Skocz do zawartości
IGNORED

Trudny kompromis: uniwersalne kolumny podstawkowe, różne gatunki muzyki od bluesa po metal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiem czy budżet do 10 k to HiEnd, więc to może nie ten dział, ale szukam kolumn do małego pokoju, 5x3m, nie mogę sobie pozwolić by kolumny stały pół metra od ściany, słucham różnej muzyki od wolnego bluesa po ciężki rock.

Z kolumn, które miałem okazję tu i tam posłuchać, mam takie wnioski:

Klipsch: za suche i ostre granie, choć fajna dynamika, jedynie Heresy mi się podobały, ale to nie ten budżet i metraż

BowsersBowers & Wilkins : j.w.  

Dynaudio: Emit, Evoke zbyt pogłosowe, fajna barwa, zbyt wycofana średnica, Special Forty super, ale za drogie

Dali: zbyt eteryczne, chude, Menuety se najbardziej mi się podobały

Spendor 3/1: fajna średnica, reszta średnia

Buchardt s400mk2 : prawie ideał, cudowny nisko schodzący bas i piękna, gładka średnica, ale w rocku się gubią, przeważnie jakby wycięto im góre pasma, nawet na Helgu

Niestety nie robiłem notatek i trudno mi z pamięci odnieść się do konkretnych modeli, słuchałem w różnych miejscach i torach i to tylko moje subiektywne opinie.

Dotąd słuchałem muzyki na słuchawkach, przerobiłem chyba wszystkie znane modele w cenie do 15k, ale fizjologicznie męczy mnie dźwięk pompowany do ucha i naszła mnie myśl by spróbować kolumn.

Edytowane przez Qaz12
  • Qaz12 zmienił(a) tytuł na Trudny kompromis: uniwersalne kolumny podstawkowe, różne gatunki muzyki od bluesa po metal

Nie jest to hi-end ale ATC SCM19 to bardzo dobre hi-fi i sprawdzają się w każdym gatunku muzycznym. Używane znajdziesz w zakładanym budżecie. Ale bez odpowiedniego wzmacniacza nie zagrają. Tu nie ma miejsca na kompromis 

Kolumny podstawkowe to dosc nieprecyzyjne okreslenia.

Poszukaj sobie monitorów vinatge tzw. „dwie stopy szescienne” czyli wymiary ok. 30x30x60 cm, w obudowie zamknietej z 10-o calowym papierowym basem i czesto papierową srednicą. Popatrz w watku kolumny hi-end vintage. Konstrukcje z lat 70-ych ubieglego wieku.

Tandberg, Jensen, Telefunken to tylko przykłady. Brytyjskie konstrukcje raczej na papierowym basie nie stoją. Dobre konstrukcje zabijaja wszystko dzisiejsze nowe do poziomu 15 tys zl albo i wyzej.

Brak BR pozwoli ci je łatwiej ustawić.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Wybierz te, które zachwyciły dziesiątki osób - rewelacja tegorocznego Audio Show: monitory firmy GATO.

Cena ok. 1200 euro.

Teraz, Wuelem napisał:

Wybierz te, które zachwyciły dziesiątki osób - rewelacja tegorocznego Audio Show: monitory firmy GATO.

Cena ok. 1200 euro.

Monitorow nie sluchalem ale te stojace zrobily na mnie wrazenie.

Blisko budgetu beda tez Falcony LS3/5 albo uzywane starsze konstrukcje LS3/5 pod roznymi brandami.

2 godziny temu, Qaz12 napisał:

słucham różnej muzyki od wolnego bluesa po ciężki rock.

GATO grają większym dźwiękiem niż sugeruje ich wielkość - do tej muzyki z cytatu to zaleta.

Szkoła BBC sprawia, że taką muzykę się odkłada na bok.

Wyróżnić się w tak licznym towarzystwie i do tego wielokrotnie droższym - można być pewnym, że potencjał jest nieprzeciętny. Dobre jest jednak łatwo wykrywalne. Mnie nie należy wciągać do grupy zachwyconych nimi, ale ciągły tłok w pokoju z nimi przesądza o sprawie jednoznacznie. Statystycznie są THE BEST, w tej klasie kolumn.

Ostatnio słuchałem Harbeth P3ESR XD i to naprawdę świetnie brzmi

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Witam
Nie wiem czy budżet do 10 k to HiEnd, więc to może nie ten dział, ale szukam kolumn do małego pokoju, 5x3m, nie mogę sobie pozwolić by kolumny stały pół metra od ściany, słucham różnej muzyki od wolnego bluesa po ciężki rock.
Z kolumn, które miałem okazję tu i tam posłuchać, mam takie wnioski:
Klipsch: za suche i ostre granie, choć fajna dynamika, jedynie Heresy mi się podobały, ale to nie ten budżet i metraż
BowsersBowers & Wilkins : j.w.  
Dynaudio: Emit, Evoke zbyt pogłosowe, fajna barwa, zbyt wycofana średnica, Special Forty super, ale za drogie
Dali: zbyt eteryczne, chude, Menuety se najbardziej mi się podobały
Spendor 3/1: fajna średnica, reszta średnia
Buchardt s400mk2 : prawie ideał, cudowny nisko schodzący bas i piękna, gładka średnica, ale w rocku się gubią, przeważnie jakby wycięto im góre pasma, nawet na Helgu
Niestety nie robiłem notatek i trudno mi z pamięci odnieść się do konkretnych modeli, słuchałem w różnych miejscach i torach i to tylko moje subiektywne opinie.
Dotąd słuchałem muzyki na słuchawkach, przerobiłem chyba wszystkie znane modele w cenie do 15k, ale fizjologicznie męczy mnie dźwięk pompowany do ucha i naszła mnie myśl by spróbować kolumn.
Pylon jasper 18?ew uzywki focal electra

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

11 godzin temu, Wuelem napisał:

Cena ok. 1200 euro.

Bez porządnej elektrowni te Gato będą rozczarowaniem. Warto mieć tego świadomość, żeby się nie zawieść.

14 godzin temu, piotrek7 napisał:

Nie jest to hi-end ale ATC SCM19 to bardzo dobre hi-fi i sprawdzają się w każdym gatunku muzycznym. Używane znajdziesz w zakładanym budżecie. Ale bez odpowiedniego wzmacniacza nie zagrają. Tu nie ma miejsca na kompromis 

👍

Ze swojej strony proponuję posłuchać monitorów aktywnych. 

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Takie dwa do metrażu Audiovector QR1 lub z oferty BMN - Berges 1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oba modele z BR na froncie, niezłym pasmem i w budżecie.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

z jakim wzmakiem mają się te kolumny dogadać? B&W mogą zagrać ostro, jednak z łagodnie grającym wzmakiem jak np z naszej oferty Copland CSA-100 czy 150 (te z lampą). Jak ma być łagodniej to może coś z Elac? Vela 403?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

4 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

z jakim wzmakiem mają się te kolumny dogadać? B&W mogą zagrać ostro, jednak z łagodnie grającym wzmakiem jak np z naszej oferty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy 150 (te z lampą). Jak ma być łagodniej to może coś z Elac?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Najpierw muszę wybrać kolumny, wzmaka nie mam, może to będzie końcówka mocy, bo słuchawkowy ma wyjście pre

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak sądzę. W nazwie "ósemka", a są jedne.
Jeśli producent na imprezie tego rodzaju robi zamieszanie niosące się takim echem - zasługuje na uwagę.
Sam kiedyś ściągnąłem do domu audio-showowy system i nie żałuję. Jak GATO namieszało dziś, to i za 15 lat będzie się broniło. Koledzy wymienili różn einne kolumny, ale można ze 100-procentową pewnością stwierdzić, że one pokazane na AS by przeszły niezauważone przez nikogo.
Po to są takie imprezy, żeby wynaleźć to, czemu to całe audiofilskie wariactwo służy.
GATO nie tylko obiecują, ale wręcz dają gwarancję, że nie pojawi się opinia, ze cały ten audiofilizm to o kant roztłuc.

Ale to Ty decydujesz. Moje zdanie jest tylko takie, że od GATO powinieneś zacząć decydować.
Najwyżej później sięgniesz po coś innego. Odwrotna kolejność nie broni się w żaden sposób.
Powodzenia.

14 minut temu, Wuelem napisał:

Tak sądzę. W nazwie "ósemka", a są jedne.
Jeśli producent na imprezie tego rodzaju robi zamieszanie niosące się takim echem - zasługuje na uwagę.
Sam kiedyś ściągnąłem do domu audio-showowy system i nie żałuję. Jak GATO namieszało dziś, to i za 15 lat będzie się broniło. Koledzy wymienili różn einne kolumny, ale można ze 100-procentową pewnością stwierdzić, że one pokazane na AS by przeszły niezauważone przez nikogo.
Po to są takie imprezy, żeby wynaleźć to, czemu to całe audiofilskie wariactwo służy.
GATO nie tylko obiecują, ale wręcz dają gwarancję, że nie pojawi się opinia, ze cały ten audiofilizm to o kant roztłuc.

Ale to Ty decydujesz. Moje zdanie jest tylko takie, że od GATO powinieneś zacząć decydować.
Najwyżej później sięgniesz po coś innego. Odwrotna kolejność nie broni się w żaden sposób.
Powodzenia.

Dzięki za propozycję. Bardzo ładne kolumny, choć dla mnie to drugorzędne.  Ile mocy trzeba by je odpowiednio rozruszać?

Taki Rotel a14 mk2 wystarczy?

Może Sabaj a30 na początek? Tak tu się nim zachwycają. Z komentarzy wynika, że gra raczej ciepło, tj ma dużo basu.

Wzmacniacze od Gato to małe elektrownie, nie zaglądałem do środka, ale z zewnątrz solidnie wykonane, funkcjonalne - all in one, ale cena zaporowa.

Był kiedyś, ze 20 lat temu taki monitor:

87260b280a4e11fdf8fa2545ab7c9dd4.jpg

Tag McLaren Calliope. Był kiedyś na rynku wtórnym za baaardzo ciekawe tanie pieniążki. Pojechałem na odsłuch ze swoją lampą 2x34W na odsłuch. Było fatalnie. Facet podłączył swoją elektrownię i ... zaczął się spektakl muzyczny.

Dobra elektrownia to podstawa 🙂 .

Ale łatwiej dobrać wzmacniacz mając świetne kolumny, niż przerzucać setki wzmacniaczy i żaden nie zagra, bo kolumny nie dają rady.

Podstawą są kolumny, co dają radę.

Rotel - wzmacniacze maja opinię z tych, które nie przyklękają przed zwykłymi kolumnami. Powinno być ok.
Napisz skąd jesteś, może trafi się ktoś blisko i trafi się okazja coś zweryfikować na żywca. To jedyna droga.

Do mnie w przeciwną stronę mapy jest. Ale może ktoś wesprze w konkretny sposób decyzję.
Albo zaproponuje coś do Rotela, co zaakceptujesz nie teoretyzując - ale słysząc.

Nie daj się zwieść opiniom, że dobry system audio buduje się latami.
Mogą tak mówić ci, co nie mieli chęci podejść do tematu odpowiednio. Słyszę - kupuję.
Proste.

Parę lat dobierałem tor słuchawkowy. Dźwiękowo niby dwa światy, ale z tego, co widzę to tematy te same: czy kable grają, lampa vs tranzystor, podobne chwyty marketingowe, DIY, pierwszy raz się spotkałem z opinią, że DAC nie ma znaczenia 😉

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Facet podłączył swoją elektrownię i ... zaczął się spektakl muzyczny.

Przygasly swiatla i zaczal sie spektakl..

Wybacz, ale tak mi sie skojarzylo🙂

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Był kiedyś, ze 20 lat temu taki monitor:

Ukryta Zawartość

Tag McLaren Calliope. Był kiedyś na rynku wtórnym za baaardzo ciekawe tanie pieniążki. Pojechałem na odsłuch ze swoją lampą 2x34W na odsłuch. Było fatalnie. Facet podłączył swoją elektrownię i ... zaczął się spektakl muzyczny.

Całkiem ładne monitory 🙂

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

3 godziny temu, Qaz12 napisał:

Krosno, podkarpackie 

Mieszkam blisko bo koło Rzeszowa, zapraszam na słuchanie . Kolumny - Wharfedale Linton, wzmacniacz Cyrus. Stosunkowo niewielkie pieniądze a gra to wyśmienicie.

19 godzin temu, Qaz12 napisał:

Taki Rotel a14 mk2 wystarczy?

Trzeba mieć na uwadze, że Gato FM-8 zrobiły furorę razem z 2 końcówkami mocy Gato Audio PWR-222 (Moc wyjściowa 1x 250 W RMS 8 Ω / 1x 450 W RMS 4 Ω). W prezentacji dźwięku Rotel na pewno je ograniczy.

W dniu 12.11.2022 o 17:19, Qaz12 napisał:

@Top Hi-Fi & Video Design Bowers & Wilkins 705 Signature są dostępne? Czym się różnią od 705 s3?

Technicznie szczegółami, chociażby inna fajka głośnika wysokotonowego, terminale głośnikowe, zwrotnica-doczytasz.

Ja się zwrócę w kierunku dźwięku; jest lepiej warto porównać oba modele.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

On 11/11/2022 at 7:14 PM, Wuelem said:

Cena ok. 1200 euro.

ktory to model?

• Pokaż nowe odpowiedzi