Skocz do zawartości
IGNORED

Michael Fremer na Audio Video Show - 28-30.10.2022

Rekomendowane odpowiedzi

Ponownie na Audio Video Show będziemy gościć Michaela Fremera - światowej sławy specjalista od gramofonów analogowych, dziennikarza amerykańskich miesięczników The Absolute Sounds (wcześniej Stereophile) oraz Analog Planet.

"Mr. Turntable", bo tak jest często nazywany, poprowadzi wykłady dotyczące sztuki prawidłowego ustawiania gramofonów analogowych.

Kto był w 2019 - ten wie, że warto!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piątek 28.10.2022, godz. 19:00
Hotel Radisson Blu Sobieski, sala Wilanów 2
Sobota 29.10.2022, godz. 17:00
Niedziela 30.10.2022, godz. 16:00

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Redaktorzy

"Uczeń" Św.P. Wally'ego Malewicza.

Warto bywać, póki jeszcze żyją ludzie, którzy o gramofoniarstwie mają pojęcie...

Michael Fremer gości w swoim domu...

Oglądałem to dawno temu. Pamiętam, że niezły hejt jest w komentarzach. Hejterzy nie nawalają się tylko w Polsce. Nawalają się na całym świecie, a Mr. Fremer to też niezły "herbatnik". Ale przynajmniej nie ukrywa, że połowa sprzętu nie jest jego i testuje, a potem zrecenzuje... 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Duch Wallego będzie obecny, bo przyjeżdża jego syn Andrzej Malewicz oraz J.R. Boisclair, którzy prowadzą teraz firmę WAM Engineering LLC.

J.R. Boisclair będzie miał fajną prezentację - podobną do Fremera ale bardziej pogłębioną:

When Stylus Meets Groove - Advanced Analog Optimization - Musical detail in the record groove can be measured in the sub-micron range. There is an incredible amount of information in the grooves that we cannot hear unless we can faithfully retrace the grooves in the same manner they were cut by the cutting stylus. What are the important tonearm/cartridge setup factors and how can this be accomplished? Seminar delivered in English but Andrzej Malewicz will be available for clarifications in Polish.

Sobota 16:00 

Niedziela 15:00

PGE Narodowy, sala 125 (Rega)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 2 tygodnie później...

Zmiana sali prezentacji J.R. Boisclair (ustawianie gramofonu) na Narodowym - będzie w sali Technicsa (Platynowa 3).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Do tej pory obszedłem połowę "Sobieskiego" i zauważyłem pewną zmianę, sporo wystawców jako źródła używa gramofonów.  🙂 .

18 godzin temu, Marcinus napisał:

Do tej pory obszedłem połowę "Sobieskiego" i zauważyłem pewną zmianę, sporo wystawców jako źródła używa gramofonów.  🙂 .

Nie trzeba audioszoła, żeby ten trend zobaczyć, wystarczy Allegro. Spora część "dużych" sprzedawców w ofercie ma więcej analogów niż CD 🙂. No i ceny płyt straszne, to też o popycie/popularności (rosnącej) świadczy.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

• Moderatorzy
6 godzin temu, Jacchusia napisał:

Nie trzeba audioszoła, żeby ten trend zobaczyć, wystarczy Allegro. Spora część "dużych" sprzedawców w ofercie ma więcej analogów niż CD 🙂. No i ceny płyt straszne, to też o popycie/popularności (rosnącej) świadczy.

Tak, te nieszczęsne ceny wszyscy usprawiedliwiają inflacją. Prawda jest taka, że popyt winduje ceny. Sam wydałem podczas AVS na płyty 3kzł, ale nie żałuję, bo udało mi się kupić kilka fajnych płyt, w stanie mint i near mint 🙂 .

Pan Andrzej Malewicz okazał się bardzo sympatycznym człowiekiem i dużej wiedzy fachowcem. Dobrze, że syn kontynuuje rodzinną tradycję, mnie rzeczowo i przystępnie wyjaśnił jedną kwestię. Choćby dla tej rozmowy warto było przyjechać 👍

17 godzin temu, Marcinus napisał:

Sam wydałem podczas AVS na płyty 3kzł, ale nie żałuję, bo udało mi się kupić kilka fajnych płyt, w stanie mint i near mint 🙂 .

Potrafisz wpienić 🙂

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

• Moderatorzy
7 godzin temu, Łukasz_62438 napisał:

Pan Andrzej Malewicz okazał się bardzo sympatycznym człowiekiem i dużej wiedzy fachowcem. Dobrze, że syn kontynuuje rodzinną tradycję, mnie rzeczowo i przystępnie wyjaśnił jedną kwestię. Choćby dla tej rozmowy warto było przyjechać 👍

I mnie się udało porozmawiać z p. Andrzejem 🙂 .

5 godzin temu, Jacchusia napisał:

Potrafisz wpienić 🙂

Oj tam, pożyczę Ci SUT-a i złość minie 🙂 

• 2 tygodnie później...
W dniu 18.10.2022 o 22:31, Elberoth napisał:

Szczegóły muzyczne w rowku płyty można zmierzyć w zakresie submikronowym.

Ale tylko do wielkości molekuły winylu, potem już nic nie ma. Molekuła to element odpowiedzialny za wytwarzanie szumu z tego nośnika.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA