczytu , tak aby na wyjściu było około 0,548V . Na wskaźniku pojawiło się -3 dB . Oprócz tego sygnału na tej taśmie nagranego z 250 nWb/m  puszczając wszystkie inne , teraz poziomy zgadzają się z tym ,co jest napisane ,czyli -20db -10 dB i 0dB tak samo pokazuje wskaźnik. Tak z ciekawości sprawdziłem napięcie przy sygnale 1kHz 0dB i pomijając , niedoskonałość nagrania itd. wynik trochę pływał ,ale oscylował w granicach 0,775V . Pozostaje teraz powalczyć , może jutro z ponowną kalibracją zapisu .

Ja wykorzystuję programik Scope pod kartę dźwiękową, kontroluję nim częstotliwość (jest też opcja XY do skosu) i równość napięć w obu kanałach , bo zdaje sobie sprawę ,że  ich wartość to odbiega od rzeczywistości, dlatego posiłkuję się miernikiem .    Ostatnio spędziłem ponad 3 godziny, nad ustawianiem zapisu.

• 5 miesięcy później...

Tak na zakończenie tego wątku dodam, że te kasety przedstawione wyżej z all... to jedna wielka kupa ! Nie kupujcie tego , chyba ,że chcecie sobie sprzęt rozstroić! To do niczego się nie nadaję !

• 8 miesięcy później...

No niestety, ale Rosomak19 ma rację. Nawet ci, którzy te kasety rozpowszechniają pewnie za bardzo niewiedza o co, w tym wszystkim chodzi i pewnie sprzedają je w dobrej wierze. Kasety do kalibracji deck'ów nie były nagrywane na deck'ach, ale na szpulowych magnetofonach z zupełnie inna prędkością. Tak, to może się wydawać dziwne, ale tak było. Dodatkowo zazwyczaj, to jest jedna gruba ścieżka, nawet nie dwie mono, nie mówiąc już o czterech stereo (dwie ścieżki na stronę taśmy). Dlatego te taśmy kalibracyjne zazwyczaj maja tylko naklejkę po jednej stronie. Oczywiście, ponieważ to jest normalna kaseta to można ja odtwarzać na drugiej stronie. To oczywiście będzie działać, ponieważ na taśmie zostały nagrane indywidualne częstotliwości. Ale generalnie nie powinno się tych taśm odtwarzać z drugiej strony, a tylko przewinąć do początku, jak się dojdzie do końca strony z naklejka. No i w ogóle nie przewijać jej po kalibracji tylko zostawić i kontynuować od momentu ostatniego zatrzymania, aż się skończy. Robi się to po to, żeby wszystkie fragmenty taśmy rozciągały się równomiernie. Po 100 takich przewinięciach taśma pewnie nie trzyma parametrów i nadaje się do utylizacji.