Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo 9050 pomoc w doborze kolumn.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Wpadł mi w ręce w spadku wzmacniacz onyko a 9050 i mam problem z doborem kolumn to tego wzmaka. Pokój w którym ma grać to jakies 18 m odległość od kolumn do miejsca z którego będę słuchał to jakieś 2 m. 

Gatunki muzyczne które lubię, to ogólnie pojęty, rock, punk rock, czasem metal a i soul czasem wchodzi więc generalnie wszystko. Często z gramofonu Technics dd33. Podobno wzmacniacz jest mocno "szczegółowy" więc przy tych gatunkach które wymieniłem przyda się trochę ocieplić brzmienie?

Ps celuje w jakieś używki, mam mocno ograniczony budżet. 👹

Z góry dzięki za pomoc 

Edytowane przez ogopogo
https://www.audiostereo.pl/topic/159838-onkyo-9050-pomoc-w-doborze-kolumn/
  • ogopogo zmienił(a) tytuł na Onkyo 9050 pomoc w doborze kolumn.

W swoim czasie miałem tego Onkyo i dobrze się zgrywał z monitorami Magnat Quantum 653. Będzie  i tanio i dobrze.

Edytowane przez Yahoou

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale dwie sprawy - jak masz miejsce to małe podłogówki też mogą być,

jednak kolumny nie wszyscy wysyłają, więc lepiej szukać lokalnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

ja bym, do listy poszukiwań dopisał jeszcze używane kolumny Elac

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Nie wiemy jaki to ograniczony budżet, ale poszukałbym może takich kolumn jak Dali Zensor 3, Polk S20, czy z nowych Heco Aurora 300.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 10.10.2022 o 18:40, ogopogo napisał:

Ps celuje w jakieś używki, mam mocno ograniczony budżet. 👹

Bardzo dobrze, że w używki.

Nie wiem jak z Onkyo zgrały by się Tannoy M2 (??), na OLX jest sporo w dobrej cenie.

Q21 poleca m.in. Polk S20 - ja miałem takie z dopiskiem Signature i zrobiły na mnie słabe wrażenie. Wybierając w ciemno, zdecydowanie wolałbym Zensory czy Aurory.

W dniu 11.10.2022 o 10:53, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ja bym, do listy poszukiwań dopisał jeszcze używane kolumny Elac

Nawet nie tylko używane. Nowe Debut B5 można czasem nabyć w okolicach 500-700 zł za parę. B6, rzadziej, ale też w podobnej cenie. Zakładam że o taki budżet chodzi, a Cariny i Vela są na razie poza zasięgiem @ogopogo

Edytowane przez Tweeter2016

Byle nie badziewne, zamulające Melodika Purple... Tymi zabijesz każdy zestaw 😉 

Na początek weź grube, niezbyt długie porządne kable z czystej miedzi. Kable konkretne dobierzesz jak już znajdziesz odpowiednie brzemienie. Nimi nadasz ostatni szlif.

Edytowane przez Yahoou
Godzinę temu, ogopogo napisał:

W weekend będę słuchał Magnat quantum 653 z posłuchamy jak to zagra a jakie kable mam kupić? 

Polecam ze swojej strony niedrogie i przyzwoite (solidnie wykonane) kable firm KLOTZ lub SOMMER z wtykami NAKAMICHI. Gotowe masz na Alledrogo w każdej możliwej wersji i długości.

17 minut temu, Yahoou napisał:

Byle nie badziewne, zamulające Melodika Purple... Tymi zabijesz każdy zestaw 😉 

Na początek weź grube, niezbyt długie porządne kable z czystej miedzi. Kable konkretne dobierzesz jak już znajdziesz odpowiednie brzemienie. Nimi nadasz ostatni szlif.

Trochę mnie zdziwiłeś, bo właśnie z nich korzystam 😁 i bardzo je lubię. 

Wolę je od np qed silver anniversary xt. Melodiki bardziej dociążają dźwięk i ja to lubię, choć nie wykluczam, że to tylko omamy 😁

18 minut temu, Ajothe napisał:

Trochę mnie zdziwiłeś, bo właśnie z nich korzystam 😁Melodiki bardziej dociążają dźwięk i ja to lubię, choć nie wykluczam, że to tylko omamy 

Melodii nie dociążają dźwięku, tylko odcinają górę pasma. Ale odczucie się zgadza, jest więcej basu, tylko cierpi stereofonia, szczegółowość i wokale. Magnaty potrafią zejść nisko, nie trzeba ich wspomagać kablami.

Jak masz kable Melodika to weź. Jak ci to zagra to wymiana kabli na inne już może tylko pomóc, na pewno nie zaszkodzi.

Edytowane przez Yahoou
33 minuty temu, Ajothe napisał:

😁Wolę je od np qed silver anniversary xt. 

Te QED też przez chwilę miałem, dostałem je w gratisie przy zakupie nowych kolumn. Zapiąłem je i od razu zdjąłem. Nie przypadły mi do gustu. Jakoś miałem poczucie, że odzierają muzykę z emocji. Niby wszystko było ok, ale nie chciało się słuchać. Możliwe, że zbyt wcześnie z nich zrezygnowałem, może trzeba było dać im trochę czasu... Poszły do ludzi.

Dobrze wspominam druty Audioquest'a Type 4 i z tymi chyba nawet grał wtedy u mnie Onkyo A9050 z Magnatami 653, w bi-wire.

@ogopogo

Jak chcesz "wszystko, co fabryka dała" to nie oszczędzaj 😉 i kup najtańsze 

kable spoza branży - YTDY np 4x0,5 i połącz po dwa na plus i minus.

Otwarta góra pama i zachowana naturalna agresja - koszt żaden więc gdyby ten

rodzaj grania nie podszedł - nie żal wywalić.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski