Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa dla Dac Cambridge 100 jaki dac polecacie

Rekomendowane odpowiedzi

Koszt to maks 1500 zł - myślę nad toppingiem, d50 ale chciałbym żeby dac też miał wyjście optyczne DSD. i mqa choć to ostatnie to chyba w wyższych modelach.

Na jednym forum jest gość, który też robi upgrade Cmabridge 100 wymieniając w nim kostki i już robił to wielokrtonie iw szyscy byli zszokowani zmianą 🙂 Napsiałem do niego.

Nie tylko kostki. Tu  jest strona opisująca dokładnie modyfikacje. Jest pewniejszy kontakt - mail.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Potwierdzam. Zmiany w graniu są bardzo duże - zdecydowanie na korzyść. Naprawdę warto a koszty niewielkie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elbing
uzupełnienie
45 minut temu, Elbing napisał:

Nie tylko kostki. Tu  jest strona opisująca dokładnie modyfikacje. Jest pewniejszy kontakt - mail.

Ukryta Zawartość

Potwierdzam. Zmiany w graniu są bardzo duże - zdecydowanie na korzyść. Naprawdę warto a koszty niewielkie.

zmiany na tyle leszpe, żeby się nie rozglądać za jakimś innym daciem do 1200 zł?

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Elbing napisał:

Zmiany na tyle duże po modzie, że do ok. 3000 zł. nie ma co szukać. Firmowy zasilacz mocno kładzie Dac Magic 100.

zasilacz mam od tomanek 

Przymierzałem się do Tomanka ale modyfikujący nie miał najlepszego zdania o nim. Na dowód podesłał kilka opinii użytkowników zasilaczy Tomanka (dość negatywnych). Zdecydowałem się na finalną wersję modyfikacji z wymianą kości na WM 8741 plus zasilacz liniowy. Gra to tak jak trzeba. Przede wszystkim nie ma przewagi żadnego z pasm. Reszta to rzecz specyficznej konfiguracji sprzętu u mnie - DM 100 jest podpięty pod preamp lampowy DiY. Finalnie jestem bardzo zadowolony. Do tego stopnia że nie chce mi się nic zmieniać w konfiguracji sprzętu. No może jak mnie bardzo najdzie to zmienię kolumny z podstawkowych na podłogowe.

Edytowane przez Elbing
Godzinę temu, Elbing napisał:

Zmiany na tyle duże po modzie, że do ok. 3000 zł. nie ma co szukać.

Taaa, a świstak siedzi ...

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Nie wiem czy wymiana na inny dac w takim budżecie ma sens. Może używany rdac?

Ale raczej też pod dałbym obecny przetwornik modyfikacjom.

Piotr 

2 godziny temu, matoole napisał:

Taaa, a świstak siedzi ...

Też nie wierzyłem, że to coś da. Ale przy takiej cenie DM100 i niewielkich kosztach moda w razie wtopy bez żalu wylądowałby w koszu z elektrośmieciami. Zasilacz mogłem zwrócić, gdybym uznał, że nic nie wnosi.

3 godziny temu, Elbing napisał:

Przymierzałem się do Tomanka ale modyfikujący nie miał najlepszego zdania o nim. Na dowód podesłał kilka opinii użytkowników zasilaczy Tomanka (dość negatywnych). Zdecydowałem się na finalną wersję modyfikacji z wymianą kości na WM 8741 plus zasilacz liniowy. Gra to tak jak trzeba. Przede wszystkim nie ma przewagi żadnego z pasm. Reszta to rzecz specyficznej konfiguracji sprzętu u mnie - DM 100 jest podpięty pod preamp lampowy DiY. Finalnie jestem bardzo zadowolony. Do tego stopnia że nie chce mi się nic zmieniać w konfiguracji sprzętu. No może jak mnie bardzo najdzie to zmienię kolumny z podstawkowych na podłogowe.

ja na allegro widziałem tylko same dobre opinie

Można zrobić proste porównanie. Podłączyć do Tomanka i potem do akumulatora samochodowego 12V. Różnice w graniu są dość ...

10 godzin temu, Szkice napisał:

Koszt to maks 1500 zł - myślę nad toppingiem, d50 ale chciałbym żeby dac też miał wyjście optyczne DSD. i mqa choć to ostatnie to chyba w wyższych modelach.

Pytanie czy na pewno potrzebujesz DSD, czy masz już takie pliki, zakup ich nie jest tani przy optyku zostaje chyba tylko przesłanie typy "DSD over PCM"

Ukryta Zawartość

MQA to nie wiem czy wiesz, ale jest to kodek stratny, jak koledzy na forum piszą.

A jakie brzmienie cię interesuje? Bo np. ten Topping to idzie w techniczne, dokładne granie.

6 godzin temu, Elbing napisał:

Zmiany na tyle duże po modzie, że do ok. 3000 zł. nie ma co szukać. Firmowy zasilacz mocno kładzie Dac Magic 100.

Po takich modach na pewno poprawiło jakość dźwięku, ale bym nie ogłaszał że do 3k nic lepszego nie ma ( co komuś jest zaletą innemu może być wadą w jego systemie😉 ), bardziej sensownie będzie wyglądało porównanie do jakiegoś konkretnego DACa za taką kasę.

7 godzin temu, Elbing napisał:

Ile taka przyjemność kosztuje?

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, Prewwit napisał:

Pytanie czy na pewno potrzebujesz DSD, czy masz już takie pliki, zakup ich nie jest tani przy optyku zostaje chyba tylko przesłanie typy "DSD over PCM"

Ukryta Zawartość

MQA to nie wiem czy wiesz, ale jest to kodek stratny, jak koledzy na forum piszą.

A jakie brzmienie cię interesuje? Bo np. ten Topping to idzie w techniczne, dokładne granie.

Po takich modach na pewno poprawiło jakość dźwięku, ale bym nie ogłaszał że do 3k nic lepszego nie ma ( co komuś jest zaletą innemu może być wadą w jego systemie😉 ), bardziej sensownie będzie wyglądało porównanie do jakiegoś konkretnego DACa za taką kasę.

DSD można pobierać za darmo 🙂 Piractwo no ale co poradzisz.  

Nie umim opisywac muzyki ale bardziej szukam takiej namacalności, romantyczności, gdzie wokal wychoidz po za ramy głośników a instru,entyy są oddane wzorcowo 🙂

Ukryta Zawartość

25 minut temu, Szkice napisał:

Nie umim opisywac muzyki ale bardziej szukam takiej namacalności, romantyczności, gdzie wokal wychoidz po za ramy głośników a instru,entyy są oddane wzorcowo 🙂

W Toppingach raczej tego nie znajdziesz, one stawiają a maksymalne pokazanie detali w każdym paśmie, sprawdź sobie iFi ZEN One Signature, one są bardziej romantyczne i emocjonalne🙂 a detal i przestrzeń jest na niezłym poziomie, choć nie tak wyczynowa jak w Toppingach.

31 minut temu, Szkice napisał:

Akurat tym nie ma co się chwalić.

SMSL SU-9. Są za 1500-1600 na allegro. Nie ma nic lepszego poniżej 2k.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 godzin temu, Prewwit napisał:

....Po takich modach na pewno poprawiło jakość dźwięku, ale bym nie ogłaszał że do 3k nic lepszego nie ma ( co komuś jest zaletą innemu może być wadą w jego systemie😉 ), bardziej sensownie będzie wyglądało porównanie do jakiegoś konkretnego DACa za taką kasę.

Masz rację, że to też rzecz indywidualnych preferencji i gustów. W każdym gra to lepiej po modzie niż niejeden odtwarzacz CD za 5-6 tysięcy złotych (np. Musical Fidelity M3 scd). Szukałem CD/DAC w budżecie do ok. 7000 zł i nie znalazłem mi odpowiadającego brzmieniem. Dac Magic 100 kupiłem jako ciekawostkę. Mod ok. 1,5 roku temu to był koszt 500 zł. Jak by coś poszło nie tak to bez żalu bym wywalił. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu gra to co najmniej bardzo dobrze...

