Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofery w rogach – teoria vs. praktyka :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze właśnie wziąlem się za walkę z basem w moim kinie, pomyślałem sobie ze jako pierwszy sprawdzę temat który ciągle przewija się na forach, mianowicie ze NIE WOLNO wstawiać subow w róg 🙂

NA WSTEPIE wspomnę o oczywistej oczywistości, mianowicie ze pomieszczenie ma ogromny wpływ na bas i to jak suby grają 🙂 Tak więc to co u mnie się dzieje, nie koniecznie będzie dziać się u Ciebie 🙂 Acz jeśli masz pomieszczenie podobne do mojego, czyli w kształcie prostokąta z prostopadłymi ścianami (u mnie jest to 5,1x3,8x2,1m) i tradycyjna konstrukcja (solidne ściany z gęstego materiału jak beton czy cegła itp., na to stelaż aluminiowy, wata szklana jako wygłuszenie i płyty karton-gips) to jest duża szansa ze to samo z subami w rogach będzie działo się i u Ciebie 🙂 Jakiś czas temu wrzuciłem na rożne fora zdjęcie przedniej ściany mojego kina, z dwoma subami SVS SB3000 wstawionymi w rogi i otrzymałem wiele opinii i w sumie skarceń, ze tak się absolutnie nie robi i ze rogi to najgorsze miejsce na suby 🙂 Sugestia było przesuniecie w tradycyjne 1/4 i 3/4 przedniej ściany, które to ustawienie ponoć gwarantuje najlepsze efekty 🙂 Na nic się zdały moje zapewnienia ze owszem próbowałem, nie tylko takiego ale i paru rożnych ustawień i ze na moje ucho, suby w rogach w moim pomieszczeniu graja najlepiej 🙂 Ja część z Was wie, bardzo ufam swoim uszom przy ocenie tego jak kino gra, w końcu owych używamy do delektowania się dźwiękiem w filmach 🙂 Mikrofon i pomiary są absolutnie przydatne do identyfikowania i rozwiązywania problemów, ale jeśli mamy na tyle rozeznania i doświadczenia aby wiedzieć czym jest „dobry dźwięk”, to moim zdaniem ucho ma decydujący głos czy finalnie jest dobrze czy źle 🙂

No więc co się okazało ? Zamieszczam poniżej pomiary porównujące jakie w przypadku mojego pomieszczenia są różnice pomiędzy ustawieniem 1/4+3/4 a w L i P rogu, używając 2 subow SVS PB2000PRO 🙂 Generalnie moje stare uszy się nie myliły, suby w rogach graja ciut lepiej jeśli odcinamy je przy tradycyjnych THXowych 80Hz, lub znacznie lepiej jeśli ktoś odcina wyżej, jako ze powyżej 90Hz ustawienie 1/4+3/4 daje ogromne dziury 🙂 Ogólnie pomiar wyszedł typowy dla małego czy średniego pomieszczenia – duże podbicie przy 32Hz i ogromna dziura przy około 70Hz. W sumie skok 63dB pomiędzy, niemożliwy do skorygowania elektronicznie 🙂

Następnym krokiem będzie korekcja tych problemów używając metody Todda Welti, czyli 4 subow rozstawionych po rogach, z moja małą modyfikacja i dużą myślę pozytywna niespodzianka 🙂 Jestem po pierwszych pomiarach i na razie bez używania DSP czy zabawy z opóźnieniami/głośnością zbieram nieco szczękę z podłogi 🙂 Ale to już dłuższy temat na osobny watek, być może nawet znajdę czas aby nagrać film 🙂

PS. Nie wiem czemu pogłos był mierzony od 50Hz mimo ze pomiar był od 10Hz, może ktoś znający lepiej REWa podpowie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Arcam AVR850 + AVR600 / Klipsch THX 8000L x3 + THX 8000S x4 / SVS PB3000 x2 / NVidia Shield / Panasonic PT-AT6000E / Adeo Plano Reference 120"

PS. Nie wiem czemu pogłos był mierzony od 50Hz mimo ze pomiar był od 10Hz, może ktoś znający lepiej REWa podpowie ?

Ponizej 50Hz na pomiarach poglosu sa mozna polegac, wiec wiele programow je ignoruje
Nie rozumiesz o co chodzi! Ten typ zamiast założyć jeden temat o swoim kinie i w nim zamieszczać wszystkie informacje, gdzie dzięki czemu lepiej by to się czytało nie szukając tematów po całym forum. Zakłada to co róż to nowy temat ze swoimi ochami i achami… 

To jest ciekawy temat, niezalezny od KD.
A co ci to przeszkadza? Gdzie jest problem?
Moze mnie interesuja tylko subwoofery a nie kino, wiec nie chce mi sie grzebac w watku o kinie?

Niech „zasmieca“ gdzie chce. Nie musisz po nim sprzatac
2 minuty temu, xajas napisał:

Ponizej 50Hz na pomiarach poglosu sa mozna polegac, wiec wiele programow je ignoruje

O, szukalem przyczyny w sofcie i mikrofonie i nie wiedzialem o co chodzi 🙂 Dzieki 🙂

Arcam AVR850 + AVR600 / Klipsch THX 8000L x3 + THX 8000S x4 / SVS PB3000 x2 / NVidia Shield / Panasonic PT-AT6000E / Adeo Plano Reference 120"

Gość

(Konto usunięte)
54 minuty temu, xajas napisał:

Niech „zasmieca“ gdzie chce. Nie musisz po nim sprzatac emoji3.png

Masz racje niech się szerzy burdel na tym forum!!! Większość ludzi fascynujących się kinami już dawno nas opuściła przez takich gogusi i ten syf zatwierdzony przez moderację! Polacy nie rozumieją co czytają to jest po pierwsze po drugie klepią byle klepać! A klepać można biedę lub i blachę w samochodzie… 

Jeszcze trochę to też opuszczę ten syf bo zamiast treściwych odpowiedzi dostajemy wygrzebane ze śmietnika lub od ludzi co nigdy nic nie słyszeli i nigdy nie mieli z daną rzeczą styczności… 

W dniu 28.11.2022 o 22:25, długi89 napisał:

...bo zamiast treściwych odpowiedzi dostajemy wygrzebane ze śmietnika lub od ludzi co nigdy nic nie słyszeli i nigdy nie mieli z daną rzeczą styczności… 

Czekaj czekaj, a czasem to nie Ty krzyczales najglosniej jak zobaczyles u mnie suby w rogach, ze to najgorsze mozliwe miejsce i ze w rogach sie nigdy nie daje subow, ze tylko idioci daja suby w rogach itepe itede ? 😄 Jak juz narwales wlosow z powodu mego nastepnego posta to moze sie ustosunkujesz do zawartosci i pomiarow ? 🙂 Bo Ty jako ten co tyle slyszal i tyle mial stycznosci mowisz ze rogi to najgorsze miejsce, a UMIK1 i REW mowia zgola cos innego, plus wyprodukowali krzywe ladnie to obrazujace 🙂 To jak to w koncu jest Panie Fachowcu, mozna suby w rogach dawac, czy definitywnie nie ? 🙂

Nie chce mi sie szukac wiecej Twoich nader kwiecistych przemow, ale dobrze pamietalem ze ze zdjecia potrafisz ocenic jak u kogos gra i ze suby absolutnie nie powinny stac w rogach 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T

Godzinę temu, piotrek_rr napisał:

Rzadko zaglądam ostatnio na forum, ale bardzo fajny temat. Czekam na dalszą część o Toddzie Welti 👍

Dzieki, mam nadzieje miec caly weekend na kombinowanie z tym, zapewne sie niebawem pojawi caly opis zabawy 🙂

Godzinę temu, Adi777 napisał:

Pisz śmiało, bo temat ciekawy. Bóldupcami się nie przejmuj.

Dzięki, absolutnie się nie przejmuje 🙂

Ustawienie suba w rogu wzbudza wszystkie mody pomieszczenia (niekorzystne).

Ustawienie suba w rogu wzmacnia jego dźwięk (gdy sub jest słabej mocy - korzystne).

-----------------------------------------------------------------------------------------

Należy kupić dobry subwoofer i nie ustawiać go w rogu.

Ustawiając sub w rogu należy mieć DSP do wycięcia modów.

---------------------------------------------------------------

Każdym sposobem można dojść do celu, ale lepiej prostszą niż krętą.

Kręta droga może okazać się dużo tańsza. Tak było w moim przypadku. Nie miałem zamiaru wydawać kilku tysięcy na subwoofer, wydałem mniej niż tysiąc na dwa suby i DSP.