Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat quantum 705 oraz 757

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,jak w temacie zainteresowały mnie kolumny magnat quantum 705 lub 757.Słyszałem kiedyś tańszą wersje chyba 555 lub 505,jak na tak tanie kolumny grały bardzo fajnie,mocny nisko schodzący bas,góra nie wrzeszcząca.

Niedawno miałem kolumny dali 850,bardzo fajne granie lecz niestety pomieszczenie chyba za małe na te kolosy,wzmacniacz przy głosniejszym graniu też niedawał rady i szybko się wyłączał.

Więc pomyślałem że te magnaty mogą być dobrą opcją.

Tylko mam pytanie,bo wiem że charakter brzmienia będzie inny niż dali,tylko czy nie będzie to przepasc w tył w porównaniu do 850.

Czy quantumy bedą łatwiejsze do napędzenia.

Czy są to kolumny podobnej klasy co dali?czy niestety nie ta liga?

Muzyki słucham różnej,tylko nie jazzu,klasyki itd.

Pop,hip hop,industrial metal,lata 80,90 itd jak najbardziej.

Proszę forumowiczów którzy mieli kontakt z tymi kolumnami o opinie.

Pozdrawiam 

https://www.audiostereo.pl/topic/160441-magnat-quantum-705-oraz-757/

Magnat nigdy nie aspirował do bycia kolumną klasy dali.

I dobrze bo prawdopodobnie dlatego mu się to udało.

Akurat w naszym kraju kolumny magnat i heko są rewelacyjnie wycenione i moim zdaniem klasa tych kolumn to konstrukcje znacznie droższe u innych producentów. W tym także u dali.

Quantum seria 5 to było bardzo udane konstrukcje fajnie wykonane kolumny tanie z dobrym dźwiękiem.

Quantum 7 to znacznie wyższa półka wykonanie jeszcze lepsze i dźwięk bardziej audiofilski równy przy tym nie nudny.

W tej cenie naprawdę niewielu producentów się to udaje ja zdecydowanie polecam ci te kolumny.

Piotr 

Własnie trochę czytałem o firmie Magnat,i faktycznie w Polsce firma jest niedoceniana,chodzi mi w świecie audiofilskim.

Nie jestem audiofilem lecz lubię posłuchać muzyki dobrej jakosci.

Aktualnie mam Roksan Caspian pierwszą wersje mk2,i się zastanawiam czy quantumy się zgrają z caspianem?

Czy je napędzi,ogólnie dali 850 kontrolował ale przy głosniejszym graniu wywalał mi bezpiecznik w wzmacniaczu.

Muzyka jakiej słucham to industrial metal,elektroniczna,pop,lata 80,90 rownież nawet od czasu do czasu rap i hip hop

Napędzi powiem ci że to będzie bardzo udane połączenie.

Ja bym wolał osobiście iść w quantum niż dali 850 które także często się pojawiają w moich propozycjach 🙂

Tutaj jednak w zestawieniu z caspianem magnat będzie ciekawszą propozycją.

Piotr 

Powiem ci że obie konstrukcje są bardzo udane ale przede wszystkim one się znacznie różnią konstrukcją.

757 jest większy. 

705 były chyba głębsze. 

Ale tu moja pamięć może być zawodna w każdym bądź razie model 757 będzie wymagał wydajniejszego wzmacniacza.

705 nagłośnisz sobie czymś prostszym.

Piotr 

W dniu 11.12.2022 o 17:47, Adicek1987 napisał:

Ok,a co Pan sądzi o dali ikon 6?

Bez pan. Jestem Piotrek:)

Które ? Jedynki czy Mk II?

W sumie to od obu wolał bym quantum 757.

Miałem ikon 6 Mk II i one nie akceptują w ogóle gorszej jakości nagrań. Z kolei do elektroniki są super szczegółowe na plus. Rock zwłaszcza starszy słabiej.

W dniu 11.12.2022 o 20:29, Adicek1987 napisał:

Dziękuję za opinie i pozdrawiam.

Jak już kupię magnaty dam znać jak wrażenia

Chętnie poczytam.

Piotr 

To dane kolumn magnat

Starsze 705

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Screenshot_20221212-185155_Chrome.thumb.jpg.5cca0663b7890398e485cc07dca12ae8.jpg

Nowsze 757

Screenshot_20221212-185422_Chrome.thumb.jpg.6149436ab69dd06a2468301c70c997d2.jpgScreenshot_20221212-185412_Chrome.thumb.jpg.97e11daf425ba57640c2e984cdb0bd5d.jpg

705 mają jeden głośnik mniej,ale według danych są cięższe o 7kg i trochę wyższe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Inaczej ke zapamiętałem.