Również używam DacMagic 100 po modzie w Audiopurist i potwierdzam to co kolega że gra to rewelacyjnie.Zasilam akumulatorem 3S Lipo lub zasilaczem liniowym który odkupiłem na forum.Porównywałem z Nuforce DAC 80 oraz rdac Arcama (tego również miałem po modzie ) na korzyść DacMagic 100

Edytowane przez filok
poprawka
9 godzin temu, Szkice napisał:

Czyli jesteś złodziejem. Jakie to wszystko "Polskie". "Szukam DAC do 2000, ale muzykę kradnę z internetu..."

Edytowane przez g88
2 minuty temu, g88 napisał:

Czyli jesteś złodziejem. Jakie to wszystko "Polskie". "Szukam DAC do 2000, ale muzykę kradnę z internetu..."

Dokładnie tak

Godzinę temu, filok napisał:

... Zasilam akumulatorem 3S Lipo lub zasilaczem liniowym który odkupiłem na forum...

Jak grał Dac Magic 100 na firmowym zasilaczu Cambridge Audio wg Ciebie ?

2 godziny temu, g88 napisał:

Ten kto nic nie ściągnął z internetu, nie obejrzał filmu na CDA lub innym serwisie , nigdy nie grał piracką grę  niech pierwszy rzuci kamieniem !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

54 minuty temu, Piopio napisał:

Ten kto nic nie ściągnął z internetu, nie obejrzał filmu na CDA lub innym serwisie , nigdy nie grał piracką grę  niech pierwszy rzuci kamieniem !

Jakieś 15 lat temu to było normalne, ale w przypadku dostępu do muzyki za 20 zł miesięcznie to lekka wtopa. Pomijam już fakt słuchania DSD na takim sprzęcie 😉

2 godziny temu, g88 napisał:

Jakieś 15 lat temu to było normalne, ale w przypadku dostępu do muzyki za 20 zł miesięcznie to lekka wtopa. Pomijam już fakt słuchania DSD na takim sprzęcie 😉

Place za tidal od roku 39 zł

Mam tęż kilkadziesiąt płyt cd i na dyskach ponad 140 tysięcy plików... Ale oatstnio mi coś dyski nie działają 

Edytowane przez Szkice
18 minut temu, Szkice napisał:

i na dyskach ponad 140 tysięcy plików

Wszystko kradzione?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 godziny temu, Piopio napisał:

4zucac  nie będę ale . Czeg9os nie legalnego nie robię. I muzykę kupuję w sklepach.  

16 minut temu, bogus18 napisał:

4zucac  nie będę ale . Czeg9os nie legalnego nie robię. I muzykę kupuję w sklepach.  

Teraz takie fajne czasy, że nie trzeba kraść 😉

Można olać DAC i iść w sprzęt który po prostu go nie potrzebuje - np. SABAJ A30A lub SMSL VMV A2.

A jak już masz zestaw stereo i wtedy DAC rzeczywiście się przyda, to wybór jest spory, także wśród używek jest wiele starszych, ale wciąż dobrze grających DAC-ów. Każdemu podoba się co innego, ale rDAC, Musical Fidelity V90, Cambodża 200M czy Chord Electronics Qutest i sporo innych, mają swoich zwolenników.

8 minut temu, Piopio napisał:

Teraz takie fajne czasy, że nie trzeba kraść 😉

No, ale coś do gara trzeba wrzucić !!

19 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Można olać DAC i iść w sprzęt który po prostu go nie potrzebuje - np. SABAJ A30A lub SMSL VMV A2.

A jak już masz zestaw stereo i wtedy DAC rzeczywiście się przyda, to wybór jest spory, także wśród używek jest wiele starszych, ale wciąż dobrze grających DAC-ów. Każdemu podoba się co innego, ale rDAC, Musical Fidelity V90, Cambodża 200M czy Chord Electronics Qutest i sporo innych, mają swoich zwolenników.

No, ale coś do gara trzeba wrzucić !!

Miałem sprzęt z 2000 roku i byłem mega zadowolony dobry Stary Pioneer 5,1 misyka cieszyła 

• Pokaż nowe odpowiedzi