Skocz do zawartości
IGNORED

Jmlab Mezzo Utopia- proszę o opinie użytkowników.Czy do 18k jest coś lepszego?

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę osoby, które mają, bądz miały kolumny Mezzo utopia. Jeżeli zamieniłeś, to na co i jakoe przyniosło to zmiany? Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
On 11/6/2022 at 11:41 AM, Saper91 said:

Proszę osoby, które mają, bądz miały kolumny Mezzo utopia. Jeżeli zamieniłeś, to na co i jakoe przyniosło to zmiany? Pozdrawiam

Cisza w watku, a szkoda! 🙂 Slyszalem Mezzo juz bardzo dawno temu, ale pamietam nadal milo, fantastyczna kolumna, z zywym namacalnym dzwiekiem i super scena / obrazowaniem. Mialem na nie dlugo chrapke (lub tez ewentualnie na mini utopie), tylko nie moglem przebolec juz nieco oldschoolowego wygladu 🙂 Potem zassal mnie swiat JBLa i odpuscilem temat 😄 Na pewnych forach czytalem ze Alto to byl krok w przod po Mezzo a potem nowa scala utopia - znowu lepsza od 2 wspomnianych. Nie bylem w stanie tego zweryfikowac osobiscie... P.S. Uwaga na zab czasu w tych modelach  (sypiace sie zawieszenia tioxidowych glosnikow), zauwazylem to w paru egzemplarzach. 

P.S. Do 18k czy tez nawet do 20k niespecjalnie bylbym w stanie wskazac cos obiektywnie lepszego deklasujacego mezzo 🙂

Edytowane przez GT
7 godzin temu, tomek7776 napisał:

Thiel CS6

Nie sądze. Wiele razy sie spotkałem z opinia, że Mezzo miażdży Thiele.

Obie marki bardzo sporadycznie w Polsce spotykane i sprzedawane.wiec dziwi mnie skad niby te''opinie''.i kto i gdzie je porownywał.

jako uzytkownik Thieli moge jedynie napisac.ze nic do 60tys zl nie gra tak spójnie .i w zasadzie prawie pełnym pasmem.z taka przestrzenia....

zastapily one Jmlaby...946

sa conajmniej o 2 klasy wyzej.

Przed zakupem KONIECZNIE odsłuchać, bo Mezzo grają bezbarwnie, szaro. Ja słucham klasyki i dla mnie barwa jest kluczowa, więc Mezzo nie chciałbym nawet za darmo. Za to dynamikę w pomieszczeniu około 25-30 mają super. No i to specyficzne brzmienie wysokich tonów , co będzie wymagać dobrania wzmacniacza aby uszy nie bolały. Ale są miłośnicy brzmienia JMLabow , wiec moze sie spodobają ?

TUX

2 godziny temu, TUX napisał:

Przed zakupem KONIECZNIE odsłuchać, bo Mezzo grają bezbarwnie, szaro. Ja słucham klasyki i dla mnie barwa jest kluczowa, więc Mezzo nie chciałbym nawet za darmo. Za to dynamikę w pomieszczeniu około 25-30 mają super. No i to specyficzne brzmienie wysokich tonów , co będzie wymagać dobrania wzmacniacza aby uszy nie bolały. Ale są miłośnicy brzmienia JMLabow , wiec moze sie spodobają ?

TUX

Z czym były łaczone Mezzo? 
Nie sluchalem ich , ale znam 2 wielkich fanów, albo i 3 , z ktorymi mamy duzo spojnych obserwacji ze 'wspolnych' klockow... no i o bezbarwne/szare granie nikt ich nigdy nie posądził...

@szatanbroń honoru swych ulubienic...

W dniu 6.11.2022 o 11:41, Saper91 napisał:

kolega szatan gra na Alcorach i  ATC SCM50, 

i jeszcze chyba @Arek80 może słowo rzec, bo ostatnio mial podobny dylemat co Ty...

Myśle, że kolega TUX ma trochę racji ale to i tak jest nieco względne. Przez lata grałem na Grande Utopia EM i znam tą kwestię. Na początku byłem zachwycony i nie zauważałem tego problemu. Z czasem, dużo słuchając innych systemów, słyszałem, że moje Focale mają w sobie pewien rodzaj szarości. Dlatego zacząłem dobierać inne wzmacniacze i kable. Krell wyjechał, wjechały Burmestery, później Vitusy, barwne kable Enerra, Tary Labs, żadnego srebra i finalnie była wyraźna poprawa. Co nie zmienia faktu, że pewien problem szarości barwowej w tych kolumnach jest. Można z tym powalczyć i uzyskać dość dobry dźwięk, choć nigdy nie uzyska się tego co może zaoferować w tym zakresie dobry papier i dobry jedwab w tweeterze. Ale do dojścia do tych wniosków, potrzebowałem kolejnych 10 lat i odsłuchania setek innych systemów i sprzętów. Poza tym po prostu się zestarzałem. 

1 godzinę temu, julius-6 napisał:

Z czym były łaczone Mezzo? 

To było kilka lat temu.

Wzmocnienie : Bryston 4B SST / BP26

Zródło : Bryston DAC2

Porownywane bezpośrednio do kolumn Chario Academy Millenium 2. To kolumny podstawkowe które pokazały średnicę i wysokie tony o dwie klasy barwniej niż Mezzo. 

TUX

4 godziny temu, TUX napisał:

TUX

Nie pomyliłeś się z Berylem? Dioxid jest ponoć bardzo przyjemny, a "niebezpieczenstwo" częściej mozliwe przy berylu w nowszych konstrukcjach.

1 godzinę temu, Saper91 napisał:

Nie pomyliłeś się z Berylem? Dioxid jest ponoć bardzo przyjemny, a "niebezpieczenstwo" częściej mozliwe przy berylu w nowszych konstrukcjach.

Miałem Mini Utopie i też lubiły przyostrzyć. Taka szkola focala, jeśli są łączone z mocnymi tranami to potrafi się ta góra mocno akcentować i grać męcząco. 

he , he , pomylić brzmienie Tioxidu z Berylem w głośnikach  wysokotonowych w JMLabach ... Chyba faktycznie jesteś początkującym audiofilem 🙂 Tego nie da się pomylić . Oba typy głośnikow brzmią zdecydowanie inaczej , no chyba, że słuchacz jest mocno po 50-tce - chodzi o wiek i wynikające z tego ubytki słuchu.

TUX

29 minut temu, TUX napisał:

he , he , pomylić brzmienie Tioxidu z Berylem w głośnikach  wysokotonowych w JMLabach ... Chyba faktycznie jesteś początkującym audiofilem 🙂 Tego nie da się pomylić . Oba typy głośnikow brzmią zdecydowanie inaczej , no chyba, że słuchacz jest mocno po 50-tce - chodzi o wiek i wynikające z tego ubytki słuchu.

TUX

Nie jestem początkującym audiofilem to raz, a dwa, to myślałem, że sluchałeś ich 20 lat temu i pomyliłeś modele. Niektorzy do dzis mówią "Focal gra ostro" a rozmowa jest dajmy na to o JmLab, gdzie to inna szkoła. Ludzie patrzą na np. Mezzo i mówią, że to będzie ostre, bo slyszeli gdzieś Focale, a Focal potrafi zagrać ostro.

Edytowane przez Saper91
49 minut temu, tomek7776 napisał:

napisz nam lepiej porownania mezzo z thielami.

Poszukaj tu na forum. Jest, bo migneło mi kiedyś.

1 minutę temu, tomek7776 napisał:

a z ktorymi to modelami thiela....pamietasz moze....

Niestety nie.

7 godzin temu, Saper91 napisał:

Na wyspach Bergamutach podobno jest kot w butach

Ilu ludzi tyle opinii

11 minut temu, morawka napisał:

Na wyspach Bergamutach podobno jest kot w butach

Aaa... Aha...

Sluchaleś Mezzo?

Edytowane przez Saper91
48 minut temu, morawka napisał:

Dioxid

Tioxid, jeśli już.
Świetne 90-ki i 120-ki.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Godzinę temu, Saper91 napisał:

Aaa... Aha...

Sluchaleś Mezzo?

Tak, miałem tez micro utopie na tioxidzie

W dniu 15.11.2022 o 15:44, Saper91 napisał:

Nie sądze. Wiele razy sie spotkałem z opinia, że Mezzo miażdży Thiele.

Ilu ludzi tyle opinii

Wiele razy spotkałem się z opinia ze rosół miażdży pomidorowa 

Zależy które , 3.7 raczej nie zmiażdży….