Nigdy nie widziałem ich obok siebie 

Ale słuchałem obu. 

Znam obie 

W sumie nic dziwnego. Pewnie mocniejsza obudowa grubsza byla w starszym modelu. 

W cenie jaka różnica?

Jaki wzmak?

Piotr 

Cena podobna w granicach ok 2200zł para za używki.

Mój wzmacniacz roksan caspian pierwsza wersja mk2.

Tak jak pisałem lubię mocny nisko sschodzący bas,wysokie czytelne ale nie piskliwe,muzyka różna

Pop,industrial metal,rammstein itd,prodigy,lata 80,90,od czasu do czasu rap,hip hop.

Zastanawiam się czy z starszej serii 705 nie będzie lepiej,w tedy były po środku quantumów była seria 5xx,7xx,9xxx

Teraz już 6xx,7xx,8xx,10xx

Ale to tylko moje gdybanie

W dniu 17.12.2022 o 17:11, Adicek1987 napisał:

Mam jeszcze pytanie,a miałeś może styczność z kolumnami heco celan 500,celan xt 501,aleva gt602?

Tak u znajomego do tej pory grają celany xt501 które u mnie nabył. 

To brzmienie o bardzo solidnym nieco miekszym basie w stosunku do magnata ilościowo bym powiedział że jest podobnie. Ale wybrzmiewa inaczej.

Aleva GT z kolei to granie bliższe górze pasma aurorom czy też poprzedniej serii music style jest to ciemniejsze granie w górze pasma.

Patrząc na twoje oczekiwania zdecydowałbym się albo na modele 757 albo właśnie te celany xt501.

Chociaż one według mnie powinny być nieco tańsze

Piotr 

A tak szczerze takie quantumy 677 są dużo gorsze od serii 705,757.

W jakims teście czytałem że starsze 605 mają te same głośniki co w 705 tylko tańsze obudowy a cana dwukrotnie wyższa

To się często zdarza. Wielu producentów nie zmienia samych membran głośników 

677 mają mniej kontroli dołu. Seria quantum 7 grała moim zdaniem zdecydowanie lepiej. Chodź 677 w swojej cenie były chyba najczęstszymi wybieranymi modelami w tamtym czasie.

Obok klipsch.

Piotr 

Witam Piotrze,już kupiłem magnat quantum 705 starsze ale idealne wręcz nowe,wygląd,kartony oryginalne,instrukcje itd.

W moim pomieszczeniu ok 20m2 lepiej grają niż dali 850.Bas bardziej kopny,mniej rozlazły,bardziej szczegółowe granie,jestem zadowolony.

Teraz pytanie,odrazu kupiłem wzmacniacz musical fidelity m2si,ale pierw podłączyłem mojego caspiana mk1,i super to gra,jest lepsza kontrola na basie niż w mf,zas musical jest bardziej uniwersalny,nawet zle nagrane płyty piosenki da się słychać,na caspianie nie,ciężko wybrać,mam dwa wzmacniacze,caspian zawsze wygrywał i to w pierwszych minutach,tu jest ciężej.

Mimo tego że nowy musical to koszt 4000Zł

Na początku powiedziałbym ci A nie mówiłem 🙂 co do brzmienia musicala to jest to spowodowane tym że ten wzmacniacz łagodzi ci wyższe tony więc jeżeli słuchasz utworu gorzej nagranych albo niższej jakości to te sybilanty przestery czy też niedokładności w górze pasma są niwelowane. 

Gdy jednak będziesz porównywał utwory dobrej jakości współczesne świetnie zrealizowane to zobaczysz że roksan daje więcej od siebie przynajmniej jest takie moje osobiste odczucie porównując te dwa modele.

Piotrek

17 godzin temu, Adicek1987 napisał:

Według Pana Caspian mk1 lepszy ?

Bez pan 🙂

nie wiem czy lepszy. Ty masz je oba u siebie i masz swoje gusta najlepiej to zaproś kilku znajomych albo rodzinę poświęćcie chwilę czasu na odsłuchy i oni na pewno doradzą ci lepiej lepiej cię znają.

W audio nie ma czegoś takiego jak lepszy czy gorszy bo tutaj nie ma rankingów.

Piotr