Edytowane przez morawka

Ilu ludzi tyle opinii

14 minut temu, morawka napisał:

Tak, miałem tez micro utopie na tioxidzie

Ilu ludzi tyle opinii

Wiele razy spotkałem się z opinia ze rosół miażdży pomidorowa 

Zależy które , 3.7 raczej nie zmiażdży….

"Thiel CS 3.7 to zjawiskowa przestrzeń, ujmująca szczegółowość, dokładność i podkreślony, subwooferowy bas. Do tego lekkość, odczuwalny fizycznie potencjał dynamiczny i wielka kultura w klasyce. Firma nie pozwala sobie na spadek formy i nawet częściowe odejście od ideałów. Po prostu: jeden z wielkich w świecie hi-endu"

Jak widzę opis:

"Podkreślony, subwooferowy bass", to podziękuję, postoję.

13 minut temu, Saper91 napisał:

Jak widzę opis:

Słuchałeś ?
Zamiast oglądać/czytać  opisy 

lepiej kolumn posłuchać 

z czym te mezzo miałyby u Ciebie grać ?

Edytowane przez morawka

Ilu ludzi tyle opinii

aha, bo zapomnialem najważniejszego dodac...

Mini Utopie maja zdaje sie tego samego średniaka - ja je łączyłem z lampami i absolutnie nie powiedzialbym ze są matowe, czy bezbarwne. Mają i barwę i blask i koloryt (tu porównanie m.in do bliskich referencji Snell E3, Tannoy, czy Harbeth HL3) Do tego są piekielnie szybkie i bardzo przejrzyste. Mocno podatne elektronikę, kable itd.

Natomiast Mini nie mają tego co Mezzo-  dużego basowca, przez co bakuje im dociązenia w średnicy, generalnie mięcha. Pewnie da się to wyczarować odpowiednią elektroniką (mocna lampa w PP?). Wszystko zależy tez od repertuaru/gustu.

Dla mnie przy moich Tannoy brakowało nieco skali, czułem, że musiałbym wszystko wywrócic do góry butami, żeby zbliżyć sie do tego co mi odpowiada. Natomiast ludzie, którzy chwalą sobie Mezzo łaczą je m.in z triodami w SE , czy PP - 211, 845 i wówczas zapewne znika problem nudnego środka - ale to akurat bolączka większości tranów - niektóre słodkie kolumny to potrafią zamaskować. 

22 minuty temu, morawka napisał:

Słuchałeś ?
Zamiast oglądać/czytać  opisy 

lepiej kolumn posłuchać 

z czym te mezzo miałyby u Ciebie grać ?

Monobloki Audio gd master 2H, dac rockna wavedream balanced edition.

1 minutę temu, Saper91 napisał:

Monobloki Audio gd master 2H, dac rockna wavedream balanced edition.

Nie słyszałem tych gd Audio wiec się nie wypowiem , ale moim zdaniem tak jak pisał @julius-6 Focale lubią się z lampa , która łagodzi ich czasami ofensywne zapędy i dodaje trochę wypełnienia na średnicy ( do mezzo widziałbym mocnego PP albo SET na dużej triodzie ) Jesli tran to z tych łagodniejszych Lavardin, McIntosh 

w każdym razie dobór wzmacniacza to klucz 

Mezzo to fajne kolumny 

a czy jest coś lepszego w cenie do 18tys ?

Kwestia gustu, zestawienia i preferencji , ale rywali nie brakuje 

Ilu ludzi tyle opinii

18 godzin temu, sly30 napisał:

Można z tym powalczyć i uzyskać dość dobry dźwięk, choć nigdy nie uzyska się tego co może zaoferować w tym zakresie dobry papier i dobry jedwab w tweeterze.

podobnie to widzę.

po co kupować Opla i go usportawiać. Nie lepiej od razu kupić auto sportowe!?

albo się kupuje głośniki za to jakimi są, bo taką lubimy plastykę dźwięku, albo kierujemy swoją uwagę na te nam odpowiadające.

Po co się męczyć i utrudniać sobie żywot. Mniemam, że audio ma przynieść relaks, a nie udrękę. 

18 godzin temu, sly30 napisał:

Poza tym po prostu się zestarzałem. 

niniejszym, pragnę poinformować, że zegar tyka wszystkim 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi